Υλη & διδασκαλια ηλεκτρικης κιθαρας.

Spiros Mavromatis

Μέλος
Πόντοι
48
ΔΕΝ ξερω αν το εβαλα στην σωστη κατηγορια. ας το "μετακομισει" καποιος modulator αν χρειαζεται. ευχαριστω.

ΛΟΙΠΟΝ κυριοι.

το τοπικ αυτο εδω το ανοιγω για δικη μου βοηθεια , διοτι ειμαι προβληματισμενος και δεν εχω τις απαραιτητες γνωσεις. παρακαλω να με βοηθησουν οσοι μπορουν διοτι , αρχιζω να πελαγωνω.

εργαζομαι σε μουσικο σχολειο και απο φετος ξαφνικα , ειπε το "υπουργειο παιδειας" να βαλει σαν επισημο πλεον μαθημα επιλογης στα παιδια του γυμνασιου την ηλεκτρικη κιθαρα (και το ηλεκτρικο μπασσο).

μεχρι τωρα υπηρχε μονο κλασσικη κιθαρα σαν οργανο επιλογης , στην οποια το παιδι διδασκεται την υλη προκαταρκτικης-κατωτερας-μεσης-ανωτερας συμφωνα με το αντιστοιχο προγραμμα σπουδων του υπουργειου πολιτισμου για τα ωδεια.

και αυτο γινοταν διοτι κανεις απο το υπουργειο παιδειας δεν ηξερε να μας πει ποια υλη θα διδαχτουν τα παιδια. ετσι συννενοουμαστε μεταξυ μας οι καθηγητες των μουσικων σχολειων τηλεφωνικα και ενδοσχολικα , και κανονιζαμε μια ενιαια υλη οσο το δυνατον πιο πληρη....

φετος λοιπον πολλα παιδια απο την 1η γυμνασιου , εχουν επιλεξει Ηλεκτρικη κιθαρα. πηραμε τηλεφωνα στο υπουργειο παιδειας , και δεν εχει βγει διδακτεα υλη , ουτε φυσικα βιβλιο του ΟΕΔΒ για κλασσικη κιθαρα ηλεκτρικη κλπ.

οποτε θα ηθελα τοσο οι γνωριζοντες το θεμα αυτο - συμπεριλαμβανομενων φυσικα και των δασκαλων & μαθητων του noiz - οσο και οποιοι γνωριζουν κατι μεθοδικο και ουσιωδες , να με βοηθησουν στα παρακατω ερωτηματα.

1. πως αρχιζει ενα παιδι ηλεκτρικη κιθαρα σημερα?

2.ποια ειναι η σειρα με την οποια πρεπει να μαθει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τα πραγματα? (πενα-τεχνικες legato- κλιμακες ,modes,bends κλπ?)

3. ποια βιβλια κανετε οι πιθανοι μαθητες του φορουμ και ποσο ειστε ευχαριστημενοι απο την μεχρι τωρα πορεια σας στη μαθηση?

4. ποια βιβλια/σημειωσεις η οτιδηποτε αλλο , χρησιμοποιειτε οι καθηγητες του noiz για διδασκαλια , και ποσο ευχαριστημενοι ειστε απο αυτα?

τα ρωταω αυτα διοτι εχω ασχοληθει με κλασσικη κιθαρα απο το 1982 , ενω στην ηλεκτρικη ειμαι αυτοδιδακτος ουσιαστικα. βλεποντας και κλεβοντας τεχνικες κλπ κλπ απο το 2000. 

βοηθεια για το καλο των παιδιων παρακαλω. με εγκυροτητα και σοβαροτητα.

σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Πρωτη φορα ακουω για ηλεκτρικη σε μουσικο.Παντα κλασσική κ παραδοσιακή μουσική ηξερα οτι κάνουν.

Επειδη δεν υπάρχει βιβλίο πάρε ενα κ απλα μετεφρασέ το κ κανε το στα παιδια.Συνδιασε διαφορα βιβλία του εμπορίου για ολα τα είδη μουσικής.Μπορω να σου προτείνω καποια αλλα ξενογλωσσα.Απο ελληνικα ξερω συγχρονης αρμονιας μονο κ τπτ αλλο.Απο πρακτικα θεματα εχω ιδεα αρκετη σε βιβλια για συγχρονη κ τζαζ μουσικη όπως κ για ροκ κ μπλουζ αλλα δεν ξερω αν ικανοποιείσαι.Αν ναι πες μου να σου πω κανενα να το δοκιμασεις κ στο νετ πριν το αγορασεις κιολας.

Επειδη τρέχω στειλε π.μ. λογω ενδεχομενου να χασω το θεμα κ να ψαχνω μετα.

trigga σ ευριστω πολυ για την απαντηση. θα εχεις π.μ. συντομα , μολις προχωρησει λιγο το τοπικ αυτο.

πληροφοριακα , σε ολα τα μουσικα σχολεια , διδασκονται θεωρια-κλασσικη αρμονια-σολφεζ-dictee- βυζαντινη μουσικη-πιανο-χορωδια , ολα αυτα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και αφου τελειωσει το ωραριο Ολων των πρωινων μαθηματων που κανουν και τα υπολοιπα γενικα γυμνασια/ενιαια λυκεια.

επισης ειναι υποχρεωτικο ενα παραδοσιακο οργανο ανα περιοχη. στο μουσικο της ζακυνθου για παραδειγμα το μαντολινο ειναι υποχρεωτικο.

απο κει και περα το καθε παιδι πρεπει να επιλεξει εκτος των αλλων , ενα οργανο επιλογης αναμεσα σε ευρωπαικα/παραδοσιακα κρουστα - κλασσικη κιθαρα-πνευστα - ακκορντεον - βιολι - τσελλο - κλπ κλπ κλπ ή να επιλεξει σαν "ειδικο οργανο" για 2η φορα πιανο η καποιο αλλο υποχρεωτικο.

για πρωτη φορα φετος στην επισημη λιστα του υπουργειου μπηκε και η ηλεκτρικη κιθαρα-ηλεκτρικο μπασσο για επιλογη απο τους μαθητες των μουσικων σχολειων.

αυτα...

κανεις αλλος κυριοι????????

Καλά βιβλία ηλεκτρικής είναι όλα της σειράς του Musicians Institute. Ξεκίνα με τα music reading for guitar, rhythm guitar - the complete guide, guitar soloing. Τα δυο πρωτα τα συστήνω ανεπιφύλακτα, και το reading είναι πολύ καλό και πιο σύγχρονο από τα βιβλία reading του berklee (τα οποία όμως έχουν μερικά πολύ ωραία etude και κομμάτια γενικά).

ουπς! μηπως εχεις κανα λινκ , και που μπορω να τα βρω?

απο το 99 που πρωτοπιασα ηλεκτρικη εχω μεχρι τωρα τα παρακατω βιβλια.

1.η τεχνικη της ηλεκτρικης κιθαρας σε θεματα jazz-blues-rock / μιχαλη χ'αναστασιου

2.12 bar blues with cd / hal leonard

3.berkley press:

reading studies for guitar

berklee basic guitar phase 1,2

a modern method for guitar 1,2,3 / william leavitt

4.η ηλεκτρικη κιθαρα και η τεχνικη της 1,2 / ακη τουρκογιωργη

5.ηλεκτρικη κιθαρα / κων/νου μπαλταζανη

6.speed studies in pentatonic scales / fagotto music

7. την σειρα βιβλιων του http://www.registryofguitartutors.com/index.html

(συνεχιζω τις ερωτησεις μετα το ''ανοιγμα'' αυτου του τοπικ.)

5.πως τα κρινετε σαν ηλεκτρικοι κιθαριστες και τι συμπληρωματα προτεινετε?

6.ποια θα χρησιμοποιουσατε αν ηταν να μαθει το παιδι σας ηλεκτρικη κιθαρα?

- τα χω μπροστα μου και προσπαθω να βγαλω ακρη , βαζοντας σε μια λογικη σειρα τις διαφορες ασκησεις ωστε να δημιουργησω ενα οσο το δυνατον συγκροτημενο πλανο υλης, ηλεκτρικης κιθαρας διαμοιρασμενο στις 3 ταξεις του γυμνασιου-

μια χαρά υλικο ρε συ.Απλα οργανωσε το κ να χεις υποψη σου τις εναλλακτικες τους προσεγγίσεις στα κοινα θεματα.

Νομιζα οτι δεν εχεις δει τπτ απο βιβλια ρε συ.Εχεις δει αρκετο πράμα κ βγαζεις ακρη απο δω.Κοιτα βασικα σωστα πραματα για ολα τα επιπεδα.

