Για Custom Κιθαρα. 5 τελικα ερωτηματα πριν ξεκινησω το project.

LiveFast_DieYoung

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Παιδια , πολυ καιρο σιγοψηνομαι να φτιαξω μια custom κιθαρα.

Μετα απο πολυ σερφαρισμα k ψαξιμο εχω ενα project στο μυαλλο μου.

Χρειαζομαι τις συμβουλες σας.

O λαιμος uα ειναι Bocote/Macassar Ebony ,αν γινεται να βρω κ να διαλεξω αυτοπρωσοπως τα ξυλα. (ετοιμα για guitar project, να μη πρεπει να τα φυλαξω για καποια χρονια) Κατι θα παιζει ελλαδα ε ?

Σκεφτομαι για 24 ταστα ss , και compact radius που θα παιξει λιγο πανω απο το 10/16'' της Warmoth,κατι σε 12-18 θα δουμε. Θελω να παιξω με αρκετες αλλες κιθαρες πριν κατασταλαξω σε αυτο , οσο για το μηκος της ταστιερας , 25 1/2 ή ενα step μεγαλυτερη (κλασικο truss rod).

Πολλοι φιλοι μου με συμβουλεψαν να μη βαλω καπλαμα στο σωμα για λογους αισθητικης , γιατι θα χασω αρμονικες απο τον ηχο λογω των δονησεων στο καπλαμα (laminate top) . Θα ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με το τι ξυλο θα εδενε καλα με ενα τετοιο λαιμο , κ απο μερια ηχου , αλλα κ σαν κεντρο βαρους τι βαρος να εχει . Το σχεδιο θα ειναι στυλ soloist . Θα γινει ρουταρισμα για μαυρο Original Floyd Rose. Απο μαγνητες σκεφτομαι να βαλω στο λαιμο ενα P90 κ γεφυρα εναν Hx85 kinman. Τι λετε για ενα τετοιο συνδυασμο ?

Εχω σκεφτει (κουτοπονειρα  :o ) να γλιτωσω κ το τελωνειο , πιανοντας καλυτερο τοπο με τα λεφτα μου . να ψαξω να βρω το καλυτερο guitar-tech που θα αντεχω , ο οποιος θα αναλαβει τη συναρμολογηση κ το σεταρισμα (πως λενε αυτο το fret/refret που κανουν με computer μετρησεις δε θυμαμι,καπου το συζηταμε σε αλλο post το ονομα του θα το ξαναβρω,αν κανει κανεις reply κ το θυμαται ας το γραψει) κ να μου ερθει σαν κιθαρα απο service , κ οχι σαν αγορα ,αν  γινεται αυτο.

Επισης σκεφτομαι να στειλω τα ξυλα που θα βρω (αν ειναι δυνατο κατι τετοιο) για routing αντι τηςwarmoth στην εταρια www.usacustomguitars.com . Η δε παιζει αφου τα parts θα ειναι δικα μου δε χρειαζεται ? Η Εχετε να μου προτεινετε ισως καποια καλυτερη απο αυτη ?

Sorry για τα πολλα ερωτηματα , συνοπτικα

1.Που μπορω να βρω ξυλα ετοιμα για routing χωρις να χρειαστει να κρατησω χρονια σε αποθηκη εγω

2.Τι ξυλο να συνδυασω ηχιτικα/βαρος με το λαιμο bocote/macassar ebony

3.Λαιμο P90 , γεφυρα Ηχ85 kinman. Tη γνωμη σας

4.Ποια εταιρια θα προτεινατε routing ktl ? (κ τα ξυλα αν δεν ειναι δυνατο να βρω μονος μου + εταιρια για πιο λογικο κοστος)

5.Ποιο kιθαρο-tech usa θα προτεινατε να περασει ταστα κ να αναλαβει συναρμολογηση + σεταρισμα.

