High frets ακόμα και μετά από level και set up;

MrRush

Ενεργό μέλος
Πόντοι
143
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Καλησπέρα.

Έχω μια Fender Player Series Stratocaster που την αγόρασα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μόλις την πήρα, είχε λίγο fret buzz και την πήγα για set up σε πολύ γνωστό τεχνικό/κατασκευαστή εδώ στην Πάτρα ο οποίος βρήκε πως η ταστιέρα είχε αρκετά high frets και του είπα πως αφού είναι καινούργιο το όργανο ας κάνουμε και ένα level να είναι σωστό. Η κιθάρα έπαιζε τέλεια μετά από αυτό.

Αρχές Ιουνίου την πήγα πάλι για ένα set up γιατί ήθελα να αλλάξω από 10άρες σε 9άρες χορδές λόγω πόνου στα χέρια και ήξερα ότι ήθελε αλλαγές λόγω των μικρότερων δυνάμεων που ασκούν οι λεπτότερες χορδές.

Όλα καλά μέχρι χθες όπου ξαφνικά άρχισα να ακούω σοβαρό fret buzz και σε ανοιχτές χορδές και πατώντας μερικά τάστα. Θα έλεγα πως πλέον έχει ξεφύγει από το "ακούω fret buzz και νότα" και έχει πάει στο "ακούω κυρίως fret buzz". Πήρα μια πιστωτική και την χρησιμοποίησα σαν fret rocker και παρατήρησα πως στα τάστα που ακούω πιο σοβαρά το fret buzz, έχει high fret στο επόμενο.

Θα πάρω πάλι τον τεχνικό και είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί η λύση όμως μου κάνει τρομερή εντύπωση πως γίνεται:

1) Μια κιθάρα που δεν είναι των 200 ευρώ να έχει τέτοια θέματα, ειδικά το factory fret level που ήταν κακό.

2) Πως γίνεται να προέκυψε ένα τέτοιο πρόβλημα από την μια στιγμή στην άλλη;

3) Ακόμα και από την μια στιγμή στην άλλη να μην ήταν, που σημαίνει πως αναπτυσσόταν κάποιο καιρό και χθες έφτασε στο σημείο να είναι παρατηρήσιμο, πως είναι δυνατόν μέσα σε 7 μήνες από το τελευταίο fret level να έχει πάλι θέμα;

Η κιθάρα ζει αποκλειστικά στο δωμάτιο μου το οποίο είναι κλιματιζόμενο αλλά όχι συνέχεια. Την τελευταία εβδομάδα έχω κάτσει περισσότερο στο σπίτι και έχω περισσότερες ώρες το κλιματιστικό ανοιχτό αλλά πάλι από την ώρα που πέφτω για ύπνο μέχρι να κάτσω πάλι στο δωμάτιο και να βάλω κλιματιστικό, η κιθάρα κάθεται σε ζέστη. Δεν υπάρχει αφυγραντήρας ή κάτι τέτοιο στο σπίτι.

Το πιο ενοχλητικό στην όλη ιστορία είναι το κόστος και το πέρα δώθε στον τεχνικό, καθώς και ότι δεν μπορώ να ησυχάσω και να χαρώ την πρώτη μου καλή κιθάρα γιατί όλη την ώρα έχω στο μυαλό μου ότι κάτι μπορεί να είναι off. 

Οι αλλαγη από 10άρες σε 9άρες είναι δυνατό να προκαλέσει παραπάνω buzz, σε συνδυασμό με την αλλαγή καιρού και την ανάγκη να επαναρυθμιστεί το relief.

Αύξησε λίγο το relief, δηλαδή πάρε το άλεν και στρίψε λίγο το truss rod προς λεπτές χορδές. Θα αυξηθεί η απόσταση των χορδών από τα τάστα, και δεν θα έχεις θεμα.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνεις αρκετές φορές τον χρόνο, ώστε να έχεις πάντα την ίδια αίσθηση στο αριστερό χέρι. Δεν είναι κάτι...

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, απλά, να θέλει αλλαγή στις χορδές και αμέσως να στρώσει, στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί το relief λόγω αλλαγης καιρού. (σε όλες τις κιθάρες μου το relief συνέχεια αλλάζει)

Την πήρε από setup στην κατάσταση που περιγράφει

"....Αρχές Ιουνίου την πήγα πάλι για ένα set up γιατί ήθελα να αλλάξω από 10άρες σε 9άρες χορδές λόγω πόνου στα χέρια και ήξερα ότι ήθελε αλλαγές λόγω των μικρότερων δυνάμεων που ασκούν οι λεπτότερες χορδές.

Όλα καλά μέχρι χθες όπου ξαφνικά άρχισα να ακούω σοβαρό fret buzz και σε ανοιχτές χορδές....."

• Like
Reactions: rgxinap
ειδικά το factory fret level που ήταν κακό.

