Πλήκτρα σε live εμφάνιση

killbill

Μέλος
Μηνύματα
683
Πόντοι
28
Ίσως ακουστεί χαζή η ερώτησή μου στους περισσότερους, αλλά το έχω πράγματι απορία.

Παρατηρώ ότι στις live εμφανίσεις, ένας πληκτράς χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2 πλήκτρα (συνήθως το ένα πάνω από το άλλο), για να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις που ο πληκτράς είναι περικυκλωμένος από 5-6 πλήκτρα. 

Η απορία μου είναι, αφού τελικά 2 χέρια έχεις, τι τα θέλεις τόσα πλήκτρα? Αφού μπορείς με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάξεις ήχους, γιατί να έχεις 5 πλήκτρα γύρω σου? Επίσης αφού μπορείς να κάνεις split το κλαβιέ και να έχεις άλλον ήχο στο αριστερό χέρι και άλλον στο δεξί, ποιός ο λόγος να έχεις δύο ή περισσότερα keyboards? Όπως και να έχει με 2 χέρια θα παίξεις. Ένα πλήκτρο δεν σου φτάνει;

 
Γιατί και εμείς είμαστε άνθρωποι. Λολ. 

 Ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις ικανότητες χρειαζόμαστε ποικιλία και συνδυασμούς ήχων οι οποίοι πολλές φορές χρειάζονται συνδυασμούς εφφε, φίλτρων κλπ. για να επιτύχουμε το ορθο ηχόχρωμα. 

 Τα όργανα που θα χρησιμοποιήσουμε στη σκηνή πολλές φορές τα βάζουμε και επικοινωνούν για το σκοπό αυτό. 

 Εχουμε δύο χέρια αλλά χρησιμοποιούμε και τα 10 δάκτυλα επίσης για συνδυασμο πολύφωνών συγχορδιων και μελωδιών ταυτόχρονα που μπορεί να χρειαστεί να τα παίξουμε αντίστοιχα με το αριστερό ξ το δεξί σε διάφορα όργανα. 

 Αυτά ως γενική αρχή μας αναγκάζουν να έχουμε από δύο έως πληθώρα μηχανημάτων γύρω μας.

 Γι αυτό και είμαστε οι ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Χαχαχαχαχαχαχα 

 
Τα 2 είναι για ευκολία& χρηστικότητα επάνω στο λάιβ ανάλογα τις απαιτήσεις του προγράμματος.

όταν έχεις ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να μπει εισαγωγή πιάνου πχ θέλεις όλη την έκταση του κλαβιέ για την εισαγωγή του πιάνο, δεν μπορείς να το έχεις split και να κάνεις glissando μετά μπορεί να μπαίνει ένα άλλο όργανο ένα pad, βιολιά, ένα φλαόυτο οτιδήποτε οπότε χρειάζεσαι το άλλο για να παίξεις άλλα μέρη κατευθείαν χωρίς παύσεις ανάμεσα ή να παίζεις και τα 2 ταυτόχρονα ( πχ στο ένα pad και στο άλλο ένα φλάουτο)

έπειτα φαντάσου να είναι πιο πολύπλοκο, να υπάρχουν samples, drum tracks, προηχογραφημένα tracks, ή να υπάρχουν λούπες mac από pro tools ή οτιδήποτε και να χρειάζεται να στέλνεις click out σε ντράμμερ.... κ μπορεί και χειρότερα!!!.... έτσι δουλεύουν όλες οι σύγχρονες μπάντες.

εγώ πχ χρησιμποποιώ το ένα σαν drumachine για το κύριο πρόγραμμα και το δεύτερο για πιάνα, βιολιά και samples. 

φίλοι μου που δουλεύουν σε πίστες μπουζούκια -full band-συνήθως έχουν ένα πιάνο (kurzweil/nord) και ένα σολιστικό για ήχους (συνήθως Korg Triton ή Kronos) αλλά ξέρω και περιπτώσεις που παίζουν και το μπάσο διότι δεν υπάρχει μπασίστας!