Ασκησεις για προθερμανση-τεχνικη-ανοιγμα δαχτυλων.Μετα κλιμακες,θεσεις πανω στην ταστιερα,διαστηματα πανω στις κλιμακες κτλ.

Μετα σπουδες απο τα βιβλία και lick.Δε μενει κατι αλλο εκτος απο την προσπαθεια τους κ το ταλεντο τους.

Στα μαθηματα που εκανα αυτα εκανα με τη σειρα που τα γραφω αλλα κ την διαφορα οτι γινοταν αναλυση σε κομματια και βασικη αρμονια πανω τους.Φανταζομαι αρμονια θα κανει αλλος οποτε δεν σε ενδιαφερει αυτο το κομματι.

Κατι που διαφερει και ενδιαφερει ειναι με τι προσεγγιση θα κινηθεις.Δηλαδη θα το κανεις πρακτικοτατο ωστε να αρχισουν να παιζουν τα παιδια με νοημα ή συντηρητικο-παραδοσιακο-ωδειακο στυλ "μαθε καλα αυτο κ μετα".Αν τα κανεις πρακτικα κ διαβαζουν τα παιδια μεσα σε 1 χρονο τους εχεις μαθει να παιζουν τζαζ, που λεει ο λογος.

Γράφω γι' αυτά που έχω εγώ.

spimav_z είπε:
   reading studies for guitar
Βαρύ για πρώτο βιβλίο reading - καλό για αργότερα.

berklee basic guitar phase 1,2
Μόνο για διδασκαλία σε ομάδες μαθητών, γιατί έχει πολλά κομμάτια για 3-5 κιθάρες.

a modern method for guitar 1,2,3 / william leavitt
Εξαιρετικά βιβλία με φοβερή πληροφορία, αρκεί το παιδί να τα κάνει με κάποιο δάσκαλο που τα έχει διδαχτεί και μπορεί να το καθοδηγήσει. Δεν έχουν να κάνουν άμεσα με ηλεκτρική κιθάρα. Το vol. 3 είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πυκνογραμμένο. Απαιτείται επίσης κάποιο βιβλίο τεχνικής για πένα.

Αν μπορεσεις ριξε μια ματια στο Creative Guitar - Guthrie Govan 1 και 2

http://www.amazon.com/Creative-Guitar-Cutting-Edge-Tech/dp/1860744621/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1223331659&sr=8-1

http://www.amazon.com/Creative-Guitar-2-Advanced-Techniques/dp/1860744672/ref=pd_bbs_sr_2?ie=UTF8&s=books&qid=1223331659&sr=8-2

μου φανηκαν πολυ καλα απο μια γρηγορη ματια που τους εριξα πριν καμποσο καιρο. Παιρνει τις τεχνικες πανω στην ηλεκτρικη και τις εξηγει με πολυ μπλα μπλα (ισως παραπανω αποτι χρειαζεται ) ωστε περα απο τις ασκησεις να ξερεις και την φιλοσοφια της καθε τεχνικης και πως πρεπει να αντιμετωπισεις την καθε ασκηση.

Αλλη μια καλη σειρα ειναι The wolf Marshall Guitar method 1 ,2,3,,,,, (δεν ξερω που φτανει) οπου νομιζω ειναι αρκετα καλη για τον αρχαριο ηλεκτρικο κιθαριστα.

Μετα υπαρχουν ενα σωρο βιβλια μια ωμη τεχνικη με τα Rock Discipline Petrucci και Troy Stetina - Speed Mechanics For Lead Guitar να βλεπω οτι κυκλοφορουν πιο συχνα.

Το ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ που πρεπει να μαθει καποιος/καποια που ξεκιναει,ειναι ο ΡΥΘΜΟΣ.Απο εκει και περα,ολα σιγα σιγα ερχονται

stratocasterakias είπε:
Το ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ που πρεπει να μαθει καποιος/καποια που ξεκιναει,ειναι ο ΡΥΘΜΟΣ.Απο εκει και περα,ολα σιγα σιγα ερχονται
ετσι!!! (+10000000)

απλα δεν ανεφερα τα αυτονοητα 8) 8)

Κατα την γνώμη μου μπορεις να κάνεις τα εξής πράγματα:

1)Ξεκινάς με αναφορές στα μέρη του οργάνου και στον βασικό εξοπλισμό δίνοντας μια ιδέα για το αντικείμενο που θα ασχοληθούν τα παιδιά χωρίς φυσικά να μπείς σε εξαιρετικές λεπτομέριες (για την ποιοτητα των ξύλων π.χ ή για send-return..)

