Guitar quiz

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Δυνατό μέλος
Πόντοι
938
1734332912127.png

Στη φωτογραφία παραπάνω βλέπουμε αριστερά τον σολίστ Δημήτρη "Μπέμπη" Στεργίου με Gretsch 6124 1958 και δεξιά τον κολλητό του τραγουδιστή Στέλιο Σουγιουλτζή με κάποια αγνώστου ταυτότητας archtop.

Η γενικότερη φυσιολογία με πάει προς Gibson Es150 αλλά ο μαγνήτης που μοιάζει με goldfoil με μπερδεύει. Απο την άλλη σκεφτουμουν οτι θα μπορούσε να είναι Levin αλλά δεν έχει cutaway. Λογικά το τρίχορδο είναι Ζοζέφ.

Έχει κανείς καμια ιδέα για το τι μπορεί να κρατάει ο Σουγιουλτζής?

Για να δούμε τι θα συνεισφέρει η έμπειρη ματιά του @odis13

Βασικά παίζει να έβγαλε τον Charlie Christian και να έβαλε κάτι άλλο απο μαγνήτη?

Μα τι μανία και αυτοι οι φωτογράφοι στα 50ς να κόβουν τα headstocks απο το κάδρο....

Last edited:
Δεν έχω κάτι conclusive ακόμη, θα κοιτάξω αργότερα κανα δυο βιβλία να τσεκάρω κάποιες υποψίες.

Aρχικά λόγω pickguard σκέφτηκα ότι ίσως είναι κάποια απο τις πιο φτηνές Epiphone, ίσως Epiphone Olympic ή Zenith αλλά δεν είμαι σίγουρος λόγω των dots - το διπλό dot σε 12 και 7 με βαζει σε σκέψεις. Η Royal είχε τέτοια inlays αλλά είχε και χαρακτηριστικά multi-piece f-holes που δεν βλέπω εδώ.

Ο μαγνήτης μπορεί κάλιστα να είναι αργότερη προσθήκη. Αν βλέπω καλα τα ποτενσιόμετρα είναι πάνω σε κάποιο μικρό plate?

Μια άλλη πιθανότητα είναι κάποια πολύ πρώιμη (1955-1960) Guild - τα πιο οικονομικά μοντέλα της εταιρείας τότε ήταν σχεδόν αντίγραφα των Epiphone, η Α-50 (Χ-50 χωρίς μαγνήτη) είναι πολύ κοντά σε γραμμές αλλά πάλι όχι 100% fit.

ή Zenith αλλά δεν είμαι σίγουρος λόγω των dots - το διπλό dot σε 12 και 7 με βαζει σε σκέψεις.
Βρήκα Zenith με double dot μόνο στο 7ο τάστο, άλλη μία με μόνο στο 12ο και άλλη μία στο 5ο και 9ο μαζί. Οπότε γιατί να μην βγήκε και ένα μοντέλο με Ddot στα 7 και 12?

Ο μαγνήτης μπορεί κάλιστα να είναι αργότερη προσθήκη.
Υπάρχει και η e422t Century με μαγνήτη και ποτενσιόμετρα που μοιάζει αρκετά

Δεν είμαι ο odis αλλά μάλλον πρόκειται για μια Epiphone Zenith
Κοιτάω μια του '39 και έχει πάρα πολλές ομοιότητες, αλλά είναι τα διπλά dots και τα έξτρα ποτενσιόμετρα δεν ματσάρουν. Να είναι κάποια μόντα;
Οπότε γιατί να μην βγήκε και ένα μοντέλο με Ddot στα 7 και 12?
Το θεωρώ πολύ πιθανό.
η e422t Century με μαγνήτη και ποτενσιόμετρα που μοιάζει αρκετά
Έχει στοιχεία, αλλά δεν νομίζω ότι είναι.

Βρήκα Zenith με double dot μόνο στο 7ο τάστο, άλλη μία με μόνο στο 12ο και άλλη μία στο 5ο και 9ο μαζί. Οπότε γιατί να μην βγήκε και ένα μοντέλο με Ddot στα 7 και 12?
Ναι δεν είναι καθόλου απίθανο, off-spec όργανα βγαίνανε αβέρτα και ειδικά σε παλαιότερες εποχές.

O μαγνήτης είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι αργότερη προσθήκη λόγω του plate με τα controls - τέτοιου τύπου plates με vol/tone είχαν διάφορες after-market επιλογές τύπου De-Armond; δείτε πχ αυτή εδώ την Guild A-50 (1959) με after-market ηλεκτρικά. Υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο παίζει και εδώ.

1734342874171.png

Υπήρχαν κάποιοι κατασκευαστές που βάζανε plates πάνω στο καπάκι για τα controls (η Hofner το έκανε αυτό, και το έχω δει και σε Epiphone/πρώιμες Guild) αλλά ήταν πάντα τελείως διαφορετικής μορφής και σε άλλο σημείο.

Μέχρι στιγμής my money is on Epiphone (προ-Gibson) ή πολυ παλιά Guild A-50.

I think we have a winner!

Μάλλον αυτή η τελευταία φωτογραφία είναι η πιο πιθανή ομοιότητα. Βέβαια το control plate δε φαινεται τοσο ψωμωμένο αλλά μπορει να ειχε γινει και μοντα. Στην Αμερική τις κονόμησαν όταν ειχαν πάει με την Σεβάς Χανούμ.

Πάντως οι Gretsch είχαν σουξέ στο πάλκο για όσους μπορούσαν να τις αγοράσουν....
1734347521893.png

1734347599552.png

1734347617875.png

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back