Fender κάτω από τα 2000 ευρώ με αξιοπρεπές fret level & crowning δεν υπάρχει. 

Κατά τα άλλα μέτρα το relief .

Κατά πάσα πιθανότητα μάλλον χρειάζεται να δώσεις λίγο. 

Μια κιθάρα στην οποία έχει γίνει σοβαρό FL and CR  δεν ...ξελεβελαρεται πάντως. 

Όλα καλά μέχρι χθες όπου ξαφνικά άρχισα να ακούω σοβαρό fret buzz και σε ανοιχτές χορδές και πατώντας μερικά τάστα. Θα έλεγα πως πλέον έχει ξεφύγει από το "ακούω fret buzz και νότα" και έχει πάει στο "ακούω κυρίως fret buzz". Πήρα μια πιστωτική και την χρησιμοποίησα σαν fret rocker και παρατήρησα πως στα τάστα που ακούω πιο σοβαρά το fret buzz, έχει high fret στο επόμενο.

Σε ποια τάστα έχεις fret buzz?

Μια κιθάρα στην οποία έχει γίνει σοβαρό FL and CR  δεν ...ξελεβελαρεται πάντως. 

Δεν έχω κάνει σε καμία κιθαρα μου τέτοιες εργασίες, και όλες είναι κάτω του διχίλιαρου. Κάποιες έχουν τέτοια θεματάκια και έχω αναγκαστεί να ανεβάσω 1-2 χιλιοστά το ύψος χορδών (action και relief) και σχεδόν έχω εξαλείψει το θέμα. Το leveling είναι απαραίτητο για κατέβει το action εκεί που πρέπει, χωρίς τριξίματα.

Πάντως, στον φίλο είναι καθαρά θέμα ρύθμισης ή και αλλαγής χορδών.

Δεν έχω κάνει σε καμία κιθαρα μου τέτοιες εργασίες, και όλες είναι κάτω του διχίλιαρου.

δεν ειναι Fender ομως ?

Squier θες να πεις ?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Haha
Reactions: cigaret13
Το θέμα είναι ότι όταν εσύ την παρέλαβες με 9ρες ήταν ok και για σχεδόν δυο μήνες....που την αφήνεις την κιθάρα;Έχεις κάποιο rack?Όλα φτιάχνονται αρκεί να μην έχει στρίψει το μανίκι....

• Like
Μάθημα νούμερο 1: Μην βγάζεις συμπεράσματα μετρώντας με λάθος εργαλεία.

Turns out ότι η πιστωτική δεν είναι και πολύ ίσια στην άκρη άρα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να χρησιμοποιήσεις για fret rocker.

Την πήγα στον τεχνικό και τσεκάραμε με το fret rocker που είχε και είναι κομπλέ τα τάστα.

Αυτό που έχει γίνει είναι ότι η κιθάρα έχει πολύ σκληρό λαιμό και ουσιαστικά το Truss rod δεν κάνει κάτι, είναι τελείως λάσκα. Μου έγινε πρόταση να αλλάξω το stand που χρησιμοποιώ γιατί τώρα η κιθάρα κρέμεται και κρέμεται από την μία μεριά επειδή το headstock είναι ασύμμετρο (δείτε φωτογραφία).

Το νέο stand που θα πάρω θα πρέπει να κρατάει τον λαιμό έτσι ώστε να υπάρχει μια ελαφριά πίεση προς την κατεύθυνση των χορδών και να καμπυλώσει φυσικά ο λαιμός.

Ο λόγος που δεν εμφανίστηκε νωρίτερα το θέμα (υποθέτουμε) είναι ότι μετά το set up έφυγα διακοπές μέσα σε λίγες μέρες και την είχα στην θήκη της να στέκεται στον τοίχο (άρα είχε και την πίεση του βάρους της προς στην κατεύθυνση των χορδών). Αφού γύρισα, τώρα την τελευταία εβδομάδα κάθεται στο stand που έχω και επίσης το τελευταίο τριήμερο έπεσε η υγρασία 20% οπότε μάλλον έπαιξε τον ρόλο του και αυτό.

Του την άφησα να την παρατηρήσει πως θα πάει και στην χειρότερη αν δεν έρθει εκεί που πρέπει ο λαιμός, θα βάλουμε 10άρες που δεν είχε κανένα πρόβλημα

image.png

Το θέμα είναι ότι όταν εσύ την παρέλαβες με 9ρες ήταν ok και για σχεδόν δυο μήνες....που την αφήνεις την κιθάρα;Έχεις κάποιο rack?Όλα φτιάχνονται αρκεί να μην έχει στρίψει το μανίκι....
Τέλος Μάη την πήγα άρα κάπου ένα μήνα και κάτι είναι από το set up.

Αρχικά την είχα για λίγες μέρες στο stand μετά έφυγα διακοπές από 5 μέχρι 20 Ιουνίου και την έβγαλα πάλι στο stand από 21 μέχρι τώρα.

