S/P DIF recording interface

harilatron

Ενεργό μέλος
Staff member
Πόντοι
198
Υπάρχει κάποιο απλό firewire η USB recording interface που να μπορώ να το "δω" από το garageband (MAC OSX) και να έχει οπτική είσοδο s/pdif?

Η λογική είναι ότι τα αληθινά όργανα (Δηλαδή κιθάρες, μικρόφωνα) τα περνάω απο το tonelab το οποίο έχει s/p dif οπτική έξοδο.

ToneLab_rear.jpg

Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να παρακάμψω τόσο τους DAC του tonelab όσο και τους ADC της όποιας κάρτας ήχου. Υπάρχει τέτοιο πραματάκι (που να ηχογραφεί απ ευθείας από το ψηφιακό σήμα)?

Ζητώ συγνώμη αν σε κάποιους (ή πολλούς) η ερώτηση φαίνεται αστεία. Διάβασα καμιά 50ριά thread που μου έβγαλε το search για S/P DIF και απάντηση σε αυτό που ψάχνω δεν βρήκα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο interface..... :cry:..... θα πρέπει να διαβάσω τα 1457 thread που συγκρίνουν τις διάφορες εξωτερικές κάρτες /interface.

EDIT: Εννοώ κάποιο απλό - μικρό - πραγματάκι όχι μια super-duper κάρτα που να έχει ΚΑΙ S/P DIF.

Πολλές απλές και προσιτές κάρτες έχουν τέτοια είσοδο. Ακόμη και οι κάρτες της Creative. Τώρα, όσον αφορά το τι βλέπει το Garageband, πάρε τηλέφωνο την Rainbow (μου χα χαχαχαχαχαχαχα.... μαύρο χιούμορ).

Πολλές απλές και προσιτές κάρτες έχουν τέτοια είσοδο. Ακόμη και οι κάρτες της Creative. Τώρα' date=' όσον αφορά το τι βλέπει το Garageband, πάρε τηλέφωνο την Rainbow (μου χα χαχαχαχαχαχαχα.... μαύρο χιούμορ).[/quote']
¶σε Eye....δεν τους παίρνω τηλέφωνο γιατί θα μου ανέβει η πίεση...καλύτερα να πάρω στο TEBE να ρωτήσω πληροφορίες για το garageband.

Δηλαδή όποια και να πάρω με optical s/p dif θα είναι το ίδιο σε σχέση με την ηχογράφηση από αυτή τη θύρα εφ όσον δεν μεσολαβεί αναλογικό κομάτι?

(Υπάρχει κουρδισμένο s/p dif?)

@harilatron,@Wow! : Κάνετε ένα μικρό λάθος: Painbow και όχι Rainbow :) :lol: :)

Συγνώμη που επανέρχομαι χωρις πιό συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά είμαι σε φάση που δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορά έχουν τα διάφορα interface που βλέπω στα online μαγαζιά. Ή μάλλον πόσο ουσιαστικές είναι οι διαφορές δεδομένου ότι αυτό που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω είναι κυρίως (αποκλειστικά ίσως?) η οπτική s/p dif είσοδος. :oops: :oops:

Κάποια πρόταση?

thnx.

Πιστεύω ότι εφ' όσον θα χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά την ψηφιακή είσοδο, δεν έχει σημασία τι θα πάρεις. Αλλά αυτό που δεν κατανοώ είναι "τι περιμένεις να κερδίσεις από κάτι τέτοιο;". Γιατί να το κάνεις;

Πιστεύω ότι εφ' όσον θα χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά την ψηφιακή είσοδο' date=' δεν έχει σημασία τι θα πάρεις. Αλλά αυτό που δεν κατανοώ είναι "τι περιμένεις να κερδίσεις από κάτι τέτοιο;". Γιατί να το κάνεις;[/quote']
Δεν περιμένω να κερδίσω τίποτα. Απλώς σκέφτομαι ότι δεν θα χάσω από τις διαδοχικές μετατροπές σε αναλογικό και πίσω σε ψηφιακό.