(το 4+5 μπορει να γινουν κ απο 1 tech μονο λογικα, τα φωτα σας)

bocote__macassar_ebony.jpg

bocote__macassar_ebony_back.jpg

LiveFast_DieYoung είπε:
1.Που μπορω να βρω ξυλα ετοιμα για routing χωρις να χρειαστει να κρατησω χρονια σε αποθηκη εγω

2.Τι ξυλο να συνδυασω ηχιτικα/βαρος με το λαιμο bocote/macassar ebony

3.Λαιμο P90 , γεφυρα Ηχ85 kinman. Tη γνωμη σας

4.Ποια εταιρια θα προτεινατε routing ktl ? (κ τα ξυλα αν δεν ειναι δυνατο να βρω μονος μου + εταιρια για πιο λογικο κοστος)

5.Ποιο kιθαρο-tech usa θα προτεινατε να περασει ταστα κ να αναλαβει συναρμολογηση + σεταρισμα.

(το 4+5 μπορει να γινουν κ απο 1 tech μονο λογικα, τα φωτα σας)
Πολύ φιλόδοξη προσπάθεια...ελπίζω να έχεις αίσθηση του συνολικού κόστους...βέβαια αξίζει τον κόπο!

1)http://www.exoticwoods.com/home.php

http://www.exotichardwoods.co.uk/Woods_List/index.asp

http://www.john-boddy-timber.ltd.uk/species_yewtree.htm

http://www.galleryhardwoods.com/specials.htm

4) 5) Μπορείς και τα δύο σε έναν. Σε kιθαρο-tech υπάρχουν άπειροι συνδιασμοί. Ανάλογα τα γούστα σου και τη τσέπη σου

Θα σου πώ κάποιους που ήδη έχω επαφή και κάποιους που πολύ θα ήθελα

http://www.inventingshed.com/

Ο Stan έχει συνδιασμούς ξύλων. Στείλε του ένα e-mail. Το κόστος του μου φάνηκε λογικό.

Άλλος ένας www.kneguitars.com

Και αυτοί που θα ήθελα να μου φτιάξουν κάποτε, κάτι...

http://www.scottfrench.com/

www.ronkirn.com/

http://www.mykaguitars.com/

Έλληνες luthiers δεν σε ενδιαφέρουν?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν εχω προβλημα κ ελληνες φυσικα ,αλλα θελω να γινουν ολα με τη μεγιστη δυνατη ακριβεια.

Κ οσο μεγαλυτερη πειρα σε τετοια project τοσο πιο σιγουρος θα ειμαι κ εγω :D Aν εχεις να προτεινεις καποιον κ παλι πες μου :D

edit : απλα θα πρεπει να βρω ξυλο απο εξω, να ερθει ελλαδα να το φτιαξει κ να το ξαναστειλω εξω ετσι ? η εχει αυτος τα ξυλα κ θα διαλεξω εκει ?

LiveFast_DieYoung είπε:
edit : απλα θα πρεπει να βρω ξυλο απο εξω, να ερθει ελλαδα να το φτιαξει κ να το ξαναστειλω εξω ετσι ? η εχει αυτος τα ξυλα κ θα διαλεξω εκει ?
Νομίζω ότι κανένας δεν έχει τα ξύλα που θέλεις. Εάν προτιμήσεις Έλληνα luthier, λογικά τα ξύλα θα έρθουν απέξω και όλη η δουλειά θα ολοκληρωθεί εδώ.

Πάντως εάν δεν είσαι και πολύ παραδοσιακός (και απόλυτος) στα μπράτσα θα σου πρότεινα αυτό

http://www.mosesgraphite.com/cgi-bin/moses/MB-30?r3w9FybQ;;14

Είναι καταπληκτικό στην αίσθηση, εγγυημένο στη κατασκευή και φτηνότερο (δεν είπα φτηνό) από το να το φτιάξεις από την αρχή.

