Phantom power-Κινδυνος σε δυναμικο

freerock1974

Correspondent
Πόντοι
38
Καλησπερα σ ολους!

Εννοειται οτι πριν ανοιξω το θεμα εψαξα στο ιντερνετ για να σιγουρευτω για αυτο που ηξερα,οτι δηλαδη ειναι απαγορευτικο το να ''ανοιγεις'' το phantom με δυναμικα κοτσαρισμενα στην κονσολα.

Ωστοσο διαβασα αποψεις που διιστανται.

Πχ

''Ποτε δεν στελνουμε ρευμα σε δυναμικο''

''Μικροφωνα καινουριας τεχνολογιας αντεχουν στην 48v τροφοδοσια χωρις να παρουσιασουν κανενα προβλημα''

Στο θεμα:

Ειμαι αναγκασμενος να ενεργοποιησω το Phantom σε δυναμικα γιατι χρειαζονται ρευμα 2 overheads και η κονσολα στελνει σε ολα τα καναλια,ολα ή τιποτα δηλαδης...

Το χει δοκιμασει κανεις σας σε βαθος χρονου χωρις να χαλασει τα μικροφωνα του?

Δε νομιζω να παθαινουν τιποτα  κατευθειαν,αλλα μετα απο συνεχομενη χρηση ωρων?

(Drum recording hours...)

Μιλαω για SM57 για ταμπουρο και PG σειρα για μποτα,τομς.

Α!Και στο νοιζ ειδα παρομοιες κουβεντες και ακρη δεν εβγαλα..

Καμια δοκιμασμενη αποψη?

Σας ευχαριστω για το χρονο σας!

Επι ένα χρόνο δουλεύω δυναμικά και πυκνωτικά ταυτοχρονα στην κονσόλα με φάντομ πάουερ και κανένα πρόβλημα. SM 57 τα περισσότερα.

Δέν έχω ακούσει ποτε να καεί κάποιο δυναμικο απο φαντομ...

bassbill είπε:
Επι ένα χρόνο
Με καλυψες...

Ηθελα γνωμη απο εναν μακροχρονιο χρηστη της παραπανω καταστασης.

Σ ευχαριστω πολυ bassbill!

Μια χαρά και από μενα σε 2 χρόνια..  8)

Αν έχεις έγνοια πάντως μπορείς να αποσυνδέσεις το τρίτο καλωδιάκι και να συνδέσεις δηλαδή μόνο το hot και την γείωση οπότε είσαι οκ..

ΠΡΟΣΟΧΗ! αυτο με μια επιφύλαξη καθώς δεν είμαι απόλυτα σίγουρος..ας απαντήσει κάποιος master plizzz!

master δεν ειμαι σε καμια περιπτωση αλλα απ οσο ξερω αν η συνδεση ειναι balanced δεν θα εχεις κανενα προβλημα αν ειναι unbalanced μην το εχεις το phantom ανοιχτο

Σας ευχαριστω πολυ παιδια!

Νομιζω οτι καλυψατε και οποιονδηποτε αλλον ειχε αυτο το διλημμα...

Παω ν ανοιξω τα ρευματα... 8)

Να στε καλα!

Ακριβως ομως,ποια η χρησιμοτητα του Phantom Power στους μικτες?

Δηλαδη τι πετυχαινουμε με αυτο και σε τι βλαπτει αυτο?

Mπορει καποιος να μας αναλυσει την λειτουργια του?

Αν ειναι ευκολο φυσικα... :)

Gregorio είπε:
Ακριβως ομως,ποια η χρησιμοτητα του Phantom Power στους μικτες?

Δηλαδη τι πετυχαινουμε με αυτο και σε τι βλαπτει αυτο?

Mπορει καποιος να μας αναλυσει την λειτουργια του?

Αν ειναι ευκολο φυσικα... :)
Υπαρχουν τυποι μικροφωνων:Δυναμικα,πυκνωτικα,ribbon...

Τα πυκνωτικα για να δουλεψουν αν δε δεχονται μπαταρια απο κατασκευης τους,θελουν ρευμα.(48 βολτ συνηθως)

Αλλιως πολυ απλα δεν δουλευουν.

Αυτο το ρευμα αναλαμβανουν να το τροφοδοτησουν οι κονσολες με το φαντομ παουερ

(ρευμα φαντομας ;D)στελνοντας το μεσω του καλωδιου που ενωνει μικ-κονσολα.

Απ οτι λενε και τα παιδια,στα δυναμικα δεν βλαπτει να φτανει αυτο το ρευμα μεσω του καλωδιου.

Στα ribbon παντως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σιγουρα.

Λοιπόν, τώρα που θα πάνε καλά οι πωλήσεις, πάρε κονσόλα/ προενίσχυση/ whatever/ με ξεχωριστό phantom power per channel. SPEND YOUR MONEY.  ;D ;D ;D

Πάντως, δίνω τρομερές λύσεις δεν μπορείς να πεις!  :P :P :P

LK είπε:
Λοιπόν, τώρα που θα πάνε καλά οι πωλήσεις, πάρε κονσόλα/ προενίσχυση/ whatever/ με ξεχωριστό phantom power per channel. SPEND YOUR MONEY.  ;D ;D ;D

Πάντως, δίνω τρομερές λύσεις δεν μπορείς να πεις!  :P :P :P
Εχω προενισχυση ξεχωριστη και κονσολα με 32καναλια(τα μισα καθονται...)

