pmatsios είπε:
Σας ευχαριστώ παίδες. OurDarkness ήσουν κατατοπιστικότατος και λεπτομερειακός (πρέπει να επαναλάβω τις γνώσεις μου στην ηλεκτρονική...)
Δηλαδή το αναλογικό συνθ αποτελείται από τραντζίστορ, ενισχυτές, φίλτρα κτλπ που επιδρούν με αναλογικό τρόπο στο τροφοδοτούμενο ρεύμα αν κατάλαβα καλά;
Ο ταλαντωτής που παράγει τις κυματομορφές τι ακριβώς είναι (φαντάζομαι κάτι προκαλεί ταλάντωση στο ρεύμα ανάμεσα σε κάποιες τιμές

και πως διαφοροποιούνται οι διάφορες κυματομορφές; Εφόσον το ρεύμα είναι ένα απλό ηλεκτρομαγνητικό κύμα σταθερού (σχεδόν) πλάτους και συχνότητας, πως παράγονται οι διάφορες αρμονικές στην κυματομορφή του ήχου;
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός, διότι ούτε περί αναλογικών συνθ ούτε περί ηλεκτρονικής είμαι ιδιαίτερος γνώστης...
Το ρεύμα είναι για να ... πάρει μπρος το κύκλωμα. ;D
Ένας ταλαντωτής μπορεί (πολύ χονδρικά) να υλοποιηθεί με ένα κύκλωμα RC (όπου R είναι η αντίσταση και C είναι ο πυκνωτής). Ο πυκνωτής φορτίζεται και εκφορτίζεται κατά περιοδικά διαστήματα. Φαντάσου ότι ο πυκνωτής φορτίζεται, ας πούμε γραμμικά, και έχει τις τιμές 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Στην τιμή 10, ο πυκνωτής εκφορτίζεται απότομα και ξαναξεκινάει από το 0. Πάρε αυτές τις τιμές και βάλτες σε ένα διάγραμμα X-Y. Θα δείς ότι παράγεται μία πριονωτή κυματομορφή (sawtooth). Το πόσο γρήγορα γίνεται η φόρτιση - εκφόρτιση καθορίζει ουσιαστικά την συχνότητα του ταλαντωτή.
Η τετραγωνική κυματομορφή (square), παράγεται από την πριονωτή και ένα κύκλωμα που ονομάζεται συγκριτής (comparator). O συγκριτής έχει δύο εισόδους. Στην μία είσοδο οδηγούμε την πριονωτή κυματομορφή, ενώ στην άλλη έχουμε μία σταθερά (constant) με βάση την οποία γίνεται η σύγκριση. Συνήθως αυτή η σταθερά είναι το 0. Όσο λοιπόν η πριονωτή κυματομορφή είναι πάνω από 0, το αποτέλεσμα του συγκριτή είναι 1. Μόλις πάει κάτω από το 0, το αποτέλεσμα είναι 0. Για να γίνει πιο κατανοητό πες ότι αντί για 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10 έχουμε τους αριθμούς:
-5, -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +4, +5
και ανά πάσα χρονική στιγμή τους συγκρίνεις με τον αριθμό 0. Αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο έχεις -1, αλλιώς έχεις +1. Οπότε:
-5, -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +4, +5 (η μία είσοδος)
και
0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 (η άλλη είσοδος)
το αποτέλεσμα είναι:
-1, -1, -1, -1, -1, +1, +1, +1, +1, +1, +1
Αν τα βάλεις αυτά τα -1, και +1 σε ένα διάγραμμα X-Y θα πάρεις μία τετραγωνική κυματομορφή. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής, απλά αυτός ο συγκεκριμένος παράγει πολύ καθαρές τετραγωνικές κυματομορφές.
Θα μπορούσε το κύκλωμα του ταλαντωτή να παράγει μία τετραγωνική κυματομορφή και να πάρεις την πριονωτή με ένα άλλο κύκλωμα το οποίο ονομάζεται lag processor. Όπως και να έχει το θέμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι παραγωγής κυματομορφών.
Η ημιτονοειδής κυματομορφή συνήθως δεν υπάρχει σε ταλαντωτές γιατί δεν προσφέρεται για την αφαιρετική σύνθεση λόγω μη ύπαρξης αρμονικών σε αυτήν.