Εγώ βλέπω παρακολουθώντας το θέμα για πολύ πολύ καιρό, ότι υπάρχει ισχυρή διχογνωμία από όλες τις πλευρές και χωρίς καμία ξεκάθαρη απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γνώμες του καθενός, που μπαίνει σε ένα forum και γράφει την γνώμη του, όσο θεμελιωμένη κι αν είναι. Σε μία τελική, δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα 2. Π.χ. Αν τα 44.1 ή τα 48 κιλά, μας είναι αρκετά, τότε κάποιος πρέπει να ρίξει γιαούρτη στα μούτρα της m-audio για την παρακάτω παράγραφο σε manual της εταιρείας.
http://www.m-audio.com/images/global/manuals/SuperDAC.pdf
Σελίδα 8, κεφάλαιο OPERATION
The SUPER DAC 2496 is compatible with 24-bit, 20-bit, 18-bit, and 16-bit data.
The more bits per data word, the better the dynamic range. Better dynamic
range translates into higher audio quality.
The term "sampling rate" means the number of times that digital audio takes a
"picture" of the analog signal. The more times per second you take a picture of
the analog signal, the more accurate the digital representation is. Therefore,
higher sample rates equate to better audio quality. Whichever sampling rate
you send to the Super DAC, from 22 kHz to 100 kHz, the Super DAC
automatically detects the sample rate and synchronizes to it. Once locked to
the sample rate, the front panel "Data Valid" LED will light.
Αντίστοιχες ΕΠΙΣΗΜΕΣ δημοσιεύσεις, έχω να παραθέσω δεκάδες από πλήθος επώνυμες εταιρίες, manual, αναλύσεις, συζητήσεις, ηχολήπτες, κατασκευαστές, σχεδιαστές κτλ. Πέρα του ότι κάθε εταιρία, μπορεί να ευλογεί τα γένια της και τα προιόντα της, αξίζει να προβληματιστούμε για το αν ο κάθε ένας τελικά γράφει ή λέει "ότι του κατέβει" επί του θέματος. Στην λογική όμως "ας κάνω το καλύτερο που μπορώ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο", τα 48khz/24 bit θα πρέπει να είναι το ελάχιστο όριο δειγματοληψίας/αναλυσης που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε, ενώ εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι οι πιό τολμηροί θα πρέπει να καθιερώσουν τα 88.2 ή 96 khz, καθώς η κουβέντα περί χωρητικότητας σκληρού δίσκου και άλλων "περιορισμών" σε αυτές της ταχύτητες, αποτελεί μία καθαρή ηλιθιότητα, την στιγμή που έχεις έναν 500άρη σκληρό μόνο για να μαζεύεις mp3, ή έχεις πληρώσει 2500 ευρώ για ένα U87 ή 2000 για μία προενίσχυση και ξαφνικά το πρόβλημα σου είναι ο σκληρός δίσκος των 150 ευρώ. Για τα 192khz, ούτε λόγος να γίνεται...προς το παρόν...
http://www.m-audio.com/images/global/manuals/SuperDAC.pdf
Σελίδα 8, κεφάλαιο OPERATION
The SUPER DAC 2496 is compatible with 24-bit, 20-bit, 18-bit, and 16-bit data.
The more bits per data word, the better the dynamic range. Better dynamic
range translates into higher audio quality.
The term "sampling rate" means the number of times that digital audio takes a
"picture" of the analog signal. The more times per second you take a picture of
the analog signal, the more accurate the digital representation is. Therefore,
higher sample rates equate to better audio quality. Whichever sampling rate
you send to the Super DAC, from 22 kHz to 100 kHz, the Super DAC
automatically detects the sample rate and synchronizes to it. Once locked to
the sample rate, the front panel "Data Valid" LED will light.
Αντίστοιχες ΕΠΙΣΗΜΕΣ δημοσιεύσεις, έχω να παραθέσω δεκάδες από πλήθος επώνυμες εταιρίες, manual, αναλύσεις, συζητήσεις, ηχολήπτες, κατασκευαστές, σχεδιαστές κτλ. Πέρα του ότι κάθε εταιρία, μπορεί να ευλογεί τα γένια της και τα προιόντα της, αξίζει να προβληματιστούμε για το αν ο κάθε ένας τελικά γράφει ή λέει "ότι του κατέβει" επί του θέματος. Στην λογική όμως "ας κάνω το καλύτερο που μπορώ για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο", τα 48khz/24 bit θα πρέπει να είναι το ελάχιστο όριο δειγματοληψίας/αναλυσης που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε, ενώ εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι οι πιό τολμηροί θα πρέπει να καθιερώσουν τα 88.2 ή 96 khz, καθώς η κουβέντα περί χωρητικότητας σκληρού δίσκου και άλλων "περιορισμών" σε αυτές της ταχύτητες, αποτελεί μία καθαρή ηλιθιότητα, την στιγμή που έχεις έναν 500άρη σκληρό μόνο για να μαζεύεις mp3, ή έχεις πληρώσει 2500 ευρώ για ένα U87 ή 2000 για μία προενίσχυση και ξαφνικά το πρόβλημα σου είναι ο σκληρός δίσκος των 150 ευρώ. Για τα 192khz, ούτε λόγος να γίνεται...προς το παρόν...