Δεν έχω πείρα από το K Station, αλλά σχεδόν αυτούσια η engine του με μερικά updates (η ΚS) βρίσκεται στο X Station. Έχω συγκρίνει πολύ εκτεταμένα το Xio και το X Station, το οποίο έχω εδώ και χρόνια. Έχουν σχεδόν ίδιες δυνατότητες, αλλά από πλευράς layout και αίσθησης στα πλήκτρα το X Station είναι πολύ καλύτερο, που και τα δυο αυτά είναι κάπως άσχημα στο Xio. Και τα δυο έχουν εξαιρετικό value for money μιας και είναι controllers, κάρτες ήχου με δυο mic preamps, virtual analog hardware synths και με πληθώρα ενσωματωμένων εφφέ, αλλά η σαφώς καλύτερη επιλογή είναι το X Station. Έχει και ίσως την καλύτερη αίσθηση που έχω συναντήσει σε κλαβιέ συνθεσάιζερ (με aftertouch που το Xio δεν έχει).
Επίσης, αντέχει κακομεταχείριση (το έχω χρησιμοποιήσει σε αρκετά λάιβ χωρίς να καταλάβει τίποτα από στριμώγματα σε βαν, πορτ μπαγκάζ κλπ κλπ) και το layout του με τα πολλά κουμπιά και faders βοηθάει πολύ στον real time έλεγχο πολλών παραμέτρων, είτε σαν hardware synth είτε σαν controller (και με πολλά καλοφτιαγμένα templates για Reason, Cubase κλπ). Έχει σταματήσει η παραγωγή του βέβαια, επομένως θα κοιτάξεις να το βρεις μεταχειρισμένο.
Ένα ακόμη καλό είναι πως τα patches του Xio είναι 100% συμβατά με του X Station, και τούμπαλιν. Ευτυχώς γιατί η user community είναι φτωχή και δεν θα βρεις έξτρα ήχους από αυτούς. Είναι όμως ευκαιρία να κάτσει κάποιος να ασχοληθεί με την subtractive σύνθεση, και ειδικά το X Station είναι πρώτης τάξεως "σχολείο" για αυτήν, κάτι που υποστηρίζεται από το λεπτομερέστατο manual.
Από πλευράς ήχου είναι θεσπέσιο - περισσότερο της "ευγενικής" σχολής, αν και δεν τα πάει άσχημα και σε πιο άγριους ήχους - αλλά ορισμένες φορές όταν έρχεται στα όριά του από πλευράς φωνών, noise και εφφέ "ψηφιακίζει" λίγο. Τα πάει εξίσου καλά σε ambient ήχους σε στυλ FM αλλά και σε αναλογικούς, και απογειώνεται με τα on board εφφέ (κι αυτά ακούγονται λίγο ρηχά αν το παρακάνεις, αλλά όσο δημιουργείς λιτούς ήχους δεν έχουν πρόβλημα).