πρόβλημα με ηχογράφηση κιθάρας και κάρτα terratec phase 28.

Τακης Πολιτης

Takis Politis

Μέλος
Πόντοι
38
εχω ενα προβλημα με την ηχογραφηση της κιθαρας οταν παω να ηχογραφησω κατω απο backing track.βαζω στο ενα καναλι πχ στο cool edit pro το backing track και στο αλλο καναλι γραφω την κιθαρα.αυτο που γινεται ειναι οτι στο καναλι που γραφω την κιθαρα δεν γραφεται μονο η κιθαρα αλλα παιρνει ηχο και απο το backing track.θα σας πω λιγο τις συνδεσεις που εχω κανει, καρτας ηχου με κονσολα γιατι μαλλον εκει ειναι το προβλημα(στις συνδεσεις)

η καρτα ηχου μου ειναι μια terratec phase 28 που εχει τα εξης χαρακτηρηστικα:

24-bit/192 kHz signal processing of the analog outputs

24-bit/96 kHz signal processing of the analog inputs

24-bit/192 kHz signal processing of the digital output

24-bit/96 kHz signal processing of the digital input with hardware sample rate recognition

105 dB signal-noise ratio (A-weighted) of the analog inputs

100 dB signal-noise ratio (A-weighted) of the analog outputs

8-channel analog output, 6.3mm cinch - symmetrical

2-channel analog output, 6.3mm cinch - symmetrical

MIDI interface - 5 pin DIN connection

Coaxial digital interface for S/PDIF, AC3 or DTS formats

Gain control of analog inputs at slot plate (adjustment range of -19 dB to +12 dB)

Clipping LEDs on the slot plate for leveling the analog inputs

Synchronizable with up to 3 additional TerraTec audio systems in one computer.

"Low latency" ASIO 2.0, GSIF (GigaStudio) and WDM kernel streaming support.

επειδη η καρτα ηχου μου δεν εχει υποδοχη για μικροφωνο αναγκαστηκα και πηρα την κονσολα phonic για να βαζω εκει το mic.και την πηρα γιατι οταν προσπαθησα να βαλω το μικροφωνο στα input right και input left της καρτας ηχου εγραφε μονοφωνικα.οι συνδεσεις ειναι οι εξης:απο output1-output2καρτας ηχου καταληγει στα input3-input4 κονσολας απο input right-input left καρτας καταληγει στο CTRL RM κονσολας τα monitor καταληγουν στα MAIN της κονσολας και το μικροφωνο στην υποδοχη mic της κονσολας.οποιος μπορει να βοηθησει θα με σωσει...thanks!!! :D

Με βάση τη συνδεσμολογία σου το πρόβλημα που έχεις είναι φυσιολογικό:

στέλνεις και τα δύο σήματα (κιθάρα + backing track) στο νέο κανάλι που ηχογραφείς. Πρέπει να αλλάξεις τη δρομολόγηση.

¶ρα,

1. Πόσες εξόδους έχει η Terratec και πόσες εισόδους;

2. Τι εξόδους σου δίνει η Phonic? Έχει γκρουπ? Auxiliary sends?

Αν απαντήσεις αυτά, η συνδεσμολογία είναι εύκολη: θα πρέπει να διαχωρίσεις αυτό που ακούνε τα αυτιά σου από αυτό που επιστρέφει στην κάρτα ήχου. Πες μας τα παραπάνω και θα σε βοηθήσουμε.

Γεράσιμος

οι εξοδοι και οι εισοδοι ειναι:

8-channel analog output, 6.3mm cinch - symmetrical

2-channel analog input, 6.3mm cinch - symmetrical

http://www.phonic.com/products/individual_product.html?model=mu1002small.gif για να μην σας μπερδεψω σε αυτη την διευθηνση ειναι η φωτο και τα χαρακτηρηστικα της κονσολας...

και την πηρα γιατι οταν προσπαθησα να βαλω το μικροφωνο στα input right και input left της καρτας ηχου εγραφε μονοφωνικα.
Με εξαίρεση κάποια εξειδικευμένα μικρόφωνα που ενσωματώνουν 2 ή 3 κάψες σε μια μονάδα για στερεοφωνικές τεχνικές XY και MS αντίστοιχα και κάποια άλλα πάρα πολύ εξειδικευμένα dummy heads / artificial heads (είναι ειδικά κεφάλια κούκλας που έχουν 1 μικρόφωνο στη θέση του κάθε αυτιού για στέρεο ηχογράφηση) , όλα τα άλλα μικρόφωνα έχουν μονοφωνική έξοδο. Έτσι αν θέλουμε να ηχογραφήσουμε στερεοφωνικά θα χρειαστούμε 2 μικρόφωνα τοποθετημένα ανάλογα με τη στερεοφωνική τεχνική που επιθυμούμε : Coincident, Near coincident ή Spaced pair.

