JBL EON 15 G2 (Peaks)

korg_nikos

Μέλος
Μηνύματα
1,021
Πόντοι
36
Γεια σε όλους

Ανοίγω το συγκεκριμένο θέμα το οποίο απευθύνεται σε χρήστες των ηχείων που αναφέρονται στον τίτλο ή ακόμα και σε χρήστες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που περιγράφω ακολούθως με άλλα αυτοενισχυόμενα ηχεία.

Το πρόβλημα είναι οτι σε τυχαία χρονικά διαστήματα τα ηχεία βγάζουν τον κλασσικό ήχο peakαρίσματος.

Αυτό συμβαίνει είτε με το ανοιγοκλείσιμο κάποιας ηλεκτρικής συσκευής ή διακόπτη για τα φώτα.

Αρκετές μάλιστα φορές συμβαίνει χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Στο ανοιγοκλείσιμο των φώτων ή κάποιας συσκευής το peak δεν είναι τόσο μεγάλο αλλά έχουν υπάρξει φορές (εκείνες που λέγαμε χωρίς προφανή λόγο) που το peak είναι τεράστιο και σου δίνει και μια γερή δόση τρομάρας-ξαφνιάσματος!!

Επίσης όταν ανοίγω διακόπτη που ελέγχει φωτιστικό φθορισμού ο θόρυβος είναι μεν μικρότερης έντασης αλλα διαρκεί περισσότερο και συγκεκριμένα μέχρι η διάταξη της λάμπας φθορισμού να ολοκληρώσει την εκκένωση (αποπνικτικό πηνίο-starter-κυκλοφορία αερίου).

Γνωρίζω άλλους 4 κατόχους των συγκεκριμένων ηχείων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Να πω οτι πέρα απο μουσικός είμαι και ηλεκτρολόγος μηχανικός και θα ήθελα να εμβαθύνουμε λίγο. Ο χώρος που τα έχω συνδεδεμένα έχει τριφασική παροχή 3x35 + Oυδέτερος + Γείωση αλλά όπως γνωρίζετε σε αστικά κέντρα η γείωση σε σπίτια δεκαετίας 80 και πριν δεν γινόταν ανεξάρτητα σε χάλκινη ράβδο αλλά στο δίκτυο ύδρευσης.

Ακούω τα σχόλιά σας και το συζητάμε

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επίσης να αναφέρω οτι φίλος ηχολήπτης μου είπε οτι αντιμετωπίζει σε δουλειές του τέτοια προβλήματα με JBL.

Ισχύει κάτι τέτοιο?

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ο τρόπος που έχω στημένο το set up μου είναι : Oργανα και έξοδος κάρτας ήχου στο mixer, main του mixer στα 2 ηχεία και 2 sub outs του μίκτη στην είσοδο της κάρτας ήχου.

Προσπαθώντας να απομονώσω το πρόβλημα σύνδεσα τα ηχεία με όλους τους δυνατούς τρόπους.

1.Κάρτα ήχου κατευθείαν στα ηχεία παρακάμπτοντας το μίκτη μήπως και το πρόβλημα είναι στις προενισχύσεις.

2.Όργανα πάνω στα ηχεία κατευθείαν

Δεν υπήρχε καμία αλλαγή. Το πρόβλημα παρέμενε ως έχει άρα ολος ο εξοπλισμός μου (όργανα, μίκτης, κάρτα ήχου, και καλώδια τα οποία φτιάξαμε και ελέγξαμε μετρώντας τα με επαγγελματία στο είδος) είναι ok.

Εκανα ακόμα και το εξής. Απσύνδεσα τα xlr καλώδια που έρχονται απο το μίκτη και ανοιξα τα ηχεία χωρίς να παίρνουν σήμα απο πουθενά.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση με το ανοιγοκλείσιμο διακοπτών που βρίσκονται στη γραμμή απο την οποία παίρνουν τα ηχεία έχω αιχμές και πάλι.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
korg_nikos είπε:
Εκανα ακόμα και το εξής. Απσύνδεσα τα xlr καλώδια που έρχονται απο το μίκτη και ανοιξα τα ηχεία χωρίς να παίρνουν σήμα απο πουθενά.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση με το ανοιγοκλείσιμο διακοπτών που βρίσκονται στη γραμμή απο την οποία παίρνουν τα ηχεία έχω αιχμές και πάλι.
Γεια σου Νικο και χρονια καλα.

