Amps, Modellers and Hybrid setups: Δοκιμάζοντας home recording επιλογές

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Πόντοι
2,668
Όπως αρκετοί, με τα χρόνια στο σπίτι έχω μαζέψει στο σπίτι διάφορα πετάλια, ενισχυτές, μικρόφωνα αλλά και modellers, τόσο σε hardware όσο σε software. Σε ένα home recording σενάριο όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Από παραδοσιακές μεθόδους (κιθάρα -> ενισχυτής -> μικρόφωνο) και in-the-box recording αποκλειστικά με plugins μέχρι υβριδικά setup – λαμπάτοι ενισχυτές γραμμένοι direct με cabinet IRs στο DAW και hardware modellers στο ρόλο προενισχυτή πάνω σε τελικούς και καμπίνες. Ειδικά τα τελευταία, τα υβριδικά αυτά setup, νομίζω έχουν αποκτήσει πλέον τεράστιο ενδιαφέρον λόγω και της βελτίωσης της ποιότητας των amp modeller και των IR, επιτρέποντας ένα best of both worlds approach και από τις δυο κατευθύνσεις.

Προφανώς η κάθε λύση έχει τα υπέρ και τα κατά της – άλλες είναι plug and play άλλες θέλουν λίγο στήσιμο, άλλες σου δίνουν την οικεία αίσθηση του amp in a room άλλες σου επιτρέπουν να γράφεις silently χωρίς να ενοχλείς τους δίπλα σου. Και φυσικά τα εκάστοτε μηχανήματα (από ενισχυτές μέχρι floor modellers και software) έχουν τα ατού τους και τα μειονεκτήματα τους, και μπορεί να λάμψουν σε ένα setup/ήχο και να βαλτώσουν σε ένα άλλο.

Από περιέργεια πως στέκεται το κάθε σεταπ σε ένα πιο πλήρες περιβάλλον αποφάσισα να παίξω λίγη ρουλέτα. ‘Εκανα μια λίστα με πιθανά signal chains με εξοπλισμό που διαθέτω, διάλεξα μερικά backing tracks και κάνοντας τα pair up σχεδόν στην τύχη είπα να γράψω μερικά κλιπάκια. Δεν πρόκειται για κάποιο σοβαρό επιστημονικό τέστ, παιχνίδι κάνουμε εδώ. Ο σκοπός προφανώς δεν είναι να αναδείξω την καλύτερη μέθοδο, δεν υπάρχει εξάλλου τέτοιο απόλυτο πράγμα. Δεν θα πω κάν ότι έχω καταφέρει τον καλύτερο ήχο με το κάθε σεταπ, υπο την έννοια του ότι δεν διάλεξα απαραίτητα το «καλύτερο» μηχάνημα ή recording setup για τον κάθε ήχο που προσπάθησα να βγάλω.

Το σκεπτικό ήταν περισσότερο ότι οκ, αυτό έχω μπροστά μου, θέλω να βγάλω τον Χ ήχο – για να δούμε τι ψάρια πιάνουμε. Μπορεί ένα στοιχειωδώς οκ αποτέλεσμα να βγεί με κάθε σετάπ? Πως είναι το feel? Υπάρχει κάποιο που είναι ξεκάθαρα καλύτερο από τα άλλα? Υπάρχει κάποιο που κάνει μπαμ το πσηφίο? Yπάρχει λόγος να μή γράψω απλά με software να ξεμπερδέυω? Μπαίνει κιμάς στα γεμιστά?

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Σε όλα τα tracks έχω το backing track ελαφρώς στα πλάγια και την κιθάρα κέντρο. Οι γραμμένες κιθάρες και τα backing tracks έχουν υποστεί μόνο ελαφρύ post processing, με λίγο compression και eq για ομορφαιsation και μικροδιορθώσεις. Το παίξιμο είναι πιο lead-focused επειδή έπαιζα πάνω από διάφορα backing, που είναι λίγο προβληματικό γιατί συχνά στα ρυθμικά κρύβονται οι λεπτομέρειες αλλά τέλος πάντων it is what it is. Πρασινάδα εννοείται στο φούλ, πάτησα ένα take και κράτησα όποιο λεπτό τρώγεται. Α και τους έδωσα ονόματα αντί για νούμερα επειδή έτσι μου ήρθε.

