Εγώ συμφωνώ και με τους Starscream kai Alchemist ταυτόχρονα!
Αν είσαι σε σφιχτό προυπολογισμό και θες μητρική με κάρτα ήχου θα σου πρότεινα να προσανατολιστείς σε μητρικές που συμμορφώνονται με προδιαγραφές Intel VIIV ή AMD Live! . Προσωπικά θα κλίνω προς το Live! και ειδικότερα υλοποίηση με chipset AMD 690G - μέχρι πριν κανα μήνα ήταν ότι ισχυρότερο σε λύση όλα σε ένα, ισοδύναμη με ATI 1250 (αν έχει βγάλει η nVidia κάτι πιο πρόσφατο και ισχυρό διορθώστε με γιατί η τεχνολογία τρέχει!!) και βγαίνει και με έξοδο HDMI. Οι προδιαγραφές αφορούν υλοποιήσεις Media Centers ως εκ τούτου οι μητρικές είναι φουλ εξοπλισμένες και δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τις μητρικές χωρίς κάρτα γραφικών (πχ. η Asus, αν δε κάνω λάθος, έχει βγάλει μια υλοποίηση με RAID 10 συν όλα τα άλλα γνωστά καλούδια). Βγαίνουν και σε microATX και σε full ATX. Στα μείον, ότι δεν έχουν εκτεταμένες επιλογές για overclocking και άλλα περίεργα σκαλίσματα στο BIOS και δεν έχουν βγει ακόμη υλοποιήσεις με μνήμη DDR3 (πρόσφατη, γρήγορη και ιδιαίτερα ακριβή μέχρι στιγμής τεχνολογία!). Εντάξει, τρώει κάποιους πόρους από το σύστημα αλλά δε νομίζω ότι θα 'χεις κανά ορατό πρόβλημα. Τώρα δε ξέρω αν βάλεις Vista με full aero τι πόρους θα καταναλώνει, αλλά με XP δε νομίζω να 'χεις τίποτε παρατράγουδα.
Αν σε παίρνει οικονομικά πάντως, θα σου πρότεινα και γω κάρτα εξωτερική πχ. nVidia GeForce 6600 ή 7600 Silent (silent = παθητική ψύξη χωρίς ανεμιστηράκι μόνο μια μεγάλη ψύκτρα)