Εκτος απο λογαριασμους και σουπερ μαρκετ,μονο σπεντ γιορ μανει κανω για την αναθεματισμενη τη μουσικη... 8)

Τωρα με τις πωλησεις βεβαια στα υψη, σιγουρα μπορω να δωσω φραγκα για ενα κουτι καριοκες(εναμισακιλο) και τη συνδρομη μου στο ICI. ;D

freerock1974 είπε:
Εχω προενισχυση ξεχωριστη και κονσολα με 32καναλια(τα μισα καθονται...)
Δεν ξέρεις ποτέ. Μπορεί να χρειαστεί να ηχογραφήσεις τη Φιλαρμονική του Tokyo!!! ;D ;D

Καλλίτερα να περισσεύουν παρά να μη φτάνουν!! To «less is more» που μας δίδαξαν

οι Βαϊμαριότες (κατά το Καβαλιώτες) δεν ισχύει εν προκειμένω! :o

Αν δε τους τρατάρεις και καμία καριόκα during the session, εκεί πάλι θες πολλές χαρτοπετσέτες απο το Supermarket. Ο,τι να είναι λέω! ??? :-X :-X  :

LK είπε:
Αν δε τους τρατάρεις και καμία καριόκα during the session, εκεί πάλι θες πολλές χαρτοπετσέτες απο το Supermarket. Ο,τι να είναι λέω! ??? :-X :-X  :
Θα μας διωξουνε...θα τα πουμε με πμ...

Aλλος για phantom?

στην καρτούλα μου ( lexicon Ωmega ) .... όταν ανοίγω το phantom σε intput με shure sm57 ... απλά σταματάει να δουλεύει  ::)

kostas80 είπε:
στην καρτούλα μου ( lexicon Ωmega ) .... όταν ανοίγω το phantom σε intput με shure sm57 ... απλά σταματάει να δουλεύει  ::)
Αλλιως δουλευει?Μηπως το καψες? ;D

kostas80 είπε:
αη ρε  :P δουλεύει αλλα δε το ξανακάνω
;D ;D

Ενδιαφερουσα περιπτωση παντως!

Εγω λεω να το ξανακανεις για να καταγραψουμε τα αποτελεσματα για FAQ.. ;D

η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια δόση "αστικού" μύθου (τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σημερινά μικρόφωνα)

.....στην πραγματικότητα τα προβλήματα που δημιουργούνται με το standard 48V Phantom Power και κάποια μικρόφωνα έχουν να κάνουν με το ballancing stage του ίδιου του μικροφώνου και της προενίσχυσης αλλά και (κυρίως) από λάθη στην καλωδίωση (καλώδια που εφάπτονται μεταξύ τους στα σημεία ένωσης με το βύσμα, λανθασμένες ενώσεις ή ακόμα και ασύμβατες σχεδιάσεις σε ότι αφορά το pin out). Υπό νορμάλ συνθήκες τα δυναμικά μικρόφωνα δεν έχουν πρόβλημα από την ύπαρξη P48V όπως και τα περισσότερα σύγχρονα ribbon (δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν active προενισχυτικό κύκλωμα) που χρησιμοποιούν μετασχηματιστή εξόδου.

το Hot Pluging όμως με την παρουσία P48V ΜΠΟΡΕΙ να αποτελέσει πρόβλημα για τα ribbon μικρόφωνα καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην έρθουν σε ταυτόχρονη επαφή τα pin των βυσμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή, γιατί και πάλι παρεμβάλεται ο μετασχηματιστής εξόδου.

Αυτό που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη mic patch panel (πχ ένα patch bay στο οποίο καταλήγουν όλα τα mic inputs) με υποδοχείς για TRS βύσματα (είτε με την μορφή 1/4" είτε bantam).

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πάντα να συνδέουμε χωρίς την παρουσία P48V ακριβώς γιατί στα συγκεκριμένα βύσματα τα διαφορτικά pin έρχονται σε επαφή μεταξύ τους καθώς εισέρχεται το βύσμα στο patch και έτσι στιγμιαία θα πάει ρεύμα εκεί που δεν πρέπει....... ;D ;D

Προβληματικές με ribbon μικρόφωνα είναι εναλλακτικές (παλαιότερες) μορφές τροφοδοσίας που χρησιμοποιούν τα pin 2 & 3

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι φρόνιμο και προτιμότερο να προσέχουμε και να μην "στέλνουμε" phantom power εκεί που δεν χρειάζεται ;) 

Αυτό στο οποίο δεν δίνει πολύ σημασία ο κόσμος σε ότι αφορά την τροφοδοσία των μικροφώνων είναι οι ανάγκες των σύγχρονων σχεδιάσεων για "περισσότερο" ρεύμα και κατα πόσο μπορούν να την ικανοποιήσουν οι φθηνές προενισχύσεις (και φυσικά ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ηχητική απόδοση των μικροφώνων)

....αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ;)

Trending...

Νέα θέματα

Back