Σύνδεση αρμονίου με υπολογιστή

• Thread starter Thread starter Guest
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 21
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 3K
G

Guest

Guest
Στην αποθήκη του πατρικού μου βρήκα το αρμόνιο Yamaha PSR 310 που μου είχαν αγοράσει οι γονείς μου το 1994 από τον Νάκα. Είδα ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει MIDI IN/OUT. Εάν πάρω καλώδια MIDI το USB υπάρχει περίπτωση να συνδεθεί κανονικά με τον υπολογιστή και να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω με το FL STUDIO;

Ναι, θα συνδέσεις το καλώδιο USB στον υπολογιστή και τα MIDI στο όργανο. Εκτός από τους ήχους του οργάνου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλαβιέ του PSR ως midi keyboard με τυχόν ήχους που σου παρέχει το πρόγραμμα.

Μια διευκρίνηση, ο ήχος από το Yamaha δεν θα μεταφέρεται στο pc μέσω του midi, γι' αυτό θα χρειαστείς καλώδια audio.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειαζόταν διευκρίνηση αλλά για να είμαστε σίγουροι .? 

Μια διευκρίνηση, ο ήχος από το Yamaha δεν θα μεταφέρεται στο pc μέσω του midi, γι' αυτό θα χρειαστείς καλώδια audio.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειαζόταν διευκρίνηση αλλά για να είμαστε σίγουροι .? 
https://www.thomann.de/gr/esi_midimate_ex.htm

https://www.thomann.de/gr/roland_um_one_mkii.htm

Με αυτά εδώ θα μπορέσω να κάνω τη δουλειά που θέλω; Δηλαδή να συνδέσω το αρμόνιο στον υπολογιστή και να γράψω στο FL Studio.

Αν το συνδέσεις μέσω USb

https://www.thomann.de/gr/esi_midimate_ex.htm

https://www.thomann.de/gr/roland_um_one_mkii.htm

Με αυτά εδώ θα μπορέσω να κάνω τη δουλειά που θέλω; Δηλαδή να συνδέσω το αρμόνιο στον υπολογιστή και να γράψω στο FL Studio.
Το πίσω μέρος του συγκεκριμένου μοντέλου είναι αυτό:
image.png

Και στα specs βλέπω ότι έχει USB to Host + Audio, οπότε θα χρειαστείς μονάχα ένα καλώδιο USB (type B, που μπαίνει στη συσκευή) σε USB (typeA - που μπαινει στον υπολογιστή). Το καλώδιο είναι αυτό στην ασημένια θύρα, και είναι αυτό που λέμε καλώδιο εκτυπωτή.

Για να γράψεις midi (σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, όχι μόνο στο FL Studio) όσο το χεις συνδεμένο, λογικά θα δίνει εντολές midi στα όργανα που χρησιμοποιείς. Για να πάρεις τους ήχους, ίσως το διαβάζει σαν midi out ή κάπως αλλιώς. Εκεί ίσως να πρέπει να διαβάσεις το manual.

Αν το συνδέσεις μέσω USb

Προβολή συνημμένου 29074

Και στα specs βλέπω ότι έχει USB to Host + Audio, οπότε θα χρειαστείς μονάχα ένα καλώδιο USB (type B, που μπαίνει στη συσκευή) σε USB (typeA - που μπαινει στον υπολογιστή). Το καλώδιο είναι αυτό στην ασημένια θύρα, και είναι αυτό που λέμε καλώδιο εκτυπωτή.

Για να γράψεις midi (σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, όχι μόνο στο FL Studio) όσο το χεις συνδεμένο, λογικά θα δίνει εντολές midi στα όργανα που χρησιμοποιείς. Για να πάρεις τους ήχους, ίσως το διαβάζει σαν midi out ή κάπως αλλιώς. Εκεί ίσως να πρέπει να διαβάσεις το manual.
Αυτό είναι νεότερο μοντέλο. Το δικό μου έχει δύο MIDI θύρες, μία υποδοχή για sustain pedal, μία υποδοχή headphones/aux out και η υποδοχή για το τροφοδοτικό.

Ναι, όσο αφορά το MIDI.