Η αποψη μου ειναι οτι το προβλημα οφειλεται στο τροφοδοτικο τους μια και με βαση αυτα που εκανες

εχεις πραγματικα απομονωσει τα ηχεια απο το υπολοιπο συστημα.

Σε ολες τις παλαιοτερες εφαρμογες ενα βαρυ και ακριβο εξαρτημα αναλαμβανε την πρωτογεννη προσαρμογη

της τροφοδοσιας.Ο υπεροχος μετασχηματισταρας που ομως παραλληλα λειτουργουσε και ως πολυ καλο

φιλτρο ως προς τα spark ark κλπ. Σημερα αυτο απουσιαζει και ενω τα συγχρονα τροφοδοτικα εχουν λυσει

πολλα προβληματα εξομαλυνσης και σταθεροποιησης των παραγομενων τασεων εχουν αφησει ανοικτο το

δρομο προς τα φαινομενα που αναφερεις.

Απο την αλλη σε οτι αφορα τις γειωσεις γνωριζεις πολυ καλα τη συμπεριφορα των βρογχων γειωσεων

οπως το γεγονος οτι η υπαρξη της γειωσης εχει να κανει με την προστασια και οχι με την ως φιλτρο λειτουργια.

Προτεινω λοιπον να κανεις μια δοκιμη παρεμβαλοντας εναν μετ/στη x1 (220/220) στα.. (ποσα τραβανε τα JBL?..

150..-200?..) βαλε εσυ 250w και χωρις γη.

Κανε τη δοκιμη σου και τα ξαναλεμε

 
Αδερφε απο τον τροπο που περιγραφεις το προβλημα μαλλον εχεις προβλημα γειωσης...κι εγω ηλεκτρολογος ειμαι  :P

Ειχα προβλημα βομβου με εναν ενισχυτη 120 W καποτε και το ελυσα με τον εξης απλο τροπο .......Πηρα τον δραπανο κι εκανα μια τρυπα στον τοιχο διπλα ακριβως απο την πριζα που τροφοδοτουσα τον ενισχυτη....εβαλα χαλκινο ουπα και μια πολυ μακρυα βιδα στην οποια προσαρμοσα με ακροδεκτη 2,5 καλωδιο γειωσης ...το οποιο μετα ενωσα με την γειωση της πριζας...ο βομβος εξαφανιστηκε τελειως.

Αν δεν λυθει κι ετσι το προβλημα μπορει το προβλημα να ειναι εσωτερικα μεσα στα ηχεια ...να μην κανει καλη επαφη καποια γειωση ή να εχει οξειδωθει.

Αν θελεις δοκιμασε να τεσταρεις τα ηχεια σε καποια ηλεκτρικη εγκατασταση με ρευματοδοτες ισχυος (δηλαδη σε καποιο επαγγελματικο μαγαζι με μηχανηματα ισχυος, πχ σιδερωτηριο,μαγειριο, κλπ) ...αν στο παρουσιαζει και σε εκεινους τους ρευματοδοτες , σου προτεινω να πας σε καποιον ειδικο ετσι ωστε να λυθει το προβλημα σου.

