Παίζοντας με Boss GT-10 απευθείας στον υπολογιστή (μέσω USB)

Sonic X

The Photographer
Πόντοι
18
Γεια  χαρά!

Εδώ και λίγο καιρό είμαι κάτοχος της πεταλιέρας Boss GT-10 την οποία εκτός από τις πρόβες και τα live, επιθυμώ να χρησιμοποιήσω και στο σπίτι μέσω υπολογιστή pc. Αν και διαβάζω το «εγχειρίδιο χρήστη» που είναι στα ελληνικά,  ομολογώ πως σε αρκετά σημεία δυσκολεύομαι να καταλάβω πως  κάνεις αυτό το μηχάνημα να βγάζει ήχο μέσω υπολογιστή. Ο υπολογιστής είναι ένας όχι νέος Pentium ® D 2.66GΗz – 1GΒ RAM με Windows XP και με μια εξωτερική κάρτα ήχου M-Audio Fast Track Pro.

Θα παραθέσω αριθμητικά τις απορίες που έχω, με κάποια επιφύλαξη όσον αφορά τη σωστή τους διατύπωση. Πιστεύω πως οι γνώστες του αντικειμένου θα καταλάβουν.

1. Συνδέοντας την πεταλιέρα με το καλώδιο USB και αφού εγκατέστησα τους drivers  με επιτυχία το επόμενο βήμα είναι ποιο;

2. Μπορεί η πεταλιέρα να δώσει ήχο μέσω USB ή πρέπει να την συνδέσω στην κάρτα ήχου;

3. Χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα όπως Cubase π.χ. ή μπορεί να λειτουργήσει όπως τα stand alone προγράμματα. Και στις δύο περιπτώσεις θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν κάποιος μπορούσε να μου εξηγήσει τη διαδικασία ή να με παραπέμψει σε κάποιες οδηγίες.

4. Στο επίσημο site της Boss  από όπου κατέβασα και τους drivers έψαξα να βρω αν υπάρχει κάποιος editor με τον οποίο φτιάχνεις νέους ήχους αλλά δεν βρήκα κάτι. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Βρήκα μόνο το GT-10 Librarian το οποίο από ότι κατάλαβα χρησιμεύει για αποθήκευση και διαχείριση αρχείων οπότε δεν κάνει.

Επειδή σε κάποιους μπορεί να φανούν κάπως αστείες οι παραπάνω απορίες θέλω να πω πως δεν έχω προηγούμενη εμπειρία με τέτοιου είδους μηχάνημα οπότε μόνο με τη βοήθεια κάποιου και το βιβλίο οδηγιών (στο οποίο έχω πέσει με τα μούτρα) νομίζω ότι θα δω προκοπή.

Προς αποφυγή μπερδέματος από πλευράς μου θα ήθελα να παρακαλέσω οι απαντήσεις και όποιες τυχόν συμβουλές/οδηγίες να έχουν να κάνουν με το εν λόγω θέμα και όχι την “Επιρροή του σουρεαλισμού στη Rock” π.χ. ;D ;D

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιους απαντήσουν.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για αρχή δοκίμασε να συνδέσεις το Phonew της πεταλιέρας ή το Left Output με ην μια είσοδο της κάρτας. Δεν υπάρχει λόγος να τη συνδέσεις με USB αφού έχεις την Fast Track ;)

Sonic X είπε:
2. Μπορεί η πεταλιέρα να δώσει ήχο μέσω USB ή πρέπει να την συνδέσω στην κάρτα ήχου;

3. Χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα όπως Cubase π.χ. ή μπορεί να λειτουργήσει όπως τα stand alone προγράμματα. Και στις δύο περιπτώσεις θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν κάποιος μπορούσε να μου εξηγήσει τη διαδικασία ή να με παραπέμψει σε κάποιες οδηγίες.
2. Όχι, πρέπει να τη συνδέσεις με τη κάρτα ήχου...το USB είναι για άλλες καταστάσεις και όχι για ήχο.

3. Εάν η κάρτα σου έχει κάποιο πρόγραμμα σαν κονσόλας, παίζεις από εκεί. Αλλιώς DAW...

marathon είπε:
3. Εάν η κάρτα σου έχει κάποιο πρόγραμμα σαν κονσόλας, παίζεις από εκεί. Αλλιώς DAW...
Ακόμα και οι πιο φτηνές κάρτες πλέον έχουν ένα τέτοιο πρόγραμμα με στάθμες για ins και outs. Hell, μέχρι και τα Windows έχουν ένα στάνταρ. Μπας και χρησιμοποιείς Mac φίλοσ?  :P

The Genius Loci είπε:
Μπας και χρησιμοποιείς Mac φίλοσ?  :P
Μακάρι...εκεί έχουμε το άφταστο Garageband ;D

Eάν είχε Mac...δεν θα έκανε τέτοιες ερωτήσεις...

marathon είπε:
2. Όχι, πρέπει να τη συνδέσεις με τη κάρτα ήχου...το USB είναι για άλλες καταστάσεις και όχι για ήχο.
Με παραξένεψε αυτό που έγραψες Μάραθε και είπα να το ψάξω μιας και με αντίστοιχης κατηγορίας μηχάνημα (Pod X3 live) δουλεύω με το USB σαν κάρτα ήχου (πριν από μερικές ώρες μάλιστα ανέβασα και το πρώτο μου κλιψάκι με το pod σαν κάρτα ήχου μέσα απ'το Sonar).

Στο manual, κεφάλαιο 7, είναι όλα τα σχετικά για το USB driver, direct monitor και digital audio signal I/O.

