Παρολο που κι εγω ειμαι της αποψης, οτι δεν ειναι δυνατον παντα να "σκοτωνουμε" τον drummer, για την αλλαγη ενος ρυθμου, πρεπει να τονισω πως τα drums ειναι απο τα πλεον ρυθμικα οργανα μιας μπαντας! Αν, πχ, μια κιθαρα σταματησει ενα ρυθμικο μερος, και απλα χτυπαει 5ες ανοιχτες μεχρι το επομενο μετρο, δεν θα κανει τοσο μεγαλη διαφορα, οσο το να πεσει η μπαγκετα ενος drummer ή να κανει break ενα μετρο πριν απ'οτι θα επρεπε!
Απο την αλλη, πολλοι drummer μπερδευονται με τους μπασσιστες ( αν και ειναι φαυλος κυκλος αυτο το μπερδεμα ), οποτε το 2ο σημαντικο στοιχειο μιας μπαντας για να διατηρει το ρυθμο της, ειναι να υπαρχει αυτο το δεσιμο μπασιστα και drummer ( που προσωπικα το θεωρω πιο σημαντικο απο το δεσιμο 1ου και 2ου κιθαριστα ). Να συμφωνουν στα break, στα intro καθως και στη ρυθμικη αγωγη.
Με 6-7 drummer που εχω παιξει, εχω παρατηρησει πως ο καθενας εχει μια ταση να "αναπραγει" το ειδος που εχει μαθει καλυτερα. Πχ, στην τωρινη hard rock μπαντα, ο drummer ειναι μεταλας ( brutal και speed ), οποτε στην αρχη ειχαμε προβλημα με τα κομματια ( 120 το ελαχιστο ). Οταν ομως, εγινε το "δεσιμο" μπασιστα-drummer, και συνηθισε το ειδος ( μπορω να πω οτι εκανε μια τρομερη προοδο αλλαζοντας πληρως τα ακουσματα του! )ο ρυθμος επεσε, μπορεσε να αναπραγει πιο "ροκ" ηχο και στα live ηταν αρκετα πιο σταθερος...
Το προβλημα των περισσοτερων drummer ειναι ή το "κενο" intro ( δηλαδη ξεκιναει καποιο αλλο οργανο και πρεπει να κατσουν πανω σε ρυθμο που δεν δινουν οι ιδιοι ), ή το προβληματικο break ( που συνηθως γινεται ενα μετρο πριν ή οταν γινεται, μετα ο ρυθμος αλλαζει ), ή η αλλαγη drum kit. Ειχα γνωρισει μια περιπτωση, που το παληκαρι επαιζε "παπαδες" σπιτι του, και οταν ηρθε η ωρα για live, "κομπλαρε" επειδη το drum kit του liveαδικου, ηταν τελειως διαφορετικο...
Παντως ενα πραγμα ισχυει...."Πυροβολειτε που και που και καναν μπασιστα"