Αριστερόχειρας που ξεκινάει ηλεκτρική κιθάρα - να συνεχίσω με δεξιόχειρη ή θα με περιορίσει αργότερα;

Mick

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Χελόου,

Ξεκινάω ηλεκτρική κιθάρα και, ενώ είμαι αριστερόχειρας, έχω παίξει 1-2 φορές με δεξιόχειρη κιθάρα. Μέχρι στιγμής μου φαίνεται αρκετά φυσικό. Μιας και είμαι στα πρώτα βήματα, αισθάνομαι ότι το πιο δύσκολο είναι το χέρι που πατάει τις νότες στην ταστιέρα, οπότε με βολεύει που αυτό είναι το αριστερό μου. Το χέρι της πένας προς το παρόν κάνει σχετικά απλές κινήσεις, οπότε δε με πειράζει που είναι το δεξί.

Ωστόσο, διάβασα και μου είπαν ότι όσο προχωράει κάποιος, το χέρι της πένας γίνεται το σημαντικότερο, γιατί από αυτό εξαρτώνται ο ρυθμός, η ταχύτητα, η ακρίβεια και γενικά η τεχνική στο παίξιμο.

Η απορία μου είναι:

Υπάρχει περίπτωση, επειδή το χέρι της πένας θα είναι το μη κυρίαρχο χέρι μου, να με δυσκολέψει αργότερα στην εξέλιξή μου και να με περιορίσει;

Και αν μετά από 2-3 χρόνια διαπιστώσω ότι τελικά θα έπρεπε να είχα ξεκινήσει με αριστερόχειρη κιθάρα, πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κανείς πλευρά; Ουσιαστικά ξεκινάει από την αρχή ή η μετάβαση είναι πιο εύκολη επειδή ήδη γνωρίζει το όργανο;

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ακούσω εμπειρίες από αριστερόχειρες που επέλεξαν να μάθουν σε δεξιόχειρη κιθάρα ή από δασκάλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες περιπτώσεις.

Ευχαριστώ!

Y.Γ. 1. Την γύρισα και ανάποδα να την παίξω σαν αριστερόχειρας και μου φάνηκε πάνω κάτω το ίδιο, θα παίξω κι άλλο να έχω καλύτερη εικόνα.

Υ.Γ. 2. Το ποντίκι στον υπολογιστή το έχω με το δεξί.

Αφου σου φαινεται φυσικο το να παιζεις με δεξιοχερη κιθαρα, και μαλιστα εχεις καποιες αμφιδεξιες δυνατοτητες με το ποντικι με το δεξι κλπ, μη το σκεφτεσαι καθολου και συνεχισε με δεξιοχερη κιθαρα.

Το αριστερο χερι σε δεξιοχερη κιθαρα, το χερι δηλαδη που παιζει τις νοτες στο μπρατσο, ειναι σαφως το δυσκολοτερο οσο αφορα τη μελετη, πραγμα αυταποδεικτο απο την αποψη οτι εχει 24 ταστα επι 6 χορδες= 144 "πατηματα" να μαθει. Το χερι που βαραει βεβαια εχει και αυτο τα δικα του, με διαφορες τεχνικες χτυπηματος των χορδων, αλλα η ταλαιπωρια :ROFLMAO: ειναι στο αλλο χερι.

Απο τη στιγμη που σου βγαινει φυσικα η κινηση της δεξιοχερης κιθαρας συνεχισε ετσι, αν μη τι αλλο κερδιζεις στην ποικιλια των διαθεσιμων μοντελων κιθαρας, ΚΑΜΙΑ σχεση το ποσες κιθαρες μπορεις να βρεις σε αριστεροχερη εκδοχη. Ετσι και αλλιως το σημαντικοτερο ειναι Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ μεταξυ των χεριων, και αυτο ερχεται με τη μελετη, τη μελετη και την μελετη. Ορεξη για μελετη να εχεις, και δεν υπαρχει περιπτωση να σε εμποδισει το ποιο χερι διαλεξες τελικα.

Υ.Γ. Κολλητος, που εκανε ωραια πραγματακια στο χωρο του metal και δισκους και live κλπ, ειναι ακριβως οπως εσυ, αριστεροχειρας που παιζει ομως "κανονικα", δεν τον εμποδισε σε κατι αυτο.

