δε ξέρω ρε παιδιά νομίζω πως υπάρχει αυτη η ψευδαίσθηση με τα βατ και τις εντάσεις, και εξηγούμαι:
Κάποτε είχα στην κατοχή μου τον Laney Cub12R 15watt. Στα 15 βατ όντως ακουγόταν πιο σιγανά στο δωμάτιο από ό,τι ο καινούριος μου laney vc30 (30watt), όμως ο laney cub είχε μια καμπίνα που ίσα ισα χωρούσε το 12άρι και ο vc30 έχει μια καμπινάρα να.
Ο δε defender που αναφέρω παραπάνω, όπως και ο HRD έχουν ακόμα μεγαλύτερη καμπίνα, και όλοι τους πάντα ειναι με 12" μεγαφωνο.
Αυτό που παρατηρώ είναι πως οι εταιρίες σπάνια βγάζουν ενισχυτές με λίγα βατ και ευρυχωρες καμπίνες, οπότε ο κόσμος αποδίδει την διαφορά "ογκου" & "γεμισμα του χωρου" στα περισσότερα βατ. Κανεις δε προσέχει το μεγεθος της καμπίνας.
Ο laney cub μου έδειξε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και φυσικά μεγαλύτερη αντιληπτή ένταση και όγκο όταν τον συνδεσα σε μια ευρυχωρη εξωτερική καμπίνα που είχα, με πολύ μικρή διαφορά στην ευαισθησία του μεγαφώνου.
Τον HRD τον έχω ακούσει σε εντάσεις πολύ χαμηλές σε δωμάτιο, τον kustom defender επισης, και μπορώ να πω οτι τουλάχιστον και οι 2 στα καθαρά τους ήτανε μια χαρά. Τριτο παράδειγμα ο καινουριος μου VC30 που παιζει φανταστικά στο δωμάτιο.
Τον kustom και τον VC30 τους εχω παιξει και σε δυνατες εντασεις στο στουντιο, οπου γεμιζαν τον χώρο, άκουγες καθαρά αυτά που επαιζες.
Αντιθετα ο laney cub και ο BJ σε εντάσεις στουντιο θαβόντουσαν απο τα άλλα όργανα, επρεπε να ανεβάζεις την ένταση για να ξεχωρίσεις και στο τέλος αυτό που ξεχώριζε ήταν ένα πριμο πράγμα με μπόλικο κομπρεσσάρισμα.
Αυτά τουλάχιστον ακουσανε τα αφτιά μου, μπορεί να κάνω και λάθος.
Αλήθεια, εσυ που έχεις δοκιμάσει τον vox ac15 που έχει 12" αλλά συνδυασμένο με ευρυχωρη καμπίνα, δε σου φάνηκε ολοκληρωμένος ηχητικά και με αρκετό όγκο? Ασχετα αν δε σαρεσε η χροια του.