λαϊκοί δρόμοι, τροπικότητα στο ρεμπέτικο

liga rosa

Ενεργό μέλος
Πόντοι
106
βασικά καλησπέρα σας! λέγομαι νίκος σαρηγιάννης, παίζω κιθάρα, μπουζούκι και λαούτο, και εργάζομαι ως μουσικός σε μαγαζιά και σε ιδιαίτερα μαθήματα. δεν βρήκα κάπου στο φόρουμ ενότητα για καλωσορίσματα, οπότε από το πρώτο μήνυμα μπαίνω κατ’ ευθείαν στο ψητό.

είχα βοηθηθεί αρκετές φορές στο noiz για διάφορα ερωτήματα και ενδιαφέροντα που είχα, και σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτό. θα ήθελα να ανταποδώσω σε έναν ελάχιστο βαθμό, σε έναν τομέα που δεν είναι τόσο δημοφιλής εδώ αλλά παρ’ όλα αυτά αρκετοί ψάχνονται με αυτόν.

πρόκειται για την ρεμπέτικη δημιουργία, και ιδιαίτερα για τους λαϊκούς δρόμους. όσες αναφορές και επεξηγήσεις διάβασα εδώ, ήταν με αντίληψη είτε κλίμακας είτε jazz τροπικότητας. θεωρώ ότι τα εργαλεία μας πρέπει να έρχονται από πιο πίσω, δηλαδή η ερμηνεία μας να βασίζεται στα τετράχορδα και πεντάχορδα.

αναδημοσιεύω λοιπόν στα άρθρα του noiz ένα κείμενο που είχα ανεβάσει πριν έναν χρόνο στο ρεμπέτικο φόρουμ και στην ρεμπετοσελίδα για τους δρόμους. ξεκίνησε και μια γόνιμη συζήτηση εδώ, θα χαιρόμουν αν γινόταν και εδώ κάτι αντίστοιχο.

ελπίζω να μην το δείτε ανταγωνιστικά, εγώ το βλέπω συμπληρωματικά αφού υπάρχει και εδώ κόσμος που ενδιαφέρεται. είμαι ανοιχτός σε προσθήκες, διορθώσεις, υποδείξεις, αντιρρήσεις, καθώς και όποια απορία προκύψει. απολαύστε υπεύθυνα!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
χμ, περιμένω την έγκριση του άρθρου. δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια διαδικασία, αλλά μου φαίνεται απόλυτα λογικό. βιάστηκα όμως να το ανακοινώσω, οπότε αν και όταν με το καλό εγκριθεί θα βάλω και το λινκ,

Διαβάζω το άρθρο σου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Νομίζω πως θα επανέλθω με απορίες. :)

Παρεμπιπτόντως, τον Μαυροιδή τον είχα δάσκαλο το 92 στο Ateneum-η Βυζαντινή ήταν υποχρεωτικό μάθημα. Αξέχαστη εμπειρία.

pipityri είπε:
Διαβάζω το άρθρο σου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Νομίζω πως θα επανέλθω με απορίες. :)

Παρεμπιπτόντως, τον Μαυροιδή τον είχα δάσκαλο το 92 στο Ateneum-η Βυζαντινή ήταν υποχρεωτικό μάθημα. Αξέχαστη εμπειρία.
στη διάθεσή σου!

πρέπει να ήταν καθοριστική εμπειρία  η μαθητεία δίπλα του, δυστυχώς δεν τον πρόλαβα...

πολυ καλα εκανες και το ανεβασες ισχυει οτι υπαρχει ελλειψη στην παιδεια στο θεμα των μακαμ

εδω υπαρχουν παρανοησεις και εντος των ιδιων των μουσικων που παιζουν παραδοσιακα οπου λανθασμενα θα πουν το ραστ ματζορε, χαιρομαι που επισημανεις τη λεξη "συγκερασμενο" οπου αναφερεσαι σε παραλληλησμο με τις κλιμακες

ευχαριστουμε για το αρθρο!

σ'ευχαριστώ! θα χαρώ αν ανέβει και στα άρθρα του νόιζ, κρίμα να το διαβάζετε από άλλα σάιτ.

liga rosa είπε:
σ'ευχαριστώ! θα χαρώ αν ανέβει και στα άρθρα του νόιζ, κρίμα να το διαβάζετε από άλλα σάιτ.
Και ποιος σε εμποδίζει να το ανεβάσεις κι εδώ? Κάνε ένα copy-paste και τέλος  ;)

μωρέ δίκιο έχεις, αλλά λες να μην το σκέφτηκα;

όπως ήδη έγραψα, πήγα να το βάλω στα άρθρα αλλά ήθελε έγκριση την οποία και περιμένω. δίκοπο μαχαίρι: άμα το βάλω εδώ θα ειναι περίεργο να είναι και στα άρθρα ταυτόχρονα, ενώ αν απορριφθεί δεν θα έχω λόγο να το βάλω ούτε εδώ.