Έχω ακούσει και τα δυο από αριστερόχειρες, ότι εξελίχθηκαν καλά και με αριστερή και με δεξιά κιθάρα. Στη θέση σου θα πήγαινα με ότι μου κάθετε καλά από την αρχή και θα συνέχιζα έτσι και όπου με βγάλει, είναι σαν αχαρτογράφητα νερά, στον κάθε ένα είναι κάτι διαφορετικό.

Όταν ξεκίναγα να μαθαίνω κιθάρα μου έλεγαν οι γνώστες ''μην αλλάζεις κουρδίσματα, δεν θα μάθεις ποτέ να παίζεις'' τώρα πια έχω ξεμάθει το κλασικό κούρδισμα για τα καλά και έχω έναν ασυνήθιστο ήχο... Ενώ οι άλλοι ακούγεται όλοι το ίδιο. Θέλω να πω μην φοβάσαι να τραβήξεις το δρόμο σου ακόμα και αν δεν είναι η πεπατημένη

hello!
Εγώ είμαι Hybrid αριστερόχειρας και παίζω κανονικά! :) Εξηγούμαι... ψιλοδουλειές , γράψιμο ,ζωγραφική(επαγγελματικά) κλπ με το αριστερό. Δυνατό χέρι το δεξί , reliable αριστερό στο μπάσκετ δεν έφτιαξα ποτέ και κλοτσάω με το δεξί! Οι καλωδιώσεις μου ειναι χάλια!χαχαχα.
Όταν μου έδωσαν να κρατήσω πρώτη φορά κιθάρα(κλασσική) την έβαλα "κανονικά" και δεν ξανα ασχολήθηκα!
Και τέλος-τέλος , πού να ψάχνεις για αριστερόχειρες κιθάρες!?!

Μόλις έμαθα ότι ο Knopfler είναι αριστερόχειρας που παίζει με δεξιά κιθάρα, οπότε τι άλλο να πούμε γι αυτό το στιλ παιξίματος...

Αδερφέ, αριστερόχειρας εδώ. Πάρε τον καιρό σου, γύρνα χορδές ανάποδα και παίξε και αριστερόχειρα μια κλασσική πχ κιθάρα. Δεν υπάρχουν στεγανά σε αυτά. Το θέμα αφορά και μόνο στην επιστήμη της νευρολογίας. Ό,τι σε βολέψει. Να μη μείνουν αμφιβολίες. Το παν είναι ο συντονισμός, αλλά και η αίσθηση πως "εδώ" είμαι καλύτερα είναι υψίστης σημασίας. Ξέρουμε ιστορίες αριστερόχειρων κιθαριστών που διέπρεψαν ως δεξιόχειρες (πχ Κοτσιώλης κλασσική κιθάρα), αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Αν ήθελες να παίξεις κλασσικό βιολί σε όρχήστρα θα σου έλεγα ως αριστερόχειρα χλωμό να σε δεχτούν (στο παραδοσιακό δεν τίθεται θέμα), αλλά στο χώρο της κιθάρας κάνε ό,τι σε βολέψει εν τέλει. Απλά σε αριστερόχειρες κιθάρες οι επιλογές είναι .... τα με μεγάλα γράμματα.Έχει μια καλτίλα βέβαια κι αυτό. Καλές αποφάσεις!

Επειδή είναι ο γιός μου αριστερόχειρας και του έκανα μαθήματα κρατώντας την (κλασσική) κιθάρα δεξιά, νομίζω οτι δεν έχει σημασία. Είναι όπως μάθεις και όπως νιώθεις καλά. Φυσικά δεν έχω άποψη για έναν προχωρημένο πως θα ένιωθε μετά από χρόνια. Ίσως να μην μάθουμε και ποτέ γιατί έχει σημασία πως ξεκινάς. Αν δεν νιώθεις άβολα, προχώρα έτσι.

Υ.Γ. και κάτι off-topic:
Πάντα είχα την απορία, αν υπάρχουν corni για αριστερόχειρες :-) στις ορχήστρες.