 
Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Θέλω να αναφέρω το γεγονός οτι εγώ και οι γνωστοί μου που έγραψα παραπάνω πήραμε τα ηχεία στα τέλη Νοεμβρίου. Είναι καινούρια και εφόσον το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα ηχεία μου φαίνεται κάπως παράξενο εως αδύνατο να υπάρχει αστοχία τροφοδοτικού σε όλα. Σε δεύτερη φάση νομίζω οτι τα τροφοδοτικά τους (που είναι εσωτερικά--τα ηχεία συνδέονται με απλό τριπολικό καλώδιο) διαθέτουν απο μόνα τους αυτομετασχηματιστή (220/220)σαν αυτόν που προτείνει ο φίλος digisilence. H ονομαστική ισχύς που αποδίδει το κάθε ηχείο είναι 400W RMS αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ισχύ που καταναλώνει απο το δίκτυο την οποία ο κατασκευαστής δυστυχώς δεν αναφέρει. Τα ηχεία βέβαια διαθέτουν και διατάξεις προστασίας σε περίπτωση υπερτασης και υπερφόρτισης αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται για optocouplers ή άλλα παρόμοια κυκλώματα. Σε γενικές γραμμές μου φαίνεται αδιανόητο ένα ηχείο των 700€ να έχει τόση προχειρότητα κατασκευαστικά όσον αφορά το τροφοδοτικό του. Πόσο μάλιστα εφόσον έχει σχεδιαστεί και για PA καταστάσεις που δεν επικρατούν και οι ιδανικές συνθήκες παροχής πόσο μάλλον σταθερότητας τάσης

Όσον αφορά αυτό που λέει ο chorrer είναι σαν να πήρε έναν κλάδο γείωσης απο την πρίζα του και να την "φύτεψε" στον τοίχο. Παρόλο που έλυσε το πρόβλημα του δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνει αυτό. Όπως έγραψα και παραπάνω τα ηχεία είναι καινούρια και δεν νομίζω να εχουν οξειδωθεί σε όλα (6 στον αριθμό) οι επαφές γείωσης. Επίσης όλοι οι ρευματοδότες στoυς οποίους τέσταρα τα ηχεία στο σπίτι μου είναι ρευματοδότες ισχύος, 16Α

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  Δεν ειπα για αστοχια. Δεν ειπα αυτομετασχηματιστη (δεν ειναι το ιδιο) Δεν εχουν μετασχηματιστη

Μπορεις να βγαλεις 400w με καταναλωση 175w :o :o

Eκανα ψαχουλεμα και σου επισυναπτω τα spec

 
digisilence είπε:
  Δεν ειπα για αστοχια. Δεν ειπα αυτομετασχηματιστη (δεν ειναι το ιδιο) Δεν εχουν μετασχηματιστη
Όσον αφορά τον αυτομετασχηματιστή έχεις απόλυτο δίκιο...(μ@λ@κί@ μου που το ανέφερα ως αυτομετασχηματιστή εκ παραδρομής αλλά εννοούσα αυτό που εννοούσες κι εσύ δηλαδή 1:1)

Πως είσαι σίγουρος οτι δεν έχουν μετασχηματιστή 1:1 μέσα?

Μπορεις να βγαλεις 400w με καταναλωση 175w :o :o
Και μένα μου φάνηκε περίεργο αλλά προφανώς δεν πρόκειται για ισχύ με την ίδια αναφορά σύγκρισης. Δες και μόνος σου οτι στα specs αναφέρεται Amplifier Power LF 300W και Amplifier Power HF 100W σύνολο 400W δηλαδή.

Σε γενικές γραμμές αυτό που θέλω να πω είναι οτι τα ηχεία είναι μάλλον απίθανο να έχουν πρόβλημα. Οπως προανέφερα και τα 6 παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Όσο για τα earth loops νομίζω οτι αυτά δεν ευθύνονται για τα peaks (αιχμές) αλλά για hum συνεχή θόρυβο (φύσημα κτλ).΄

Και επίσης earthloops δημιουργούνται όταν συνδέεις πάνω απο μια γειωμένες συσκευές στο ίδιο κύκλωμα audio. Αν έφταιγαν τα earthloops δεν θα λυνόταν το πρόβλημα όταν δοκίμασα με το ηχείο συνδεδεμένο μόνο του χωρίς να οδηγείται απο κανένα σήμα?

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Για τα watt ... τι να πω. Υποψιαζομαι μπαρουφα. Τωρα βεβαια θα μου πεις JBL... οπως και να εχει ζηταει 175.

