Ηλεκτρικά κιθάρας...κίνδυνος ηλεκτροπληξίας υπάρχει??

panz

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Δεν έχω πειράξει ποτέ ηλεκτρικά σε κιθάρα και μάλλον ήρθε η ώρα να βγάλω τα άντερα σε μια παλιά kramer. Από soldering κατέχω αλλά σε περίπτωση λάθους συνδεσμολογίας/μη γείωσης υπάρχει κίνδυνος να γίνω σαγανάκι?

Από την άλλη υπάρχουν ιστορίες για ψητούς κιθαρίστες λόγω κακής γείωσης, αλλά μάλλον αποτελούν μυθοπλασίες!

Kαθόλου μυθοπλασίες!! Yπάρχουν δυστυχώς πολλά παραδείγματα, αλλά δεν σχετίζονται άμεσα με το θέμα της γείωσης του ιδίου του οργάνου αλλά με την ανύπρκτη γείωση σε μεγάλα stage (καλοκαιρινές συναυλίες) και σε μερικά μαγαζιά...

Δεν είμαι ειδικός, αλλά καταλαβαίνω πότε υπάρχει αγείωτο stage (έχω μαλώσει πολλές φορές με βαριοκώληδες τεχνικούς μέχρι που εξαναγκάστηκαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα) και επίσης για να ψηθείς πρέπει να δημιουργηθεί κύκλωμα. Iδανικό για ψήσιμο: αγείωτο stage, κιθάρα και τη στιγμή που παίζεις τραγουδάς... δεν ξέρω ακριβώς το τεχνικό μέρος του πράγματος αλλά δημιουργείται κύκλωμα ανάμεσα στη παροχή, τη κιθάρα και το μικρόφωνο (και κάτι σχετικά με τις διαφορετικές φάσεις του ρεύματος που υπάρχουν στο χώρο-μαγαζί)

Πρέπει να είσαι από τους λίγους που απάντησαν στην ίδια τους την ερώτηση! Εύγε!

Τελικά το noiz βλάπτει σοβαρά την (ψυχική) υγεία;

Πρέπει να είσαι από τους λίγους που απάντησαν στην ίδια τους την ερώτηση! Εύγε! Τελικά το noiz βλάπτει σοβαρά την (ψυχική) υγεία;
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Σε αυτό το link έχει σενάρια σαν αυτά που περιγράφει ο frunobulax και προσωπικά δεν κατάλαβα αν σε κάποιο παίζει ρόλο η κιθάρα...

The guitarist's equipment ΜΑΥ ΟΡ ΜΑΥ ΝΟΤ ΒΕ ΟΚ and plugged into good mains wiring, but in either case other equipment in use is plugged into improper mains wiring...

Μαλλον είμαι γκαγκα:-/

Σε αυτό το link έχει σενάρια σαν αυτά που περιγράφει ο frunobulax και προσωπικά δεν κατάλαβα αν σε κάποιο παίζει ρόλο η κιθάρα...
The guitarist's equipment ΜΑΥ ΟΡ ΜΑΥ ΝΟΤ ΒΕ ΟΚ and plugged into good mains wiring' date=' but in either case other equipment in use is plugged into improper mains wiring...

Μαλλον είμαι γκαγκα:-/[/quote']

Από αυτα που έχω μάθει εγώ, δεν έχει μόνο σημασία αν η κιθάρα σου έχει σωστή γείωση, έχει σημασία να είναι γειωμένο όλο το σύστημα στο οποίο παίζεις... μπορεί να κάνω λάθος, υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα εδώ.

Η κιθάρα σου μπορεί να είναι γειωμένη αλλά άμα ακουμπήσεις κάτι που έχει ρεύμα και δεν είναι γειωμένο τότε κάνεις κύκλωμα και αποκτάς καρφάκια...

electrocution.gif

Τυπική φάση όταν ακουμπήσεις μικρόφωνο (μη γειωμένο) ενώ κρατάς κιθάρα.

Το ότι 2 συσκευές είναι "γειωμένες" δε σημαίνει ότι έχουν την ίδια γείωση (μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους) οπότε και πάλι να αισθανθούμε ένα τίναγμα ή να κάψουμε ένα πετάλι ή ακόμα και ενισχυτή (αν δεν έχει αντοχή στις ανάποδες εντάσεις).

Καλο ειναι να υπαρχει ενα μη-αγωγιμο υλικο στο πατωμα..

Επισης μεγαλη προσοχη μην εχει ξεγυμνωθει καποιο καλωδιο.