Πως και δεν σκέφτεσαι την Warmoth (εκτός αν είσαι για neck through) και ότι επιπλέον χρειαστείς να τα αναλάβει ένας luthier;

Το λέω μιας και δεν ζητάς κάτι το εξωπραγματικό πέραν των ξύλων που δεν είναι συνηθισμένα.

Aλήθεια τι αίσθηση κόστους έχεις για ολοκληρωμένο το project σου?

Aρχικα την Warmoth σκεφτομουν , αλλα απο οτι καταλαβα σε compound radius βγαζει μονο 10-16'' κ θελω λιγο μεγαλυτερο. Με φοβισαν κ μερικα ποστ που βρηκα στο net οτι μερικα εξωτικα ξυλα της warmoth εχουν dead spots. Διαφορετικα Warmoth θα επαιρνα.

Το project υπολογιζω να παιξει πληρες τελειωμενο στα 1800-2500ευρα {edit:elpizo

2.Τι μεγεθος θα πρεπει να εχουν τα blank ξυλα πριν πανε σε luthier για το λαιμο κ το σωμα αναλογα αν πω οτι ξεκινω σιγα-σιγα να παιρνω ta parts ?

LiveFast_DieYoung είπε:
Το project υπολογιζω να παιξει πληρες τελειωμενο στα 1800-2500ευρα
Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά θα πιάσεις αυτά τα νούμερα μόνο με Warmoth, USAGuitars. Νομίζω ότι εάν ξεκινήσεις από το μηδέν, θα τα ξεπεράσεις (ίσως με πολύ προσοχή και σε καλή τιμή το δολάριο να πιάσεις τα 2500)

LiveFast_DieYoung είπε:
2.Τι μεγεθος θα πρεπει να εχουν τα blank ξυλα πριν πανε σε luthier για το λαιμο κ το σωμα αναλογα αν πω οτι ξεκινω σιγα-σιγα να παιρνω ta parts ?
Οι εταιρίες που σου πόσταρα έχουν ξύλα ειδικά για κατασκευή σώματος.

Αλλά χοντρά-χοντρά υπολόγισε ύψος >40cm, πλάτος >32-35cm, πάχος >4.8cm

Τα μπρατσα που κοιτας ειναι σχεδιασμενα συμφωνα με τα specs της fender, δηλαδη για 24 ταστα που θες χρειαζεται προεκταση η ταστιερα (αντιαισθητικο).

Απλα η αποψη μου -

Θα αλλαξεις γνωμη σε λιγο καιρο..ειναι σιγουρο.

Ειναι πολλα τα λεφτα,ειναι μεγαλο το περιμενε,ειναι περιπλοκη η διαδικασια για καποιον με περιορισμενες γνωσεις,εμπειρια κ επαφες.

Απλα θελω να σε προσγειωσω γιατι οι πιθανοτητες λενε οτι θα περασεις απο πολλες δυσκολιες προτου πιασεις την κιθαρα στα χερια σου.

Η λυση του να απευθυνθεις σε ενα ελληνα τεχνιτη ειναι η καλυτερη. Το κοστος βεβαια φτανει κ ξεπερνα(δικαιως ισως) τα 2000 ευρω.

Αλλιως αγοραζεις μια ετοιμη κ τελειωνεις,εγω αυτο θα εκανα.Μη ξεχνας οτι ενα brand name κραταει την αξια του παντοτινα.

Εχω δει καταπληκτικες κατασκευες απο ελληνες κ οχι μονο luthiers οι οποιες μενουν "για παντα" στις αγγελιες For Sale.Στο τελος διδονται στην μιση τιμη ωστε να "φυγουν".

Καταλαβες τι εννοω.

Σκεψου το.