¶ρα στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει όταν χρησιμοποιείς ένα μικρόφωνο να επιλέγεις στο πρόγραμμα σου μονοφωνικό track και να τοποθετείς με το pan pot στο stereo image (αριστερά , κέντρο ή δεξιά) αυτό που ηχογράφησες.

δηλαδη οι συνδεσεις που εχω κανει ειναι σωστες;ειναι θεμα ρυθμισεις απο το προγραμμα η λυση του προβληματος;οταν λες οτι θα χρειαστω 2μικροφωνα εννοεις οτι θα εχω 2Mic που θα βαλω το ενα στο input right και το αλλο στο input left της καρτας και μετα αυτα τα δυο μπροστα απο τον ενισχυτη της κιθαρας;σε ρωταω ολα αυτα γιατι αυτα που μου ειπες για στερεοφωνική τεχνική και τα ..Coincident, Near coincident ή Spaced pair ,επειδη ειμαι αρχαριος με ολες αυτες τις ..εννοιες δεν τα πολυκαταλαβα.και επειδη ισως μεσω μυνηματων ολα αυτα δεν μπορεις να μου τα εξηγησεις θα προσπαθησω να βρω καποιο φιλαρακι να μου κανει αυτες τις ρυθμισεις στο προγραμμα.εκτος αν ειναι τοσο απλο που μπορεσω και ετσι οπως μιλαμε η και μονος μου αν το ψαξω λιγο...παντως τωρα ανεξαρτητα απο το προβλημα που εχω με τα καναλια το μικροφωνο ηχογραφει stereo... sorry αν γινομαι κουραστικος :cry:

Αν κατάλαβα όμως καλά, για να μην σε μπερδέψουμε και εσένα, το πρόβλημα σου δεν είναι να ηχογραφήσεις στερεοφωνικά με 2 μικρόφωνα μία κιθάρα αλλά, έχοντας ηχογραφήσει ένα πέρασμα της κιθάρας (πχ ρυθμική), πως θα ηχογραφήσεις ένα δεύτερο απομονωμένο σε άλλο κανάλι (πχ σόλο). Σωστά;

ακριβως αυτο.να ηχογραφειται μονο η κιθαρα στο ενα καναλι και οχι μαζι με τον backing track

Παρεπιμπτώντος, αν συμβαίνει αυτό που είπα, το πρόβλημα σου ονομάζεται "overdubbing".

μαλλον to overdubbing ειναι το προβλημα.αν ειναι αυτο το προβλημα ξερεις πως μπορει να λυθει;

δηλαδη αυτη η καρτα ηχου δεν ειναι προορισμενη για ηχογραγραφησεις;το μικροφωνο ειναι senheizer E835.και εγω ειχα σκεφτει να αλλαξω καρτα αλλα ηθελα να δω αν με αυτην την καρτα μπορουσα να κανω τη δουλεια μου...

μαλλον to overdubbing ειναι το προβλημα.αν ειναι αυτο το προβλημα ξερεις πως μπορει να λυθει;
Η Phonic δεν σε βοηθάει για 2 λόγους:

1. Δεν γκρουπάρει.

2. Τα EFX sends που έχει είναι POST (αν ήταν PRE θα έκανες μία πατέντα).

¶ρα, αυτό που μπορώ να σου προτείνω καταρχήν είναι:

1. Συνέδεσε την έξοδο της Phonic στην είσοδο της Terratec.

2. Μην συνδέσεις καμία έξοδο της Terratec στην Phonic. Αντί για αυτό, στείλε 2 εξόδους κατευθείαν στον ενισχυτή και στα ηχεία σου.

Γεράσιμος

Τα περί στερεοφωνικής τεχνικής κλπ δεν τα έγραψα για να τα καταλάβεις , άλλα για να σου πώ εμμέσως πλην σαφώς ότι στερεοφωνική ηχογράφηση δεν σημαίνει έτσι απλά να ανοίξουμε ένα στέρεο track στο πρόγραμμα μας και να ηχογραφήσουμε , άλλα προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό ή παραπάνω από ένα μικρόφωνα και φυσικά γνώσεις. Αυτό που σου προτείνω είναι βρείς πως να δημιουργείς στο πρόγραμμά σου μονοφωνικά tracks και να ηχογραφείς σε αυτά με ένα μόνο μικρόφωνο.

Όσον αφορά το δεύτερο πρόβλημά σου οφείλεται πιθανότατα στο ότι δεν χρησιμοποιηθείς τα AUX sends για να στείλεις το σήμα σου στη κάρτα ήχου.

Δοκίμασε την εξής συνδεσμολογία :

Κανάλι ένα : Τοποθετείς ένα μικρόφωνο στο κανάλι ένα και ανοίγεις το AUX send στο κέντρο (στη κονσόλα σου ονομάζεται EFX).Το level στο 0.

Κανάλια 3-4, 5-6 , 7-8 , 9-10 εκεί αν θες τοποθετείς τις εξόδους 1-2 κλπ της κάρτας ήχου σου. ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά τα κανάλια όλα τα ποτενσιόμετρα EFX πρέπει να είναι κατεβασμένα τέρμα αριστερά. Τα levels ανάλογα με την ένταση που θέλεις να ακούς τις εξόδους σου.