Δηλαδή έχω ένα σήμα το οποίο είναι ψηφιακό, (στην σχετική έξοδο του tonelab) και δεν βλέπω λόγο να πάω ένα στάδιο πιο κάτω στην επεξεργασία, να γίνει αναλογικό και να το ξαναδειγματοληπτήσει η κάρτα μου όταν είναι να πάει στον υπολογιστή. Δεν ξέρω αν χάνω τίποτα στο συλλογισμό. Έχω μηδενική εμπειρία από τέτοιες συσκευές.

Αυτή η είσοδος δεν είναι για ψηφιακή σύνδεση; Δηλαδή συμφέρει να συνδέσεις απ΄ευθείας ένα συνθ ή σαμπλερ (ή οτιδήποτε άλλο ψηφιακό) με αυτήν, ώστε να αποφύγεις την συνεχή εναλλαγή analog-digital του σήματος έως ότου αυτό ηχογραφηθεί έτσι; Οπότε αν συνδέσει την spdif έξοδο της πεταλιέρας, με την αντίστοιχη είσοδο της κάρτας, αποφεύγει έτσι την απώλεια του σήματός του, σωστά;

Αυτή η είσοδος δεν είναι για ψηφιακή σύνδεση; Δηλαδή συμφέρει να συνδέσεις απ?ευθείας ένα συνθ ή σαμπλερ (ή οτιδήποτε άλλο ψηφιακό) με αυτήν' date=' ώστε να αποφύγεις την συνεχή εναλλαγή analog-digital του σήματος έως ότου αυτό ηχογραφηθεί έτσι; Οπότε αν συνδέσει την spdif έξοδο της πεταλιέρας, με την αντίστοιχη είσοδο της κάρτας, αποφεύγει έτσι την απώλεια του σήματός του, σωστά;[/quote']
Έτσι νομίζω. Γι αυτό υποτίθεται ότι υπάρχει αυτή η έξοδος στην "στουντιακή" έκδοση του tonelab. Με βάση αυτό, ρωτάω μήπως δεν χρειάζομαι σοβαρή κάρτα ήχου / interface κλπ. Μήπως π.χ. υπάρχει κάποιο π.χ. ανταπτοράκι (ή απλό interface χωρίς εισόδους instrument και καλούς Α/D converters) για να τραβήξω απλώς το ψηφιακό σήμα. :wink:

A ok, κατάλαβα (επιτέλους - τι να κάνουμε, είναι και τα χρόνια...). Λοιπόν, έχεις δίκιο, και όπως σου είπα χρειάζεσαι την πιο φθηνή κάρτα ήχου που να έχει τέτοια είσοδο. Δηλαδή, τίποτε λιγότερο από μία creative.

Όντως αν θες μόνο spdif πάρε μια φθηνή creative. Γενικά το ακριβό σε μια κάρτα είναι οι a/d κονβέρτορες που φέρει παρά όλα τα υπόλοιπα. Έτσι από την στιγμή που το spdif είναι απλό σαν εφαρμογή πάρε κάτι φθηνό :wink:

να προσθέσω απλά μια παράμετρο που ίσως έχει σημασία για σένα...

το σήμα εξερχόμενο από το tonelab περνώντας στην οποιαδήποτε κάρτα ήχου (ακόμα και σε creative όπως λέει και ο Πάνος) και παραμένοντας σε ψηφιακή κατάσταση είναι ok σαν πρακτική με πολλά πλεονεκτήματα που ήδη την ουσία τους τα ανέφερες κι ο ίδιος... (τώρα jiter και world clock κλπ προβληματάκια ξεφευγουν από την πρακτική και τις ανάγκες ενός home user και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν θα σε απασχολήσουν...)

στον συλλογισμό σου λοιπόν είσαι σωστός...

αυτό όμως που πρέπει να συνυπολογίσεις σαν κριτίριο για την επιλογή της όποιας κάρτας, είναι η ποιότητα των d\a convertors που χρησιμοποιεί και που θα έχουν άμεση σχέση με την ηχητική ποιότητα που θα φτάνει στα αυτιά σου επεξεργαζόμενος το σήμα...

με λίγα λόγια αν το καταγραφόμενο σήμα παραμείνει αναλοίωτο ως την εξαγωγή του δεν ανυσηχείς...

