• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Autoharp. Πώς λέγεται στα ελληνικά;

athenap

Μέλος
28 Οκτωβρίου 2007
83
0
6
2020
Ζάκυνθος
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Θέλω να μάθω αυτό που λέει και ο τίτλος!

Κάνω μια μετάφραση (την πτυχιακή μου δηλαδή) και δεν μπόρεσα να βρω την ελληνική λέξη για αυτό το όργανο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

:)

 
Autoharp απ οσο ξερω ειναι ενα ειδος απο σαντουρι!Τωρα πως να στο μεταφρασω ακριβως(?) , οταν το βρω θα σε πω!

Υπ οψιν, δεν ειναι αρπα, παρ ολο το ονομα!

Ελπιζω να βοηθησα λιγακι  :)

 
Το όργανο είναι ενα "τσίτερ" που μοιάζει λίγο στην λογική του με το κανονάκι (αν και έχει μονές μεταλλικές χορδές - όχι το σαντούρι που παίζεται με μπαγκέτες) με την προσθήκη σύστηματος παιξίματος συγχορδιών (που το κάνει πιο κυρίως κατάλληλο για ιδιοσυνοδεία τραγουδιών, αν κ μπορείς να το παίξεις όπως θέλεις).

Δεν νομίζω πάντως πως υπάρχει ελληνική λέξη για το autoharp ή το τσίτερ (zither).

 
Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ παιδιά! Θα το αφήσω ως έχει λοιπόν ή απλώς θα το μεταγράψω (οτοάρπ) και θα βάλω μια υποσημείωση να εξηγήσω τι είναι, αφού το κείμενο υποτίθεται ότι απευθύνεται στο "μέσο" αναγνώστη.

:)

 
zestair είπε:
'Οχι το τσίτερ ΔΕΝ είναι autoharp. Το autoharp είναι ένα είδος τσίτερ για συγχορδίες...
+1

Ευχαριστώ παιδιά! Θα το αφήσω ως έχει λοιπόν ή απλώς θα το μεταγράψω (οτοάρπ) και θα βάλω μια υποσημείωση να εξηγήσω τι είναι, αφού το κείμενο υποτίθεται ότι απευθύνεται στο "μέσο" αναγνώστη.

:)
Καλα θα κανεις, καλη συνεχεια  ;)

 
Ένα όργανο που του μοιάζει πολύ είναι το "ψαλτήρι", μεσαιωνικό όργανο που εξελίχθηκε στο "κανονάκι".

http://www.orfeas.org.gr/kanonaki.html

Σε αυτή τη σελίδα αναφέρει: "Το κανονάκι, παλαιότερα και κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν γνωστό με την ονομασία ψαλτήρι. Πότε η ονομασία κανονάκι αντικαθιστά την ονομασία ψαλτήρι, δεν το ξέρουμε. Είναι όμως φανερό ότι αυτό γίνεται με την εξάπλωση του Ισλαμισμού και την επαφή των Αράβων και των Τούρκων με τους λαούς της Ευρώπης. Οι αρχές του ψαλτηρίου ανιχνεύονται στο ασιατικό χώρο πριν τους αρχαιοελληνικούς, κλασικούς χρόνους. Στην Αρχαία Ελλάδα, απ’ τον Αριστοτέλη και το Θεόφραστο έως κα τον Αθηναίο κα άλλους συγγραφείς, έχουμε πολλές μαρτυρίες για μουσικά όργανα πιθανόν του τύπου ψαλτηρίου με τις ονομασίες τρίγωνο, ψαλτήριον, επιγόνειον, μάγαδις, σιμίκιον, κτλ. Στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, έχουμε πλήθος πληροφοριών για το ψαλτήριο που προέρχονται  από τα ιστορικά χειρόγραφα και τις τοιχογραφίες των εκκλησιών".

 

Trending...

Νέα θέματα