Στη κονσολίτσα ανεβάζεις το EFX master στο 0 και ενώνεις την μια είσοδο της καρτας ήχου σου με την έξοδο της κονσόλας EFX Send .

Τις εξοδους Main οut της κονσολας της συνδέεις με τα ηχεία σου αν είναι αυτοενισχυόμενα ή με τον ενισχυτή των ηχείων σου.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επίσης, "overdubbing" ονομάζεται η τεχνική του να γράφεις πάνω από κάτι άλλο, δεν είναι πρόβλημα. Συνεπώς, δεν είναι "πως λύνω το πρόβλημα του overdubbing" αλλά "πως μπορώ να κάνω overdubbing". :)

Γεράσιμος

ευχαριστω παιδια για την βοηθεια.θα προσπαθησω να βγαλω μια ακρη τωρα.παντως feather δεν μου απαντησες,η καρτα ηχου phase 28 δεν ειναι προορισμενη για ηχογραγραφησεις;επειδη μου ειπες να κοιταξω για αλλη καρτα ηχου...και με βαση αυτο που μου ειπε ο γερασιμος η κονσολα phonic επειδη

1. Δεν γκρουπάρει και

2. Τα EFX sends που έχει είναι POST,μηπως θα βοηθουσε και μια αλλη κονσολα;thanks!!(παντως ολα ξεκινησαν επειδη η καρτα ηχου δεν εχει υποδοχη για μικροφωνο.με το ιδιο μικροφωνο σε αλλη καρτα terratec που ειχε υποδοχη και δεν χρειαζονταν να μπλεξω με κονσολα,ηχογραφησα την κιθαρα κανονικα σε καναλι μονη της,χωρις να παιρνει hxo απο το backing track...)

Μην αγχώνεσαι καταρχήν. Έχεις εξοπλισμό για να πειραματιστείς. Είτε με τη συνδεσμολογία που πρότεινε ο dither είτε με αυτή που σου έγραψα εγώ, θα βγάλεις άκρη. Αν κάποια στιγμή θέλεις κάτι παραπάνω, θα το κρίνεις εσύ.

Γεράσιμος

Τα EFX sends που έχει είναι POST,μηπως θα βοηθουσε και μια αλλη κονσολα;thanks!!
Ασφαλώς και θα βοηθούσε τα aux να ήταν pre fader , αλλά μην ανησυχείς , μπορείς να κάνεις και με αυτή τη κονσολίτσα δουλειά σου με μόνο μειονέκτημα ότι όταν ηχογραφείς θα ακούς το σήμα του μικροφώνου σου απευθείας από την κονσόλα από το κανάλι 1 αλλά και από την έξοδο της κάρτας ήχου. Δεν είναι τραγικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά σου δεν είναι η ανεπάρκεια των μηχανημάτων σου αλλά η ανεπάρκεια των γνώσεων σου. Θα συνιστούσα προτού προβείς σε άλλες αγορές ή αλλαγές να διαβάσεις τουλάχιστον για τα βασικά όσον αφορά την ηχοληψία σε ένα home studio.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις που με απλό τρόπο εξηγούν τις διάφορες τεχνικές ηχογράφησης, μια βόλτα στο Παππασωτηρίου θα σου λύσει περισσότερα προβλήματα από το να σου δίνουμε λύσεις κονσέρβα και εσύ να τις εφαρμόζεις παπαγαλία χωρίς να καταλαβαίνεις ακριβώς τι κάνεις

εχεις απολυτα δικιο Dither.θα πρεπει πρωτα να μαθω μερικα πραγματα πριν κανω οσα μου ειπατε η και συγχρονως και ας μου φαει καποιες ωρες απο την ...γυναικα μου(FENDER).θα με βοηθουσε αν μου προτεινες ενα βιβλιο για την περιπτωση μου που ειμαι στα...πρωτα βηματα :wink:

Κοίτα , επειδή από τότε που ήμουν αρχάριος έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια δυστυχώς δεν ξέρω κάποιο σύγχρονο βιβλίο για εντελώς αρχάριους.

Σίγουρα θα σε βοηθούσε στη επιλογή βιβλίου αν διάβαζες κάποια άρθρα εδώ και αποκτώντας κάποιες παραπάνω γνώσεις αλλά και απορίες να πήγαινες μετά στο βιβλιοπωλείο και να επέλεγες πιο εύκολα το βιβλίο που θα στις έλυνε. Επίσης , αν δεν χορτάσεις από αυτές τις πληροφορίες και χρειαστείς κι άλλες , στη σελίδα μου με τα links στη κατηγορία "Music & Audio Engineering Info & Communities" θα βρεις πολλά παρόμοια ή και πιο εξειδικευμένα sites που αν διαθέτεις την όρεξη για ψάξιμο ,μπορεί να μην χρειαστείς τελικά να αγοράσεις βιβλίο ...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back