Όσο αφορά το AUDIO να φανταστώ πως υπάρχει.
Άρα χρειάζομαι και ένα τέτοιο καλώδιο για να πάει από την υποδοχή AUX OUT του αρμονίου στον υπολογιστή για να έχω ήχο από τα ηχεία του υπολογιστή;

Freddie είπε:
Αυτό είναι νεότερο μοντέλο. Το δικό μου έχει δύο MIDI θύρες, μία υποδοχή για sustain pedal, μία υποδοχή headphones/aux out και η υποδοχή για το τροφοδοτικό.

Άρα χρειάζομαι και ένα τέτοιο καλώδιο για να πάει από την υποδοχή AUX OUT του αρμονίου στον υπολογιστή για να έχω ήχο από τα ηχεία του υπολογιστή;
https://www.skroutz.gr/s/25200989/Power-Dynamics-Cable-6-3mm-male-3-5mm-male-3m-CX82-3.html

Αν το συνδέσεις μέσω USb

Προβολή συνημμένου 29074

Αυτή δεν είναι η πίσω όψη του PSR 310.

Θα χρειαστείς καλώδια audio για σύνδεση της ηχητικής εξόδου του αρμονίου στην είσαοδο της κάρτας ήχου του υπολογιστή.

Yamaha PSR 310 που μου είχαν αγοράσει οι γονείς μου το 1994

Και στα specs βλέπω ότι έχει USB to Host + Audio

usb to host απο το 1994?.... πολυ μπροστα η Yamaha!!!!???

πολλα μοντελα εχουν usb typa A (γνωστο ως καλωδιο εκτυπωτη) αλλα τα παλαιότερα το έχουν κυρίως για μεταφορά αρχείων και μονο απο υπολογιστή σε εσωτερικό σκληρό ή flash. στα πιο καινούργια υπάρχει η δυνατότητα usb over midi αλλά χρειάζεται και ανάλογη εγκατάσταση usb to midi driver της εκάστοτε εταιρίας αλλιώς δεν βλέπει τη συσκευή.

όσο αφορά το midi και audio καλά είναι να καταλάβεις πως ακριβώς δουλεύει ώστε να κάνεις και τις ανάλογες συνδέσεις, το midi ΔΕΝ μεταφέρει ήχο αλλά data.

usb to host απο το 1994?.... πολυ μπροστα η Yamaha!!!!???
Ντάξει ρε μη βαράτε :P
Έψαξα στα γρήγορα το μοντέλο του αΘρώπου να δω τα specs και βρήκα αυτά...

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Είμαι γενικά τρόμπας, να το ξέρετε.

Να σας πω ρε παλικάρια έχω ακριβώς το ίδιο θέμα και ψάχνω μια λύση.  

Το αρμόνιο που ξέθαψα είναι το Yamaha PSR 37 με midi in/out. 

Αγόρασα λοιπόν το μοναδικό ποιοτικό αξιοπρεπές καλώδιο midi to USB που βρήκα και το σύνδεσα. Ναι μεν το βρίσκει το Reaper σαν midi Device και όχι συγκεκριμένα Yamaha midi keyboard etc. αλλά όταν προσπαθώ να δώσω κάποια εντολή για το EZ drums κτλ. δεν κάνει τίποτα. Κατέβασα και το πρόγραμμα της Yamaha USB-MIDI driver αλλά μου βγάζει κάποια προβλήματα και σε γενικές γραμμές δεν βοήθησε. 

Ξέρεις κανείς τι πρέπει να κάνω από δω και πέρα για να το χρησιμοποιήσω στο DAW, σαν controller?

Ναι μεν το βρίσκει το Reaper σαν midi Device και όχι συγκεκριμένα Yamaha midi keyboard etc.
Σαφώς, θα το δει ως midi device διότι βλέπει το καλώδιο (USB <> MIDI) και όχι ως Yamaha keyboard.

αλλά όταν προσπαθώ να δώσω κάποια εντολή για το EZ drums κτλ. δεν κάνει τίποτα.
Θα συνδέσεις το MIDI OUT του Yamaha στο καλώδιο και θα μπορείς να παίζεις νότες.

Πρόσεξε μήπως έβαλες λάθος υποδοχή του καλωδίου στο MIDI OUT του PSR.

Κατέβασα και το πρόγραμμα της Yamaha USB-MIDI driver αλλά μου βγάζει κάποια προβλήματα και σε γενικές γραμμές δεν βοήθησε. 
Αυτό δεν χρειάζεται αφού έχεις βάλει το πιό πάνω καλώδιο (USB <> MIDI) που αγόρασες.