ενδιάμεση λύση: όπως γράφω και μέσα στο κείμενο, λόγω της προφορικότητας και λαϊκότητας των δρόμων, είναι ένα ασαφές σύστημα για εμάς που δεν προλάβαμε τόσο ζωντανή την προφορική παράδοση. έτσι λοιπόν όσα έγραψα έχουν και ένα νοητό ερωτηματικό δίπλα, το οποίο μακάρι μέσα από τις συζητήσεις μας να μικραίνει όλο και περισσότερο -έτσι ώστε η ερμηνεία των δρόμων να μπορεί να σταθεί οπουδήποτε με μια σχετική βεβαιότητα.

γι'αυτό το λόγο περιμένω τα σχόλια σας!

Ευχαριστουμε παρα πολυ για το αρθρο. Πληρως τεκμηριωμενο.:)

Επισης ,νομιζω πως εχει ανεβει στα αρθρα του noiz απο τις 24/11...

χαχα δεν το πήρα χαμπάρι, περίμενα κάποιου είδους αυτόματη ειδοποίηση στο μέιλ. η ημερομηνία πάντως είναι όταν το έστειλα.

σας ευχαριστώ για την αποδοχή και τα καλά λόγια! διαβάζω μετά μανίας παλιές συζητήσεις και άρθρα, βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα εδώ. ειδικά πάνω στην διδασκαλία, αλλά και στα μπλουζ που τα έχω παρατήσει καιρό...

μη τους βλεπεις ετσι ροκαδες με τα μαλλια τα μουσια και τα σκουλαρικια! ειναι καλα παιδια εδω μεσα  ;D

εννοείται, κι εγώ έτσι είμαι! μη κοιτάς που από την κοτσίδα μου έμεινε η καράφλα...

Λοιπόν, γράφεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα-το διάβασα πολλές φορές, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Πιστεύω πως, μια και το θέμα ίσως να είναι κάτι νέο για πολλούς εδώ, θα βοηθούσαν πολύ μερικά παραδείγματα γραμμένα. Σίγουρα θα βοηθούσαν εμένα. :)

ευχαρίστως! εννοείς τα τραγούδια που αναφέρω ως παραδείγματα, γραμμένα σε παρτιτούρα; ή μήπως κάποια διαγράμματα για να οπτικοποιήσω τον κάθε δρόμο;

Ναι, κάποια τραγούδια ή αποσπάσματα από ταξίμια, κάτι τέτοιο. Και κάποιο διάγραμμα, όπως λες, που να ίσως να έβαζε σε τάξη τις σχέσεις ανάμεσα στους δρόμους...δεν ξέρω.

Έχω ένα βιβλίο του Μουράτ Αυντεμίρ, Το Τούρκικο Μακάμ, το έχεις υπόψη σου? Για κάθε μακάμ έχει μια γραμμένη σύνθεση και έναν επίσης γραμμένο σκελετό  του αυτοσχεδιασμό που κάνει στο cd που συνοδεύει το βιβλίο. Βοηθάει πολύ.

σε βιβλία σίγουρα θα υπάρχουν αναλυτικά όλα αυτά. του αϋντεμίρ είναι κλασικό, αν και δεν το έχω. πιο κοντά στην λογική των δρόμων είναι των βούλγαρη-βανταράκη, αλλά νομίζω αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι το βιβλίο του δημήτρη μυστακίδη για την λαϊκή κιθάρα. έχει θέσεις, παρτιτούρες, ανάλυση δρόμων, τα πάντα. έχω βέβαια κάποιες αντιρρήσεις πάνω στο θεωρητικό κομμάτι, άλλωστε το είχαμε συζητήσει αρκετά στο ρεμπέτικο φόρουμ (βλέπε λινκ στο πρώτο μήνυμα). όμως για το παίξιμο και για το βιβλίο έχει δεδομένο τον σεβασμό μου.

έχω σκοπό κάποια στιγμή να εμπλουτίσω το άρθρο με διαγράμματα ή έστω πιο αναλυτική παρουσίαση των 4/5χόρδων, εξάλλου μου το επισήμαναν κι άλλοι. με λίγη πίεση θα κάτσω να το κάνω επιτέλους... στο τέλος θα βγεί βιβλίο!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Να το κάνεις.  :)

Θα κοιτάξω για τα βιβλία που αναφέρεις, σ΄ευχαριστώ. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει αυτόν τον καιρό-σε σχέση με όλα αυτά- είναι το τι μπορώ να κάνω πάνω στην άταστη κιθάρα,  άρα ψάχνομαι και με τα μόρια κλπ.

Trending...

Νέα θέματα

Back