Practice όργανο VS stage όργανο

TamTam Radio

Γνωστός άγνωστος
Μηνύματα
2,820
Πόντοι
398
 Έχω λοιπόν μια Gibson Les Paul του '58 την οποία λατρεύω αλλά όποτε πάω να γράψω κάτι, τίποτα, χάλια. Ακούγεται σαν Βilly Gibbons η σαν Clapton. Οπότε έχω την βασική μου την Kumika μόνο για live και recording sessions σε προθήκη με humidifier και την 58άρα την παίρνω στις πρόβες ή την έχω σπίτι αντί για gripmaster ή την παίρνω camping για γύρω απ' τη φωτιά.
Βασικά... Practice όργανο VS stage όργανο.
(Θα έπρεπε να ) Υπάρχει διαχωρισμός; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, γιατί.
 

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ποιο practice vs stage όργανο βρε τώρα βρε,

Xίλιες φορές να ασχοληθώ με το θρεντ "Η κιθάρα μου δεν είναι τόσο καλή για εγγραφή σε studio, τι να κάνω?"

 
Κι όμως, το ξέρεις ότι υπάρχουν και μουσικοί που δεν παίζουν ούτε με τα ακριβά τους πετάλια, επειδή... τα λυπούνται να τα βγάλουν on the road, και έτσι προβάρουν και δίνουν live  με τα δεύτερα;

Η περίπτωσή σου βέβαια είναι διαφορετική.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει όπως τον βολεύει και όπως αγαπάει. Εάν βολεύεται να προπονείται με ένα όργανο και με άλλο να βγαίνει στα live ας πράξει έτσι. Εάν βολεύεται με ένα όργανο να τα κάνει όλα ας τα κάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει κάτι παράξενο εδώ...

Εγώ έχω μια Squire Strat και μια Jackson RR. Εντάξει όσο ωραίο ήχο και να έχει η Jackson δεν είναι τόσο βολική στο παίξιμο (λόγω σχήματος) όσο η Squire. Την Jackson θα την βγάλω από τη θήκη μόνο εάν θέλω να ηχογραφήσω κάτι ενώ την Squire τη βγάζω οποιαδήποτε στιγμή για μελέτη ή για γρατζούνισμα. Εννοείται ότι ηχητικά είναι πολύ ανώτερη η Jackson.

ΥΓ: Και οι δύο κιθάρες δεν έχουν σεταριστεί ποτέ...

 
Κι όμως, το ξέρεις ότι υπάρχουν και μουσικοί που δεν παίζουν ούτε με τα ακριβά τους πετάλια, επειδή... τα λυπούνται να τα βγάλουν on the road, και έτσι προβάρουν και δίνουν live  με τα δεύτερα ;
Αυτό μπορώ να το καταλάβω αν έχει κάποιος συλλεκτικά-ιδιαίτερα ακριβά πετάλια.

Αναφορικά με την κιθάρα, θα πω την προσωπική μου ιστορία αν και την έχω αναφέρει πολλές φορές. Έχω μια και μοναδική κιθάρα της σειράς, τπτ ιδιαίτερο. Πριν αρκετά χρόνια μελετούσα αρκετές ώρες και ήμουν πολύ εξοικειωμένος μαζί της. 5-6 φορές που έπαιξα live και περίπου 30 πρόβες, όλα καλά, χωρίς κάτι ιδιαίτερο. 

Τα τελευταία χρόνια παίζω ελάχιστα και καθόλου live αλλά πριν 2 χρόνια άλλαξα μπράτσο χάνοντας όποια εμπορική αξία μπορεί να είχε η κιθάρα. Πλέον με την συγκεκριμένη κιθάρα, νιώθω τόση άνεση-σιγουριά που με κάνει να νιώθω ότι θα μπορούσα να παίξω οπουδήποτε.

Επίσης αν ξεκινούσα ξανά να μελετάω ή να jamάρω δεν θα ήθελα να πιάσω άλλη κιθάρα παρά μόνο αν ήθελα άλλον ήχο.

