“MICROTONAL BLUES SCALES” video series

Εύγε νεαρέ μου! Μπορώ να φανταστώ τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς που κρύβονται πίσω απο 10λεπτα βίντεο και αυτά δεν προκύπτουν μόνο απο τις γνώσεις, αλλά και απο βαθειά αγάπη και προσήλωση στο είδος.

Ως αυτοδίδακτος, δεν καταλαβαίνω πολλά απο τις τεχνικές αναλύσεις, πιστεύω όμως πως θα είναι πολύτιμο βοήθημα για πλήθος νέων κιθαριστών που θέλουν να μάθουν γι αυτή τη μουσική.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια της σειράς.

 
Για όποιον ενδιαφέρεται και για την ιστορία της Αφροαμερικάνικης μουσικής (εκτός απο τις κλίμακες της) μπορεί να τσεκάρει και τα βίντεο σε αυτό το thread:




 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.2 [“Majorish 4-7” scale]







Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζω τη πρώτη Μικροτονική Μπλουζ Κλίμακα (την “Ματζορούτσικη” εκδοχή της για την ακρίβεια), δείχνοντας κάθε βαθμίδα που την αποτελεί. Την ονομάζω “Majorish 4-7” αφού έχει "ματζορούτσικη” 3η και η χαρακτηριστικές νότες της είναι η 4η και η 7. Στο τέλος παίζω φράσεις της κλίμακας πάνω από ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ για να δείξω τον χαρακτήρα της.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.3 [8 ways to approach the "Majorish 3rd" sound]







Σε αυτό το επεισόδιο θα εξετάσουμε οκτώ τρόπους που οι μπλουζίστες μιμούνται το bluesy σήκωμα της 3ης βαθμίδας (“ματζορούτσικη” 3η – μάθημα 2) χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνικές. Παρόλο που χρησιμοποιώ κιθάρα για την επίδειξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα όργανα (πιάνο, πνευστά κλπ).

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.4 [“Majorish 2-6” scale]







Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε μια ακόμα Μικροτονική Μπλουζ κλίμακα, την “Majorish 2-6”. Τη αποκαλώ έτσι διότι έχει “ματζορούτσικη” 3η και οι χαρακτηριστικές της νότες είναι η 2η και 6η βαθμίδα. Θα παρουσιάσω κάθε μια από τις νότες που την αποτελούν, και επιπλέον θα παίξω κάποιες φράσεις παραδείγματα. Στο τέλος του βίντεο αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα 12-μετρο μπλουζ χρησιμοποιώντας μόνο αυτή τη κλίμακα για να δείξω τον χαρακτήρα της.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.5 [Extension of “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” scales]

Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για την ιδέα της επέκτασης των δύο “ματζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει, προσθέτοντας επιπλέον βαθμίδες. Επίσης, θα παίξω κάθε μία από αυτές τις επεκταμένες κλίμακες πάνω από ένα 12-μετρο μπλουζ, επιδεικνύοντας το γεγονός ότι κάθε επέκταση παράγει μια διαφορετική κλίμακα με ένα μοναδικό “ήχο”.






 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.6 [Mixing “Majorish 4-7” & “Majorish 2-6” phrases]

Σε αυτό το επεισόδιο θα μιλήσουμε για την ιδέα της ανάμειξης φράσεων των δύο “Ματζορούτσικων” κλιμάκων που έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Όπως πάντα, θα επιδείξω αυτή τη δημοφιλή πρακτική αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα κλασσικό 12-μετρο μπλουζ.




 
Microtonal Blues Scales p.7 [“Minorish” scale]

Σε αυτό το επεισόδιο θα παρουσιάσω μια μπλουζ κλίμακα που έχει “Μινορούτσικη” 3η βαθμίδα και χρησιμοποιείται κυρίως σε Μινόρε μπλουζ κομμάτια. Θα μιλήσω επίσης για τις εξαιρέσεις που έχω συναντήσει σε Μινόρε μπλουζ περιβάλλοντα.




 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Microtonal Blues Scales p.8 [Extension of “Minorish” scale]

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να επεκτείνουμε τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα χρησιμοποιώντας επιπρόσθετες βαθμίδες. Όπως πάντα, κάθε βαθμίδα που θα προσθέτουμε θα αλλάζει το “χρώμα” της κλίμακας δημιουργώντας έτσι έναν καινούργιο ήχο. Θα παρουσιάσω επίσης την ιδέα της ανάμειξης φράσεων από τη “Μινορούτσικη” Μπλουζ Κλίμακα με διάφορους Μινόρε Τρόπους, χρησιμοποιώντας διάσημα παραδείγματα. Στο τέλος του μαθήματος αυτοσχεδιάζω πάνω σε ένα Μινόρε 12-μετρο Μπλουζ χρησιμοποιώντας τις προαναφερθείσες τεχνικές.






 
Microtonal Blues Scales p.9 [E7#9 – E7b10 & the "Neutral" scale]

Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο της σειράς διαλέξεων για τις Μπλουζ Κλίμακες θα μιλήσουμε για τη “Συγχορδία του Hendrix” και τις χρήσεις της. Επίσης θα παρουσιάσω την “Ουδέτερη” Μπλουζ Κλίμακα η οποία έχει “Ουδέτερη” 3η. Στο τέλος του επεισοδίου συνοψίζω τις διαφορετικές αποχρώσεις της 3ης βαθμίδας της Μπλουζ Κλίμακας και τις χρήσεις της στην Μπλουζ μουσική.

*Αν έχετε κάποια παρατήρηση, απορία, σχόλιο κλπ σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται αυτή η σειρά και τη προσέγγιση μου, θα χαρώ να το συζητήσουμε.








 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top