Τώρα όλα αυτά που σου είπα πιο πάνω φαντάσου τα Χ2 να υπάρχουν δηλ 2 πληκτράδες σε άνα σχήμα και να πρέπει να μοιραστούνε μέρη.... οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται!

επίσης ανάλογα τη περίπτωση μπορεί όργανα να κοντρολάρουν άλλα πράγματα μέσω midi.

 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αν και δεν είμαι σε θέση να καταλάβω την ορολογία (pads, samples, click out, pro tools loops κλπ), μου φαίνονται κινέζικα. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν σοβαροί και πραγματικοί λόγοι να έχεις τουλάχιστον 2 Keyboards. Για να το καταλάβω θα πρέπει κάποιος να μου έδειχνε από κοντά τι παίζει με όλα αυτά σε ένα live.

 
εντάξει σίγουρα είναι ευκολία να έχεις ένα αρμόνιο για κάθε ήχο. Γλιτώνεις το πάτημα κουμπιών.

Πέραν της ευκολίας αυτής, δεν βλέπω κανέναν σοβαρό λόγο γιατί να μην έχει ένα αρμόνιο μόνο, που να παίζει τα drums και με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάζει και να βάζει τον ήχο που θέλει κάθε φορά στο δεξί χέρι. Όπως έγραψα και παραπάνω, ο Θεός δυο χέρια σου έδωσε, άρα δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις 5 αρμόνια ταυτόχρονα. Με το πάτημα ενός κουμπιού κάνεις ότι θες και σε ένα αρμόνιο

 
 Δεν βλέπω κανένα αρμόνιο. Αντίθετα βλέπω κάτι vintage synth αλλά και ακουστικό πιάνο, τα οποία φυσικά και ΔΕΝ θα μπορούσαν να παιχτούν από ένα κλαβιέ, αφού δεν έχουν MIDI.

 Πέρα από αυτά, φυσικά και είναι απαραίτητο σε ορισμένες εφαρμογές να διαθέτεις πολλαπλά κλαβιέ. Η εναλλαγή των ήχων ενίοτε χρειάζεται να γίνει στο ρυθμό της μουσικής παίζοντας και με τα δυο χέρια, δεν είναι εύκολο πάντα να αλλάζεις ήχους εν πλω. ? Εκτός αυτού υπάρχουν και άλλα ζητήματα, π.χ. φαντάσου να κρατάς με το sustain πετάλι έναν ήχο και να προσθέτεις ταυτόχρονα ήχους από το άλλο κλαβιέ, είναι πολύ εύκολο με δυο ( και παραπάνω) κλαβιέ να δίνεις την αίσθηση ότι έχεις παραπάνω χέρια, χρησιμοποιώντας το sustain ή/ και arpeggiator.

 Και άλλες πολλές περιπτώσεις, το να αναθέτεις εύκολα ήχους χωρίς να χρειάζεται να προγραμματίζεις splits, δεξιοτεχνικά περάσματα που είναι εύκολα με δυο κλαβιέ αλλά μαμίσια με ένα, ακόμα ακόμα και η διαφορετική αίσθηση που έχει π.χ. το βαρυκεντρισμένο με το synth action, όλα αυτά παίζουν, πίστεψέ με δεν είναι ( πάντα) θέμα μόστρας ? 

 
εντάξει σίγουρα είναι ευκολία να έχεις ένα αρμόνιο για κάθε ήχο. Γλιτώνεις το πάτημα κουμπιών.

Πέραν της ευκολίας αυτής, δεν βλέπω κανέναν σοβαρό λόγο γιατί να μην έχει ένα αρμόνιο μόνο, που να παίζει τα drums και με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάζει και να βάζει τον ήχο που θέλει κάθε φορά στο δεξί χέρι. Όπως έγραψα και παραπάνω, ο Θεός δυο χέρια σου έδωσε, άρα δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις 5 αρμόνια ταυτόχρονα. Με το πάτημα ενός κουμπιού κάνεις ότι θες και σε ένα αρμόνιο
Ανάλογα τι παίζεις και πως παίζεις. Όταν κάποτε σου ζητηθεί να παίξεις με ορχήστρα κάποια πράγματα όπως πρέπει τότε ίσως καταλάβεις.