Παμε στο προβλημα.

Σε καμια περιπτωση δεν λεω οτι το τροφοδοτικο εχει σφαλμα. Προσπαθω να σου εξηγησω τον λογο για τον

οποιο ΟΛΑ τα συγχρονα παλμοτροφοδοτικα ειναι πιο ευαισθητα απο τα συμβατικα στα προβληματα

της παροχης. Οσο για τα ''earth loops'' θες να φανταστω οτι εχεις αλλη γραμμη γειωσεως για την ηλ κουζινα

τον φουρνο μικροκυματων, το ψυγειο και δεν ξερω ποσες αλλες συσκευες εχουν γη και ειναι πανω στο ιδιο καλωδιο?

Συγκεντρσοουυυ.... ;) ;)

 
Δεν είναι μπαρούφα τα Watt...

Aναφέρονται σε αυτό που "πιο ελεύθερα" λένε στην πιάτσα "Μουσικά ή Ηχητικά Watt" και αναφέρεται στο ηχείο. Αλλιώς θα είχαμε λύσει το ενεργειακό.

Για τα earth loops ξαναλέω οτι ναι μεν επηρεάζουν αλλά σε AUDIO εφαρμογή ο βρόγχος επηρεάζει πρακτικά όταν παραπάνω απο 2 ΑUDIO συσκευές συνδέονται μαζί. (Πχ κονσόλα με αυτοενισχυόμενο ή deck με ενισχυτή κ.ο.κ). Τόνισα το AUDIO σε παραπάνω post

Δεν λέμε κάτι διαφορετικό αν και το πρόβλημα δεν οφείλεται σε earth loop. Δεν έχω hum/noise αλλά αιχμές.

Συγκεντρωμένος είμαι... :) :)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επίσης παρατήρησα και κάτι άλλο που το περιγράφω ακολούθως. Δεν νομίζω οτι σχετίζεται με τις αιχμές αλλά ίσως δώσει παραπάνω στοιχεία.

Λοιπόν απο την κονσόλα (main out) ξεκινούν 2 xlr τα οποία καταλήγουν φυσικά στα 2 ηχεία.

Το Right καλώδιο είναι 5m ενώ το Left είναι 15m. To μεν Right καλώδιο φτάνει στο ηχείο εκμεταλλευόμενο σχεδόν όλο το μήκος του αφήνοντας 80cm "μπόσικα"

Το δε Left xlr είναι 15 μέτρα. Το ηχείο στο οποίο καταλήγει απέχει τη διπλάσια απόσταση απο την κονσόλα απο αυτήν που απέχει το Right ηχείο. Ακόμα κι έτσι όμως το μήκος των 15m του καλωδίου φτάνει και περισσεύει. Να πω επίσης οτι το xlr που πάει στο Left ηχείο αναχωρεί απο την κονσόλα και μπάινει σε εξωτερικό κανάλι (ΜΟΝΟ ΤΟΥ) το οποίο έχω κολλήσει στον τοίχο και φτάνει μέχρι το ηχείο.Στη συνέχεια βγαίνει απο το κανάλι και δίνει στο ηχείο (κρατώντας βέβαια γύρω στα 70-80 cm "μπόσικα" για μικρές μετακινήσεις του ηχείου.) Με αυτόν τον τρόπο απο τα 15m του καλωδίου τα 9m είναι μέσα στο κανάλι, τα 1,6m είναι "μπόσικα" (εκτός καναλιού 80cm για το ηχείο και 80cm για την κονσόλα) και τα υπόλοιπα 4,4m τα έχω κάνει κουλούρα, τα έχω δέσει με ταινία και βρίσκονται πίσω απο το έπιπλό-stand της κονσόλας για να μην επικρατεί ο γνωστός χαμός με τα καλώδια. Σημειώνω εδώ επειδή δεν το ανέφερα παραπάνω οτι το Right καλώδιο xlr δεν πάει μέσω εξωτερικού καναλιού στo Right ηχείο και ούτε γίνεται κουλούρα πουθενά διότι είναι ακριβώς όσο πρέπει.

