Κοιτα οι στιχοι (και η στιχουργια γενικοτερα) ειναι...μεγαλη ιστορια....
She loves me yeah,yeah,yeah λενε οι Beatles και οι στιχοι ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ και σε αγαπω με αγαπας λενε και το 99% των τραγουδιων στον πλανητη και τα περισσοτερα ειναι για πεταμα...
Ειναι παρα πολυ δυσκολο να εκφρασω ακριβως τον τροπο που προσωπικα αισθανομαι εναν "καλο" στιχο.Παντως δεν εχει ΠΟΤΕ σχεση η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ με το αν ειναι καλος ο στιχος.Ειναι η "τεχνικη" και το "δεσιμο" των λεξεων που κανει τον "μαγκα" στιχουργο και οχι το θεμα του τραγουδιου (ετσι κι αλλοιως μετα απο...5.000 χρονια τραγουδιου ολα τα θεματα ειναι τετριμενα και επαναλοαμβανομενα ,ασε που το 99% των τραγουδιων ηταν,ειναι και θα ειναι ΕΡΩΤΙΚΑ οποτε η θεματολογια ειναι...πεπερασμενη ετσι κι αλλοιως.... ;D
πως να στο εκφρασω ρε παιδι μου,οι στιχοι σου ειναι "δεμενοι" ΑΤΕΧΝΑ και δεν "κυλανε"
δες ας πουμε μερικα παραδειγματα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ερωτικου στιχου (ενταξει ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ μπορουν να γραψουν ΤΟΣΟ καλους στιχους αλλα λεμε τωρα να δωσουμε ενα παραδειγμα)
"Μια θάλασσα μικρή, μια θάλασσα μικρή
είναι το καλοκαίρι μου, ο έρωτάς μου, ο πόνος μου
Μια θάλασσα μικρή, στα δυο σου μάτια φέγγει
κάθε πρωί
Μια θάλασσα μικρή στο δάκρυ, στο τραγούδι
στο κάθε σου φιλί, μια θάλασσα μικρή
Μια θάλασσα μικρή, μια θάλασσα μικρή
και στη γωνιά η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι
ήσουν εσύ
Σε τραγουδούσα εγώ, σαν τις χορδές του ανέμου
στα μαύρα σου μαλλιά
σ’ ακολουθούσα εγώ σαν το μικρό χορτάρι τον άνεμο
σ’ ακολουθούσα εγώ"
------------------------------
"Τα δυο σου χέρια πήρανε
βεργούλες και με δείρανε
και τη χαρά μου πήρανε
Τα χέρια σου με κάψανε
που άλλον αγκαλιάσανε
και δε με λογαριάσανε
Μ' αυτά τα χέρια σου τα δυο
σκάψε τη γης βαθιά να μπω
να μη σε βλέπω και πονώ)"
---------------------------------------
"Όταν ζυγώνει η βραδιά
και γλυκοσουρουπώνει
βαθιά μου σφάζουν την καρδιά
της ερημιάς μου οι πόνοι
Θλιμμένο σούρουπο
ποτέ να μη νυχτώνει
γι' αυτούς που ζούνε μόνοι
Κάθε ηλιοβασίλεμα
δε ξέρω τι μου φταίει
με παίρνει το παράπονο αχ
και η καρδιά μου κλαίει
Θλιμμένο σούρουπο
ποτέ να μη νυχτώνει
γι' αυτούς που ζούνε μόνοι"
------------------------------------
οι λεξεις ειναι ΑΠΛΕΣ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ αλλα το ΔΕΣΙΜΟ και ο "τροπος" τους ειναι εκπληκτικα,διαβαζοντας τες "ακους" το τραγουδι ακομα και χωρις μουσικη...
ο στιχος ειναι ΠΟΛΥ δυσκολο πραγμα (για αυτο αλλωστε και οι στιχουργοι παιρνουντο 50% απο ενα τραγουδι ;D) και θελει πολυ δουλεια και εξασκηση για να "κατσει" δυστυχως ελαχιστοι "δουλευουν" πανω στον στιχο τους οσο δουλευουν πανω στη μουσικη τους.