Ηχογράφηση για ταινία

Chrizz

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Καλησπέρα παιδιά θέλω να κάνω μία ερώτηση σχετικά για την ηχογράφηση με μπουμ (για ταινίες κτλ). Σκοπεύω να αγοράσω ένα μικρόφωνο τύπου shotgun. Η ερώτηση είναι η εξής: Το αποθηκευτικό μέσο συνήθως είναι κάποιο portable recorder. Αν για αποθηκευτικό μέσο χρησιμοποιήσω το κινητό μου θα έχω σημαντική διαφορά στην ποιότητατης λήψης;

προφανώς, διότι τα κινητά δεν έχουν καλό προενισχυτή μικροφώνου.

Επίσης δεν ξέρω κάποια που να έχουν είσοδο μικροφώνου.

Τέλος οι φορητοί εγγραφείς έχουν και άλλα χρήσιμα πράγματα όπως limiter.

Πες μας περα απο το μικρόφωνο τι άλλο θα χρησιμοποιήσεις. π.χ. προενισχυτή (δηλαδή που θα το συνδέσεις).

Αν σκέφτεσαι κατευθείαν σε κινητό, τότε ισχύουν όσα σου είπε ο dimsonic.

προφανώς, διότι τα κινητά δεν έχουν καλό προενισχυτή μικροφώνου.

Επίσης δεν ξέρω κάποια που να έχουν είσοδο μικροφώνου.

Τέλος οι φορητοί εγγραφείς έχουν και άλλα χρήσιμα πράγματα όπως limiter.
Ευχαριστώ πολύ φίλε είχα ξεχάσει εντελώς το limiter όσο και την προενισχυση άρα καλό θα ήταν και ένα portable θα ήταν καλό για αυτή τη δουλειά.

υπάρχουν και κάποιες αξιόλογες λύσεις για κινητά όπως της Centrance

Using-MixerFace-for-Field-recording-1-1200.jpg

https://centrance.com/mixerface/

αλλά βέβαια σε αυτά τα χρήματα βρίσκεις ανάλογης ποιότητας αποκλειστικούς portable recorder... από την άλλη το θετικό στην περίπτωση των κινητών είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις διάφορες software εφαρμογές (ανάλογα το φορματ) που συχνά βοηθούν περισσότερο εργονομικά σε σχέση με τα  συνήθως δύσχρηστα μενού στις μικρές οθονούλες των PR...

περί ορέξεως...

υπάρχουν και κάποιες αξιόλογες λύσεις για κινητά όπως της Centrance

https://centrance.com/mixerface/

αλλά βέβαια σε αυτά τα χρήματα βρίσκεις ανάλογης ποιότητας αποκλειστικούς portable recorder... από την άλλη το θετικό στην περίπτωση των κινητών είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις διάφορες software εφαρμογές (ανάλογα το φορματ) που συχνά βοηθούν περισσότερο εργονομικά σε σχέση με τα  συνήθως δύσχρηστα μενού στις μικρές οθονούλες των PR...

περί ορέξεως...
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου θα εξετάσω και αυτήν την περίπτωση

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα κάνεις αλλά αυτό είναι μια ευέλικτη λύση σε καλή τιμή.

Δεν ξέρω για κινητό αλλά σίγουρα στην κάμερα μπορείς να το συνδέσεις.

Με ενα λαπτοπ και μια καρτα ηχου δεν γινεται δουλεια?

καλή επισήμανση... δυστυχώς για να χρησιμοποιήσει ο φίλος μας απρόσκοπτα το laptop του, η κάρτα ήχου του πρέπει να είναι σχεδιασμένη επίσης έτσι ώστε να διαθέτει τροφοδοσία  ικανή να εξυπηρετεί τις ανάγκες της φορητότητας...

οπότε πάλι καταλήγει σε εξειδικευμένες λύσεις όπως της Centrance που ανέφερα ως παράδειγμα παραπάνω (ή κάποιες ανάλογες της Sound Devices, Τascam, Ζoom, Fostex κλπ)...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

εξαρτάται από το πως εννοεί κανείς τη φορητότητα.

Για άλλον είναι λαπτοπ, κάρτα, μικρόφωνο, για άλλον έναν φορητό tascam, zoom κλπ που με σχεδόν 100-120 ευρώ κάνεις τίμιες ηχογραφήσεις με 2 έτοιμα πυκνωτικά μικρόφωνα.

καλή επισήμανση... δυστυχώς για να χρησιμοποιήσει ο φίλος μας απρόσκοπτα το laptop του, η κάρτα ήχου του πρέπει να είναι σχεδιασμένη επίσης έτσι ώστε να διαθέτει τροφοδοσία  ικανή να εξυπηρετεί τις ανάγκες της φορητότητας...

οπότε πάλι καταλήγει σε εξειδικευμένες λύσεις όπως της Centrance που ανέφερα ως παράδειγμα παραπάνω (ή κάποιες ανάλογες της Sound Devices, Τascam, Ζoom, Fostex κλπ)...
USB καρτα εννοω

USB καρτα εννοω

μάλιστα...