Απ'το DAW σου λοιπόν διαλέγεις την GT-10 ώς κάρτα.

Το pod όποτε το συνδέω λειτουργεί κατευθείαν ως κάρτα ήχου και στα Windows 7, το Boss πρέπει να λειτουργεί αντίστοιχα ή απλά να θέλει μια επιλογή ως default κάρτα ήχου.

Jasemeister είπε:
Με παραξένεψε αυτό που έγραψες Μάραθε και είπα να το ψάξω μιας και με αντίστοιχης κατηγορίας μηχάνημα (Pod X3 live) δουλεύω με το USB σαν κάρτα ήχου
Eννοώ ότι...

και εμένα η κάρτα μου συνδέεται με Firewire (...USB δεν έχει σημασία) με τον υπολογιστή, αλλά η κιθάρα μπαίνει στη κάρτα με κανονικό καρφί.

Τη κιθάρα σου, πώς την συνδέεις στο Pod? Με καρφί υποθέτω...Το Boss GT-10 δεν είναι όμως κάρτα...(νομίζω)...το Pod σου λειτουργεί και σαν κάρτα.

Δουλεύει κανονικότατα σαν USB audio interface. Στο Mac μου δεν χρειάστηκε καμία απολύτως προσθήκη, νομίζω πως σε Windows machine χρειάζεται οπωσδήποτε ενας driver.

Πάντως ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοσή της ως audio interface. Ακόμα και μικρόφωνο σύνδεσα στο input της για να βάλω εφέ σε φωνή και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

dmilo είπε:
Δουλεύει κανονικότατα σαν USB audio interface.
Και γιατί δεν το λέτε από την αρχή του ανθρώπου που ρωτάει? και με αφήνετε και εκτίθεμαι? ;D ;D

;D

Μεγάλη ευκολία πάντως αυτή η λειτουργικότητα στις πεταλιέρες. Αν δεν έχεις κάρτα ήχου δε χρειάζεται να σκάσεις επιπλέον λεφτά.

Το Pod Πάντως έχει ενα λογισμικό για χειρισμό των ρυθμίσεων από το pc (πολύ βολικό!), δεν είδα κάτι αντίστοιχο στο manual της GT-10. Υπάρχει;

Το Veditor είναι για τα VG88, για το GT-10 είναι το FX Floorboard. Τζάμπα, πολύ καλοφτιαγμένο, με εικονίτσες για ευκολο χειρισμό

http://gtx.tinfoilmusic.net/GT10-download.html

κι ένα screenshot

window.png

Επαναφέρω το θέμα για να πω για τα αποτελέσματα της δοκιμής. Όπως πολύ σωστά είπαν οι dmilo και Jasemeister (...και ο marathon τελικά), η πεταλιέρα μπορεί να συνδεθεί και να παράγει ήχο μέσω του υπολογιστή με καλώδιο USB. Για το σκοπό αυτό δεν χρειάζεται εξωτερική κάρτα ήχου μιας και η πεταλιέρα λειτουργεί και ως τέτοια. Πιο συγκεκριμένα η σειρά που ακολούθησα ήταν η εξής:

1. Κατέβασα από την επίσημη σελίδα της Boss τον USB driver και τον εγκατέστησα στον υπολογιστή ακολουθόντας τις οδηγίες.

2. Συνέδεσα την GT-10 με τον υπολογιστή χρησιμοποιόντας το USB καλώδιο και τα ηχεία του υπολογιστή τα συνέδεσα στο Output L/R της GT-10 η οποία είναι και κάρτα ήχου. Το καλώδιο που χρησιμοποίησα για τη σύνδεση των ηχείων με την πεταλiέρα ήταν αυτό:

24RCA3.5CABLES3.jpg

με αυτούς τους αντάπτορες:

6-35mm-1-4-inch-Mono-Plug-to-RCA-Audio-Jack-Adaptor-82017_image.jpg

3. Στη συνέχεια κι αφού η συσκευή έπαιζε κανονικά χωρίς να χρειάζεται κάποιο DAW κατέβασα και εγκατέστησα το FX Floorboard (freeware) που πρότεινε παραπάνω ο dmilo το οποίο και βρήκα πολύ χρηστικό. Σου δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστείς τους υπάρχοντες ήχους ή να δημιουργήσεις νέους σαν να έχεις μπροστά σου μια πεταλιέρα με αναλογικά πετάλια. Επίσης μέσω του προγράμματος μπορείς να εισάγεις και να επεξεργαστείς διάφορα patches που υπάρχουν στο net είτε από ιδιώτες χρήστες είτε από την επίσημη σελίδα της Boss.

Οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές τόσο σε θέμα ήχου όσο και σε θέμα ευκολίας χρήσης. Το μόνο αρνητικό (αν μπορεί κάποιος να το πει έτσι) είναι ότι το συγκεκριμένο "μηχανάκι" θέλει να του αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο για να έχεις κάποιο καλό αποτέλεσμα, κάτι που λένε οι περισσότεροι που έχουν ασχοληθεί μ' αυτό.

Αυτά...και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
panorios είπε:
Αυτό μπορείς να το κάνεις στον Mac Marathon ?

::)
Nα κάνω τι δηλ? Έχω Garageband...λές να χρειάζομαι όλες αυτές τις μπούρδες? ;D

Άσε που στο γέρικό μου Mac (πάνω στο Garageband δηλ) έχω συνδεδεμένη μία Μotu, ένα Roland GR20, 2 πλήκτρα, ένα M Audio Trigger Finger...τι άλλω να βάλω δηλ?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back