Όχι αρχηγέ μου. Το "δεν μου αρέσει-δεν μου κάνει-δεν μου πάει ο τάδε" είναι άποψη και ως τέτοια μπορεί έκαστος ημών να έχει μία. Όταν είναι εμπάθεια καμουφλαρισμένη σαν άποψη, ναι συμφωνούμε αυτό είναι φάουλ. Αλλά και εσύ από τη μεριά σου τα ισοπεδώνεις. Λες δηλαδή: όποιος έχει άποψη είναι εμπαθής. Ενώ είναι το αντίθετο. Και οι εμπαθείς έχουν άποψη, αλλά όχι μόνο αυτοί.
Και μην τρελαθούμε τώρα. Καλά τα 75.000 εισιτήρια, αλλά έξω γίνονται κάθε μέρα, όχι κάθε 20 χρόνια καριέρας. Άσε που υπάρχουν και κάποια κριτήρια υποκειμενικά αλλά πολύ καλά τεκμηριωμένα. Όταν κάποιος έχει δει live από U2 και Stones μέχρι Manu Chao, Cave και Iggy Pop, δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για τους ΠΛ; Δεν έχει δεδομένα να συγκρίνει; Δεν ξέρει στη ροκ μουσική τι σημαίνει δύναμη, groove, τεχνική αρτιότητα, καλή οργανοπαιξία, ψυχωμένη ερμηνεία, καλή τραγουδοποιία και στιχουργική;
Πρέπει να θαυμάζουμε με το στανιό όποιον μεγαλουργεί στο δοκιμαστικό σωλήνα κλειστού κυκλώματος που λέγεται μίζερη επαρχιώτικη ελληνική μουσική αγορά; Και αυτό παρατραβηγμένο το βρίσκω.
Προσωπικά να διευκρινίσω: δεν τραβάω κάποιο ζόρι με τους ΠΛ. Τους βρίσκω συμπαθείς από το '90 έως το '96 που πειραματίζονταν και αδιάφορους από εκεί και μετά που ανέλαβε ο Πλιάτσικας. Αυτό είναι και το βασικό ντεφό τους: άλλο ένα αδιάφορο άκουσμα από αυτά που κατακλύζουν το ραδιόφωνο. Δεν θα έλεγα ότι είναι ούτε οι χειρότεροι ούτε για πέταμα ούτε ότι δεν έχουν κάνει και κάποια καλά πράγματα ούτε ότι θα μπορούσα να κάνω αυτό που κάνουν.
Διότι θέλει ειδικές αντοχές για να κάνεις μέινστριμ πράγματα με διάρκεια, εδώ συμφωνούμε. Οι πιο πολλοί ελιτίστες θα είχαν κόψει φλέβα. Για αυτό και κάνουν άλλες επιλογές.
Τέλος, να σου δώσω ένα δίκιο ότι σαν λαός είμαστε υπερβολικοί στις διατυπώσεις μας και υπερβολικά καφενόβιοι. Αλλά αυτό δεν μας χαρακτηρίζει όλους ούτε είναι δικαιολογία για να θεωρούμε προσχηματική την εκάστοτε ειλικρινή άποψη.