Δεν θα σας πω -προς το παρών- με τι και πως είναι γραμμένο κάθε κλιπ. Κάποια είναι γραμμένα με -imho- αρκετά αξιόλογο gear και κάποια με κυριολεκτικά πενιχρά μέσα. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες επιμέρους για κάθε κλιπ αλλά κυρίως με κάποιες πιο γενικές διαπιστώσεις. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσω διάφορες επιλογές, ειδικά σε συνδυαστικά/υβριδικά setup, με κάποιες ευχάριστες θα πω εκπλήξεις από κάποιους συνδυασμούς που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Σε επόμενη φάση θα δοκιμάσω να προσεγγίσω τον ίδιο ήχο με διάφορα setups να δούμε τι γίνεται.

Ως τότε, ακούω γνώμες. Ακούσατε κάτι που να σας άρεσε? Κάτι που να μην σας άρεσε? Σας ακούγονται όλα το ίδιο χάλι? Ξεχωρίζει κάποιο από τα υπόλοιπα? Σας κάνει μπαμ κάποιο κλιπ ως ενισχυτής ή ως plugin ή ως οτιδήποτε? Φαίνεται ποιο γράφτηκε με μικρόφωνο και πιο direct? Shoot away.

Vapey Blues

Face Check

Spaced Blues

Ay Rico

Good and Green

Chicken Nuggets

Hold you Nose

Support Your Local

Cool Wave Doritos

To πρώτο μου φαίνεται πως είναι ενισχυτής - μικρόφωνο. Η πενιές και τα sildes ακούγονται πιο έντονα.

Τα άλλα καθαρά κλιπ ίσως είναι κάποια με λαμπάντο και IRs ή plugins

Τα πιο OD clips δεν τα ακουσα ακόμη αρκετά ώστε να εκφέρω γνώμη

Εξαιρετικότατη ιδέα Οδυσσέα, ξεκινώ την ακρόαση και επανέρχομαι με σχόλια!

Το vapey blues είχε εξαιρετικό ήχο.

Στο face check δεν μου άρεσε ο ηχος. Ακούστηκε όντως σαν κακή ψηφιακή προσομοίωση. Ίσως ενός fuzz face?

Στο spaced blues ήταν ωραίος ηχος, καλή απόκριση στην πένα, θα έλεγα ότι άκουσα ενισχυτή.

Στο Ay Rico not bad, μου φάνηκε λίγο βαρυ στο overdrive, ίσως χρησιμοποιήθηκε κάποιο πεταλι, εκεί?

Αντιθετα στο good and Green ήταν ελαφρύ στο overdrive, και εδώ ενισχυτής μου φάνηκε ότι ακούστηκε.

Τα chicken nuggets ήταν σαν το φαγητό, μάλλον αδιάφορος ήχος.

Στο hold your nose, πολύ ωραιος ήχος, sexy, γεματος και εκφραστικός,στο στυλ μου!

Το ίδιο και στο support your local, ατμοσφαιρικος και εκφραστικός ηχος, κοντά σε ήχο ενισχυτή, χωρίς πολύ compression and gain.

Στο Cool Wave Doritos άκουσα ήχο Peter Green στο supernatural, λαμπάτο ενισχυτή σε overdrive. Super!

Τρομερη ιδέα φίλε, αυτά θέλει το Noiz για να πάει μπροστά σαν forum! Το εννοώ!

Αυτά τα threads είναι πολύ ενδιαφέροντα, μου θύμισες κάτι παρόμοιο που είχα κάνει πριν λίγα χρόνια

Πρώτα απ όλα πολύ ωραίο παίξιμο, μπράβο Οδυσσέα. Σε αντίθεση με αυτά που έλεγα στο παραδιπλανό νήμα του αγαπητού @kpeyos, τα πλεονεκτήματα της λάμπας ελαχιστοποιούνται στις περιπτώσεις της ηχογράφησης. Εκεί νομίζω ότι τα modelers έχουν φτάσει στο 99%. Δεν υπάρχει για τον ακροατή αλληλεπίδραση με το ηχείο του ενισχυτή, και το μοναδικό κριτήριο είναι η ποιότητα του ήχου, στην οποία τα ψηφιακά πλέον τα σπάνε. Εαν βάλουμε στην εξίσωση και την ευκολία (ακουστικά, αμεσότητα, tweakability, δυνατότητα αμέτρητων ενισχυτών και εφε, μηδενικός θόρυβος), τότε πλέον μπορούμε να συμπεράνουμε ασφαλώς ότι οι λάμπες δεν χρειάζονται εκεί για τους περισσότερους μας.

