καλυτερη ποιοτητα ηχου σε στουντιο(προβες)

ramboaristos

Νέο μέλος
Μηνύματα
50
Πόντοι
6
γεια σας παιδια. μια ερωτηση θελω να κανω. Πως στο στουντιο θα εχω καλυτερη ποιοτητα στον ηχο μου? να εχω πεταλακια, να συνδεομαι απ'ευθειας? τι ακριβως? πως θα αποφηγω τη γειωση και τυχον τσιριγματα?

 
φιλε ramboaristos αυτο ειναι πολλες ερωτησεις, οχι μια  :)

Μαλιστα ειναι πολλες και πολυπλοκες ερωτησεις.

Το καλο ειναι οτι μπορεις να βρεις καποιες απαντησεις αν διαβασεις παλιοτερα θρεντς.

Μιας και για να ειμαι ειληκρινης αυτο ειναι κατι που θα πρεπει να απασχολει τον τεχνικο που δουλευει στο στουντιο και οχι τον μουσικο που πληρωνει για αυτον ακριβως τον λογο (καλυτεαρη ποιοτητα, κτλ κτλ)  :)

 
warpie είπε:
Μιας και για να ειμαι ειληκρινης αυτο ειναι κατι που θα πρεπει να απασχολει τον τεχνικο που δουλευει στο στουντιο και οχι τον μουσικο που πληρωνει για αυτον ακριβως τον λογο (καλυτεαρη ποιοτητα, κτλ κτλ)  :)
Διαφωνώ λίγο πάνω σε αυτό, καθώς πιστεύω ότι ο τεχνικός του στούντιο δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει απ'έξω όλα τα μάνουαλ όλων των πεταλιέρων - πεταλιών που κυκλοφορούν στην αγορά  :)...ο κάθε κιθαρίστας κουβαλάει τον ήχο του μαζί του και οφείλει να φροντίζει και να ξέρει πώς να το χρησιμοποιεί και να τον προσαρμόζει στις εκάστοτε συνθήκες. Ο καλός τεχνικός οφείλει να μεριμνήσει κυρίως σε θέματα live για τον ήχο. Φυσικά πρέπει να μας εξοικιώσει με τους ενισχυτές-εξοπλισμό που υπάρχει στο στούντο, αλλά αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι ενός σημείου.

Στο θέμα μας, ναί, μάλλον πρέπει να εφοδιαστείς με πετάλια-πεταλιέρες για λόγους λειτουργηκότητας και για να φτιάξεις τον δικό σου προσωπικό ήχο. Υπάρχουν θρεντς να αναζητήσεις για να δεις τί σου ταιριάζει. Σίγουρα στα στούντιο υπάρχουν άλλα μηχανήματα με αυτά που παίζουμε σπίτι. Μαθαίνοντας όμως να προσαρμόζεις τον εξοπλισμό σου στις εκάστοτε συνθήκες δεν θα έχεις πλέον προβλήματα  :)

 
συμφωνω απολυτα μαζι σου λορδε  ;D

Αναφερομουν γενικα  σε προβληματα οπως ground loops και 'τσιριγματα' (μιας και δεν ειμαι σιγουρος αν εννοει feedback), και αλλα τετοια... :)

σχετικα με τον 'ηχο' του καθε μουσικου συμφωνω με οσα ειπες

 
Πάντως ένα άσχετο (?) σχόλιο στο θέμα πρόβα και ήχος του καθενός.

Για μένα το σημαντικότερο για να βελτιωθεί ο ήχος ενός γκρουπ είναι να λειτουργούν όλοι για το συνολικό ήχο του γκρουπ και όχι για τον προσωπικό ήχο του καθενός, και αυτό συνεπάγεται να γίνεται προσπάθεια να παίζουν όλοι σωστά στον ίδιο χρόνο και με ισορροπημένες εντάσεις.

Έτσι το να εφοδιαστεί πχ ένας κιθαρίστας με 100 πετάλια αν δεν έχει τακτοποιήσει αυτό, εμένα μου φαίνεται πεταμένο χρήμα.

 
χαμηλώστε την ένταση!

