Καντε ενα ενδιαφερον τεστ!

Superfunk

Guitar Tech
Μηνύματα
47,842
Πόντοι
2,368
Η συνεχης αντιπαράθεση μεταξυ των κουρδισταράδων :lol: που πιστευουν στην τεραστια επίδραση που εχει στον ηλεκτρικο ηχο μιας κιθαρας το ειδος του ξυλου & σε αυτούς που πιστευουν οτι οι μαγνητες παιζουν τον κυριοτερο ρολο με ωθησαν σε καποιους πειραματισμους με πολυ ενδιαφεροντα αποτελλέσματα.

Δεν θα αποκαλύψω τα ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ αποτελεσματα τους αλλα θα σας αφήσω να κανετε εσεις παιχνίδι.

Καντε τα εξης λοιπον:

1.παρτε την ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ σας κιθαρα και συνδεστε την με τον ενισχυτη σας

2.μη ξεχασετε να ΑΝΑΨΕΤΕ τον ενισχυτη... :lol:

3.για να μην ταλαιπωρήσετε τα αυτια σας κουρδιστε την κιθαρα σας σε ανοιχτο σολ ματζορε ( δηλ. DGDGBD) κατεβαζοντας εναν τονο την 6η & 5η& 1η χορδη

4.με ΚΛΕΙΣΤΟ τον ενισχυτη "ριξτε" ενα ανοιχτο ακκορντο (απλα χτυπηστε ολες τισ χορδες μαζι χωρις να ακουμπα το αριστερο σας χερι το μπρατσο)

5. εν συνεχεια παλι με ΚΛΕΙΣΤΟ ενισχυτη αλλα αυτη τη φορα ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΦΙΚΤΑ με το αριστερο σας χερι το ΣΩΜΑ της κιθαρας (αν ειναι στρατ κρατηστε σφικτα το πανω "κερατο") ριξτε παλι ενα ανοιχτο ακκορντο

6.καντε ακριβως τα 4 & 5 αλλα αυτη τη φορα με ανοιχτο τον ενισχυτη σε μια λογικη ενταση.

τι παρατηρησατε?

 
θα το κανω καποια στιγμη αυριο superfunk..σημερα εχω τις τελευταιες ..ετοιμασιες πριν φυγω για θεσσαλονικη και ολο θα τρεχω...

 
Μια & δεν βλεπω ιδιαιτερη προθυμια ας δημοσιευσω τα δικα μου αποτελλεσματα μηπως & σας κανω να δημοσιευσετε & τα δικα σας :lol:

Λοιπον υποτιθεται οτι τα ξυλα δινουν στην ηλεκτρικη κιθαρα τον ηχητικο της χαρακτηρα μια και «παλλομενα» μεταφερουν στη χορδη & τους μαγνητες τα χαρακτηριστικα τους.

Για να δουμε λοιπον τι συμβαινει στο τεστ μας

Καταρχην χτυπωντας την κιθαρα ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ χωρις ενισχυτη και εχοντας την ελευθερη ακουμε τον απολυτα ακουστικο της ηχο.

Αν την πιάσουμε ΣΦΙΚΤΑ απο το σωμα της ακούμε εναν ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικο «πνιγμενο ηχο» μια και εχουμε σχεδον εξουδετερωσει τους παλμους του ξυλου (κατι περιπου σαν το φαινομενο που παρατηρουμε αν ακουμπισουμε τη μεμβρανη ενος τυμπάνου με το χερι μας και τη χτυπησουμε με μια μπακετα ..)

Αν ομως κανουμε το ΙΔΙΟ με την κιθαρα plugged in στον ενισχυτη θα ακουσουμε τον ΙΔΙΟ ηχο (δηλ. Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ηχος της κιθαρας ελάχιστα ή και καθολου δεν επηρεάζεται απο το muffling του σώματος,που ουσιαστικα «εξουδετερωνει» το ξυλο και τα τονικα του χαρακτηριστικα σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο...)

Τι νομιζετε ,εχω δικιο ή ...ακουω πουλάκια...& φωνες :?: 8O :lol:

 
χωρις καμια παρεξηγηση θελω να πω κατι πανω σε αυτο...ο παλμος ενος στερεου αντικειμενου προερχεται απο τον παλμο των μοριων του μεσω μιας διεγερσης κ με αυτον τον τροπο μεταφερεται ο ηχος.δε νομιζω πως το να "αγκαλιασεις" εξωτερικα το ξυλο απαγορευει την ταλαντωση των εσωτερικων μοριων μεσα στο ξυλο...(στη συγκεκριμενη περιπτωση,η διεγερση ερχεται απο τη γεφυρα και απο το headstock).

απο τη στιγμη που εχουν ριξει καποιες εταιριες τοση μελετη πανω στους μαγνητες(που εμπλεκεται αρκετη φυσικη)δε νομιζω εδω και πανω απο 50 χρονια να τους ξεφευγει αυτο.τελος,ας μην ξεχναμε πως μια κιθαρα ειναι φτιαγμενη για να παιζει καποιος με τα χερια στο μπρατσο... :P :P

 
Μαλλον δεν διαβασες προσεκτικα το ποστ μου η δεν καταλαβες ποια ειναι η απορια μου :wink:

ας την γραψω λοιπον απλουστερα :lol:

"γιατι ο ακουστικος ηχος της ηλεκτρικης κιθαρας ΑΛΛΑΖΕΙ πολυ οταν την σφιγγουμε,ενω δεν αλλαζει ο ηλεκτρικος?"

oι μαγνητες ως γνωστον ΜΟΝΟ μεταλλικα αντικειμενα ''αιθανονται"/ "τραβανε" , στην συγκεκριμενη περιπτωση χορδες :wink:

τωρα για την αποψη σου οτι δεν περιοριζουμε την ταλάντωση μιας χορδης ,ενος δερματος ή ενος soundboard οταν το ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ πιανοντας το ή "μαφλάροντας" το το,τι να πω,ισως δεν εχεις ποτε παιξει κρουστα :wink: ή δεν εχεις κανει ποτε muting στην κιθαρα...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
super οταν λες:ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΦΙΚΤΑ με το αριστερο σας χερι το ΣΩΜΑ της κιθαρας,

εννοεις ας πουμε να το..αγκαλιασουμε;

και οταν λες το "κερατο" εννοεις το headstock;

 
οχι οταν λεω κερατο ενοω το πανω cutaway (εκει που περνας το λουρι)

δεν ειναι αναγκη να την σφιξεις απλα ακουμπησε το χερι σου πανω στο σωμα η πιασε το πανω "κερατο" :wink:

αν το κανεις σε ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ κιθαρα απλα ακουμπησε το χερι σου στο καπακι (καλα εκει η διαφορα ειναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ!)

 
oι μαγνητες ως γνωστων ΜΟΝΟ μεταλλικα αντικειμενα ''αιθανονται" στην συγκεκριμενη περιπτωση χορδες :wink:
η γεφυρα που οπως λες πολυ σωστα επηρρεαζει αρκετα τον ηχο και η οποια στερεωνεται πανω στο ξυλο τι "αισθανεται;";

οι χορδες που ειναι πανω στην γεφυρα και στο nut τα οποια στερεωνονται πανω στο ξυλο τι "αισθανονται";

το nut που ειναι πανω στο ξυλο απο το μανικι τι "αισθανεται";

το ξυλο απο το μανικι που ενωνεται με το ξυλο απο το σωμα τι "αισθανεται";

παντως ωρες ωρες απορω γιατι παιρνεις κιθαρα με πολυ καλα ξυλα οπως εχει η warmoth και δεν παιρνεις,- τι να πω- ενα κομματι απο ενα επιπλο πχ.του τραπεζιου του σαλονιου σου το οποιο ομως θα ειναι ελαφρυ(δεν κανω καθολου πλακα ειλικρινα)και να το διαμορφωσεις ετσι ωστε να βαλεις πανω μαγνητες,κλειδια κτλ...

 
Καλα πλακα μου κανεις τωρα!? :twisted:

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ!!

Τι σχεση εχει με το τι ελκυουν οι μαγνητες (κατι που ΣΙΓΟΥΡΑ εχεις μαθει στην 1η δημοτικου! :lol: )

Μη αποπροσανατολιζεις την κουβεντα... και ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ!

 
οκ εως το βραδυ θα το εχω κανει;-)

μην μου νευριαζεις δεν ειναι αυτος ο σκοπος μου;-)

 
ΣΟΡΡΥ για τις φωνες! :lol:

Ισως τα "γερικα" ελληνικα μου ειναι δυσκολονόητα (τι να κανουμε εμας μας μαθαιναν ακομα ελληνικα στο σχολειο το 1879 που πηγα αντι για χρηση κινητων!! :lol: :lol: )

να τι ενοώ οταν αναφερομαι στον τροπο που λειτουργουν οι μαγνητες & πως "μεταφραζουν" το σημα μιας ηλεκτρικης χορδης

http://www.buildyourguitar.com/resources/lemme/

http://users.chariot.net.au/~gmarts/pickupin.htm

http://www.guitarnuts.com/wiring/pickups.php

& τωρα πισω στο ΘΕΜΑ και στις ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ!!

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
superfunk με έβαλες στην μπρίζα που λένε και έκανα το τεστ

και θα συμφωνήσω μαζί σου η διαφορά είναι απειροελάχιστη εως καθόλου, δεν κάνουν τα αυτάκια σου πουλάκια
em.icon.smile.png


την δοκιμή την έκανα με τελεκαστερ + d1600 korg recorder+akoustika dt770

αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι ήχο θα είχαμε με τα ακριβώς ίδια ηλεκτρικά+μαγνήτες σε μια στρατοκαστερ, γκίμπσον ή σε κάποιο σκάφος.

όποτε θα είχε ενδιαφέρον για να καταλήξουμε κάπου για τα ξύλα να τεστάραμε διαφορετικές κιθάρες με τα ίδια ηλεκτρικά,μαγνήτες και χορδές, έτσι θα μας λύνονταν οι απορίες.

&

 
hi και παλι...μαλλον πριν κατι καταλαβες λαθος.δεν ειπα πως δεν επηρρεαζεται ΚΑΘΟΛΟΥ η μεταφορα ηχου,αλλα πως λογω της ενεργειας που μεταφερεται απο τις χορδες υπαρχει εξαναγκασμενη ταλαντωση των μοριων του ξυλου. δεν υπαρχει λογος να αρπαζεσαι,κουβεντα κανοιυμε κ ο καθενας εκθετει τις αποψεις του.εγω μιλησα για το καθαρα τεχνικο μερος κ ειπα πως δεν πιστευω πως οι τεχνικοι που φτιαχνουν τις κιθαρες με τα κουρδισμενα" ξυλα δεν εχουν εις γνωση τους πως καποιος θα ΠΙΑΣΕΙ την κιθαρα για να παιξει. αυτο που πιστευω ειναι πως εχουν υπολογισει την σωστη συχνοτητα την οποια βγαζουν τα ξυλα.δεν ειπα αν την "ακουν" οι μαγνητες ή οχι...

για "ξυλο" μονο στο thecrims...φοβερο παιχνιδι... :P :P :P

 
μα αφου αυτη η "συχνοτητα" που λες οτι εχουν υπολογισει μεταβαλεται παρα πολυ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (εκτος κι αν διαφωνεις...)οταν μαφλαρουμε την κιθαρα,ενω οταν την μαφλαρουμε & παιξουμε ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ δεν παιζει κανενα ρολο μηπως τελικα δεν εχει και πολυ σημασια στον ηλεκτρικο ήχο?

αναρωτιεμαι δεν ειμαι & εγω τοσο σιγουρος,"επιστημονικη" κουβεντα κανουμε....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
μα αφου αυτη η "συχνοτητα" που λες οτι εχουν υπολογισει &μεταβαλεται παρα πολυ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (εκτος κι &αν διαφωνεις...)οταν μαφλαρουμε την κιθαρα' date='ενω οταν την μαφλαρουμε & παιξουμε ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ δεν παιζει κανενα ρολο μηπως τελικα δεν εχει και πολυ σημασια στον ηλεκτρικο ήχο?

&

αναρωτιεμαι δεν ειμαι & εγω τοσο σιγουρος,"επιστημονικη" κουβεντα κανουμε....

[/quote']
Λοιπόν, το πείραμα το έκανα αλλά δεν έχω πολύ χρόνο τώρα, ετοιμάζομαι για ένα τριήμερο σε νησί, οπότε θα με ησυχάσετε από μένα για λίγο. Θα μπω πιο αργά να πω τη γνώμη μου η οποία μπορεί και να εκπλήξει κάποιους. :wink:
 
λοιπον το εκανα το "τεστ" με την suhr και η κιθαρα unplugged και ..plugged ακουγονταν το ιδιο.η διαφορα οταν ειχα το χερι μου σε σχεση με οταν χτυπουσα μονο το ακορντο χωρις να την κραταω ηταν για -να μην πω καμια- ΕΛΑΧΙΣΤΗ σαν να μην υπηρχε διαφορα.

ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΕΣΤ...βαλτε ενα κομματι παχυ χαρτι πανω απο τους μαγνητες(αναμεσα απο τις χορδες και τους μαγνητες),δεν υπαρχει διαφορα στον ηχο;;;ή ακουω και εγω πουλακια; :!: 8O :lol:

αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι ήχο θα είχαμε με τα ακριβώς ίδια ηλεκτρικά+μαγνήτες σε μια στρατοκαστερ, γκίμπσον ή σε κάποιο σκάφος.
όποτε θα είχε ενδιαφέρον για να καταλήξουμε κάπου για τα ξύλα να τεστάραμε διαφορετικές κιθάρες με τα ίδια ηλεκτρικά,μαγνήτες και χορδές, έτσι θα μας λύνονταν οι απορίες.
για να φτιαξει καποιος μια μια les paul και να την φτιαξει με alder :lol: :lol: ε ρε γελια :lol: les paul χωρις mahogany και maple top γινεται να ακουστει les paul;;;σημα κατατεθεν την les paul ειναι ο ηχος απο το μαονι.αρα τι γινεται;;μονο στην περιπτωση της les paul εχουμε..επηρρεασμο ηχου απο τα ξυλα;;