Τώρα σχετικά με το αρμόνιο, για παίξιμο ταβερνοκατάστασης είσαι μιά χαρά.

 
Για να το καταλάβω θα πρέπει κάποιος να μου έδειχνε από κοντά τι παίζει με όλα αυτά σε ένα live.
πήγαινε στον Βέρτη στο λάιβ ή Οικονομόπουλο ή Πάολα και κάτσε δίπλα στον πληκτρά και παρατήρησε πως παίζει και θα καταλάβεις πως λειτουργούν όλα!

επίσης μπορείς να ζητήσεις άδεια και να πας σε πρόβα τους και να παρατηρήσεις πως παίζουν απλά μην τους ενοχλείς γιατί είναι επαγγελματίες και δεν θέλουν να τους τα πρήζεις...

τέλος υπάρχει και το youtube με ένα ζευγάρι καλά ακουστικά από λάιβ μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα για το πως δουλέυουν 2 πλήκτρα μέσα σε μια ορχήστρα και γιατί έχουν 2 κ 3 όργανα όπως και τι είναι οι ορολογίες που έγραψα...

 
Πολύ σωστό το σχόλιο Μανώλη και Σταϋρο.

Η απάντηση γενικά εχει να κάνει και με το εϊδος.

Όταν ο Michel Jarre και ο Βαγγέλης έχουν τόσα τριγύρω. έχει να κάνει και με το εϊδος φυσικά.

Αλλιώς προσλαμβάνεις ακόμα τρία ατομα να παϊζουν πλάτες πιάνα και synth bass. και πάει αλλοϋ το θέμα.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όταν ο Michel Jarre και ο Βαγγέλης έχουν τόσα τριγύρω.
εκεί έχει να κάνει πιο πολύ με midi και sequencing και λιγότερο με live, πολλά πράγματα δηλ είναι προετοιμασμένα από πριν...

ο Vangelis από μόνος του είναι μια κατηγορία με custom midi switches και ο Jarre και αυτός έκανε πράγματα 40 χρόνια μπροστά αν κάτσεις και μελετήσεις το πως παίζουν ο καθένας θέλει ο καθένας από ένα θρεντ ανάλυση!!!

πολύ ευχαρίστως να αναλύσουμε Jarre&Vangelis αλλά σε άλλο θρεντ όχι εδώ.... εδώ ας το κρατήσουμε απλό: πως μπαίνει ένας ντράμμερ σε bpm arpegiator άντε μέχρι πως μπαίνει σε sample bpm... άντε και τι είναι το pad?


Konstantinos Dritsas εξήγησε του παιδιού τι είναι το pad χωρίς να κάνεις ανάλυση analog modeling ,sampled waveforms, VariPhrase technology και COSM ??


 
και ένα κατατοπιστικό video για το τι/πως παίζουν live και γιατί χρειάζονται 2-3 πλήκτρα κτλ 




 
20 ώρες πριν, stavros_d80 είπε

και ένα κατατοπιστικό video για το τι/πως παίζουν live και γιατί χρειάζονται 2-3 πλήκτρα κτλ 


Εδώ είναι 4 τα χέρια..χωρίς αυτό όμως να αναιρεί ότι έχει ήδη σχολιαστεί και απαντηθεί.

 
Εδώ είναι 4 τα χέρια..χωρίς αυτό όμως να αναιρεί ότι έχει ήδη σχολιαστεί και απαντηθεί.
να ισχύει υπάρχει και 2ος πληκτράς που παίζει τα πιάνα.... αλλά τι να λέμε τώρα μουσικοί άλλου επιπέδου εμείς δυστυχώς ήμαστε ταπεινοί ερασιτέχνες...???

 

Απαντήσεις

Trending...

Back
Top