Παίδες αγγίξατε πονεμένες χορδές
Έχω ένα χρόνο που τελείωσα το Φυσικό αθήνας. Έκανα μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχιακή εργασία "Μελέτη των κανόνων της αρμονίας με επεξεργασία σήματος". Αυτό ακριβώς που αναφέρατε ήταν ο σκοπός μου να σπουδάσω σε μεταπτυχιακό στην ελλάδα. Οι λύσεις ήταν 2.
1.) Να αρχίσω κάποιο διδακτορικό στον χώρο σε κάποιο τμήμα(μουσικών σπουδών, φυσικό, πληροφορική).
2.) Να μπώ σε ένα μεταπτυχιακό σάν αυτό του ιονίου.
Τί έγινε. Το τμήμα μουσικών σπουδών για διδακτορικό απαιτεί βαθμό πτυχπίου 7 το λιγότερο και γνώση μουσικού οργάνου. Τα δύο αυτά τα είχα σε 6,49 και πτυχίο κλασσικής κιθάρας άρα τζίφος.
Το μεταπτυχιακό στο ιόνιο ουσιαστικά ζητούσε πτυχιούχους που να είχαν κάποια επαφή-σχέση-εμπειρία με την ηλεκτρονική μουσική. Γενικώς οι κατευθύνσεις του είναι από τη μία σύνθεση ηλεκτρακουστικής μουσικής και από την άλλη ηλεκτρονική μουσική τεχνολογία. Γενικώς δίνουν μία προτίμηση στο πρώτο όσον αφορά την εμπειρία των υποψηφίων. Εγώ έστειλα το φάκελό μου με βιογραφικό σημείωμα, μια έκθεση σκοπιμότητας, τη διπλωματική μου, το πτυχίο του φυσικού και ένα σι-ντι με κάποια δείγματα δουλειάς μου στον τομέα της μουσικής τεχνολογίας- σύνθεσης. Απ'ότι είχα μάθει και απο τους καθηγητές που τους πήρα τηλέφωνο, ο φάκελός μου ήταν αρκετά πλήρης και μάλλον θα με πέρνανε. Πήρα όμως τον πού!@#$%ο. Απ'ότι φάνηκε φέτος είχανε πολλούς υποψήφιους και αποφασίσανε να πάρουνε μόνο τους υποψήφιους από το τμήμα τους.
Γενικώς εκεί δέν θέλουνε άτομα τα οποία ψάχνουν απλά να πάρουν κάποιες γνώσεις ηχοληψίας αλλά που να έχουν σαφή αντίλιψη της ηλεκτρακουστικής μουσικής. :?
Γενικώς όμως υπάρχουν πολύ καλά μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και ειδικά στη γαλλία όπου υπάρχουν και ινστιτούτα, σαν το IRCAM, που κάνουν πολύ καλή δουλειά και στη μουσική τεχνολογία αλλά και στην ηλεκτρακουστική μουσική γενικότερα.
Ακόμα πολύ ενδιαφέρον έχει ο κύκλος θερινών μαθημάτων του παραπάνω μεταπτυχιακού στο ιόνιο στον οποίο δέχονται και επιπλέον κόσμο εκτός από μεταπτυχιακούς.