Τι να πουν και οι αριστερόχειρες πιανίστες! Αλλά εκεί τα πράγματα είναι πολύ εύκολα γιατί δεν τίθεται καν θέμα. :-)

Τι να πουν και οι αριστερόχειρες πιανίστες! Αλλά εκεί τα πράγματα είναι πολύ εύκολα γιατί δεν τίθεται καν θέμα. :-)
Σκέφτηκα πως είναι τα πράγματα και έχουμε την γενική αντίληψη στον πληθυσμό για χαμηλές και ψηλές νότες. Ενώ εκ των αρχαιότερων οργάνων ήταν με μία χορδή και αναρωτιέμαι αν πρόσθεσαν τις πιο μπάσες χορδές πιο κάτω, αντίθετα από σήμερα, και ίσως έμεινε ο όρος από εκεί?

Στην αρχαία Ελλάδα πάντως οι κλίμακες ξεκινούσαν από ψηλά προς χαμηλά, και αυτό περίεργο.

Μόλις έμαθα ότι ο Knopfler είναι αριστερόχειρας που παίζει με δεξιά κιθάρα, οπότε τι άλλο να πούμε γι αυτό το στιλ παιξίματος...

και ο Gary Moore, ακριβώς το ίδιο.

Αυτο απο που το γνωριζουμε;
Από πηγές της εποχής. Και η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας χρεώνεται στον φαραό Χέοπα, και ας έχουν περάσει 4 χιλιάδες χρόνια. Εδώ βέβαια πάντα μιλάμε για πιθανότητες. Δεν είμασταν εκεί οπότε δεν μπορεί να υπάρχει 100% βεβαιότητα.

Screenshot_20260801-123447~2.jpg

Από πηγές της εποχής. Και η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας χρεώνεται στον φαραό Χέοπα, και ας έχουν περάσει 4 χιλιάδες χρόνια. Εδώ βέβαια πάντα μιλάμε για πιθανότητες. Δεν είμασταν εκεί οπότε δεν μπορεί να υπάρχει 100% βεβαιότητα.

Προβολή συνημμένου 54095
Δεν πολυκατάλαβα το reference
Ποιος είναι αυτός που απαντάει στο screenshot;
Βλέπω τρεις πληροφορίες που όμως δεν καταλαβαίνω πώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι "στην Αρχαία Ελλάδα οι κλίμακες ξεκινούσαν από ψηλά προς χαμηλά".

Τέλος πάντων, δεν πειράζει
Δεν έχει και κανένα νόημα

Τις περιέγραφαν ανάποδα, δηλαδή αντί πχ. ντο-ρε-μι, ξεκινούσαν ντο-σι-λα κατεβαίνοντας. Ίσως έχει να κάνει που δεν ήταν και πολύ ανεπτυγμένη η αρμονία και δεν υπήρχε και η ανάγκη να περιγραφούν όπως σήμερα από χαμηλά προς ψηλά, με την πάροδο των αιώνων και την αναγνώριση της αξίας της μπάσας νότας.

Τις περιέγραφαν ανάποδα, δηλαδή αντί πχ. ντο-ρε-μι, ξεκινούσαν ντο-σι-λα κατεβαίνοντας.
Κατάλαβα τι εννοείς
Ωστόσο η ερώτηση παραμένει: Εμείς πώς το γνωρίζουμε αυτό;
Έχουμε κάποια επίσημη πηγή;

Κυρίως από τον Αριστόξενο, αν θες να εμβαθύνεις.
Για το τελευταίο, το λες επειδή τελειώνεις την κλίμακα στην πιο μπάσα νότα?
Εμπειρικά οι μουσικοί, και οι μη-μουσικοί, ξέρουν την αξία της πιο μπάσας νότας σε ένα κομμάτι.
Πχ. Ο Sting που έλεγε μπορεί ο κιθαρίστας να παίξει μια Ντο ματζόρε συγχορδία, αλλά μόνο αν συμφωνήσει και αυτός στο μπάσο του, γιατί αν παίξει μια Φα παράδειγμα, δεν είναι πια ντο ματζόρε συγχορδία.
Και ο Sting να μην το έλεγε, αλλά ένας πιτσιρικάς μπασίστας που μαθαίνει τώρα, αλήθεια είναι.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back