Υαλοβαμβακας

Πενυ

Νέο μέλος
Μηνύματα
4
Πόντοι
1
Καλημέρα

Ειδα μία παλια συζήτηση στο forum για την επικινδυνότητα του υαλοβάμβακα(λεγεται οτι η εισπνοη ινων υαλοβάμβακα ειναι καρκινογονος).Η ερώτησή μου είναι η εξής:Πριν απο 1 χρονο περιπου αγορασα 2 καθαριστές αερα  της εταιρίας winix.Οι καθαριστες αυτοι ειναι πιστοποιημένοι απο πολλους φορεις(γερμανικους,αμερικανικους και άλλους,όχι κινέζικους )και χρησιμοποιούνται σχεδον σε ολα τα νοσοκομεια της χωρας,μεχρι και στο μαξίμου.Ο καθαριστής αέρα εχει φίλτρο HEPA.Το φιλτρο hepa χρησιμοποιείται εδω και 100 περιπου χρονια.Σημερα ,εκτος απο τους καθαριστες αερα,χρησιμοποιειται στα clean rooms της φαρμακοβιομηχανίας(δωματια μηδενικης επιβαρυνσης σωματιδίων που κοστιζουν εκατομμυρια),σε ολα τα αεροπλάνα ως φίλτρα αέρα,σε αποστειρωμένα δωματια,σε σκούπες,σε αφυγραντήρες κοκ.Το φιλτρο hepa αποδεδειγμένα παγιδευει το 99,9999 των σωματιδίων.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιείται  υαλοβαμβακας σε αυτα τα φίλτρα;Και αφηστε τον καθαριστή αερα,οι πιλοτοι θα πρεπει να πεθαινουν απο την συνεχη εισπνοη ινων υαλοβαμβακα μεσα στην καμπινα.Και εμεις ως επιβατες θα εισπνεαμε επικινδυνες ινες καθε φορα που ταξιδευουμε..Υπαρχει κάποιος που θα μπορουσε να με βοηθησει με το θεμα;Ειναι τα φιλτρα hepa επικινδυνα;Εχω ενα μωρακι στο σπιτι και τα εβγαλα αλλα τα εχω χρησιμοποιησει 9 μήνες.Ο αερας ήταν πεντακαθαρος στα δωμάτιά μας και ποτε δεν αισθανθηκαμε ερεθισμό ή ενοχληση στον πνευμονα ή στο δέρμα.Σας παρακαλώ μόνο κάποιος που θα εχει κάποια evidence-based απαντηση.Οχι τρομολαγνεία..Σας ευχαριστώ

 
Γεια σου Πένυ. Νομίζω ότι η ερώτησή σου είναι υπερβολικά εξειδικευμένη για ένα φόρουμ μουσικής τεχνολογίας και δε θα πάρεις ακριβή απάντηση παρά μόνο απόψεις. Προσωπικά θα αναζητούσα διευκρινίσεις μέσω του online support του καθαριστή αέρα που αγόρασες. Στείλε τους ένα email προτείνω με άλλα λόγια.

 
Μπορεί να μην είναι υαλοβάμβακας στην μορφή που γνωρίζουμε και βάζουμε σε κάποιες άλλες εφαρμογές.

Μάλλον θα είναι ένας άλλος τύπος υαλοβάμβακα, μάλλον - δεν γνωρίζω.

Το σωστότερο είναι αυτό που σου είπε πιό πάνω ο @Jazzjoker, δηλαδή:

Προσωπικά θα αναζητούσα διευκρινίσεις μέσω του online support του καθαριστή αέρα που αγόρασες.

 
  • Like
Reactions: Πενυ
.Το φιλτρο hepa αποδεδειγμένα παγιδευει το 99,9999 των σωματιδίων.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιείται  υαλοβαμβακας σε αυτα τα φίλτρα;
Ακόμα και η διασπορά ινών υαλοβάμβακα να υπάρχει στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία τέτοιων φίλτρων, η επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα είναι αμελητέα. Τα φίλτρα αυτά και οι συσκευές που είναι κατασκευασμένα ιδιαίτερα από επώνυμες και γνωστές εταιρείες είναι ελεγμένα και απόλυτα ασφαλή για την υγεία. Τα οφέλη σταθμιστικά είναι απείρως μεγαλύτερα. 