αν όμως προτίθεσαι να το επεξεργαστείς, ο ήχος του μέσα από την κάρτα θα οδηγεί και τις όποιες κινήσεις σου, οπότε μπορεί εύκολα να σε αποπροσανατολίσει οδηγώντας σε σε λάθος εκτιμήσεις...

σε μια τέτοια λοιπόν περίπτωση η ποιότητα της κάρτας μετράει και αξίζουν τα παραπάνω χρήματα που θα σου ζητήσει...(πάρε μια lynx και καθάρισες... :D :D :D ...χιούμορ...χιούμορ...)

(πάρε μια lynx και καθάρισες... :D :D :D ...χιούμορ...χιούμορ...)
Αχ μια μέρα μια τέτοια θα γίνει δικιά μου :roll: :roll: :D

Ευχαριστω για τις υποδείξεις....Ειδικά η παρατήρηση του npap για την έξοδο προς τα ηχεία με σκότωσε. Πράγματι έτσι είναι....

Και υπάρχει και η ερώτηση των 10.000 ποντων (:wink:):

Το tonelab έχει A/D και D/A Conversion 20bit με συχνότητα δειγματοληψίας 44.1KHz Υποθέτω ότι το πολύ 20/44.1 θα είναι και η ψηφιακή του έξοδος.

Μήπως στο editing/mixing αφού σκοπεύω να συνεχίσω να χρησιμοποιώ software compressors, eqs, delays, reverbs κλπ το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν το wave μου (πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν ολα αυτά) είναι 24/96? Μήπως δηλαδή αν πρόκειται να ακολουθήσει εκτεταμένη και διαδοχική ψηφιακή επεξεργασία, το 24/96 είναι σκόπιμο?

Θα πάω μάλλον για κάτι λίγο καλύτερο από την φτηνότερη κάρτα με s/p dif.

Κάτι τέτοιο?

(Edirol UA-25)

http://www.roland.com/products/en/UA-25/features.html

Κάνει 199 ευρώ στο γνωστό Γερμανικό οίκο. Είναι καλό deal γενικώς?

Ευχαριστω και πάλι...

Χ.

Είναι καλό deal γενικώς?
Η κάρτα που σου πρότεινε ο npap είναι της τάξης του χιλιάρικου - όχι τυχαία διότι κάπου εκεί πρέπει να πας αν θέλεις να αντιμετωπίσεις πραγματικά τις παραμέτρους που σου ανέφερε, και να σκεφτείς ότι έχει μόνο δύο κανάλια στη τιμή που σου είπα.

Η κάρτα που σκέφτεσαι, εμπίπτει όντως στην κατηγορία "το φθηνότερο πράγμα που έχει spdif" ή τέλος πάντων απέχει λίγο από αυτή τη κατηγορία. Η X-Fi κάνει γύρω στα 170 ευρώ.

ένα original 24/96 ψηφιακό σήμα είναι σίγουρα σκάλες ανώτερο από ένα 16\44... το να κάνεις το δευτερο upsampling στην ανάλυση του πρώτου δεν θα προσθέσει στην ηχητική ποιότητά του...

από την άλλη θα βοηθήσει την καλύτερη επεξεργασία μέσω των συμπληγάδων των διάφορων plug in που θα το περάσεις...

έπεται όμως η τελική downsampling (συν το dithering) διαδικασία που θα το υποβάλεις για να φτάσει στα επίπεδα του cd (άτιμο red book... :) )

συμπέρασμα...ανάλογα την γνώση σου και την ποιότητα του software (down samling και dithering είναι σοβαρή υπόθεση και οι διάφοροι αλγόριθμοι που τα υλοποιούν δεν έχουν πάντα το ποθητό αποτέλεσμα) κινείσαι πειραματικά...δοκιμάζεις το "έτσι" και το "αλλιώς" και αποφασίζεις...

ίσως τελικά διαπιστώσεις ότι δεν αξίζει η επιπλέον "βαβούρα"...

τώρα για κάρτα αν το πορτοφόλι δεν αντέχει μια lynx, στις πραγματικά φθηνές η προσωπική μου προτίμηση είναι η emu 1212m με ήχο που δεν προσβάλει τα αυτιά μου και αρκετές ανω του μέσου όρου δυνατότητες...(να χε και ένα λιγότερο μπερδεway interface... :) )

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back