Ειναι φυσιολογικο να κρεμαω το μπάσο χαμηλοτερα;

Nikoubis

Μέλος
Πόντοι
38
Εχω την εντυπωση οτι ειχα αναποδη πορεια απο πολλους: ξεκινησα να παιζω φορωντας το μπασο σαν παπιγιον, το κατεβασα στο "στην ιδια θεση οταν καθεσαι και οταν εισαι ορθιος" υψος, το οποιο βρηκα εν τελει απαλευτο και ανουσιο, καταληγοντας για αρκετα χρονια να το εχω σχετικα ψηλα στην κοιλια. Εσχατως νιωθω την αναγκη να μακρυνω ακομα περισσοτερο τη ζωνη και να παιζω στην πατροπαραδοτη ροκαδικη ποζεροπεριοχη, οπου βρισκω το παιξιμο ακομα πιο ξεκουραστο.

Εσεις που βρισκεστε; Παιζετε με την καρδια σας, την μπακα σας η το αντριλικι σας; Το φερατε με τον καιρο ψηλοτερα η χαμηλοτερα; Να παψω να ασχολουμαι με τριχες και να ανοιξω θεμα για τα κσυλα;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
mustafank είπε:
Ήταν μην πάρετε δική σας κατηγορία, εσείς οι μπασίστες, όλοι τις ίδιες ανησυχίες έχετε...  8) :P ;D ;D

http://www.noiz.gr/index.php?topic=195070.0;topicseen
Δεν αναφερεται πουθενα το υψος της ζωνης σε αυτο το θεμα και επειδη προβληματιστηκα (τρομαρα μου) ανοιξα καινουργιο. Αλλιως να εχετε κι εσεις μονο ενα θρεντ "τι κιθαρα να παρω" αντι για πεντε τη μερα, με μια μονο απαντηση που θα λεει "τελε". ;D

Το προβλημα δεν ειναι που θα πρεπει να το εχεις αλλα που σε βολευει - ειναι φυσικο να εχεις παρατηρησει αλλαγη στο υψος που να θες να το κρατησεις γιατι συμβαινει το εξης - αν σου βαλουν ενα κομματι να μαθεις το οποιο ΔΕΝ το ξερεις και πρεπει να μαθεις να το παιζεις,στην αρχη το μπασο θα το εχεις στο υψος οπου σου βγαινει πιο ξεκουραστα να παιζεις - με τον καιρο παιζοντας το ιδιο κομματι και εχοντας πλεον παρει τον αερα του κομματιου θα δεις οτι δεν σε νοιαζει να το εχεις και πιο κατω μιας και τα δαχτυλα σου "θυμουνται" πλεον που να πατησουν και με λιγο ζορι παραπανω θα το καταφερουν

Δεν ξερω αν γινομαι αντιληπτος αλλα π.χ. στην δικια μου περιπτωση ετσι ειναι

Οταν μελεταω καινουργιο κομματι την κιθαρα την εχω κατω απο το σαγονι - με τον καιρο δεν με νοιαζει σε πιο υψος ειναι η κιθαρα και ολο και κατεβαινει

Εγώ ανάλογα τι παίζω και πόση ώρα είναι το playlist ανεβοκατεβάζω την ζώνη... Επειδή το κρατά συνήθως διαγώνια/σχεδόν κάθετα το μπάσο (τύπου fieldy από korn) με βολεύει να είναι σχετικά μακριά η ζώνη...

Το να το κρεμάς εκεί όπου είναι στην ίδια θέση είτε όρθιος είτε καθιστός έχει μια βάση, γιατί έτσι δεν αλλάζουν θέση τα χέρια σου και κατ'επέκταση η τεχνική σου σε κάθε περίπτωση. Τώρα αν με ρωτάς, ότι βολεύει εσένα είναι και το καλύτερο του κόσμου!!!

Η πιο αναπαυτική περίπτωση πάντως είναι να μην το κρεμάς καθόλου

Τους ίδιους προβληματισμούς είχαμε φίλε (ασχέτως αν είμαι κιθαρίστας :Ρ)

Τελικά με βολεύει να παίζω σε λίγο πιο χαμηλή θέση από τη μέση, όχι μόνο για την πόζα (που μεταξύ μας, μετράει :Ρ) αλλά και γιατί βολεύει στα παιξίματά μου.

Από εκεί κ ύστερα...περι ορέξεως  ;D

Απαντώ κατευθείαν στον τίτλο.

ΟΧΙ, εκτός κι αν άλλαξε η "αγορά-στόχος" σου. ;D ;D ;D

BASSKILLER είπε:
Oπου βολευει τον καθενα ;)
Εγώ θα έλεγα όπου νοιώθει κανείς άνετα.