Το αστείο είναι ότι την τελευταία φορά που πήγα λέγαμε για two way truss rod που έχουν κάποιες κιθάρες και αναρωτιώμουν πόσο άτυχος πρέπει να είσαι για να θες adjustment από την άλλη κατεύθυνση. Δεν έτρωγα ?καλύτερα; ?

Αυτό που έχει γίνει είναι ότι η κιθάρα έχει πολύ σκληρό λαιμό και ουσιαστικά το Truss rod δεν κάνει κάτι, είναι τελείως λάσκα.

Δεν το κατάλαβα αυτό. Τι εννοείς σκληρό λαιμό και το truss rod δεν κάνει κάτι? Δεν εχει double action truss rod?

Δεν το κατάλαβα αυτό. Τι εννοείς σκληρό λαιμό και το truss rod δεν κάνει κάτι? Δεν εχει double action truss rod?
Όχι, δεν είναι double action το truss rod. Απλά το ξύλο έχει αρκετό tension προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που τραβάνε οι χορδές και δεν χρειάζεται να το σφίξουμε καθόλου για να αντισταθμίσει την δύναμη των χορδών. Ουσιαστικά, έχει δεν έχει truss rod, με τις 9άρες δεν υπάρχει διαφορά. 

• Like
Δηλαδή, δεν μπορείς να δώσεις καμπύλη στο μανίκι, χαραλώνοντας το truss rod. Ατυχία...

Κακό πράμα, τελικά, το single action truss rod. Ευτυχώς δεν μου έχει τύχει παρόμοιο πρόβλημα, διότι θα είχα ξενερώσει με το όργανο. Και παίζω μόνο με 9άρες...

[SIZE=15.4px]Άλλαξε την βάση, όπως σου είπε ο τεχνικός, και πιθανότατα να χρειαστεί να αλλάξεις πάλι σε 10άρες.[/SIZE]

• Like
Reactions: MrRush
Αυτό που έχει γίνει είναι ότι η κιθάρα έχει πολύ σκληρό λαιμό και ουσιαστικά το Truss rod δεν κάνει κάτι, είναι τελείως λάσκα.

οταν την πιέζεις (ελαφρά) προς την μία ή άλλη φορά-κατεύθυνση, όσο παίζεις ανοικτες χορδες, ακούς την τονικότητα να ανεβαίνει - κατεβαίνει ? αν αυτο συμβαίνει εύκολα δεν είναι και τόσο τέρας το μπράτσο όσο φαντάζεσαι.

Σταθερότητα απο τις 7 κιθάρες που έχω έχει μονο η ibanez 7-χορδη που έχει μέσα και 2 KTS rods απο τιτάνιο. Ολες οι άλλες λιγο πολυ εχουν ευαισθησία με τον καιρό-υγρασία.

[SIZE=15.4px]Άλλαξε την βάση, όπως σου είπε ο τεχνικός, και πιθανότατα να χρειαστεί να αλλάξεις πάλι σε 10άρες.[/SIZE]

12-'αρες θα 'ελεγα να στρώσει λίγο χαρακτήρα και η κιθάρα και ο παίκτης... μετά απο κανα μήνα, θα βάλει 9-αρες και θα θέλει σφίξιμο το truss rod!

• Συμφωνώ
Reactions: Superfunk
οταν την πιέζεις (ελαφρά) προς την μία ή άλλη φορά-κατεύθυνση, όσο παίζεις ανοικτες χορδες, ακούς την τονικότητα να ανεβαίνει - κατεβαίνει ? αν αυτο συμβαίνει εύκολα δεν είναι και τόσο τέρας το μπράτσο όσο φαντάζεσαι.
Εντάξει αυτή την δύναμη που βάζω δεν μπορώ να την ποσοτικοποιήσω. Αλλάζει αλλά μπορεί να βάζω αρκετή δύναμη για να αλλάξει. Γενικά δεν είμαι και πολύ φαν να κάνω bend το ξύλο με το χέρι μου και ψιλοτρομάζω όταν βλέπω άλλους να παίζουν και το κάνουν, μην ακούσω κανένα κρακ

12-'αρες θα 'ελεγα να στρώσει λίγο χαρακτήρα και η κιθάρα και ο παίκτης... μετά απο κανα μήνα, θα βάλει 9-αρες και θα θέλει σφίξιμο το truss rod!

+1000

Και κουρδισμενες ένα ή ενάμιση τόνο πάνω.

Κλασσικό τρικ σε όλες τις vintage Fender που έχουν "πετρωμενα " μπράτσα.

• Like
+1 ετσι μπράβο να την πάει αίμα, έτσι.

Έχω δει από γνωστό τεχνικό να αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα με την χρήση πρέσας.

Απλά ήταν κλασική κιθάρα και ήταν σκευρομένη ανάποδα απ'ότι η δικιά σου.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Reactions: bouzoukleri

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα