Μεγάλη κουβέντα, δεδομένης της ώρας (!), αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με την προσωπική μου εμπειρία κάποια μπάσσα έχουν πολύ καλή Β, ενώ ορισμένα υστερούν εμφανώς.
Θεωρητικά το 35' scale βοηθάει, αλλά και πάλι έχω ακούσει εξαιρετική Β σε 34' μπάσσο. Νομίζω ότι είναι μάταιο να κάνω μια λίστα με ποια μπάσα μου φάνηκαν ότι έχουν καλή Β μιας και όλο και κάποιος θα διαφωνήσει, άρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις ο ίδιος τα υποψήφια προς αγορά όργανα.
Όσο για τον ενισχυτή, εφ'όσον είναι σχετικά αξιοπρεπής δεν θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερο πρόβλημα- κατ'εμέ δεν εντοπίζεται εκεί το "πρόβλημα" με την Β που παρατηρούν ορισμένοι.
Συνήθως το sustain υποφέρει, ιδίως στα 5 πρώτα τάστα, αλλά όπως αναφέρθηκε το σωστό σετάρισμα μπορεί να κάνει θαύματα. Βέβαια, μην περιμένεις και πολύ χαμηλό action και sustain σε όργανο με μέτρια (ή κακή) Β...
Ένα άλλο θέμα είναι το πόσο ισορροπημένος είναι ο ήχος της Β σε σχέση με τις λοιπές χορδές- μου έχει τύχει να είναι καθαρός μεν, πολύ δυνατός δε! Βέβαια, και το gauge των χορδών παίζει το ρόλο του...
Εν τέλει, προσωπικά θα έλεγα πως δεν είναι σπάνιο να έχεις καθαρή και δυνατή Β, αλλά δεν είναι και δεδομένο. Όσα όργανα έχουν καλή Β με ωθούν να χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο την 5η αυτή χορδή- ειδάλλως καταλήγεις να παίζεις όπως ακριβώς με το 4χορδο.
Βέβαια, εδώ που τα λέμε, τι 4χορδο, τι 5χορδο, τι 6χορδο (χαχααχα!). Το 90% του χρόνου τα ίδια θα παίζεις ανεξαρτήτως αριθμού χορδών (τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω!)- από κει και πέρα είναι θέμα του πως βολεύεται ο καθένας, ηχητικά και παικτικά... νομίζω!
Ας μη σε αγχώνει λοιπόν το αν θα έχεις την καλύτερη Β του κόσμου- για όσες φορές θα χρειαστείς αυτά τα 5 ημιτόνια (αν και δε μπορώ να φανταστώ ποιος χτυπάει κενή Β-lol), τα περισσότερα αξιοπρεπή μπάσσα θα σε καλύψουν!