θόρυβος σε marshall JVM

darshan

Μέλος
Πόντοι
38
γειά σας noizάδες,

Αντιμετωπίζω πρόβλημα θορύβου στον Marshall JVM 410H. Στα clean και crunch κανάλια δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στα OD1 & OD2 γίνεται από ένα σημείο και μετά ενοχλητικός. Εξαρχής, δεν ήταν και ο πιό ήσυχος ενισχυτής του κόσμου, αλλά νομίζω πως έχει παραγίνει τον τελευταίο καιρό. Ίσως να αρπάζει και λίγο πιό εύκολα και το feedback του είναι λίγο πιό δύσκολο να ελεγχθεί. Ο ενισχυτής είναι δύο χρόνων και παίζει περίπου 10 ώρες την εβδομάδα σε εντάσεις που σπάνια ξεπερνούν το 5. Δεν τα κατέχω τα ηλεκτονικά, αλλά πρώτη σκέψη ήταν πως φταίνε οι λυχνίες και πάμε για αλλαγή. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Αν ναι, πάω για ίδιες λυχνίες? Ή για τις Sovtek που ένας φίλος λέει πως είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί η Marshall, ή για κάτι καλύτερο που θα βελτιώσει το θέμα με τον θόρυβο? Διάβασα στο forum της Marshall να προτείνονται ως πολύ καλή λύση οι Tung-Sol. Σε διάφορα post στο noiz, βλέπω να προτείνονται φτηνές λύσεις όπως JJ. Κάνουν δουλεία στο θέμα αυτό? Οι διαφημιζόμενες ως noiseless είναι όντως noiseless?

Επίσης, αν όντως θέλουν οι λάμπες αλλαγή, μιλάμε για τις προενσυχύτριες μόνο ή και για τις τελικές?

Υπάρχει κάτι άλλο που πιθανόν να δημιουργεί τον θόρυβο? Φαντάζομαι πως ίσως έχει να κάνει και με το κύκλωμα του ενισχυτή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται? Υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθεί κάτι τέτοιο? Η υγρασία και η σκόνη παίζουν ρόλο? Δεν τον πέταξα και σε βούρκο, αλλά έχει κάνει τις βόλτες του.

Πολλά τα ερωτήματα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

:)

Κατ'αρχας μηπως αλλαξες κιθαρα? Ή αλλαξες μαγνητες?

Απο τη στιγμη που δεν στο κανει στα αλλα καναλια, κατα πασα πιθανοτητα δεν ειναι οι τελικες. Δοκιμασε να αλλαξεις μεταξυ τους τις προενισχυτριες να δεις αν θα αλλαξει κατι. Απο οτι θυμαμαι εχει 5 12ΑΧ7 και 4 EL34... οποτε αλλαξε τις μικρες μεταξυ τους αφοβα. Αν δεν αλλαξει κατι τοτε ειναι κατι αλλο...

Τι ειδους θορυβο κανει? Συμβαινει παντα? Αλλαζει με την αυξομειωση της εντασης?

δεν άλλαξα κιθάρα/μαγνήτες. Ο θόρυβος αυξάνεται με το gain (γενικά) και είναι το κλασσικό "χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ", χωρίς διακυμάνσεις. Αυξομειώνεται ανάλογα με την ένταση. Θα κάνω την τράμπα μέσα στο ΣΚ, τώρα είμαι χωρίς την καμπίνα.

Η σκονη δεν πειραζει πιστευω, απο την αλλη η υγρασια μπορει να σου προκαλεσει ζημια. Αληθεια, τι εννοεις με το "εχει κανει τις βολτες του"?

Παντως να εχουν προβλημα οι λαμπες και να προκαλει θορυβο μου φαινεται περιεργο...

Επιπλεον αν τον εχεις 2 χρονια με 10 ωρες τη βδομαδα ειναι πολυ πιθανον να θελουν αλλαγμα...πιο πολυ καταπονουνται οι λαμπες της προενισχυσης. Οι τελικες μπορει να μην χρειαζονται αλλαγμα. Αντεχουν πιο πολυ γενικα και αν δεν παιζεις πανω απο το 5 μαλλον δεν τις ζοριζεις και πολυ οποτε Ok.