Έχω συνδέσει το IN του καλωδίου στο OUT του αρμονίου και το OUT στο IN.  Διάβασα δηλαδή ότι πρέπει να τα συνδέσεις ανάποδα.  Μάλλον είναι σωστή η σύνδεση γιατί το αναγνωρίζει αλλά νότες δεν παίζει σίγουρα. 

Ίσως για το πρόγραμμα της YAMAHA να βγάζει error γιατί έχω άλλα "usb drivers" ήδη περασμένα.

Ίσως για το πρόγραμμα της YAMAHA να βγάζει error γιατί έχω άλλα "usb drivers" ήδη περασμένα.

από ότι θυμάμαι το Yamaha USB-MIDI driver αφορά το software Studio Manager της Yamaha που έχει να κάνει με την επικοινωνία του pc με τις ψηφιακές της κονσόλες... οπότε απεγκατέστησε το... δεν ξέρω αν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα αλλά μάλλον "καλό" δεν κάνει έτσι κι αλλιώς...

τώρα για το πρόβλημα σου, στην περίπτωση που έχεις κάνει σωστά την συνδεσμολογία όπως σου υπέδειξε ο Μανώλης (midi out του psr στο midi in του pc), αναζήτησε την λύση του στα midi settings του οργάνου... εκεί θα βρεις (σίγουρα ως επιλογές on off) τις διάφορες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κατά την midi επικοινωνία (remote control, midi channel, local κλπ)...

ΥΓ. δυστυχώς επειδή είναι παλιό και δεν έχει οθόνη με menu, λογικά οι ρυθμίσεις θα γίνονται μέσω συνδυασμού πατημένων πλήκτρων.. έτσι αναγκαστικά πρέπει να συμβουλευτείς και το manual... αλλά μην ανησυχείς αν δεν το έχεις γιατί φαντάζομαι επειδή το psr 37 ήταν δημοφιλές στην εποχή του, θα το βρεις σχετικά εύκολα σε ψηφιακή μορφή...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αγόρασα λοιπόν το μοναδικό ποιοτικό αξιοπρεπές καλώδιο midi to USB που βρήκα και το σύνδεσα.
Ποιό είναι αυτό;

Ρωτάω γιατί κάποια διασυνδετικά γράφουν στα midi βύσματα τι είναι και κάποια που πρέπει να συνδεθούν.

Μανώλη ο αντάπτορας που χρησιμοποιώ είναι αυτός :

Midi to USB adapter
ok

Απ'ότι λέει η εικόνα/manual, συνδέεις το MIDI βύσμα του interface που λέει "IN" στην MIDI υποδοχή "OUT" του οργάνου.

Κατόπιν επιλέγεις από το μουσικό πρόγραμμα την ανάλογη midi είσοδο, π.χ. USB MIDI/AUDIO DEVICE.

Όταν παίξεις από τα πλήκτρα θα πρέπει να έχεις ένδειξη midi στο πρόγραμμα και παράλληλα δυνατότητα εγγραφής midi πληροφοριών (νότες).

Σχετικά με το συγκεκριμένο διασυνδετικό δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις οδηγούς (drivers), τα windows θα το δουν αυτόματα.

Λοιπόν παλληκάρια.. 

Με βάση τις πολύτιμες συμβουλές σας έλυσα το θέμα και το αρμονιάκι παίζει άψογα ντραμς και στο stand alone πρόγραμμα αλλά και στο Reaper. 

όντως το αναγνώρισε αμέσως. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να πατήσω το κουμπί keyboard percussion για να δείξει στην τεράστια (0,5 ίντσες) οθόνη την ένδειξη "PC" και έτσι να ξεκινήσει να δίνει εντολές. 

Το ελαφρώς παράξενο είναι πως ενώ έχω τέρμα χαμηλωμένη την φωνή στο αρμόνιο όταν πατάω τα πλήκτρα για να δοθούν οι εντολές στο εκάστοτε πρόγραμμα , ταυτόχρονα παίζει και ήχο όπως στην κλασσική του χρήση ως αρμόνιο.

Το θεωρό λίγο κουλό αυτό εφόσον την στιγμή που θέλω να δώσω εντολές σε πρόγραμμα στον υπολογιστή  δεν με νοιάζει ο ήχος του αρμονίου. ?

εκεί θα βρεις (σίγουρα ως επιλογές on off) τις διάφορες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κατά την midi επικοινωνία (remote control, midi channel, local κλπ)...

βάλε το όργανο σε local off mode...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back