Αφού περιέγραψα τη διαδρομή σας παραθέτω παρακάτω τι γίνεται με το Left ηχείο που παίρνει απο το μακρύ καλώδιο xlr. Θα περιγράψω τι γίνεται σε τρεις καταστάσεις όσο πιο αναλυτικά γίνεται για να έχετε ξεκάθαρη εικόνα.

1η Κατάσταση:

Left XLR και Right XLR συνδεδεμένα. Κονσόλα ΟΝ και ηχεία (Left και Right) ON.

Παρατήρηση: Όλα λειτουργούν ok ακόμα και στη μέγιστη ένταση.

2η Κατάσταση:

Left XLR και Right XLR συνδεδεμένα. Κονσόλα OFF και ηχεία (Left και Right) ON.

Παρατήρηση: To Right ηχείο λειτουργεί μια χαρά. Το Left ηχείο εμφανίζει συνεχή θόρυβο απο τη μέση ένταση και πάνω. Υπενθυμίζω η κονσόλα είναι OFF.

3η Κατάσταση:

Left XLR μη συνδεδεμένο και Right XLR συνδεδεμένο ή μη συνδεδεμένο (Δεν πάιζει ρόλο). Κονσόλα OFF ή ON (Δεν παίζει ρόλο εφόσον το Left xlr δεν είναι συνδεδεμένο στο ηχείο)

και ηχεία (Left και Right) ON.

Παρατήρηση: Και τα 2 ηχεία δεν εμφανίζουν καθόλου θόρυβο ακόμα και στη μέγιστη ένταση όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο.

Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατι παίρνω θόρυβο στο Left ηχείο όταν έχω το xlr μεν συνδεδεμένο αλλά η κονσόλα είναι κλειστή και γιατί όταν ανοίγω την κονσόλα ο θόρυβος εξαφανίζεται!! Θα μου πείτε..."ok που είναι το πρόβλημα αφού πάντα δουλεύεις με την κονσόλα ON άρα δεν έχεις θόρυβο" αλλά ρωτάω γιατί είναι απορίας άξιο.

Να συμπληρώσω οτι έκανα και τράμπα τα ηχεία για να δω αν ο θόρυβος ήταν λόγω του ηχείου αλλά διαπίστωσα οτι όποιο ηχείο πάρει απο το Left xlr εμφανίζει θόρυβο όταν η κονσόλα είναι OFF ενώ κανένα απο τα 2 δεν εμφανίζει θόρυβο αν πάρει απο το Right xlr.

Πριν κάνω οποιαδήποτε αλλαγή θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας γιατί το πρόβλημα του συνεχή θορύβου εμφανίζεται μόνο όταν η κονσόλα είναι κλειστή αφενός και γιατί μόνο στο Left ηχείο αφετέρου.

Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός οτι το Left xlr έχει ένα μέρος του τυλιγμένο σε κουλούρα?

Θέλω πριν δοκιμάσω να κάνω οτιδήποτε να έχει μια λογική εξήγηση. Έβαλα κανάλια και συμμάζεψα το χώρο για να έχω όσο το δυνατό πιο νοικοκυρεμένο το setup μου και μόνο που σκέφτομαι οτι πρέπει να αλλάξω πάλι το καλώδιο με πιάνει κάτι...Ο σκοπός μου ήταν να έχω σταθερές συνδέσεις στο σπίτι και κάθε φορά που θέλω τα ηχεία ή την κονσόλα για έξω να τα αποσυνδέω, και να παίρνω μόνο τις συσκευές μαζί μου έχοντας άλλα καλώδια παροχής και signal για έξω. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν θέλω να κάνω πάλι μετακομίσεις πριν να έχω μια λογική εξήγηση ή προσέγγιση.

Kαμία ιδέα για το τι μπορεί να φταίει?

Ευχαριστώ Προκαταβολικά

Νίκος

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top