για μένα οι δυνατές εντάσεις τόσο των ενισχυτών όσο και του ντράμερ είναι ο πιο βασικός παράγοντας που οδηγεί σε χάλια ήχο στο στούντιο

χρειάζεται πολλή εμπειρία και συνήθεια για να παίξεις σε ηψηλές εντάσεις

 
να χαμηλωσεις τους ενισχυτες ειναι σχετικα ευκολο.

Να χαμηλωσεις τον ντραμερ ειναι αλλη ιστορια  ;D

 
warpie είπε:
να χαμηλωσεις τους ενισχυτες ειναι σχετικα ευκολο.

Να χαμηλωσεις τον ντραμερ ειναι αλλη ιστορια  ;D
συμφωνω, αλλά συνήθως το πρόβλημα απο τον ντράμερ ξεκινάει γιατί παρασύρεται και αρχίζει ο φαύλος κύκλος που όλοι ανοίγουν την ένταση.

επίσης ένας άλλος λόγος που ξεκινάει ο διαγωνισμός ντεσιμπέλ είναι η λάθος θέση στο χώρο.

ο ένας κιθαρίστας κάθεται μπροστα απο την καμπίνα του κρύβοντας τη απο τον ντράμερ αλλά όχι απο τον άλλο κιθαρίστα.

ο ντράμερ λέει οτι δεν ακούει τον πρώτο κιθαρίστα και αυτός ανεβάζει την ένταση. ο άλλος κιθαρίστας (που κάθεται διπλα απο την καμπίνα του) δεν ακούει καλά τον εαυτό του και ανεβάζει. τώρα οντράμερ δεν ακούει καλά τον εαυτό του και βαράει. κλπ κλπ

η ισσοροπία των εντάσεων που ανέφερε η εύη πριν είναι πάρα πολυ βασικό θέμα και για να έχεις γρήγορο και καλό αποτέλεσμα χωρις να χάνεις χρόνο απο την πρόβα πεπει να ξεκινήσεις ΧΑΜΗΛΑ ;)

 
IraklisZS είπε:
η ισσοροπία των εντάσεων που ανέφερε η εύη πριν είναι πάρα πολυ βασικό θέμα και για να έχεις γρήγορο και καλό αποτέλεσμα χωρις να χάνεις χρόνο απο την πρόβα πεπει να ξεκινήσεις ΧΑΜΗΛΑ ;)
+1

Kαι ξέρετε ποιός την πληρώνει όταν όλοι ανεβάζουν τις εντάσεις: o καημένος ο τραγουδιστής! Γιατί είναι εύκολο να δυναμώσω το παίξιμό μου χωρίς να κουραστώ, απλά με τον γύρισμα μιας ροδέλας στον ενισχυτή...ενώ ο τραγουδιστής πρέπει να ξελαρυγγιάζεται (ενώ κανονικά  η φωνή πρέπει να του βγαίνει ''φυσικά'') στην καλύτερη για να ακουστεί (κάτι που του ρίχνει την απόδοση...100%  ;D) και επειδή δεν ακούει τον ευατό του κάνει λάθη...Συμφωνώ με όλους στο θέμα των εντάσεων, ΠΟΛΥ εύστοχη παρατήρηση.

 
Πράγματι, οι απαντήσεις των προλαλησάντων θυμίζε σε όλους κατι ή κάποιους. Εχοντας όχι μεγάλη εμπειρία από στούντιο και πρόβες, νομίζω ότι δύο είναι οι κανόνες (τους είπαν τα παιδιά πιο πάνω):

1. Ξεκίνημα από ΧΑΜΗΛΑ

2. ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΜΕΡ (δηλαδη φωνές να παίζει ήρεμα και εάν χρειαστεί και βιαιοπραγία εναντίον του).

Αλλιώς η πρόβα γίνεται πολύ κουραστική και ανούσια στα πρώτα 10-15 λεπτά!

Ακόμα και στις εγγραφές σε στούντιο (ακόμη και home studio) οι εντάσεις πρέπει να είναι χαμηλές, αλλιώς κανένα αυτί δεν πιάνει λεπτομέρειες

 
Περί τραγουδιστών, σε ό,τι ένταση κ να παίζουν οι υπόλοιποι,καλό είναι να φοράει μία ωτοασπίδα (μία, ναι καλά διαβάζετε, μία) στο ένα αφτί. Με αυτόν τον τρόπο, ακούει κ τι γίνεται γύρω του,αλλά και τον εαυτό του, κ έτσι ξέρει σε τι ακριβώς ένταση παίζει κ λέει στον τυπά του στούντιο αν χρειάζεται να ανεβάσει λίγο τον ήχο του μικροφώνου :)

Επίσης, πετάλια/πεταλιέρα πάντα,για να ξέρεις στο περίπου κ τι ήχο θα βγάλεις σε ένα πιθανό live! Ενισχυτές στο καθαρό και equilizers ενισχυτών στη μέση κ δώστε στον ντραμέρ μετρονόμο ^_^

(Ναι ξέρω,ο ντραμερ πρέπει να είναι ο μετρονόμος,αλλα στις πρόβες είναι αναγκαίος!)

Επίσης δεν είναι κακή ιδέα να βάλει και ο ντράμερ ωτοασπίδες,έτσι ώστε να μην σαπίσει στα ντραμς κ να χρειαστεί να βιαιοπραγίσουμε εναντίον του για να παίζει πιο χαμηλά!!!

Μερικές συμβουλές που κάνουν τον ήχο τέλειο :P

 
Συμφωνώ με αυτά που ειπώθηκαν για τύμπανα και φωνή, στο 90% των προβών δεν ακούγεται η φωνή επειδή κοπανάει ο ντράμερ.

Δυστυχώς τα τύμπανα δεν έχουν volume, και δυστυχώς πολλοί ντράμερ δεν παίζουν για την ομάδα, αλλά για να εκτονωθούν (σωματικά εννοώ). Μετά η φωνή δε φτάνει την ένταση που πρέπει είτε γιατί η ισχύς της "μικροφωνικης" δεν επαρκεί είτε γιατί από ένα σημείο και μετά αρπάζει feedback.

Επειδή ρωτάς για καλύτερη ποιότητα ήχου ισως θα μπορούσες να ακούσεις προσεχτικά μια ηχογράφηση που σου αρέσει. Ίσως τότε θα παρατηρήσεις ότι

α. τα τύμπανα είναι πάρα πάρα πολύ πιο σιγά από μια μέση πρόβα  :)

β. η φωνή ακούγεται χωρίς να χρειάζεται να ξελαρυγγιάζεται

γ. κάθε όργανο έχει το χώρο του. Ειδικότερα αν υπάρχουν 2 κιθάρες παίζουν άλλα πράγματα σε άλλες περιοχές της έκτασης του οργάνου με άλλο eq/μαγνήτη κλπ

δ. αυτά ισχύουν και για το μπάσο, το οποίο βεβαια συνήθως δεν ενοχλεί και τόσο αν παίζει όντως μπάσο :)

Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν πετύχεις όλα αυτά είναι μάταιο να ψάχνεις να βελτιώσεις τον ήχο σου, να ψάχνεις πετάλια, ρυθμίσεις, κλπ.

Κι αν βρεις ντράμερ που τα καταλαβαίνει όλα αυτά... παντρέψου τον :)

 
Πολυ απλο, απαγορευεις στο ντραμερ να κοπανα σα κανιβαλος, βαζεις σε ενισχυτες τα παντα ολα φλατ. Ετσι μονο.

 
Παντως οσο αφορα τις εντασεις ειναι συγουρα το μεγαλυτερο λαθος και σε περιπτωσεις που ο ντραμερ κοπαναει. Π.Χ. μου εχει τυχει σε στουντιο που παιζαμε να παιζουν και καπιοι γνωστοι μου και εγω να παιζω με τον ενυσχιτη στο πολυ 2 και οι αλλοι στο 8 παρολο που ο ντραμερ μας παιζει δυνατα. Μεγαλο πολο παιζει και πως καθομαστε στον χωρο οπως προειπε καποιος

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top