Δεν επηρεάζει μονο ο καιρος αλλα και η ωρα της ημερας !
Εχεται παρατηρήσει οτι το πρωι μολις βγει ο ηλιος ακουτε τέλεια και μαλιστα πολυ μακρινους ηχους (δεν ειναι επειδη μολις ξυπνησατε και ειναι τα αυτια ξεκουραστα), ενω το μεσημερι ειδικα το καλοκαιρι νιωθουμε οτι ειναι δυσκολο να ακουστουμε?
Ακουστε ποιός ειναι ο λογος εχει ενδιαφέρον.
Ο ηχος όπως όλα τα κυματα παθαινει το φαινομενο της διαθλασης. Έτσι όταν ξυπναμε το πρωι οι πρωτες ακτιδες του ήλιου εχουν ζεστάνει τα λιγο ψηλοτερα στρωματα αερα , ενω τα χαμηλοτερα , επειδη η γη ειναι ακομη κρυα , ειναι πιο ψυχρα. ετσι βαθμιαια προς τα πανω αλλαζει η πυκνοτητα του αερα λογω θερμοκρασιας και γινεται στρεβλωση των ηχητικων κυματων προς τα κατω , και γιαυτο ακουμε πολυ μακρινους ηχους.
Χαρακτηριστικο παραδειγμα οτι μπορουμε να ακουσουμε πεντακαθαρα τα αυτοκινητα στην εθνικη που ειναι 1 ή 2 χιλιομετρα μακρια.Αντιθετα το μεσημερι η γη ειναι καυτη οπως και τα χαμηλα στρωματα αερα , ενω τα λιγο ψηλοτερα ειναι πιο ψυχρα σε σχεση με τα χαμηλα. Αυτο προκαλει το αναποδο φαινομενο , με αποτελεσμα τα κυματα του ηχου να κυρτωνουν με κατευθυνση προς το ... διαστημα!
Ειναι παρομοιο φαινομενο με το φαινομενο κατα το οποιο το βραδυ στο ραδιο "πιανουμε" στα μεσαια , καραβια που εκπεμπουν απο .. αυστραλια ή ραδιο απο την μοσχα ενω την ημερα μετα βιας πιανουμε θεσαλονικη.Αυτο οφειλεται στην ανακλαση των κυματων στην ιονοσφαιρα η οποια το βραδυ κατεβαινει χαμηλοτερα .
ΟΚ περιπου ιδιο..!!!