To δικό μου "βασικό" πρόβλημα όσον αφορά τα μεγάφωνα και τη συμπεριφορά τους σε ένα εκάστοτε δεδομένο rig, είναι το ότι όλοι πηγαίνουν με μπούσουλα τη φήμη ή λανθασμένη εντύπωση. Δηλ. βασίζονται στο μάρκετινγκ της εταιρείας μεγαφώνου και στο word of mouth (τοπικό ή παγκόσμιο) και σε κάποιο βαθμό σε εσφαλμένες υποθέσεις. Πχ. άκουσα το greenback σε έναν Α ενισχυτή. Μου άρεσε πολύ. ΤΟ greenback είναι καλό. Το greenback δεν μου αρέσει. Είναι υποθέσεις που κάνουμε όλοι ασυνείδητα, σαν πρώτη εντύπωση. Η μόνη ασφαλής οδός είναι να έχεις ακούσει το μεγάφωνο στον ίδιο ενισχυτή, και πάλι, είναι τόσο δύσκολη η αναλυτική επιλεκτική ακοή (δηλ. να θυμάσαι τις παραμέτρους του ήχου). Εγώ δυσκολεύτηκα πχ, ακόμη και στην επί τόπου εναλλαγή. Έπαιξα καθαρό-βρώμικο, έβγαλα stock έβαλα replacement, ξαναέπαιξα καθαρό βρώμικο. Ε, σε 5-10 λεπτά, και με το πρώτο παίξιμο, είχα ήδη ξεχάσει τα επιμέρους του προηγούμενου μεγαφώνου. Αν δεν είχα ηχογραφήσει με το κινητό, θα ήμουν χαμένος. Και μπορεί να είχα ήδη σχηματίσει γνώμη με βάση την τιμή πχ, ή την επιλεκτική μνήμη. Φθονώ τους ανθρώπους που θυμούνται λεπτομέρειες ήχου και είναι σίγουροι για το τι ακούν.
Και είναι και τομέας (ο ενισχυτής) που δεν τον γνωρίζω καθόλου, τεχνικά, και δεν ξέρω που πατάω και που πηγαίνω όσον αφορά επιλογές σε specs και ιδιότητες.
Επίσης έχω την αίσθηση ότι η Celestion προηγείται από άποψη marketing/status. Δηλ. υπάρχει η γενική εντύπωση ότι Celestion=Good, (άλλη μάρκα)=πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις το καλό. Σαν να έχει εδραιωθεί ότι οτιδήποτε Celestion είναι καλό, και όταν κάποιος λέει "μεγάφωνο" η πρώτη μάρκα που έρχεται στο νου είναι αυτή.
Έχω χάσει ένα thread όπου είχα εκφράσει άλλες ανησυχίες περί clean headroom και υπερβολικού compression στον ενισχυτή μου και ψαχνόμουν να βρω μεγάφωνο. Ευτυχώς προτάθηκε από τον
@Superfunk η αντικατάσταση της προενισχύτριας με 12AY7 (αντί 12ΑΧ7). Και πάλι εκεί, πήγα να ακολουθήσω λανθασμένο trend που εκθείαζε τις 5751 γι' αυτή τη δουλειά. Έσκασα 25Ε για μια TUNGSOL (κιμπάρης) και όταν την έβαλα πάνω, ήταν σαν να πέταξα 25Ε. Όταν έβαλα μια 12AY7 των 9Ε είδα το φως! (Τhanx SF!) Eκεί ναι, πήγε το πράγμα προς εκεί που ήθελα και σώθηκε το lifespan κατοχής ενός ενισχυτή (είχα αποφασίσει να τον δώσω πιο πριν).