2)Παικτικά οφείλεις να αρχίσεις με το δεξί χέρι όπου θα τους τονίσεις την σημασία της σωστής θέσης όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στα περισσότερα βιβλία,τόσο για την θέση της πένας όσο και του χεριού.(Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό αλλά δεν είναι το θέμα να παίξουν σαν το van halen ή τον steve morse που κρατάνε την πένα με εντελώς δικό τους τρόπο)

3)Ρυθμικές αξίες με πένα μόνο με δεξί χέρι προσπαθώντας να κρατάνε τον ρυθμό όταν αλλάζουν αυτές.Δηλ ολόκληρα-μισά-τέταρτα-όγδοα-τρίηχα-δέκαταέκτα σε πολύ αργό τέμπο φυσικά.Κάνε συνδιασμούς ανοιχτών χορδών πάντα με alternate picking.Επέμεινε στα upstroke όπου θα έχουν και τις περισσότερες δυσκολίες.

4)Σωστή τοποθέτηση αριστερού χεριού.Θυμίσου σαν κλασσικός που είσαι πως δεν είναι αναγκαίο τα δάχτυλά τους να είναι όσο κάθετα τα βάζουμε στην κλασσική και ότι θα χρειαστεί να mutάρουν στην συνέχεια και με το αριστερό.

5)Φυσικές νότες στην πρώτη θέση ξεκινώντας από την 1η χορδή και ανεβαίνοντας,φτιάχνοντας ασκήσεις με τις ρυθμικές ασκήσεις που τους είχες φτιάξει και για τις ανοιχτές χορδές.

6)Λόγω της μικρότερης διάστασης της ταστιέρας μπορείς να βάλεις και κάποιες χρωματικές ακήσεις που είναι εύκολο να τις θυμούνται και έτσι να παίξουν σε όλο το μήκος της. (ταστιέρας).Στην αρχή 4 φορές την κάθε νότα,μετά 3...2 και καθώς εξασκούνται αργά μία-μία νότα πάντα alternate.

7)Στην συνέχεια περνάς σε βασικές τεχνικές όπως muting με το δεξί χέρι.(πάλι ασκήσεις με διάφορες αξίες και τους βάζεις και συνεχόμενα downstrokes.)

8)Powerchords.Εδω θα αναγκαστείς να πεις και κάποια θεωρητικά ίσως σε συνεννόηση με τον θεωρητικό τους.Φυσικές νότες πάνω στην 6η και την 5η χορδή μέχρι το 12ο τάστο.Φτιάξε διάφορες σειρές από P/Chords όπου θα σου δωθεί η δυνατότητα να τους δείξεις και γνωστά riff που θα λατρέψουν.

9)Μιας και θα χουν εξασκηθει και στην πένα (δεξί χέρι) και στις χρωματικές (αριστερό χέρι) μπορείς να μπείς στο κεφάλαιο πεντατονικές.1η θέση A minor.

10)Αφού μάθουν καλά την θέση με διάφορους συνδιασμούς νοτών και αξιών,μπορείς με βάση την πεντατονική να τους μαθαίνεις τις βασικές τεχνικές - slide από την μία νότα στην άλλη,vibrato σε κάθε νότα,hammer-on,λίγο αργότερα pull-off που είναι και το δυσκολότερο να κάνουν σωστά και τέλος bends.

11)Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να κάνεις ένα ψάξιμο στα βιβλία του guthrie govan του troy stetina για licks που θα τους βοηθήσουν να παίξουν πιό "πρακτικά" σημεία και βέβαια σε κομμάτια που θα πρέπει να κατηγοριοποιήσεις από πλευράς δυσκολίας αλλά και από πλευράς στυλ.Δηλ σίγουρα το breaking the law είναι ευκολότερο από το europa και θα το δώσεις σε κάποιον πιο προχωρημένο μαθητή.(του santana εννοώ).

12)Μαζί με τα κομμάτια μπορείς να εισάγεις πιο προχωρημένες τεχνικές όπως trills,tapping,chicken-picking,sweep αλλά αυτό εξαρτάται από το επίπεδο και την διάθεση του καθένα.

13)Για μετρονόμο δεν ανέφερα κάτι αλλά ξέρω οτι το ξέρεις..

