Δεν το κρίνω άσκοπο απλά τη γνώμη μου είπα σχετικά με όρους που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Απλά είπα να χρησιμοποιούνται πιο προσιτοί όροι.
Αλλά αφού επιμένεις' date=' και μιας και θέλω να εμβαθύνω κι εγώ, μπορείς να μου εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς με τον όρο ανάδραση?
Όρισε τον επιστημονικά αν θες. Επίσης προσπάθησε να οριοθετήσεις επιστημονικά πρώτα (το εύκολο μέρος είναι αυτό), αλλά και με απλά λόγια στη συνέχεια ετσι ωστε να σε καταλαβαίνει κάποιος που δεν γνωρίζει φυσική και ηλεκτρισμό ούτε τους ορισμούς αντίσταση (ωμική χωρητική επαγωγική), εμπέδηση και σύνθετη αντίσταση. Πέρα απο τους φυσικούς ορισμούς θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατι προκύπτει η ανάγκη κατηγοριοποίησης αυτών των "αντιστάσεων" απο ορθολογικής πλευράς. Τι σημαίνει και τι εκφράζει πραγματικά "χειροπιαστά" ο κάθε όρος?
Γιατί πρoέκυψε η ανάγκη έκφρασης των διανυσματικών εξισώσεων των μεγεθών τέτοιων κυκλωμάτων με φανταστικό συντελεστή που στην ουσία τις ανάγει στο μιγαδικό επίπεδο?
Και όχι αυτά τα πράγματα δεν τα κάνουν στο λύκειο σε τέτοιο βάθος. Στα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών, φυσικών και άλλων παρεμφερών επιστημών ναι. Στο λύκειο βασανίζουν τα παιδιά με όρους που ούτε οι ίδιοι οι δάσκαλοί τους δεν εχουν αποσαφηνίσει πολλές φορές με αποτέλεσμα να έχεις παπαγαλάκια φερέφωνα των βιβλίων τους χωρίς να έχουν αποκωδικοποιήσει το πραγματικό νόημα των εξισώσεων και την ορθολογική εξήγηση των φαινομένων.
Κατάλαβες ποιο ήταν το νόημα που ήθελα να περάσω? Το να χρησιμοποιείς όρους επι όρων δεν λέει τίποτα. Αντίθετα η "μετάφραση" των εξισώσεων σε "χειροπιαστούς όρους" βοηθά περισσότερο τον μη μυημένο κόσμο που δεν ξέρει θεωρία φυσικής αλλά καταπιάνεται με τις εφαρμογές της.
Επίσης βοηθά πάρα πολύ στο να βοηθήσεις κάποιον να καταλάβει, να ανάγεις το φαινόμενο στο μηχανικό μοντέλο ή μηχανικό ανάλογο όπως λέμε.
Δηλαδή να βρεις και να παραλληλίσεις ένα μηχανικό φαινόμενο που λειτουργεί με παρόμοια εξέλιξη με αυτό το "δυσνόητο φαινόμενο" που θες να περιγράψεις στον ακροατή σου. Ο μη μυημένος κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τα μηχανικά μεγέθη και μεταβολές διότι τα έχει κάνει "κτήμα" του βασει εμπειρίας. Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά πχ τι θα πεί δύναμη, μάζα, ταχύτητα αλλά δεν καταλαβαίνουν εύκολα όρους όπως ένταση ηλ. ρεύματος, φορτίο, δυναμικό κτλ. Πχ ένα μηχανικό ανάλογο για να περιγράψει την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει αγωγό είναι χονδρικά η ταχύτητα με την οποία διαρρέει το νερό μια νοητή διατομή ενός λάστιχου Αυτό προϋποθέτει βέβαια να έχεις κατανοήσει πλήρως αυτά που περιγράφεις και ανάγεις σε μηχανικά μεγέθη διότι υπάρχουν λεπτές έννοιες που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.
Εξήγησε μου λοιπόν αν θες τους παραπάνω όρους (αντίσταση εμπέδηση) σαν να θέλεις να περιγράψεις σε κάποιον που δεν ξέρει φυσική[/quote']
Στο παραπάνω πόστ σου, θα μπορούσα κάλλιστα να σου απαντήσω με τα εξής λόγια σου:
Αν είμασταν σε ένα forum πιο εξειδικευμένο για φυσική και ηλεκτρισμό ίσως ναι αλλά το θέμα είναι όταν σε διαβάζουν να σε καταλαβαίνουν οι περισσότεροι.
Χώρια οτι δεν βλέπω το λόγο να "δώσω" "εξετάσεις" σε εσένα..
Από ό,τι φαίνεται ξέρεις τι σημαίνουν οι όροι.
Αν όντως κόπτεσαι για το καλό και την κατανόηση των όλων
ιδού η ρόδος. Κάνε το άλμα.
Ειδάλως, και μιάς και είμαι από άλλο πεδίο από
αυτό των ρευμάτων, θα μου ήταν λυπηρό να θεωρήσω οτι ένας που φαίνεται να γνωρίζει κάποια παραπάνω πράγματα δεν ξέρει να δώσει ένα απλό παράδειγμα του τι αντιπροσωπεύουν σε ένα μηχανικό σύστημα τα δύο μέρη του εν λόγω όρου.
Τώρα αν κατά τα άλλα... θεωρήσεις οτι η μη αποδοχή μου να συμμετάσχω
στο "παιχνίδι" είναι άγνοια... not my problem