Το ερώτημα είναι, το μπράτσο που άλλαξα την έκανε άλλη κιθάρα, ή είναι αυτή που είχα αγοράσει αρχικά;

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εγω δοκιμασει τρεις κιθαρες on stage, tele, prs και strat. Η τελε απορριπτεται λογω βαρους και μανικιου (πολυ φαρδυ και τα δακτυλα μου κολανε στο λουστραρισμενο fretboard). Η prs 24 se custom ειναι η πιο ευκολοπαιχτη στο αριστερο χερι. Η special strat ειναι η πιο ευκολοπαιχτη στο δεξι χερι (δεξιοχειρας ειμαι), που σημαινει οτι εχει πιο προσβασιμα ρυθμιστικα. Επισης, ειναι εχει single coils. Τα τελευταια δυο μου εγγυωνται οτι θα δουλευω ελαχιστα τα πεταλια, εν μεσω τραγουδιου. Ο τελικος παραγομενος ηχος δεν εχει τοσο σημασια οσο ο χειρισμος και η ευκολιες κατα το παιξιμο. 

Αυτες οι δυο κιθαρες ειναι και οι βασικες που παιζω στο σπιτι. Ειδικα πριν το λαιβ, παιζω μονο με την κιθαρα που θα περφορμαρω. Θα μπορουσα ανετα να παιξω σε λαιβ και με την squier vm στρατ. Ακομα και με την σουπερ φτηνη squier bullet mustang θα επαιζα. Σουπερ ευκολη και ελαφρια. Τον ηχο τον φερνω στα μετρα μου ευκολα.

 
Βασικά... Practice όργανο VS stage όργανο.
(Θα έπρεπε να ) Υπάρχει διαχωρισμός; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, γιατί.
 
Φυσικα και μελεταω το μερος που θα παιξω (ειτε λαιβ ειτε ηχογραφηση) με το οργανο ΚΑΙ με τον ηχο που προκειται να παιξω.

Αν παιξω με 3 οργανα, θα μελετησω στα ιδια 3 οργανα τα μερη που εχω να παιξω.

Δεν μπορω να διανοηθω οτι ενω εχω να ηχογραφησω ενα μπλουζ σολο με τη strat με τους μονους και τα 11αρια, πανω σε crunchy ηχο, θα μελετησω στην prs με τους διπλους και τα 9αρια, πανω σε high gain ηχο, ή το αντιθετο.

Επισης αδιανόητο να εχω ενα φτηνο οργανο αποκλειστικα για μελετη.

Αν το εχω, θα το εχω γιατι εχει κατι που χρειαζομαι και θα παιζω και με αυτο (και λαιβ και στουντιο).

Αν παμε σε μια φιλοσοφια γενικης μελετης πχ κλιμακες, φρασεολογια, τεχνικη κλπ, που θα παρει εως πολλες ωρες, θα προτιμησω να μελετησω σε ενα ανετο ευκολοπαιχτο οργανο.

Για συγκεκριμενα μερη ομως (κομματια, σολο κλπ), ειναι απαραιτητο αυτα που θα παιξω λαιβ ή στουντιο, να εχουν το πολυ 50% δυσκολια απο το 100% που φτανω στη μελετη.

Δεν μπορεις να αποδωσεις περισσοτερο στο λαιβ, λογω πολλων παραγοντων.

Αυτος ειναι και ο λογος που πρεπει να μελεταμε με το "δυσκολο" οργανο και τον "δυσκολο" ηχο που θα παιξουμε τα  συγκεκριμενα μερη που εχουμε να παιξουμε.