και ας βγει ενας να πει οτι μπορει να ακουστει η les paul σαν σωστη les paul αν δεν της βαλεις μαονι ξυλο.αρα μαλλον αλλο ενα παραδειγμα που δειχνει ποσο επηρρεαζει το ΕΙΔΟΣ του ξυλου και αρκετα μαλιστα,και οχι μονο το βαρος :wink:

αναρωτιεμαι δεν ειμαι & εγω τοσο σιγουρος,"επιστημονικη" κουβεντα κανουμε....
μην αναρωτιεσαι..εχουν αναρωτηθει ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ, πολυ πριν απο σενα :wink:

 
Παιδιά δεν ξέρω τι ακούτε εσείς, εγώ αυτό που ακούω είναι σαφής διαφορά όταν η κιθάρα είναι στον ενισχυτή. Φυσικά unplugged η διαφορά μπορεί να είναι και 30% ενώ στον ενισχυτή ούτε 5%. Αλλά είναι ευδιάκριτη.

Και να φανταστείτε ότι μιλάμε για μια κιθάρα με το... μισητό Floyd Rose και... 2 πόντους πολυεστερικό χρώμα αυτοκινήτου :!: :D πάνω από το ξύλο.

Επίσης συμφωνώ με τον Τάκη ότι το κάθε ξύλο ή συνδιασμός τους έχει επιπτώσεις στο ηχόχρωμα. Το ξέρω γιατί έχω ακούσει τους ίδιους μαγνήτες σε διαφορετικά ξύλα και η -ψυχοακουστική ας την πούμε- παράμετρος είναι εκεί, να μην πω ότι και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και σαφώς μετρήσιμες οι ποσότητες.

Βασικά έχω πρόβλημα με τους ισχυρισμούς περί "καλών" ξύλων και "κουρδισμένων" ξύλων, κλπ. Νομίζω ότι η διαφορά που κάνει είναι μόνο στο μάτι, ή τουλάχιστον είναι κάτω από 1%, ενώ υπάρχουν άλλες πολύ σοβαρότερες παράμετροι στην κατασκευή: το neck pocket (στις bolt on), το headstock και η γωνία που κάνει με το μπράτσο, η γέφυρα κλπ. Και πάνω απ'όλα το setup και η μελετημένη σύνθεση των επιμέροιυς μερών ώστε να "κολακεύουν" το ένα το άλλο.

 
Εγώ πάντως κατάλαβα κάποια διαφορά αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν :?

 
Βασικά έχω πρόβλημα με τους ισχυρισμούς περί "καλών" ξύλων και "κουρδισμένων" ξύλων' date=' κλπ. Νομίζω ότι η διαφορά που κάνει είναι μόνο στο μάτι, ή τουλάχιστον είναι κάτω από 1%, ενώ υπάρχουν άλλες πολύ σοβαρότερες παράμετροι στην κατασκευή[/quote']

εννοεις οτι η διαφορα που κανει ενα καλο ξυλο απο ενα κακο ειναι κατω απο 1%?..

παιδια οχι που με ενοχλει αλλα επειδη οι πιο πολλοι εδω μεσα δεν καταλαβαινουν καν τι σημαινει "κουρδισμα" ξυλων καλυτερα να μην το αναφερουμε καθολου.ενταξει ο superfunk το λεει τις πιο πολλες φορες για πλακα και αλλες για να....χωσει :lol: αλλα καταντησε γραφικο νομιζω :wink:

εχω 2 αποριες που θα ηθελα να απαντησετε οσοι θελετε φυσικα

1) αν ας πουμε στην κιθαρα σου dienekes αλλαξεις το μανικι που εχεις και βαλεις ενα αλλο του ιδιου βαρους του ιδιου hardware,των ιδιων γενικα χαρακτηριστικων αλλα πχ one piece maple η κιθαρα σου πιστευεις οτι θα εχει τον ιδιο ηχο;(στην ουσια αλλαζεις το ξυλο παιρνεις αλλο ξυλο "μανικιου" και το "κολλας" με το ξυλο του σωματος της κιθαρας σου).

αυτος ο καινουριος.."συνδιασμος" ξυλων θα ακουστει το ιδιο;;οι μαγνητες δεν θα αλλαξουν εννοειται.

2)αν φτιαξει καποιος μια les paul και την φτιαξει με alder ξυλο θα ακουστει οπως μια les paul που εχει μαονι;; στην περιπτωση της les paul επηρρεαζουν τα ξυλα αλλα και το ΕΙΔΟΣ του ξυλου ναι ή οχι;
 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top