 
  • Like
Reactions: Πενυ
Η συζήτηση που διάβασε η Πένυ προφανώς αναφέρεται σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει παλιά όπου τα τότε προβάδικα κυρίως είχαν χυμα υαλοβαμβακες εξωτερικά στις εσωτερικες τοιχοποιιες και τα χωρισματα, χωρίς κανένα απολύτως επιχρεισμα ή υλικό κάλυψης. Το αποτέλεσμα ήταν να φθείρονται και να τρίβονται. Εικόνες που όλοι έχουμε απο παλιά προβάδικα. Φυσικα υαλοβαμβακες χρησιμοποιούνται και σαν θερμομονωτικά περιπου 100 χρόνια τώρα στην οικοδομική και συγχρόνως σε πλήθος άλλων εφαρμογών (φίλτρα για ηλ.σκουπες, απορροφητήρες, φιλτρα καμπίνας και αέρος σε αυτοκίνητα κλπ). 

@Πενυ

Τα Hepa υπάρχουν περιπου 70 χρόνια αλλά φυσικά έχουν βελτιωθεί πολύ απο τότε που παρουσιάστηκαν και υπάρχουν πλέον παντου, φυσικά πιστοποιημένα για το οτι δεν ειναι επιβλαβή. Νομίζω ότι αν στειλεις ένα μειλ στην εταιρεία κάτι τέτοιο θα σου απαντήσει, δινοντας σου ενδεχομένως και την πιστοποιηση. 

[SIZE=15.4px]Γνώμη μου είναι ότι αν ανησυχείς για αυτό άλλο τόσο θα έπρεπε να ανησυχείς και για πλήθος άλλων δυνητικά επικίνδυνων παραγόντων που δεν μπορεις να ελεγξεις. [/SIZE]

Παλιά οι εργάτες που έκαναν μονώσεις και έρχονταν σε άμεση επαφή με τον υαλοβάμβακα, γκρίνιαζαν για ερεθισμούς στα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης και καμια φορά και στα δάχτυλα (απο αυτό έχω και εγώ ίδια πείρα). Αλλά τότε ούτε γαντια, ούτε μασκες ούτε στον ήλιο μοίρα. 

Αν δεν έχετε ενοχλήσεις όπως λες, και μαλιστα αισθάνεστε και καλύτερα, δεν θεωρώ συντρέχει λόγος ανησυχίας. Έξω απο την πόρτα σου η ρύπανση του αέρα είναι μεγαλύτερη.

 
  • Like
Reactions: Πενυ
Νομίζω ότι οι πραγματικά επιβλαβείς μονώσεις ήταν αυτές που κατασκευάζονταν από αμίαντο, ο οποίος πλέον απαγορεύεται. Πλέον όλα τα υλικά μόνωσης έχουν πιστοποιητικά ότι είναι "asbestos-free".

 
Όλες οι ίνες είναι βλαβερές αν τις εισπνεύσουμε, οι ίνες του υαλοβάμβακα είναι χοντρές και μακριές, και είναι δύσκολο να τις εισπνεύσει κανείς, το αναπνευστικό θα αντιδράσει στην αρχή του, στη μύτη και θα φταρνιστούμε. Ο αμίαντος είναι άλλη ιστορία, το αναπνευστικό δεν αντιδρά γιατί οι ίνες είναι μικροσκοπικές, φτάνουν στα πνευμόνια και κάθονται εκεί για πάντα, συσσωρεύονται, σκουριάζουν, (περιέχουν και σίδηρο) με τα γνωστά αποτελέσματα

 
  • Like
Reactions: Slew Rate
Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να συνδέει τον υαλοβάμβακα με καρκίνο. Είναι αδρανές υλικό το γυαλί, δεν μεταβολίζεται στον οργανισμό.

Όσον αφορά τα φίλτρα, προτείνω να ρωτήσεις κάποιον που είναι το αντικείμενο του. Αυτό που σκέφτομαι ειναι ότι ο υυαλοβάμβακας εκεί χρησιμοποιείται για λόγους μόνωσης και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέρος του φίλτρου του αέρα. Στους σωλήνες για εξαερισμό υπάρχει υαλοβάμβακας γύρω γύρω από τον σωλήνα, ντυμένος με αλουμίνιο που δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Νομίζω τα έχεις καταλάβει λάθος και προβληματίζεσαι άδικα.

 
Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.Εχω στείλει στην εταιρία πριν ανοίξω το θέμα και μου εχει στειλει τις πιστοποιήσεις,αλλά με παραπέμπει στους φορεις που εδωσαν πιστοποίηση για περαιτέρω πληροφορίες.Να είστε όλοι καλά,αν ειναι δυνατον αφήστε το θεμα ανοιχτό λίγο ακόμα