Επισης δεν βοηθαει το λαθος οργανο και ο λαθος ηχος, οση ευκολια κι αν παρεχουν, να παιξουμε οπως πρεπει να παιξουμε και να ακουσουμε τελικα αυτο που πρεπει να ακουσουμε.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κι εγώ μια από τα ίδια με τον Σπύρο. Αν και δεν τον φτάνω ούτε σε τεχνική, γνώσεις ή καταξίωση, συνήθως προβάρω για ένα gig -αρκετές πρόβες πριν, με την ίδια κιθάρα που θα πάω να παίξω.
Βέβαια, δεν κάνω και κανέναν διαχωρισμό ποτέ, ανάμεσα στην κιθάρα για practice και στην κιθάρα για live, κι ας μην έχω ακόμη καμία πανάκριβη.
Εχω φροντίσει να μου πηγαίνουν όλες στο χέρι (ή συνήθισα - αυτό το νόημα έχει και το να προβάρεις/μελετάς με αυτή που θα πας να παίξεις) και αν εν τέλει επιλέξω αυτή κι όχι την άλλη, έχει να κάνει περισσότερο με διάθεση και με μούρλα της στιγμής -με ποια παίζω πιο πολύ εκείνη την εποχή, παρά με το ότι η μία μου ακούγεται καλύτερα από την άλλη.

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα του βάρους, που θα έλεγε και ο dimsonc.

Τα μαόνια LP μου τσακίζουν τη μέση και δεν μπροώ να χορεύω όσο θα ΄θελα στο live, δυσκολα θα πήγαινα όμως ποτέ να παίξω alternative ή hard rock χωρίς τον όγκο των humbuckers τους (σπλιτάρουν επίσης!)
Αντίθετα, η ελαφριά Squier Στρατ μου είναι η go to κιθάρα μου, αν με καλέσω να πάω π.χ. σε μια audition, ή σε ένα jam ή αν πρέπει να αλλάξω δυο τραμ και να περπατήσω και 800 μέτρα για να πάω σε μια πρόβα...
 

 
ελπιζω το θεμα να μην αφορα μονο κιθαρες - μπασα.

Σαν drummer να πω οτι το 95% της μελετης μου γινεται πλεον σε ηλεκτρονικα τυμπανα{ αν κ εχω την επιλογη να μελετησω σε φυσικα}. Οχι οποιοδηποτε ηλεκτρονικο- Μιλαω για roland.

Live παιζω παντα κ μονο με φυσικα.

Οι λογοι πολλοι.

Ειναι πιο ευκολο για μενα - δεν κινδυνευω να κουφαθω - δεν εχω τοσο μεγαλες φθορες σε μπακετες- μεμβρανες - πιατινια., μπορω να μελετησω οτι ωρα θελω χωρις να ενοχλω κανεναν.

Γενικα θεωρω οτι τα ηλεκτρονικα μας εχουν λυσει τα χερια οσον αφορα την μελετη- ενα θεμα που ανεκαθεν ειχαμε προβληματα εμεις οι drummer.

Μπορει να χανουμε λιγο απο το feel των φυσικων τυμπανων αλλα φιλοσοφια ζωης μου ειναι οτι καμια φορα για να πας μπροστα  - πρεπει να πας λιγο πισω..να κανεις μια υποχωρηση.

Προτιμω να μελετησω 6 ωρες σε ηλεκτρονικα παρα 1 σε φυσικα 

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
όσον αφορά τα πλήκτρα/synths δεν υπάρχει Practice όργανο VS stage όργανο σαν έννοια καν, εννοείται με αυτό που θα κάνεις πρόβα θα πας και στο stage αλλιώς=Κ Α Τ Α Σ Τ Ρ Ο Φ Η!

Είναι θέμα τεχνικό

τα ΠΑΝΤΑ είναι προγραμματισμένα ενορχηστρωμένα και φτιαγμένα από πριν για κάθε κομάτι ξεχωριστά. Μάλιστα τα πιο καινούργια όργανα πχ Kogr KRONOS επεκτείνουν την  έννοια των user θέσεων σε setlist ώστε τα πάντα να είναι προσβάσιμα με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού. 