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και ελληνικά και ξένα που μπορείς να συμβουλευτείς.Ο λόγος που σου ανέφερα τα συγκεκριμένα είναι γιατί πιστεύω πως είναι πολύ ολοκληρωμένα από όλες τις απόψεις.Σαφέστατα η σειρά berklee είναι σπουδαία αλλά έχω την αίσθηση οτι είναι βαριά για τα περισσότερα παιδιά.Θέλει πιο συγκεκριμένους και κυρίως υποψιασμένους μαθητές για να λειτουργήσει χωρίς να βαρεθούν,δυστυχώς.Τέλος δεν ανέφερα τίποτα για συγχορδίες και strumming.Μεταξυ 10-11 πιστεύω είναι καλό να τους δείξεις τις φόρμες με τονική στην 6η και 5η χορδή (major-minor),μετά στην 4η και ολοκληρώνοντας με τα μεγαλύτερα chords 7th,9th,sus κ.ο.κ.

Καλή αρχή και μην αγχώνεσαι,είσαι καλός δάσκαλος και κυρίως νοιάζεσαι γι αυτούς και αυτό θα το εκτιμήσουν.

Ελπίζω να βοήθησα!!

;) :)

spimav_z είπε:
ουπς! μηπως εχεις κανα λινκ , και που μπορω να τα βρω?
Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα τα έχει ο Μαυρομουστάκης, και Αθήνα φαντάζομαι δε θα χεις πρόβλημα αν πας σε μεγάλα μουσικά βιβλιοπωλεία η μαγαζιά μουσικών οργάνων που έχουν και βιβλία. Πάρε και δύο link:

http://www.musicdispatch.com/search_items.jsp?keywords=musician+insti&catcode=00&type=product/

http://www.activemusician.com/store/series/miprs.asp?rs=2

quintiplet είπε:
Καλά βιβλία ηλεκτρικής είναι όλα της σειράς του Musicians Institute. Ξεκίνα με τα music reading for guitar, rhythm guitar - the complete guide, guitar soloing. Τα δυο πρωτα τα συστήνω ανεπιφύλακτα, και το reading είναι πολύ καλό και πιο σύγχρονο από τα βιβλία reading του berklee (τα οποία όμως έχουν μερικά πολύ ωραία etude και κομμάτια γενικά).
ισως τα πιο καλα βιβλια που εχω δει!

μαθαινεις τα παντα σε σωστη σειρα με ευχαριστο τροπο χωρις να σε κουραζει!

πολυ σωστα!

για αυτο προτεινω το βιβλιο του Dante Agostini "solfege rythmique cahier N 1"

ενα θελεις περισσοτερη αναλυση για το πως διδασκω αυτο το βιβλιο κανονιζουμε στο Msn  ;)

κατ αρχας ευχαριστω ΟΛΟΥΣ για τις απαντησεις σας.

αγαπητε gmoll ,

αυτο ακριβως το πλανο τηρω απο περισυ που εκανα στα παιδια παλι ηλεκτρικη κιθαρα ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ μετα απο μεγαλη επιθυμια τους. το τηρω ευλαβικα μεχρι και το Νο 10 που μου περιγραφεις και εννοειται με μετρονομο. απο κει και περα , τα ιδια θα κανω και φετος στην 1η-2α γυμνασιου. εξαλλου κιθαρα κανουν 1 φορα την εβδομαδα οποτε δεν προλαβαινουν και πολλα πραγματα.

ο "κυριως" προβληματισμος μου (οπως συνηδειτοποιω τωρα) , ειναι τι γινεται απο κει και περα. αυτα που μου λειπουν βασικα, ειναι ασκησεις πανω σε bends , απλο tapping και εισαγωγη στους "τροπους" (modes).

και -επειδη εχω το "γνωθι σ αυτον"- πρεπει να παραδεχτω οτι ξερω μεσα μου πως χρησιμοποιουνται τα modes για παραδειγμα , αλλα με εμπειρικο τροπο λογω των θεωρητικων μου γνωσεων και του "αυτιου" που διαθετω.

πως ομως θα μεταδωσω χειροπιαστα, μεθοδικα και υπευθυνα στα παιδια , αυτα που ξερω εγω εμπειρικα??

καποιο βιβλιο- λινκ η κατι αλλο που να εξηγει modes , συνδεσεις συγχορδιων και χρηση τους αναλογα την κλιμακα του καθε κομματιου... κατι τετοιο ψαχνω. για τα πρωτα 10 θεματα που περιγραφεις στην κατατοπιστικοτατη απαντηση σου , εχω υλικο οπως βλεπω.