 
@Slew RateΚαλησπέρα και ευχαριστώ για την απαντηση!Ο υαλοβαμβακας ειναι εμφανής σε όλο φίλτρο,χρησιμοποιείται για να δεσμεύει τα σωματίδια,οχι ως μονωτικο.Αν κοιτάξεις το φιλτρο από κοντά φαινονται ξεκάθαρα οι ίνες του υαλοβάμβακα και μάλιστα μπορεί κανείς να δει  και τα μαυρα σωματίδια που ειναι μπλεγμένα μεσα στο πλεγμα του υαλοβάμβακα.Ο ΠΟΥ εχει καταταξει τον υαλοβάμβακα στα καρκινογόνα κατηγορίας 3.Θα μου πεις τα παντα ειναι καρκινογόνα σε δεδομένες δοσεις..ολα δηλητήρια ειναι αναλογα με τις δόσεις στις οποίες εκτίθεσαι..Λογω της μικρής εγω δυστυχώς βλεπω δράκους παντού..ισως και εκεί που δεν υπαρχουν

 
Λογω της μικρής εγω δυστυχώς βλεπω δράκους παντού..ισως και εκεί που δεν υπαρχουν


Αγαπητή κυρία

Δεν μπορώ να φανταστώ καν, ποιες ειδικές συνθήκες σας οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις. Που μπορεί να κατοικείτε ώστε να χρειάζεστε αυτό το είδος ατμοσφαιρικού καθαρισμού; Και που βρήκατε τις πληροφορίες για το ότι χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, στο κυβερνητικό μέγαρο κλπ;

Επειδή μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα, διαβάζω εδώ και δύο ώρες και προκύπτει ότι το HEPA (high efficiency particulate air) είναι τύπος φίλτρου και όχι απαραιτήτως Brand Name. Άρα, εφ' όσον μιλάμε για σπίτι, δεν έχετε φίλτρα HEPA αλλά φίλτρα τύπου HEPA, από κάποιον κατασκευαστή που δεν μας λέτε ποιος είναι.

Σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο:

"Is there a certification process for residential HEPA filters (consumer-grade)?

A manufacturer making air purifiers for use in your home cannot go to the DOE and get a HEPA seal of approval to use on their packaging. If an air filter claims to be a HEPA filter, you are basically trusting that the manufacturer had the filters tested and that they meet the DOE standard. The EPA notes that, “there is no widely accepted definition of HEPA performance in consumer products. Thus, they are unlikely to be equivalent in performance to HEPA-designated filter systems used in health care buildings and industrial processes, but still have very high removal efficiency (i.e., usually 99% or higher) for the reported particle sizes tested.” (Πηγή: https://molekule.com/blogs/all/true-hepa-filter-what-it-is-and-what-it-isnt)

Το ότι "περιέχουν υαλοβάμβακα" του οποίου βλέπετε τις "ίνες", δεν τα θεωρώ βέβαια, εκτός αν όντως έτσι σας ενημερώνει ο κατασκευαστής των προϊόντων που επιλέξατε.

Τέλος, υποθέτω ότι κάποιος ειδικός σας προέτρεψε να τα κάνετε όλα αυτά, δηλαδή ελπίζω ότι δεν τα έχετε αποφασίσει μόνη σας στο όνομα κάποιας προϊδέασης ότι το μωρό πρέπει να μεγαλώνει σε αποστειρωμένο περιβάλλον (το οποίο, επί τη ευκαιρία, δεν ισχύει εκτός αν υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα κάτι που απεύχομαι).

 
  • Like
Reactions: Slew Rate
@trolleyΚαλησπέρα σας,τα φίλτρα hepa ειναι φτιαγμένα από υαλοβάμβακα ή πολυπροπυλένιο.Τα συγκεκριμένα στα οποία αναφέρομαι ειναι φίλτρα υαλοβάμβακα κατα τον κατασκευαστή.Η εταιρία στην οποία αναφέρθηκα στο μήνυμα είναι η winix.Τα φίλτρα ειναι true hepa ,οχι hepa style(οι  οργανισμοί ecarf,allergy uk και aham  βεβαιώνουν στις αναφορές τους οτι συγκρατουν το 99,999% των σωματιδίων).Τη συσκευή που προμηθεύτηκα εγώ την ειδα στο Ιασω και στον Ιατρικό Ομιλο Αθηνών.Υπαρχει και σε πολλά άλλα νοσοκομεία και πλήθος ιατρείων.Μάλιστα στη σελίδα της εταιριας αναφέρονται ονομαστικά όλα τα νοσοκομεία αλλά και οι ιατροι που το προμηθεύτηκαν(φανταζομαι οτι έχουν δωσει συγκαταθεση για τη χρήση του ονόματός τους).Τα  υπόλοιπα που αναφέρετε ή υποθέτετε ή εμμέσως ρωτάτε ειναι άνευ περιεχομένου.Καλή σας συνέχεια.Ευχαριστώ πραγματικά όλους σας για το ενδιαφέρον που δείξατε.Αν ο moderator συμφωνεί,εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αν κλείσει το θέμα.

 

Trending...

Νέα θέματα