Αν πρόκειται για τα σχόλια που κριτικάριζε το looting που ακολούθησε τον θάνατο του Floyd, ΟΚ δεν ήταν και η πιο έξυπνη στιγμή του αλλά δε νομίζω πως η αμερικάνικη woke κοινότητα ήταν το μισό του πελατολόγιο, ακόμη κι αν το Reverb ή το Guitar Center άρπαξαν την ευκαιρία για να κάνουν τζάμπα promo.
Αν ήθελα να κάνω μια ανάλυση θα έλεγα ότι η Fulltone επαναπαύθηκε στη σειρά των επιτυχημένων προϊόντων που είχε βγάλει μέχρι πριν 15 χρόνια, δε θέλησε να αναπτυχθεί και να καινοτομήσει και μοιραία ξεπεράστηκε απ τον ανταγωνισμό.
Θυμάμαι το 2000 στην Αμερική την πρώτη φορά που άκουσα το original Fulldrive και το Fulltone Distortion Pro και μου πέσαν τα σαγόνια. Σήμερα τέτοια πετάλια υπάρχουν περσσότερα απ όσα θα μπορούσαν όλοι οι κιθαρίστες του κόσμου να χωρέσουν στις πεταλιέρες τους.
Να σου εξηγήσω γιατί διαφωνώ, δεν είναι απλά για να διαφωνήσω. ?
Είπες (αρχικά) πως ο Fuller έκλεισε επειδή πουλούσε πετάλια πανάκριβα ενώ η πρώτη ύλη ήταν φθηνή. Οκ, δεκτό, αλλά ξεχνάμε ότι τα έφτιαχνε στην Καλιφόρνια με Αμερικανούς εργάτες. Έχω πολύ κοντινούς συγγενείς στην περιοχή και έχω εικόνα των εξόδων, είναι αδιανόητο το να ζεις εκεί από το 2018-19 και μετά.
Πέραν αυτού, δεν είχε παρουσία στα social media για χρόνια, έκανε advertising αποκλειστικά από περιοδικά και χειριζόταν ο ίδιος το customer service, συχνά αγενέστατα.
Βάλε όλα αυτά, μαζί με τα πολύ διχαστικά σχόλια που έκανε σε μία περίοδο ακραίου διχασμού στην πιο διχασμένη Δυτική χώρα αυτή τη στιγμή και δε θέλει πολύ για να συμπληρωθεί το παζλ.
Επίσης διαφωνώ για το πελατολόγιό του, μπορεί να μην είναι 50-50, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά το νούμερο. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν αποκλειστικά 2 πλευρές, με τις διαφορές να είναι πάντα κάτω του 10%. Αυτό κάνει spillover σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της μικρής κοινότητας κιθαριστών που αγοράζει πετάλια. Οπότε εξακολουθώ να βρίσκω επιεικώς βλακώδες το να κάνει κάποιος business owner τέτοια σχόλια στο συγκεκριμένο context και στο συγκεκριμένο timing.
Δεν είναι και λίγο ξαφνικά να μένεις εκτός Reverb και Guitar Center όταν είσαι boutique builder. Δεν είναι λίγο να λαμβάνεις αποκλειστικά αρνητικό publicity επί 2 χρόνια. Δεν είναι λίγο να έχεις επιχείρηση στην πιο εχθρική πολιτεία από πλευράς φορολογίας.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ας πούμε και για τα πετάλια του. Αλλά ας μη γελιόμαστε, δεν έκλεισε για τα πετάλια η εταιρία.