Όσο πιο πολύπλοκο synth part υπάρχει τόσο πιο εξειδικευμένο είναι για τον πληκτρά (πχ arpegios. drum loops, samples κτλ) τώρα εντάξει αν υπάρχει μόνο πιάνο και αντί για ένα Yamaha grandtsage μπει ένα korg ή roland πχ δεν χάθηκε και ο κόσμος αλλά συνήθως ο καθένας θέλει τον ήχο του αυτό δηλ που κάνει πρόβα το θέλει και on stage.

Υπάρχει όμως σαν πρακτική πολλοί πληκτράδες σε tour να νοικιάζουν το ίδιο όργανο που κάνουν πρόβα/δουλεύουν στο σπίτι/studio κτλ με αυτό που θα παίξουν on stage έπειτα από συννενόηση σαφώς με floor manager/ηχολήπτες κτλ εκεί με ένα στικ πλέον ή sd card (floppy disc για παλιότερα όργανα) μεταφέρουν όλη τη δουλειά τους στο όργανο όπως το έχουν στη πρόβα (ήχοι, αρπέζ κτλ) για το λάιβ και μετά το κάνουν factory reset το αδειάζουν δηλ και το επαναφέρουν όπως ήταν στην αρχή (σιγά μη σε αφήσει τους ήχους του εσένα ο πληκτράς των Travis ρε μεγάλε...)

ωστόσο αυτό είναι κάτι το διαφορετικό...

 
Το κορυφαίο παίξιμο συνήθως διαφοροποιείται από το "απλώς καλό" παίξιμο στις λεπτομέρειες.

Κατά τη γνώμη μου, είναι οξύμωρο να έχεις σκάσει ένα σωρό λεφτά σε κιθάρες, ενισχυτές, πεταλάκια, μαγνήτες, χορδές κλπ κυνηγώντας αυτές τις λεπτομέρειες και από την άλλη να χρησιμοποιείς στο λαιβ ή το στούντιο μια κιθάρα που ουσιαστικά δεν την ξέρεις, επειδή μελετάς με μία άλλη.

Θεωρώ προτιμότερο να πας στο στούντιο με μια κιθάρα με την οποία μπορείς να αποδώσεις το 100% παιχτικά, κι ας είναι ο ήχος στο 80% αυτού που θα ήθελες, παρά το αντίστροφο, μιας και ο ήχος ψιλοφτιάχνεται, το κακό παίξιμο όχι. Άσε που όταν μια κιθάρα σε βολεύει και την ξέρεις είναι και ο ήχος καλύτερος, αφού έχεις καλύτερο βιμπράτο, πιο σωστά bends και καλύτερο overall έλεγχο στο παίξιμό σου.

Το μόνο που θα μπορούσα να καταλάβω, είναι να έχεις μια κιθάρα "γυμναστήριο" για τη μελέτη, με βαριές χορδές ώστε να δυναμώσουν τα χέρια και οι τένοντες και να "πετάς" με τις υπόλοιπες, αλλά και πάλι, πριν το λαιβ ή το στούντιο θα πρέπει να έχεις μια "σεβαστή" περίοδο προσαρμογής στην κιθάρα που όντως θα χρησιμοποιήσεις τελικά. 

 
Το μόνο που θα μπορούσα να καταλάβω, είναι να έχεις μια κιθάρα "γυμναστήριο" για τη μελέτη, με βαριές χορδές ώστε να δυναμώσουν τα χέρια και οι τένοντες και να "πετάς" με τις υπόλοιπες, αλλά και πάλι, πριν το λαιβ ή το στούντιο θα πρέπει να έχεις μια "σεβαστή" περίοδο προσαρμογής στην κιθάρα που όντως θα χρησιμοποιήσεις τελικά. 
δεν ισχυει παντα αυτο.

Δεν θελει ολος ο κοσμος να κανει σηκωματα.

κι αν παιζεις finger picking οι λεπτες χορδες ειναι προβλημα.