@Pakos69

λέγοντας "έχει κάνει τις βόλτες του", εννοώ πως δεν τον έχω σε ένα μέρος, τον χρησιμοποιώ για live και studio.

Εξ αρχής, σε κάπως υψηλά gain settings είχε πρόβλημα (από 4 και πάνω στο red mode, το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ gain αν το ακούσεις), απλά έχει κανά 2μηνό που έχει επιδεινωθεί. Ναι, μάλλον οι προενίσχυτριες θέλουν άλλαγη, λόγω χρήσης. Αλλά μπορεί αυτή η επιδείνωση να οφείλεται στις λυχνίες? Το άλλο ερώτημα είναι, αν δώσω λεφτά για κάτι καλύτερο, θα βελτιωθεί η κατάσταση με τον αρχικό θόρυβο? Ή να πάω για κάτι απλό και μη εξεζητημένο? Απ'την άλλη, δεν θα ήθελα η επιλογή να αλλοιώσει τον τόνο του.

Ευχαριστώ

Χμ...αμα δεν θες να "αλλαξει"¨κατι τοτε βρες τι λαμπες εχει και αγορασε τις ιδιες. Ετσι κιαλλιως οτι λαμπες και να βαλεις, η λογικη λεει οτι θα λυθει το προβλημα σου. Αλλα εφοσον θες να μην χασεις τον "ηχο" του JVM σου, σου προτεινω οι καινουριες λαμπες να ειναι ιδιες με αυτες που εχεις.

Πριν αλλαξεις τις λυχνιες για κοιταξε μηπως στην ιδια γραμμη ρευματος εχει μπει καποια αλλη συσκευη που λειτουργει συνεχεια? Για κανε καποια δοκιμη με μια μπαλαντεζα να παρεις ρευμα απο αλλη πριζα. Δεν νομιζω οι λαμπες να εγιναν ξαφνικα θορυβωδεις  η τελος παντων αλλαξε μονο την V1 που ξεκιναει την ενισχυση του σηματος κ κανε εναλλαξ μετατοπιση της προς τα μεσα.

Pakos69 είπε:
...πιο πολυ καταπονουνται οι λαμπες της προενισχυσης. Οι τελικες μπορει να μην χρειαζονται αλλαγμα. Αντεχουν πιο πολυ γενικα και αν δεν παιζεις πανω απο το 5 μαλλον δεν τις ζοριζεις και πολυ οποτε Ok.
Το αναποδο συμβαινει... οι τελικες καταπονουνται κατα πολυ περισσοτερο....

darshan,

κανε την "τραμπα" πρωτα και πες μας τι εγινε. Το να παρεις λυχνιες βεβαια, δεν ειναι ασχημη ιδεα ουτως ή αλλως. Παρε J/J οι οποιες ειναι αρκετα καλες και σιγουρα καλυτερες απο τις στοκ που εχεις.... δε νομιζω να μην σου αρεσουν... ισως και καποια επιλογη low noise λυχνιες να μην ειναι ασχημη... oπως πχ η ECC803S της J/J, ειδικα για τα καναλια OD1 & OD2.

myster_maze είπε:
Το αναποδο συμβαινει... οι τελικες καταπονουνται κατα πολυ περισσοτερο....
αυτό δεν το καταλαβαίνω. Το διάβασα και αλλού, και εδώ μέσα. Γιατί όμως επικρατεί γενικά η αντίθετη αντίληψη? Και γιατί αλλάζουμε πρώτα τις προενισχύτριες? Προτείνεις και αλλαγή των τελικών δηλαδή?

ειδικα για τα καναλια OD1 & OD2.
ερώτηση άσχετου, Νο# 4678: Και ποιά είναι αυτά τα κανάλια? Να υποθέσω πως είναι οι λάμπες 3 & 4 μετά την V1, η οποία να υποθέσω πάλι, είναι η μοναδική που έχει ένα μεταλλικό καπάκι?

Επίσης, γιατί έχει στην σειρά των τελικών την 5η 12ΑΧ7?