Όσον αφορά αυτά που έγραψες, δεν μπορώ να βάλω το χέρι στη φωτιά για τα περισσότερα. Θα πάρω όμως το ρίσκο κινδυνεύοντας να βγω θεαματικά offside.

Μακράν το αγαπημένο μου ήταν το Good and green. Θεωρώ ότι γράφτηκε με λαμπάτο ενισχυτή γιατί μπορώ να ακούσω και την πένα σου αλλά και είναι ο πιο ζεστός και οργανικός ήχος από όλα τα κλιπ. Από κοντά το Spaced Blues. Λιγότερο αγαπημένος ήχος το Face check και θα ποντάρω εκεί στο ΠσΗφιΟ, όπως και γενικά οι πιο fusion ήχοι σου που είχαν και delay νομίζω γράφτηκαν όλοι με ψηφιακά μέσα. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος @odis13

Αυτό θέλεις να το εξηγήσεις ή καλύτερα να το αντιπαρέλθουμε; 😅😅😅

Τί να εξηγήσω, μου αρέσει ο γεματος ηλεκτρικός ήχος, ισορροπημένος από άποψη EQ, με μπάσα και χωρίς mid-spikes. Σαν την γυναίκα που πρέπει να έχει κάποιες (ισορροπημένες) καμπύλες για να είναι sexy, όχι κρεμαστρα για τα ρούχα, Αυτα βρίσκω... SEXY!

To post compression, τα reverb/delays και τα κοφτά παιξίματα που δεν αφήνουν τη νότα να σβήσει κι όλα αυτά μέσα σε backing tracks μπερδεύουν την κατάσταση. Αλλά θα το προσπαθήσω :)

Vapey: Direct με reverb
Face: Ενισχυτής IR
Spacey Blues: Ενισχυτής μικρόφωνο
Ay Rico: Πετάλι overdrive σε πσηφιο
Green: Ενισχυτής μικρόφωνο.
Nuggets: θα έλεγα πσηφιο αλλά με τόσα fx μπορεί να είναι οτιδήποτε.
Hold you: Ενισχυτής IR
Support: πσηφιο
Cool Wave: πσηφιο

Last edited:
Μεγάλο ρόλο παιζει και το backing track. Όσο πιο γυμνή είναι η κιθάρα τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται το τοπίο

To post compression, τα reverb/delays και τα κοφτά παιξίματα που δεν αφήνουν τη νότα να σβήσει κι όλα αυτά μέσα σε backing tracks μπερδεύουν την κατάσταση. Αλλά θα το προσπαθήσω :)
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο - μόνο το πόσο έντονο effect είχε ο UAD LA2A απο μόνος του (που έχει μπει στις περισσότερες κιθάρες), ακόμα και σε light settings, με έκανε να αναθεωρήσω αρκετά πράματα ως δευτερέυοντα.

'Εχετε ήδη αρκετοί σας κάποια ενδιαφέροντα points αν και απ'οτι βλέπουμε consensus δύσκολα θα βγάλουμε. Βέβαια είναι και θέμα γούστου όλα αυτά.

Στο Face Check καλή ώρα (που μέχρι στιγμής έχει πάρει βατόμουρο και απο τον Εκ και απο τον Νεκ) θα σας πω απλά ότι ήταν απο τους ήχους που είχα στο μυαλό μου πολυ σαφής εικόνα στο πως τον θέλω, και που τον πέτυχα πολύ κοντά σε αυτό που ήθελα, ήταν απο τα πιο satisfying μου αποτελέσματα. 😁

Στο Face Check καλή ώρα (που μέχρι στιγμής έχει πάρει βατόμουρο και απο τον Εκ και απο τον Νεκ)
Ναι αλλά είπε και το Hold your nose sexy ήχο φίλωΖ, τέτοιο κομπλιμέντο σε μένα ούτε η γυναίκα μου 😅

Ακούω το good & green πολλές φορές, πολύ ωραίο vibe, κάντο τραγουδάκι

Ακούω το good & green πολλές φορές, πολύ ωραίο vibe, κάντο τραγουδάκι

Αυτό ήταν απο τους αγαπημένους μου ήχους, και ήταν και μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στα δοκιμαστικά. Προσπάθησα να το φέρω λίγο σε ύφος Grant Green, όπως ήταν και το backing εξάλλου. Παραπάνω λεπτομέρειες αργότερα.