 
Το κορυφαίο παίξιμο συνήθως διαφοροποιείται από το "απλώς καλό" παίξιμο στις λεπτομέρειες.

Κατά τη γνώμη μου, είναι οξύμωρο να έχεις σκάσει ένα σωρό λεφτά σε κιθάρες, ενισχυτές, πεταλάκια, μαγνήτες, χορδές κλπ κυνηγώντας αυτές τις λεπτομέρειες και από την άλλη να χρησιμοποιείς στο λαιβ ή το στούντιο μια κιθάρα που ουσιαστικά δεν την ξέρεις, επειδή μελετάς με μία άλλη.

Θεωρώ προτιμότερο να πας στο στούντιο με μια κιθάρα με την οποία μπορείς να αποδώσεις το 100% παιχτικά, κι ας είναι ο ήχος στο 80% αυτού που θα ήθελες, παρά το αντίστροφο, μιας και ο ήχος ψιλοφτιάχνεται, το κακό παίξιμο όχι. Άσε που όταν μια κιθάρα σε βολεύει και την ξέρεις είναι και ο ήχος καλύτερος, αφού έχεις καλύτερο βιμπράτο, πιο σωστά bends και καλύτερο overall έλεγχο στο παίξιμό σου.

Το μόνο που θα μπορούσα να καταλάβω, είναι να έχεις μια κιθάρα "γυμναστήριο" για τη μελέτη, με βαριές χορδές ώστε να δυναμώσουν τα χέρια και οι τένοντες και να "πετάς" με τις υπόλοιπες, αλλά και πάλι, πριν το λαιβ ή το στούντιο θα πρέπει να έχεις μια "σεβαστή" περίοδο προσαρμογής στην κιθάρα που όντως θα χρησιμοποιήσεις τελικά. 




ΑΦΤΟ...

Στα 40 σχεδον χρονια που ασχολουμαι με το αθλημα και εχοντας γνωρισει και συνεργαστει με εκατονταδες κιθαριστες σε επαγγελματικο επίπεδο πρωτη φορα ακουσα οτι "υπαρχει" θεμα με το να παιζεις με την "καλη" σου κιθαρα στο σπιτι οταν μελετας και οτι καλυτερα ειναι να παιζεις με μια πιο "βολικη" (τι ειναι παλι τουτο?) κιθαρα σπιτι και με μια ..."λιγοτερο βολικη" (τι ειναι παλι τουτο?) στο live/studio.

Και εξηγούμαι:

1.Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ "βολικη" ή "μη βολικη" κιθαρα...μια και ειναι καθαρα θεμα ΓΟΥΣΤΟΥ και ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ του καθε κιθαριστα..εμενα ας πουμε δεν με βολευει ΚΑΘΟΛΟΥ η stratocaster αλλα με βολευει παρα πολυ η Telecaster.....καποιον αλλον τον βολευει η Les Paul και δεν τον βολευει η Ibanez κ.ο.κ...

ΤΙ έχω ας πουμε να κερδισω αν παιξω με μια ΙΒΑΝΕΖ για shredding (που δεν με βολευει  θα μου προκαλεσει τεντονιτιδα σε μιση ωρα και θα εχει και χαλια ηχο)  στο live και μετα παιξω με την αγαπημενη μου tele με το ωραιο παχυ μπρατσο στο σπιτι για να "μελετησω"

Αφου η tele μου παιζει ΒΟΥΤΥΡΟ και εχει και τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ηχο.....

2.Αναμενω ακομα απο τον ΟΡ να μας εξηγησει ποια ειναι τα "χαρακτηριστικα που κανουν μια κιθαρα ευκολοπαιχτη αλλα της χαλανε και τον ηχο" προσωπικα δεν τα γνωριζω και ας ασχολουμαι μια ζωη με το αθλημα...

