Eίχα κ εγω στο μυαλό μου μια συζήτηση με παρόμοιο τίτλο,οποτε θα διατυπωσω συνοπτικα μερη της εδω κ ελπίζω να μην ειμαι οφτόπικ.
Πραγματι τα κομμάτια που απολαμβάνουν εκθειαστικές κριτικές κ κανουν μπαμ (χωρις πολλές πολλές φιλοσοφίες κ ιδεολογίες) οτι δεν ειναι για δημοσιοποιήση ειναι μια "διαστρεβλωμένη" εικόνα της κοινής λογικής.Για να μην παρεξηγηθω εννοω για περιπτώσεις οπου όλα ειναι εκτος μέτρου,οι ηχοι ειναι απαραδεκτοι,οι παραφωνίες κανουν μπαμ κλπ.Αυτό δεν ειναι τόσο θεμα για μένα,δεν γραφω τιποτα,απλα θα ντρεπομουν να δημοσιεύσω κάτι τέτοιο .
Εχω να προσθεσω τα εξης στη συζητηση ( κ εδω κινδυνευω να βγω οφτοπικ):
Σημ.1)Μιλάω για τα κομμάτια που δεν ζητείται γνώμη για αλλαγες,απλα αν αρεσουν ή οχι.Υποστηριζω οτι ετσι παραμενω εντος θεματος γτ διαφορετικα δεν μιλαμε για κριτικη αλλα για brainstorming.
Αντιμετωπιζω ενα κλιπ σαν κατι ετοιμο προς ακρόαση,δεν το διαχωρίζω οτι ενταξει ειναι κατι παιδια απο το φορουμ ή απο τη δίπλα γειτονιά που παίζουν για τη φάση*,οποτε όλα είναι ωραία αφού ασχολούνται με τη μουσική κ δεν παίζουν πόκερ...Θέλω να πω,οτι κατεβαζω κλιπς κ απο εδω κ απο άλλα μέρη, που κατά 99% δεν προκειτα ποτέ να τα ακούσω στο ραδιόφωνο,αλλά απο αυτα επιλέγω αυτα που μου αρεσουν κ τα ακούω στο αυτοκίνητο ή παίζουν στις playlists μου μαζί με τους δίσκους που εχω αγοράσει.Ολα αυτα,αν κυκλοφορουσαν θα τα αγοραζα.
Δεν μιλάω για θέματα παραγωγής,αλλά για σεβασμό του δημιουργού απέναντι στον ακροατή του.Ενα κλιπ που γραφεται στο ποδι,σαν μια ιδεα για να μην ξεχαστει ΔΕΝ ειναι για δημοσίευση.Μια εισαγωγική φραση του στυλ "εχω κανει πολλά λαθη στο σόλο μου,αλλα δεν παίζω ποτε 2 φορές το ίδιο πράμα" ή "ξερω οτι οι φωνές εχουν πρόβλημα αλλά όταν βρω χρόνο θα τις ξαναγραψω" δεν με αφορουν σαν ακροατη.Γραφτο κ φερτο μου,δεν θα σου πω μπραβο για αυτο που σκοπευεις να κανεις στο μέλλον,αλλά για αυτο που εχεις κανει ηδη.Ακομη,δεν ειναι καλο να γραφω κατι μεσα σε μια ωρα κ να το δημοσιευω τη στιγμη που κανω το export.Το πιπιλαω μερες ή κ μηνες για να δω αν ειναι για εξω ή για ντουλαπι.Δεν ειπε τυχαια ο Καμί (?) οτι "συγγραφεας γινεται κανεις περισσότερο σκίζοντας παρά γραφοντας".Το αντιστροφο ειναι προχειροδουλειά απο κάθε αποψη κ ως τετοια αξιζει να αντιμετωπιστει.
2)Βλέποντας τα πραματα αντίστροφα:
Σχολιασμοί του τυπου "θα προτιμούσα στο 2:51 να μπει ενα γλυκό αρπισμα" δεν ειναι σχολιασμοί.Τα κομμάτια ειναι αυτα που παρουσιάζονται (μιλαω ακομα για τις περιπτωσεις που τα ποσταρουμε μηπως αρεσουν κ σε κανεναν αλλον εκτος απο τον εαυτο μας).Η διαδραστική σχεση δημιουργιάς-ακρόασης δεν ηταν ΠΟΤΕ συμφυής (δεν εβρισκα καταλληλη λεξη κ εβαλα μια δυσκολη για να μην καταλαβετε οτι δεν ξερω τι θελω να πω).Πολλά σημεία δεν μ αρεσουν σε κομμάτια πχ των radiohead (που ειναι οι αγαπημενοι μου),αλλα δεν εχω διανοηθεί ποτε να τους στειλω ενα mail να το αλλάξουν.H ακροαση αφορά κάτι συγκεκριμένο,οχι μια κολεκτιβα λόγιων,στην οποια συμμετεχουν ιντερνετικα σπανια αυτια κ εξειδικευμενα δαχτυλα για τη ΣΥΝ-δημιουργια μουσικής.
3)Δεν τρεφουμε αυταπατες.Ενα fast food ευγενικο σχολιο myspace-ικής σημειολογίας (ωραια μουσική,keep it up,keep in touch,pane pata mian antaugeia) αντιμετωπιζεται ετυμολογικα.Δεν φανταζομαστε οτι ο τυπος που το εγραψε εχει συγκλονιστει κ το εχει περασει σε walkman κ οποτε τελειωνει το κομματι,εχει μαθει ποση ωρα περιπου κανει το rewind για να φτασει στην αρχη του.
3β)Δεν τρεφουμε αυταπατες.Γνωριζουμε οτι ενα κλιπ που εχει παρει 30 εκθειαστικες απαντησεις,εχει υπερπολλαπλασιες νοερες αρνητικες σε ενα φορουμ με 5000 επισκεπτες ημερησιως.
_________
* για τα οποια δεν θα πω ποτε κακο λογο απο κοντα,οταν με ρωτανε προσωπικα κ δεν ειναι φιλοι μου,αλλα θα με υποπτευθουν οταν δουν οτι τελικα ολα ωραια τα βρισκω.