επειδή όμως εγώ δεν αναφέρομαι σε κάποιο usb ανεμιστηράκι πάνω στο laptop που θα μας δροσίζει, να επισημάνω ότι κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών ισχύος της τροφοδοσίας του διαύλου USB  (5.0 volts nominal -5.2 volts maximum- έως τα 500 mA για το διαδεδομένο για αυτή τη χρήση μέχρι στιγμής 2.00), αυτή καθίσταται ανεπαρκής για συνήθεις "σοβαρές" (με απαιτήσεις ποιοτικού ήχου και αξιοπιστίας) συσκευές, όπως τα "αξιόλογα" USB audio interface για τα οποία (κακώς?) υπέθεσα ότι μιλάμε (τυπικά με απλά θεωρητικά μαθηματικά είναι επαρκής αλλά στην πράξη τα προβλήματα είναι πολύ συχνά και καλώς ή κακώς η ποιότητα της τροφοδοσίας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποιοτικό και "αθόρυβο"ήχο)...

δυστυχώς λοιπόν, κατά κανόνα γι αυτά επιβάλλεται ξεχωριστό ικανό τροφοδοτικό ρεύματος (που δεν συνάδει φυσικά επ ουδενί με την φορητότητα) ή εξειδικευμένο κύκλωμα μπαταριών που θα το αντικαθιστά επαρκώς (όπως πχ στις υλοποιήσεις που ανέφερα εξ αρχής)...

ΥΓ. εννοείται ότι επί το πλείστον οι κατασκευαστές (οποία έκπληξις) αποφεύγουν να γνωστοποιήσουν τα ανωτέρω στους πελάτες τους, αφήνοντάς τους να πιστέψουν ότι το USB Powered είναι το "ίδιο"...

Καλησπέρα φίλε μου .Με λάπτοπ είναι σχεδόν αδύνατο γιατί δεν θέλω να έχω καλώδια μέσα στα πόδια την ώρα των λήψεων 

μάλιστα...

επειδή όμως εγώ δεν αναφέρομαι σε κάποιο usb ανεμιστηράκι πάνω στο laptop που θα μας δροσίζει, να επισημάνω ότι κυρίως λόγω των αυστηρών περιορισμών ισχύος της τροφοδοσίας του διαύλου USB  (5.0 volts nominal -5.2 volts maximum- έως τα 500 mA για το διαδεδομένο για αυτή τη χρήση μέχρι στιγμής 2.00), αυτή καθίσταται ανεπαρκής για συνήθεις "σοβαρές" (με απαιτήσεις ποιοτικού ήχου και αξιοπιστίας) συσκευές, όπως τα "αξιόλογα" USB audio interface για τα οποία (κακώς?) υπέθεσα ότι μιλάμε (τυπικά με απλά θεωρητικά μαθηματικά είναι επαρκής αλλά στην πράξη τα προβλήματα είναι πολύ συχνά και καλώς ή κακώς η ποιότητα της τροφοδοσίας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποιοτικό και "αθόρυβο"ήχο)...

δυστυχώς λοιπόν, κατά κανόνα γι αυτά επιβάλλεται ξεχωριστό ικανό τροφοδοτικό ρεύματος (που δεν συνάδει φυσικά επ ουδενί με την φορητότητα) ή εξειδικευμένο κύκλωμα μπαταριών που θα το αντικαθιστά επαρκώς (όπως πχ στις υλοποιήσεις που ανέφερα εξ αρχής)...

ΥΓ. εννοείται ότι επί το πλείστον οι κατασκευαστές (οποία έκπληξις) αποφεύγουν να γνωστοποιήσουν τα ανωτέρω στους πελάτες τους, αφήνοντάς τους να πιστέψουν ότι το USB Powered είναι το "ίδιο"...
Για να καταλαβω δηλαδη, η καλη (κατα τα λεγομενα) καρτα ηχου που εχω και τροφοδοτειται μεσω USB απο το λαπτοπ εχωντας το στην πριζα, θα εχει διαφορετικη αποδοση απο οτι οταν εχω το λαπτοπ και λειτουργει με τη μπαταρια του?

Για να καταλαβω δηλαδη, η καλη (κατα τα λεγομενα) καρτα ηχου που εχω και τροφοδοτειται μεσω USB απο το λαπτοπ εχωντας το στην πριζα, θα εχει διαφορετικη αποδοση απο οτι οταν εχω το λαπτοπ και λειτουργει με τη μπαταρια του?

ναι... αυτό είναι σίγουρο...

το κατά πόσο (και κυρίως το αν θα δημιουργηθούν οποιουδήποτε είδους προβλήματα) εξαρτάται από τις συνθήκες και τις απαιτήσεις χρήσης κάθε φορά (πχ αλλιώς είναι να ακούς απλά χαμηλά μουσική κι αλλιώς να τη χρησιμοποιείς και με δυο πυκνωτικά μικρόφωνα πάνω και ακουστικά)...

αυτό που πρέπει να σου μείνει, είναι ότι μπορεί να την δοκιμάσεις και να δουλεύει σε πρώτο χρόνο "καλά", αλλά ποτέ δεν θα είσαι απόλυτα "ήσυχος"... και με αυτή που έχεις  εντάξει... ήδη την έχεις (και αν την δουλεύεις με την εξωτερική της τροφοδοσία δεν σε απασχολεί το θέμα)... αλλά άμα είναι να αγοράσεις μία για να δουλέψεις "σοβαρά" κυρίως όμως με τροφοδοσία μέσω usb για λόγους φορητότητας, καλό είναι να επιλέξεις μία που να έχει επιληφθεί ο κατασκευαστής ειδικά επί του θέματος...

ΥΓ. μιλάμε πάντα κατά κανόνα γιατί υπάρχουν και κάποιες που αποδεδειγμένα λειτουργούν καλά όπως πχ η Apogee Duet-2

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back