1#http://cgi.ebay.com/CAPARISON-TAT-ICEBERG-w-CASE-KILLER-ACTION-NEW_W0QQitemZ270375932950QQcmdZViewItemQQptZGuitar?hash=item3ef3a95416&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1205%7C293%3A1%7C294%3A50

Πάρε μανίκι και σώμα από τη warmoth και βάλε έναν άνθρωπο εδώ να τα συναρμολογήσει. Αφού την δοκιμάσεις αν κρίνεις ότι χρειάζεται μπορείς να κάνεις κι ένα fret leveling. Πάρε φινιρισμένο το σώμα, μάλλον σε συμφέρει να το βάψουν αυτοί.

Ομολογώ ότι την όλη συζήτηση "παω αυτοπροσώπως και διαλέγω ξύλα και τα στέλνω αλλού να μου φτιάξουν το μανίκι" την καταλαβαίνω μόνο ως ένα είδος τουρισμού παρά ως συνταγή επιτυχίας.  :)

Εναλλακτικά, πήγαινε σε κάποιον από τους μάστορες που φτιάχνουν όργανα εξ αρχής (π.χ. yann, AB, enigma κλπ) και συζητήστε ένα εντελώς custom όργανο. Η δουλειά που κάνει το plek μπορεί να επιτευχθεί και με πιο παραδοσιακές μεθόδους αρκεί ο μάστωρ να είναι προσεκτικός στη λεπτομέρεια.

Να σου πω...μιας και εχουν πεσει πολλες εναλλακτικες στο τραπεζι, να προτεινω και εγω κατι.

Ριξε μια ματια στο custom shop της Framus. Τα μανικια τους ειναι ovangol/ebony, πολυ κοντα σαν αισθηση και εμφανιση σε αυτο που θες, με μαγνητες θα σε καλυψουν πιστευω, εχουν και το plek που σου αρεσει, θα εχεις και ενα brand name πανω στο οργανο.

Βεβαια απο οσο ξερω δεν φτιαχνουν εξ αρχης custom οργανα αλλα μονο μοντελα τους με οποιες τροποποιησεις θελει ο πελατης. Ριξε μια ματια ομως, και αν δεις καποιο stock μοντελο που να μοιαζει με αυτο που εχεις κατα νου στειλε ενα mail να ρωτησεις για μια custom εκδοση στα μετρα σου...δε χανεις και τιποτα.

Δεν μου πεφτει λογος αλλα το nick σου δεν νομιζω να το πιστευεις κιολας ε?

Πρεπει να εχεις παιξει με πολλες κιθαρες για να εισαι σε θεση να μην μετανοιωσεις τις επιλογες της customias που ετοιμαζεις.

Διαβαζοντας τα ποστς σου , και διορθωσε με αν κανω λαθος , η γνωση που εχεις μαζεψει ειναι κυριως απο forums και απο συζητησεις με φιλους παρα με το να εχεις παιξει πχ με κιθαρες με bocote/ebony που ειναι απιθανο να εχεις πιασει ή με p90 ή με τα αλλα specs που λες.

Απλα εισαι πορωμενος με την κιθαρα( που αυτο ειναι καλο) και θες να κανεις κατι για να ξεχωρισεις.

+ απειρα στο να πας σε Ελληνα luthier που πολλοι ειναι αρκετα εμπειροι και καταξιωμενοι στον χωρο. Θα δεις απο πρωτο χερι αυτα που θες και θα μαθεις πολλα περισσοτερα απο το να σου ερθει η κιθαρα ετοιμη απο το εξωτερικο και επισης θα γλυτωσεις και το καταραμενο τελωνειο.

Αν διαλεξεις κατι απο εξωτερικο σου προτεινω http://www.soulmateguitars.com/ για να φτιαξεις το neck που ειναι το σημαντικοτερο κομματι της κιθαρας . Τωρα το σωμα καπου θα βρεις αρκει να εχεις ολες τις διαστασεις σωστες( neck pocket παχος κτλ κτλ).

Τους p90 τι να τους κανεις ομως? κανουν για πολυ συγκεκριμενα και λιγα πραγματα(blues-rockabilly και εχουν και hum!)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back