νομιζω οτι ειναι μια χαρά αυτο που λεει , οτι δηλαδη δεν παιζει ρολο τελικα το σχημα. εμενα μου μοιαζει λογικο γιατι αυτη η απλοποιηση που δινουμε στα στασιμα με τον ορισμο τους δε με εκφραζει . δηλαδη οτι στασιμα κυματα ειναι αυτα που προκαλουνται οταν τα κυματα ειναι ισου μηκους κυματος ή πολλαπλασιου ακεραιου σε σχεση με τις αποστασεις μεταξυ τοιχων , και συμβαλουν και ακυρωνονται κλπ κλπ κλπ κλπ. παραειναι νομιζω απλουστευμενο και βολικο να σχεδιαζουμε δηλαδη ενα κυμα που ισα ισα χωραει στην αποσταση και να αγνοουμε ολα τους αλλους απειρους συνδυασμους αντανακλασεων διαφορων κυματων και τα σημειο οπου με καποιο τροπο αυτα συμβαλλουν (αυτο αλλωστε δειχνει και ο τυπος που αναφερει το σαιτ και μελεταει τα modes)
(ειστε ακομα μαζι μου? μακαρι να μπορουσα να εξηγησω καλυτερα αυτο που εννοω...)
Επομενως (καλα δεν ειπα και πολλα επιχειρηματα ωστε να λεω επομενως αλλα τελος παντων...) καθε δωματιο ανεξαρτητως σχηματος εχει στασιμα (modes) και οι κομβοι αυτοι συσωρευονται σε σημεια του δωματιου αναλογα με την ικανοτητα των υλικων να εξασθενουν τα κυματα , την θεση της πηγης , και την ενταση της.
Συμφωνω επισης με το site οτι οι μη παραλληλοι τοιχοι δε σωζουν την κατασταση τελειως , γιατι μην ξεχναμε οτι μπορει οι υψηλες σχνοτητες να ειναι εξαιρετικα κατευθυντικες και να αντανακλωνται απο τα πρτα στρωματα ενος τοιχο οπως μια μπαλλα σε ενα μπιλιαρδο , αλλα οσο κατεβαινουμε σε συχνοτητα , η αντανακλαση δε γινεται αναλογα , αλλα παιζει ρολο η φυση του τοιχου το παχος το υλικο ακομα και η <<πολωση >> των τουβλων και το εσωτερικο σχημα τους ως προς την διευθυνση του ηχου. Θελω να πω οτι ενας τοιχος παχους 1 μετρου θα αντανακλασει τις χαμηλες συχνοτητες ενω ενας 10 εκατοστων θα ειναι για τις χαμηλες σαν να μην υπαρχει.
Ελπιζω να εγιναν καπως κατανοητες οι σκεψεις μου , αν και φοβαμε οτι επειδη δεν ειμαι εξοικειωμενος με το κεφαλαιο αυτο της φυσικης τα <<μπουρδουκλωσα>> αρκετα...