Το αστείο είναι οτι την κιθάρα που χρησιμοποίησα την έχω σε αγγελία και μου μπαίνουν σκέψεις τώρα.

Το αστείο είναι οτι την κιθάρα που χρησιμοποίησα την έχω σε αγγελία και μου μπαίνουν σκέψεις τώρα.
Reverb ή Noiz Αγγλίας ασούμε; 😅

Οι ονομασίες btw πώς προκύπτουν; Άντε το vapey blues πχ ατμιζες και έπαιζες, τα άλλα;

Κακό Αy Rico. Εξαιρετικό Cool wave.
To Ay Rico είναι το 2ο χειρότερο για μένα. Το Cool Wave μου άρεσε πολύ σαν ήχητικο αποτέλσμα - ηταν το τελευταίο που έγραψα και το παίξιμο ήταν κάκιστο αλλά είχα κουραστεί ήδη και είπα it is what it is.

Οι ονομασίες btw πώς προκύπτουν; Άντε το vapey blues πχ ατμιζες και έπαιζες, τα άλλα;
Noted, θα τα αναφέρω όταν πούμε το gear των κλιπ - μη περιμένεις τίποτα βαθυστόχαστο βέβαια 😂

Ολοι οι ηχοι που ακουσα ειναι ωραιοι και καταλληλοι για το σκοπο τους: δλδ τζαμινγκ πανω σε μπακιν τρακς. Απ οτι καταλαβα συμφωνουν οσοι σχολιασαν μεχρι τωρα στο οτι ειναι καταλληλοι.
Ο σκοπος του τζαμινγκ ομως ειναι να γουσταρει ο ιδιος ο παικτης οποτε ισως πιο σημαντικο ειναι η δικη σου αισθηση (εκει ομως αρχιζουν να παιζουν ρολο και αλλες παραμετροι).
Επισης νομιζω οτι τα κλιπς ειναι τοσο διαφορετικης αισθητικης μεταξυ τους που αναποφευκτα κρινεται και το στιλ και οχι το tone καθαυτο.
Τωρα αν ο στοχος ειναι να χρησιμοποιηθουν σε καποια παραγωγη, καποιος που ξερει τί κανει μπορει να τους χρησιμοποιησει αλλα εκει αρχιζουν τα (πολυ) δυσκολα για τον bedroom player/producer.
Εχω ακουσει παντως εξαιρετικους ηχους και απο plugins που γενικα θεωρουνται β πχ amplitube οποτε θεωρω ο ηχος ειναι εκει μεσα αρκει να ξερεις να τον βγαλεις.
Ενα θεμα που σκεφτομαι τελευταια και εχει σχεση με αυτο το τεστ (και τις παραμετρους που ανεφερα παραπανω) ειναι κατα ποσο το καθε εργαλειο σε βοηθαει να φτασεις στον στοχο σου ή ο στοχος σου προσαρμοζεται πανω στο εργαλειο. Μαλλον δεν ειναι για αυτο το θρεντ.

κατα ποσο το καθε εργαλειο σε βοηθαει να φτασεις στον στοχο σου ή ο στοχος σου προσαρμοζεται πανω στο εργαλειο.
Θεωρώ ότι είναι on topic μιας και το νήμα προσφέρεται για τέτοιους προβληματισμούς. Από την άλλη θεωρώ ψιλό εύκολη την απάντηση:

Κάθε εργαλείο έχει τη θέση του περισσότερο η λιγότερο ανάλογα με τον χρήστη, το είδος μουσικής κλπ. Και όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε και ανοικτό μυαλό, τόσο καλύτερα.

Μπορεί άραγε να διαφωνήσει κάποιος με αυτό;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back