manosx είπε:
Βέβαια δεν χρειάζομαι... 50 οκτάωρα για να στήσω ένα μηχάνημα ;D
Ενδιαφέρον πόσο παρανοούμε τα λεγόμενα του άλλου για να μην υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας. Δεν είπα ότι μου παίρνει 50 8ωρα να το στήσω.
Είπα ότι απαιτεί τόσο χρόνο για maintenance.
Ας διηγηθούμε τώρα μια
αληθινή ιστορία ζωής.
Το προ-τελευταίο μου PC του 2009, που το είχα πάρει για να μην πάρω Mac, μου κόστισε αρχικά
1000 ευρώ το 2009, με C2D 9550. Η συναρμολόγηση μου πήρε 2 ώρες με το πάσο μου. Θυμίζω, σκοπός η ηχογράφηση μουσικής.
Σε αυτό το PC υποχρεώθηκα μέχρι σήμερα να αλλάξω:
-
Ψύκτρα CPU που ήταν ήδη aftermarket (γιατί συντόνιζε με το πανάκριβο θρυλούμενο ως "πολύ αθόρυβο" κουτί μου)
-
Τροφοδοτικό, γιατί κάηκε στα δύο χρόνια (Nexus 850)
-
Ψύκτρα (Scythe) στην κάρτα γραφικών (Gigabyte 9800 GT), γιατί έκανε τρομερό θόρυβο, παρότι αναφερόταν στα φόρα ως αθόρυβη.
-
Μνήμες (ποιοτική σειρά της Corsair) γιατί αποδείχτηκαν ελαττωματικές ή για κάποιο λόγο ασύμβατες με MB της GigaByte (που χρησιμοποιώ πάντοτε). Δηλαδή παίζουν σε όλα τα MB πλην αυτών της συγκεκριμένης μάρκας. Αυτό
πού να το ξέρεις;
-Προσέθεσα fan controllers σε όλα τα ανεμιστηράκια γιατί τα "θρυλικά" SilenX (14 ευρώ το ένα) ήταν πολύ πιο θορυβώδη από το θρύλο τους, αν δεν τα έβαζες στις μίνιμουμ στροφές.
-
Κάρτα γραφικών, γιατί σε όλα αυτά τα ανοίγματα για ρύθμιση των fans, μια φορά έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και βραχυκύκλωσαν δύο pin πάνω στη βέρα μου (βραβείο ατυχίας αλλά άνοιξε μία, άνοιξε δύο, θα την πατήσεις). Η επόμενη κάρτα (MSI 250GTS) ευτυχώς είχε σχετικά αθόρυβο cooler (σειρά Twin Frozer) και δεν αναγκάστηκα να φάω χρόνο για να ξαναβάλω το aftermarket και σε αυτήν.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Ανάλογα με την αρχιτεκτονική του case μια αλλαγή ψύκτρας ή τροφοδοτικου σημαίνει ότι
πρέπει να βγουν (σχεδόν) όλα και να ξαναμπούν. Αν δεν κάψεις κάτι από στατικό ή αν δεν έχεις την ατυχία να είσαι παντρεμένος που φοράει τη βέρα του.
Βάλε και το finetuning, το διάβασμα στα fora για να βρεις γιατί το πανάκριβο και υποτιθέμενα αθόρυβο case σου συντονίζει, γιατί δεν παίζουν οι μνήμες, γιατί δεν το ένα και γιατί δεν το άλλο...
Μετά από όλα αυτά, είχα
ακόμη ένα PC που συντόνιζε και έκανε κάποιο μικρό θόρυβο. Από επιδόσεις και σταθερότητα ήταν καλό, αλλά μου είχε στοιχίσει
πάνω από 1600 € και πολλές ώρες δουλειάς σε βάθος 3ετίας. Εξού και τα περίφημα 50 8ωρα. Είναι ένα μηχάνημα με πολύ καλής ποιότητας components. Ωστόσο, παρά τη χαρά της δημιουργίας και όλη μου τη διάθεση και το μεράκι, κατασκευαστικά δεν ήταν συγκρίσιμο ούτε με Mac Mini.
Παρόμοιες ιστορίες έχουν συμβεί με όλα τα PC μου. Πολύ υψηλότερο τελικό κόστος σε σχέση με το αρχικό. Με το στόχο πάντοτε να έχεις ένα αθόρυβο και
άψογο μουσικό PC. Νόμιζα ότι ήμασταν σε μουσικό φόρουμ και ξεκινήσαμε αυτό το νήμα με βάση αυτό.
Με άλλα λόγια οι περισσότεροι χρήστες PC που ζητούν πολύ υψηλή ποιότητα στο μηχάνημά τους, νομίζουν ότι γλιτώνουν χρήματα με τα components αλλά τελικά τρώνε πολλά λεφτά για βελτιώσεις στο σχεδιασμό τους, και πολύ χρόνο για διάβασμα και αναβαθμίσεις. Ή ξεμένουν με ένα μηχάνημα κατασκευαστικά υποδεέστερο των προσδοκιών τους.
Και κανείς δεν θυμάται να κάνει την αναγωγή όλου αυτού του χαμένου χρόνου και χρήματος στο κόστος του. Και μετά μιλάμε για marketing της Apple, αλλά και το marketing των PC components μας έχει χαζέψει εξίσου από ό,τι φαίνεται.
Υπάρχει βέβαια και η λύση να πάρεις κάτι που το βάζεις στην πρίζα και κάνει ακριβώς αυτό που θες. Και αν είναι να το κάνεις αυτό, θες πολλά λεφτά. Και αν είναι να δώσεις πολλά λεφτά, by far τα Mac είναι πρώτη επιλογή.
Και κάτι άλλο: αν θυμάμαι καλά από άλλη κουβέντα, πληροφορικάριος δεν είσαι;
Τελικό Disclaimer: Είμαι χρήστης υπολογιστών 30 χρόνια (είχα ZX Spectrum την εποχή που βγήκε), χρήστης PC 20 χρόνια και χρήστης Mac τα τελευταία 10 χρόνια. Μέχρι πέρσι που η εργασία μου με αποζημίωσε, ελλείψει χρημάτων, με έναν iMac βασικός υπολογιστής μου ήταν το PC και ακόμη το χρησιμοποιώ. Είναι χαζό να προσπαθείτε να με πείτε fan boy.