Κοιτάζοντας τα σχηματικά του JVM (θα τα βρείτε εδώ: http://forum.metroamp.com/viewtopic.php?f=25&t=21932&sid=ac5bef04e269bbe7d428c29d3192ac09 )

η 5η 12ΑΧ7 κοντά στις τελικές είναι ο phase inverter και η V4 (δηλαδή η τελευταία προενισχύτρια στη σειρά) είναι η μισή ως gain stage και η άλλη μισή ως buffer στο effects loop.Διορθώστε με αν κάνω λάθος,αλλά έχω καιρό να "διαβάσω" τόσο άσχημο κύκλωμα  8)

Προσωπικά θα του έβαζα μια Tung Sol στη V1,και JJ στις V2 έως V4,με την πιο "ήσυχη" λάμπα στην τελευταία θέση.

darshan είπε:
αυτό δεν το καταλαβαίνω. Το διάβασα και αλλού, και εδώ μέσα. Γιατί όμως επικρατεί γενικά η αντίθετη αντίληψη? Και γιατί αλλάζουμε πρώτα τις προενισχύτριες? Προτείνεις και αλλαγή των τελικών δηλαδή?
Δεν νομιζω οτι επικρατει η αντιθετη αποψη... παραπληροφορηση!  ;D

Αν εχεις ακομη τις μαμισιες, αλλαξε και τις τελικες. Οπως εχω ξαναπει καλο ειναι να υπαρχουν και μερικες λυχνιες στην ακρη για καθε ενδεχομενο...

Τσεκαρα το κυκλωμα του JVM410 και... κατ'αρχας εχεις 4 πισω απο τις μεγαλες (τελικες) τις οποιες ας τις ονομασουμε V1, V2, V3, V4 με τη σειρα που βρισκονται απο αριστερα προς τα δεξια με V1 αυτη με το καπακι. Η οποια ειναι και η πρωτη στο σημα και η πιο ευαισθητη απο εξωτερικους θορυβους γι'αυτο και εχει το καπακι ως θωρακιση.

Οι V1, V2 & η μιση V3 ειτε παιζεις CLEAN, CRUNCH, OD1 ή OD2 ειναι παντα μεσα στο σημα. Δεν εχεις δλδ ξεχωριστες λυχνιες για καθε καναλι... αρα αν επηρεαζουν καποιες το OD1 & OD2 ειναι αυτες.

Η αλλη μιση V3 & V4 ειναι για το Parallel Loop και το Reverb. η 5η που ειναι μαζι με τις μεγαλες ανηκει στο κυκλωμα του τελικου σταδιου και παιζει το ρολο της Διαχωριστριας Φασης (Phase Splitter) γι'αυτο και ειναι μαζι με τις τελικες.

ΕΔΙΤ: roybatty, post-αραμε μαζι....

Καλα τα λες... ωστοσο η V4 ειναι και για το reverb.

Ακομη η πιο υσηχη, πιστευω, θα ηταν καλυτερα στην εισοδο... αυτη με το καπακι. Ειναι η πιο ευαισθητη απο ολες!  

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. να πω πως σας καταλαβαίνω 100%, ψέματα θα πω.  ;)

Όπως και να χει, πάω για μια ήσυχη σε V1 (Tungsol) και τέσσερεις JJ.

έχετε κάποια πρόταση για τελικές?

darshan είπε:
παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. να πω πως σας καταλαβαίνω 100%, ψέματα θα πω.  ;)

Όπως και να χει, πάω για μια ήσυχη σε V1 (Tungsol) και τέσσερεις JJ.

έχετε κάποια πρόταση για τελικές?
...μάλλον σε μπέρδεψα.Οι Τung Sol κάθε άλλο παρά ήσυχες είναι.Για την ακρίβεια είναι "hot" λάμπες,απλώς δεν μου χει τύχει μέχρι τώρα καμία προβληματική-μικροφωνική.Στους Marshall μου αρέσει εμένα προσωπικά να βάζω Tung Sol στην V1 γιατί δινει μπόλικο preamp distortion ακόμα και σε χαμηλές εντάσεις.Πράξε ανάλογα με τα γούστα σου.

Τελικές θα σου έλεγα να πάρεις επίσης JJ.

H Τung-Sol ECC83, αντιθετως ειναι αρκετα "υσηχες" ( low-microphonic ) σε αντιθεση με τις J/J. Kαι ακομη περισσοτερο το ακριβοτερο μοντελο ECC803-S.