Θα μου πεις, "τι διαφέρει;"

Το να έχω τοποθετημένο το ιδανικό μπάσο στη σωστή θέση με τη σωστή ζώνη και όλα γενικώς να βολεύουν, συντελούν στο να παίζεις άνετα και για αρκετή ώρα. Και αυτό είναι τo πρέπον για το studio για το σπίτι όπως επίσης για όλες τις ώρες και στιγμές για τους sessionάδες και εν γένει για τους musician's musicians.  ;)

Το θέμα όμως είναι, ειδικά στο live, κατά πόσο έχεις άνετα νοιώθεις (ποσό καλά έχεις πουλήσεις στο προσωπικό σου μουσικό perception) με τον εαυτό σου το image/περσόνα (όπως θέτε πείτε το) που παρουσιάζεις (ή που θέλεις να εκπροσωπείς) στη σκηνή (χωρίς αυτό βέβαια να γίνεται επίπονο στο παίξιμο). Γιατί άνετα είμαι και με το βρακί μου στο σπίτι. Δεν ανεβαίνω όμως στη σκηνή έτσι κι ας με παρακαλάνε τα κορίτσια.

Θα μου πείτε σαχλαμάρες. Μπορεί..... Αλλά κάπως έτσι το βλέπω.

Εν κατακλείδι, εμένα μου αρέσει κάπου εδώ (ίσως και λίγο πιο ψηλά αλλά και εκεί καλά είναι....)

gerry-bass-2-232.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Να ρωτήσω κάτι τα μπασόπαιδα;

Πόσο βελτιώνουν για σας την επί σκηνής/εν στουντίω κατάσταση οι πολύ φαρδιές, δερμάτινες ζώνες;

Έχω μια τέτοια μερικά χρόνια (Minotaur) αλλά βέβαια άλλο πράγμα το φτερό η SG, άλλο ένα μαδέρι Jazz.

Όσο για το ύψος, έχω την εντύπωση ότι αν έπαιζα μπάσο θα έπαιζα με το δεξί χέρι στο ύψος της ζώνης - το οποίο είναι χαμηλά για μένα που φοράω την κιθάρα σουτιέν. Είναι και η κοιλάρα... :D

Earendil είπε:
Πόσο βελτιώνουν για σας την επί σκηνής/εν στουντίω κατάσταση οι πολύ φαρδιές, δερμάτινες ζώνες;
Πάρα πολύ.

Γιατί με τη μεγαλύτερη επιφάνεια α) καταμερίζουν το βάρος καλύτερα β) δημιουργούν μεγαλύτερο σημείο τριβής που ελαχιστοποιούν τις όποιες περιπτώσεις neck-diving.

Αν έχουν και ένα μικρό padding (εγώ δεν έχω τέτοια γιατί μαι νέος, σωματαράς και punk) ακόμα καλύτερα.

άλλο ένα μαδέρι Jazz.
Και μου να με δεις πιτσιρικά μετά από 2 ώρες με ένα Ibanez Musician και φτηνοζώνη. Χάριζα γέλιο....

Προσωπικά διαπίστωσα ότι δεν είναι απλά "δοκίμασε και δες που σε βολεύει", γιατί συνήθως καταλήγεις ξανά στο ύψος που έχεις συνηθίσει. Να το έχεις στην ίδια θέση είτε όρθιος είτε καθιστός έχει μια λογική, αλλά καθιστός δεν είσαι πάντα με ίσια πλάτη κι ίσως να μη σου φαίνεται η καλύτερη θέση. Το βασικότερο κριτήριο πιστεύω ότι είναι οι θέσεις των χεριών, δηλαδή να ρυθμίσεις τη ζώνη στο σημείο όπου οι γωνίες αγκώνων και καρπών είναι πιο άνετες (άλλωστε υπάρχει κι ο κίνδυνος τραυματισμών). Σημαντικός επίσης ο τρόπος που μοιράζεται το βάρος στη ζώνη: πιο ψηλά = πιο οριζόντια = καλύτερος καταμερισμός. Δε νομίζω ότι υπάρχει "το σωστό ύψος", αλλά είναι υποκειμενικό. Τέλος αν σε βολεύει ψηλά, μπορείς να θυσιάσεις λίγη άνεση για να βελτιώσεις το rock image σου, αρκεί βέβαια να παίζεις το ίδιο καλά.

Υ.Γ.: Στο γόνατο ΔΕ μπορείς να παίξεις άνετα, εκτός κι αν είσαι ο Trujillo που και το 50% του skill να χάνει πάλι υπεραρκετό απομένει! ;D

Earendil είπε:
ΠΑΡΑ πολύ... Βασικά δεν γίνεται να παίξω πλέον χωρίς φαρδιά ζώνη... Κάτι δεν είναι άνετο... Δεν κάθεται καλά το όργανο? Δεν ξέρω τι γίνεται αλλά χωρίς φαρδιά ζώνη δεν μπορώ να παίξω...

νομιζω το βασικο ειναι να μην λυγιζουν / κανουν μεγαλη γωνια οι καρποι των χεριων, κατι που καταπονει το χερι.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το οργανο πρεπει να τοποθετηθει πιο 'διαγωνια', δηλαδη το μπρατσο πρεπει να ερθει πιο κοντα στο κεφαλι και το σωμα πιο κατω.

(να σημειωθεί ότι δεν ειμαι μπασιστας  :P )

audiokostas είπε:
Kαι μου να με δεις πιτσιρικά μετά από 2 ώρες με ένα Ibanez Musician και φτηνοζώνη.
Άγκυρα; ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back