Ribbon Microphones και 48V Phantom Power

Δεν ξέρω αν είναι off-topic αλλά θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει κάτι παραπάνω να ρίξει φως στα θέματα σχετικά με μικρόφωνα και phantom power γιατί κυκλοφορούν πολλοί αστικοί μύθοι (όπως θα έλεγε και ο φίλτατος nikodemos  ;)).

Πιο συγκεκριμένα:

phantom power και ribbon

phantom power και δυναμικά μικρόφωνα

phantom power και hot-plugging πυκνωτικών μικροφώνων

 
phantom power και ribbon
δολοφονικος συνδιασμος (εκτος και αν ειναι απο τα καινουργια ribbons που δουλευουν ΜΟΝΟ με phantom power) με αλλα λογια αποχαιρετα το το μικροφωνακι σου (ξερω οτι πολλοι θα πουνε οτι καταλαθος συνεδεσαν με pp το ribbon τους & επεζησε αλλα ειπαμε..ασ'το καλυτερα..

phantom power και δυναμικά μικρόφωνα
 
δεν παθαινουν τιποτα

phantom power και hot-plugging πυκνωτικών μικροφώνων
και παλι δεν παθαινουν τιποτα αλλα γιατι να μη προσεξεις?συνεδεσε πρωτα το καλωδιο στο μικροφωνο και μετα αναβεις το pp.

 
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Για το θέμα πυκνωτικά και phantom power αναφέρομαι σε περιπτώσεις που το phantom είναι συνέχεια on ή δεν υπάρχει δυνατότητα για ξεχωριστό phantom σε κάθε κανάλι.

 
Από το site της Royer, που κάτι παραπάνω ξέρει μάλλον:

The ribbon elements in some vintage ribbon microphones can be harmed or even destroyed by the presence of phantom power. For this reason, it is commonly recommended that phantom power be turned off when using ribbon microphones. Leaving phantom power on can result in a stretched or completely blown ribbon. In some cases, the microphone may still operate, but at a greatly diminished capacity.
Royer ribbon microphones are not usually affected by the presence of phantom power. However, we still recommend that you deactivate phantom power when Royer microphones are being connected or disconnected simply because other abnormal conditions may exist that could cause problems. Turning the phantom power on or off after the mic is connected should pose no problem whatsoever.
http://www.royerlabs.com/phantom.html

 
η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια δόση "αστικού" μύθου (τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σημερινά μικρόφωνα)

.....στην πραγματικότητα τα προβλήματα που δημιουργούνται με το standard 48V Phantom Power και κάποια μικρόφωνα έχουν να κάνουν με το ballancing stage του ίδιου του μικροφώνου και της προενίσχυσης αλλά και (κυρίως) από λάθη στην καλωδίωση (καλώδια που εφάπτονται μεταξύ τους στα σημεία ένωσης με το βύσμα, λανθασμένες ενώσεις ή ακόμα και ασύμβατες σχεδιάσεις σε ότι αφορά το pin out). Υπό νορμάλ συνθήκες τα δυναμικά μικρόφωνα δεν έχουν πρόβλημα από την ύπαρξη P48V όπως και τα περισσότερα σύγχρονα ribbon (δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν active προενισχυτικό κύκλωμα) που χρησιμοποιούν μετασχηματιστή εξόδου.

το Hot Pluging όμως με την παρουσία P48V ΜΠΟΡΕΙ να αποτελέσει πρόβλημα για τα ribbon μικρόφωνα καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην έρθουν σε ταυτόχρονη επαφή τα pin των βυσμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή, γιατί και πάλι παρεμβάλεται ο μετασχηματιστής εξόδου.

Αυτό που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη mic patch panel (πχ ένα patch bay στο οποίο καταλήγουν όλα τα mic inputs) με υποδοχείς για TRS βύσματα (είτε με την μορφή 1/4" είτε bantam).

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πάντα να συνδέουμε χωρίς την παρουσία P48V ακριβώς γιατί στα συγκεκριμένα βύσματα τα διαφορτικά pin έρχονται σε επαφή μεταξύ τους καθώς εισέρχεται το βύσμα στο patch και έτσι στιγμιαία θα πάει ρεύμα εκεί που δεν πρέπει....... ;D ;D

Προβληματικές με ribbon μικρόφωνα είναι εναλλακτικές μορφές τροφοδοσίας που χρησιμοποιούν τα pin 2 & 3

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι φρόνιμο και προτιμότερο να προσέχουμε και να μην "στέλνουμε" phantom power εκεί που δεν χρειάζεται ;) 

Αυτό στο οποίο δεν δίνει πολύ σημασία ο κόσμος σε ότι αφορά την τροφοδοσία των μικροφώνων είναι οι ανάγκες των σύγχρονων σχεδιάσεων για "περισσότερο" ρεύμα και κατα πόσο μπορούν να την ικανοποιήσουν οι φθηνές προενισχύσεις (και φυσικά ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ηχητική απόδοση των μικροφώνων)

....αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ;)

 
nikodemos είπε:
Σε γενικές γραμμές πάντως είναι φρόνιμο και προτιμότερο να προσέχουμε και να μην "στέλνουμε" phantom power εκεί που δεν χρειάζεται ;)  
Καλό θα ήταν αλλά δεν είναι πάντα δυνατό.

Πάντως ευχαριστώ για την απάντηση.

 
Πάντως παίρνοντας ως δεδομένο την τιμή ενός ribbon (εξαιρούνται κάτι t-bone), μάλλον είναι προτιμότερο να πάρει κάποιος κάποιο Interface/κονσόλα που να κάνει διαχωρισμό στην παροχή phantom power, παρά να κλαίει.

 
Αυτό που προτείνεις φίλε boukas είναι πιθανό να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις.

Αλλά σε ένα πιο περίπλοκο στήσιμο ενός στούντιο ίσως είναι λίγο δύσκολο.

π.χ. όταν η κονσόλα που υπάρχει ήδη (και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό) δίνει phantom σε όλα τα κανάλια χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιλογής.

Λέτε να υπάρχει τρόπος σε ένα κανάλι που έχει phantom να μπορούσε κανείς με κάποιο τρόπο (εξωτερική συσκευή ή κάτι παρόμοιο) να το παρακάμψει (το phantom);

 
Κάποιου είδους φίλτρο για DC ίσως; Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

 
Έχω την mci jh428.

Προς το παρόν δεν έχει phantom (έχει χαλάσει ο μετασχηματιστής) αλλά όταν αποκτήσει θα έχουν όλα τα κανάλια συνέχεια χωρίς δυνατότητα επιλογής.

Γι' αυτό και το σκέφτομαι αν πρέπει να το φτιάξω ή να πάρω ένα phantom adapter εξωτερικό για όσα κανάλια θέλω.

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top