αγαπητε bluezlick

μολις γυρισω το βραδακι θα τα πουμε διοτι παω για μαθημα.

καλο απογευμα σε ολους

;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κατι αλλο πολυ σημαντικο.

Καποιος που μαθαινει να παιζει ,θα ηταν επισης ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ να παιζει και ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ(οχι κλασσικη).Με την ακουστικη,περα απο το αμεσο touch που υπαρχει μεταξυ παικτη και οργανου,το παιξιμο "καθαριζει" μιας και με την αμεσοτητα που υπαρχει,σιγα σιγα θα μαθει να μην κανει τοσα λαθη.Επισης,καλο θα ειναι οι αρχαριοι να μη παιζουν ηλεκτρικη με τονους απο distortion γιατι ετσι τα λαθη κρυβονται.

Καλυτερα σε τελειως καθαρο καναλι(γιαυτο αλλωστε οσοι μετακομιζουν στη γλυκητητα της λαμπας,παθαινουν σοκ οταν καταλαβαινουν οτι αυτα που παιζανε σε καρα-βρωμιαρηδες τρανζιστορατους ενισχυτητες,ακουγονται ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικα σε λαμπα ;D ;D)

spimav_z είπε:
καποιο βιβλιο- λινκ η κατι αλλο που να εξηγει modes , συνδεσεις συγχορδιων και χρηση τους αναλογα την κλιμακα του καθε κομματιου... κατι τετοιο ψαχνω. για τα πρωτα 10 θεματα που περιγραφεις στην κατατοπιστικοτατη απαντηση σου , εχω υλικο οπως βλεπω.
Φίλε spimav καταρχάς οι απαντήσεις μέχρι τώρα μάλλον σε βοήθησαν να διαμορφώσεις μια γενική άποψη. Θα ήθελα να συμπληρώσω μόνο τα εξής:

1) Για τα modes που ρώτησες, υπάρχουν άπειρα στην κυριολεξία links όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες. Εγώ θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στα video μαθηματάκια, απ'αυτό το site:

http://www.daveweiner.com/rotw/index.html

Παρεμπιπτόντως, ο Dave είναι από τους session μουσικούς του Vai. Ψάξε για μια σειρά από video όπου εξηγεί τα modes πολύ αναλυτικά και στο στυλ που -πολύ πιθανόν- να ακολουθήσεις και με τους μαθητές σου. Ωστόσο πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι χρησιμοποιεί κάποια (μάλλον βασικά θα έλεγα) στοιχεία Αρμονίας, τα οποία απ'όσο ξέρω δεν διδάσκονται τα παιδιά στο μουσικό Γυμνάσιο (από το Λύκειο αρχίζουν αν θυμάμαι καλά).

Επίσης, καθαρά από περιέργεια, στην διδασκαλία της κλασσικής κιθάρας, δεν υπάρχει ύλη για τους τρόπους? Ρωτάω γιατί δεν έχω σπουδές κλ. κιθάρας και δεν γνωρίζω, θα περίμενα ότι κάτι θα υπήρχε.  ???

2) Κάτι που έχω δοκιμάσει προσωπικά και έχω διαπιστώσει ότι δουλεύει, είναι το εξής: το παιδί, θέλει να μάθει να παίζει τραγούδια. Ειδικά όταν παίζει ηλεκτρική κιθάρα, και είναι 12 χρονών  ;D. Με το να του γεμίσεις το κεφάλι με τεχνικές πληροφορίες, όσο χρήσιμες και αν είναι (που προφανώς, είναι) διατρέχεις τον κίνδυνο να βαρεθεί και να χάσει το ενδιαφέρον του. Ή, το λιγώτερο, να μην έχει την ίδια όρεξη να έρθει στο μάθημα και να προσπαθεί μόνος του να μαθαίνει αυτά "που του αρέσουν".

Να τι προτείνω λοιπόν: για κάθε τεχνική που θέλεις να διδάξεις, βρες ένα ριφφ, μια εισαγωγή, ένα κομματάκι από σόλο, που να το περιέχει. Μόλις λοιπόν λυθούν λίγο τα χέρια τους, δίδαξέ τους αυτό το μουσικό κομμάτι. Χωρίς να το καταλαβαίνουν, θα μαθαίνουν τις τεχνικές και παράλληλα θα έχουν την ικανοποίηση ότι παίζουν μουσική και όχι ασκήσεις.  ;)

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back