@Jasemeister

"Το ότι 2 συσκευές είναι "γειωμένες" δε σημαίνει ότι έχουν την ίδια γείωση"

Δεν εχει και πολυ μεγαλη σημασια αυτο,η γειωση ειναι το μερος του

κυκλωματος οπου 'ριχνουμε' περισσευουμενες τασεις γι αυτον ακριβως

τον σκοπο! :P :wink:

Το θεμα ειναι οτι πολλες φορες,ακομα και ..ξυλινα παπουτσια να φοραμε

ο ηλεκτρισμος συμπεριφερεται αλλοκοτα.Γι αυτο ακριβως προτεινα και

πιο πανω να υπαρχει ενα μη αγωγιμο υλικο στο πατωμα(χαλι,μοκετα).

EDIT:Φυσικα θα πρεπει να προσεξεις μην βραχυκυκλωσεις τα

κυκλωματα της κιθαρας εσωτερικα :wink: :idea:

Σωστός αλλά το αναφέρω για να μην ξεχνάμε ότι όταν πας να παίξεις σε μια τρύπα με ηλεκτρολογικά από τον καιρό του Νώε, μην παίρνουμε τοις μετρητοίς όταν μας λένε "υπάρχει γείωση". Αν για κάποιο λόγο "πλέει" κοντά στις τάσεις της συσκευής τότε υπάρχει και δεν υπάρχει.

Ντάξει παρατραβηγμένο αλλά safety first.

''Καλο ειναι να υπαρχει ενα μη-αγωγιμο υλικο στο πατωμα..

Επισης μεγαλη προσοχη μην εχει ξεγυμνωθει καποιο καλωδιο.''

αυτο ειναι σωστοτατο!!! ετσι!!!

ξερεις δεν εδινα πολυ σημασια σε αυτο!!! καποια στιγμουλα οταν επαιζα κιθαρα και τραγουδουσα (σε πρόβα) νιώθω τα μουστακια μου (τριχούλες ετσι;) να ''τζιτζιριζονται'' λίγο....

τα πετουσε τα σπινθηρακια του το άτιμο!!!

η γειωση ειναι μεγαλο πραγμα!!!

Σωστός αλλά το αναφέρω για να μην ξεχνάμε ότι όταν πας να παίξεις σε μια τρύπα με ηλεκτρολογικά από τον καιρό του Νώε' date=' μην παίρνουμε τοις μετρητοίς όταν μας λένε "υπάρχει γείωση". Αν για κάποιο λόγο "πλέει" κοντά στις τάσεις της συσκευής τότε υπάρχει και δεν υπάρχει.
Ντάξει παρατραβηγμένο αλλά safety first.[/quote']

Ετσι,ακριβως! :wink: Μην παιξουμε και ...ψητη jazz! 8O

μου συνεβη και εμενα στο studio που κανουμε προβες (10 ε οι 3 ωρες :D) οπου τραγουδουσα και επαιζα κιθαρα(τιναζομουν ανα διαστηματα) αλλα δεν εδωσα σημασια... Υπαρχει καποιος "πρακτικος τροπος' να καταλαβουμε αν ο χωρος που παιζουμε εχει προβλημα γειωσης, χωρις να το συνηδειτοποιησουμε "στο πετσι μας";;

Το πιο γρήγορο και απλό είναι να δεις πρώτα αν το φις με 3 κερατάκια ή σούκο έχει μπει σε πρίζα για 2 κερατάκια ή δεν είναι σούκο, που σημαίνει ότι η γείωση δεν έχει συνδεθεί πουθενά.

Ρε παιδιά,ρώταγα παλιότερα σε ένα thread για ένα καλώδιο της κιθάρας και μο μίλαγε κάποιος μετά για αυτό το θέμα.Έχω φάει το noiz όμως και δεν το βρίσκω.Μήπως μπορεί να το βρει κανείς άλλος??

γενικά εσύ ότι συνδεσμολογία να κάνεις στην κιθάρα δεν νομίζω να καταφέρεις να γίνεις ψητός :P

απο εκεί και πέρα αν ακολουθήσεις τις συμβουλές του guitar nuts θα έχεις 2-3 δευτερόλεπτα να αντιδράσεις αν έχει γίνει μαλ$% με τον ενισχυτή και για κάποιο λόγο σου στείλει τάση στην κιθάρα (που σημαίνει τζιζ-μπουμ)

επίσης για τη γείωση της κιθάρας σου το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο που θα ενώνωνται όλες οι γειώσεις (αστέρας) για να αποφύγεις loops και τυχόν θορύβουν που προκύπτουν μπλα-μπλα-μπλα...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back