Πολυ καλη επιλογη για την θεση V1.

Θα την προτεινα και για τις αλλες θεσεις! Μαμανε! ;D

Για τις τελικες παλι Tung-Sol!  ;D

'H τις παλιες Svetlana αν βρεις αλλα και τις καινουργιες που βγαινουν με το ονομα SED ειναι κορυφαιες! Ειδικα με Marshall ειναι πολυ καλη επιλογη!

Τωρα αν θελεις κατι δυνατο, αγγλικο, με καθαρο tone, περισσοτερο headroom, χωρις τοσο κομπρεσαρισμα οσο εχουν οι EL34, θα σου προτεινα να παρεις τις 6CA7 ElectroHarmonix!  8)

Δεν μας ειπες ομως τι ηχο θελεις......

όλες tungsol?  :o

Καταρχάς, ψάχνοντας λίγο online, έχω χάσει λίγο την μπάλα, ως προς το τι υπάρχει και είναι διαθέσιμο, τι έχει υπάρξει, τι είναι τι... Αλλιώς τις πουλάνε, αλλιώς τις λένε, εργοστάσια έδω και εκεί, ποιά είναι ίδια με ποιά, κλπ. Καποιός οδηγός?

Edit: ο ήχος του JVM ώς έχει μου αρέσει. Και του Dual Rectifier μου αρέσει βέβαια, και του Twin Reverb, αλλά ξέρω πως δεν μπορείς να τα έχεις όλα (εκτός και αν τα ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ).  :). Γενικά, μου αρέσει να παίζω με γκάζι, από λίγο ως πολύ, το οποίο να βγαίνει από τον ενισχυτή. Καθαρίζω από την κιθάρα και δεν παίζω country για να έχω ιδαίτερες απαιτήσεις στα καθαρά.  

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια βελτίωση, εκτός απο το ότι θέλω να είναι πιό ήσυχος στα υψηλά gain. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνει ψυχρός ο ήχος όμως.

Eπηδη ο JVM δεν ειναι ησυχος ενισχυτης θα προτεινα να παρεις ενα Noise gate για να δεις διαφορα:) παντως αν πας για αγορα gate απεφυγε το Behringer

όχι, δεν θέλω gate, μεταξύ ενισχυτή και κιθάρας, υπάρχει μόνο το wah.  ;)

Αμα δε θέλεις gate είσαι άξιος της μοίρας σου μιας και δεν υπάρχει ενισχυτής που σε high gain settings να είναι ήσυχος σαν αρνάκι. Για την ιστορία, και ως κάτοχος του ίδιου ενισχυτή, είχα πάει στις αρχές στον telegun ο οποίος με διωξε λέγοντάς μου: "Και ήσυχος είναι!".

Πέρα από την πλάκα, αν δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, βάλε ένα gate και καθάρισες. Μπες και στο JVM forum και ρώτα. Πάντως το gate θα σου χρειαστεί μόνο για τα OD1 & 2. Γενικά είναι πολύ πιο ήσυχος από άλλους ενισχυτές που κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Καλά, δεν τον θέλω και αρνάκι, αλλά δεν χρειάζεται να κάνει και σαν ανακόντα. Έχω μπει στο JVM forum, υπάρχουν αρκετά θέματα πάνω στο θέμα θορύβου σε od1&2 όντως. Πολλοί προτείνουν την χρήση noise gate, κυρίως το ISP decimator που δεν το έχω ακούσει. Πάντως, της boss δεν μου άρεσε καθόλου...

Σε ένα topic κάποιοι προτείνουν αναβάθμιση λυχνιών (μιλάνε για Tungsol συγκεκριμένα). Επειδή είναι ώρα να αλλάξω λάμπες ούτως ή άλλως, το ψάχνω μήπως το βελτιώσω απο εκεί. Ένας φίλος άλλαξε σε DSL (ο οποίος δεν φτάνει βέβαια τα γκάζια του JVM με τίποτα) από μαμίσιες σε sovtek και υπήρξε εμφανής διαφορά, πριν ακόμα μου πει πως τις άλλαξε. Τι τελικές να βάλω?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back