3.Τα χαρακτηριστικα του ΜΠΡΑΤΣΟΥ ,της "γεωμετριας" ,του μεγεθους  ακομα και του βαρους της κιθαρας και ΠΑΛΙ δεν μπορουν να χωριστουν σε "βολικα" και "μη βολικα" ειναι καθαρα θεμα προτιμησης και γουστου καθε κιθαριστα. 

4.Μερικοι απο τους μεγαλυτερους κιθαριστες στον κοΖμο εχουν ΜΙΑ κιθαρα...ναι ΜΟΝΟ μια και τους συντροφευει για χρονια...αυτοι ΤΙ πρεπει να κανουν δηλ?

Νομιζω οτι το βιντεο ΙΣΩΣ να απευθυνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε metal & shred κιθαριστες (μια και συνηθως τα σρεντοκιθαρα εχουν πολυ λεπτα μπρατσα και ειναι "βολικα" για τους κιθαριστες του ειδους) αν ΟΝΤΩΣ ειναι ετσι ισως θα επρεπε ο ΟΡ να το ξεκαθαρισει (εδω να μου σΓχωρεθει αν ΟΝΤΩΣ ο ΟΡ παραδιδει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ metal/shred μαθηματα και μου διαφευγει το γεγονος).

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ειναι υπαρκτο προβλημα βασικα. Πολλες φορες αν εχειςενα τουμπανο οργανο καταλιγει να βρισκετε κλειδαμπαρωμενο μεσα στο flightcase μεσα στη τουλαπα και απλα να βαριεσαι να τη βγαλεις κ να προτιμας να παιξεις μα την πρωτη που θα βρεις.

Οταν ειναι για ηχογραφιση προσωπικα παιζω μονο με εκιενη που θα γραψω οπως και πριν τα live γιατι την ειχα πατησει μια φορα

Yπηρχε μια περιοδος που επαιζα σε διαφορετικα συγκροτιματα , σε κατι thrashαδες που επαιζα με την rr24 σεταρισμενη με 10-52 και D και ταυτοχρονα με καποιους που παιζαμε μειντεν (αρα 9αρες και Ε)  με αλλη κιθαρα που ειχε διαφορετικη ταστιερα/ αριθμο ταστων. Ετσι πολλες φορες επιδη τα επερνα αμπαριζα ολα τα κοματια και των 2 μπαντων τα επαιζα με την ιδια (την rr24)

E λοιπον φτανουμε κανα 2 μερες πριν το λαιβ μειντεναδων και λεω κατσε να παω στη προβα με την κιθαρα που θα παιξω μην υπαρχει κανενα προβλημα.. Ξεκιναω που λετε με την kv3 (22 ταστα 9αρες) μετακινω το χερι για το σολο και.. BOOM , λαθος θεση! πρωτο bend : ΠΑΑΦΦ εκτος τονικοτητας , εβαλα περισσοτερη δυναμη . Ωχ λεω εκανα μλκια.  

οπως καταλαβαινετε περασα τις 2 μερες πριν το λαιβ κανοντας προπονηση τα κοματια. .. Καλα θα μου πειτε , κ τι περιμενες οτι θα γινει ρε ψηλε?

ΕΕ λεω τωρα

 
2.Αναμενω ακομα απο τον ΟΡ να μας εξηγησει ποια ειναι τα "χαρακτηριστικα που κανουν μια κιθαρα ευκολοπαιχτη αλλα της χαλανε και τον ηχο" προσωπικα δεν τα γνωριζω και ας ασχολουμαι μια ζωη με το αθλημα...


δεν είναι εδώ.

άδικα θα περιμένεις.

και εδώ να ήταν δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 
δεν είναι εδώ.

άδικα θα περιμένεις.

και εδώ να ήταν δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ο ΟΡ εδώ είναι. Αυτός που νομίζει ο SF σαν OP δεν είναι εδώ. 

 
Ποιός είναι ο OP ρε παιδιά;Εγώ μόνο τον E.T ξέρω!

Πείτε και σ'εμάς,τους πρωτόγονους!

 
OP απο το OPportunist

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top