Κωσταντή το συγκεκριμένο όργανο είναι σχολή ολόκληρη...(Βλέπε Σαράντης Σαλέας). Δεν το είχα ποτέ αλλά όσον αφορά τα μόρια έχω ακούσει οτι υπήρχε ένας τύπος κάπου μεταξύ Νάουσας Βέροιας αν θυμάμαι καλά ο οποίος τα άνοιγε και πρόσθετε πλακέτα που σου επέτρεπε το ξεκούρδισμα σε όσες νότες ήθελες μέσω διακοπτών που έβαζε στο όργανο αφού έκανε τις κατάλληλες τρύπες στο σασί. Δεν γνωρίζω αν είχε δυνατότητα να βάζει μόρια από κατασκευής του (εννοείται φυσικά χωρίς pitch bending) χωρίς την επέμβαση που προανέφερα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο πάντως φαντάζομαι οτι θα έχει τον τρόπο (ξε)κουρδίσματος της παλιάς γενιάς της Roland (βλέπε D50) o οποίος αν θυμάμαι καλά μείωνε στο μισό τις αποστάσεις ημιτονίου. Με τον τρόπο αυτό για να παίξεις μία οκτάβα έπρεπε να κινείσαι σε εύρος δύο.
Με λίγα λόγια αν ξεκινούσες απο Ντο, το πλήκτρο της Ντο δίεσης ήταν η ντο κουρδισμένη κατα 50/100 του ημιτονίου και το πλήκτρο της Ρε ήταν η Nτο Δίεση. Επίσης υπήρχαν και μερικά μοντέλα Roland (θα σε γελάσω ποια) τα οποία οταν επέλεγες κλίμακες με μόρια έπαιρναν ακριβώς τη δομή της ταστιέρας του σαζ. Αν ρωτάς τη γνώμη μου πάντως και οι δύο είναι τρόποι που θέλουν πολλή δουλειά μέχρι να το συνηθίσεις. Μέχρι και να σε κάνουν να ξεχάσεις τα πλήκτρα που ξέρεις να παίζεις μπορούν...
Το Sigma της Korg που ήταν το μονοφωνικό κοντά στη γενιά του SH-2000 είχε άλλο τρόπο για να παίξει μόριο. Επειδή ήταν μονοφωνικό εκμεταλλευόταν το πάτημα δύο πλήκτρων ταυτόχρονα για να πάιξει μόριο. Πχ αν έπαιζες από Λα και ήθελες μόριο στη Σι έστω -50/100 του ημιτονίου έπρεπε να πατήσεις ταυτόχρονα δύο νότες εκατέρωθεν αυτής που ήθελες να ακουστεί ως μόριο (Δηλαδή με την ταυτόχρονη βύθιση των πλήκτρων Λα και Ντο έπαιρνες μόριο στη Σι.
Aυτο πάντως που νομίζω οτι είναι το βολικότερο είναι να κάνεις pitch modulation με τέτοιο τρόπο ώστε το aftertouch να ενεργοποιεί το ξεκούρδισμα κατά ένα ποσοστό το οποίο ορίζεις εσύ. Φτιαξτο με το αυτί και είσαι έτοιμος. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να παίζεις το μόριο όσο το κομμάτι έχει μια σχετικά μέση ταχύτητα. Σε tempo γρήγορο και ειδικά σε κομμάτι που απαιτείται τρίλια σε μόριο δεν είναι αποτελεσματικό και ο λόγος είναι οτι μεχρι να πατήσεις δυνατά για να ενεργοποιήσεις το aftertouch έχεις χάσει σε ταχύτητα. Τέλος πάντων επιλέγεις οτι σε βολεύει.
Και κάτι τελευταίο. Είμαι σίγουρος οτι έχεις πετύχει κατά καιρούς ήχους για το Triton σου οι οποίοι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να "μπαίνει" μόριο στο Aftertouch (είτε + είτε -). Ο ήχος έχει φτιαχτεί επίτηδες έτσι για να μιμηθεί αυτόν τον τρόπο παιξίματος γιατί πολλοί που έπαιζαν τα SH 2000 και Sigma είχαν συνηθίσει έτσι
Σίγουρα ο Μανώλης (Χναράκης) όταν δει το post αυτό θα μας διαφωτίσει για να διαλευκάνω κι εγώ επιτέλους το τοπίο σχετικά με τα Roland SH 1000 και 2000.
Στο μεταξύ πάρτε λίγο τεχνική που απαιτεί το λαϊκό με Roland SH 2000.