Audio PC με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ή όχι;

tassos1978

Τάσος
Πόντοι
16
Καλησπέρα παίδες. Στήνω αυτό τον καιρό έναν υπολογιστή για έναν φίλο που θέλει να γράφει τη μπάντα του και γενικά να ασχοληθεί με το άθλημα "Μουσική με χρήση PC". Η ερώτησή μου είναι αν υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις αν η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στη μητρική ή αν είναι PCI-Express. Το PC αυτό ΔΕ θα παίξει παιχνίδια, ούτε θα επεξεργαστεί βίντεο/εικόνα. Θα έχει μόνο Windows και κάποιον software audio/midi sequencer, τίποτε άλλο...

Οι μητρικές που έχουν ενσωματωμένες VGA είναι συνήθως φτηνές και με περιορισμένες δυνατότητες. Η ενσωμάτωση της κάρτας γραφικών καθεαυτή δεν προκαλεί κάποια μείωση στις επιδόσεις, απλά αν δεις τα καλά μοντέλα συνήθως δεν έχουν ενσωματωμένες VGA.

Για ποιά μητρική ενδιαφέρεσαι;

Αν το μηχάνημα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για AUDIO εφαρμογές, μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις ότι δεν θα χρειαστείς, π.χ. κάρτα δικτύου, κάρτα ήχου, σειριακές και παράλληλες θύρες κλπ. Γλυτώνεις πολύτιμους πόρους έτσι!!!

Κοίτα τα specs της οθόνης που θα χρησιμοποιήσει (ανάλυση και refresh rate σε αυτή) και δες αν καλύπτονται από την onboard (το βασικότερο κριτήριο).

Οι δύο μομφές μου σχετικά με τις onboard κάρτες οθόνης είναι 1) ότι συνήθως έχουν μικρή μνήμη και την κακή συνήθεια να δανείζονται από τη ram του συστήματος, αλλά νομίζω ότι δε θα είναι υπαρκτό πρόβλημα εφόσον θα υπάρχουν μόνο audio εφαρμογές στο desktop, και 2) ότι για κάποιο λόγο οι onboard κάρτες οθόνης είναι συνήθως τοποθετημένες σε μετριότερης τεχνολογίας και επιδόσεων μητρικές, αλλά αυτές οι διαφορές στις επιδόσεις συνήθως είναι μετρήσιμες μόνο για τους βλαμένους technofreaks όπως εγώ.

θεωρώ ότι πλέον κάθε σύστημα με core2duo, αρκετή κ γρήγορη μνήμη είναι ικάνο daw οπότε μάλλον θα γίνει η δουλειά μια χαρά χωρίς εξτρά κάρτα γραφικών. αλλά δε σε παίρνω και στο λαιμό μου...

με ένα πρόχειρο search τούτη δω φαίνεται μια πολύ αξιόλογη πρόταση.

Thanks για τις απαντήσεις παιδιά. Ο φίλος μου δε διαθέτει πάνω από 350-400 ευρά για αναβάθμιση του παλιού του υπολογιστή, ενός celeronD στα 2.4Ghz με 1Gb DDR(1) μνήμη. Έτσι σκέφτομαι να του προτείνω μια μητρική Asus με onboard κάρτα γραφικών (GMA3000), CPU Intel Core2Duo 4400 2Ghz, 2Gb DDR2-667Mhz Dual RAM. Θα τα περάσει στο κουτί που έχει (το τροφοδοτικό του τον καλύπτει), θα βάλει τον παλιό δίσκο (είναι SATA) και τα υπόλοιπα από το παλιό σύστημα (πχ audio PCI κάρτα), ΕΚΤΟΣ της κάρτας γραφικών που είναι AGP, οπότε δε μπαίνει στις νέες μητρικές. Με 2Gb μνήμη στο νέο σύστημα, υπάρχει περίπτωση να τον φρενάρει το υποσύστημα γραφικών;

Μην κάνεις το λάθος που κάνει τόσος κόσμος και βασίζεται στα on-board κυκλώματα γραφικών. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών επιβαρύνει το σύστημα παραπάνω από το να χαρακτηριστεί αμελητέα ποσότητα και δεν μιλάω μόνο για τη μνήμη.

Η σωστή λύση είναι να πάρει μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών, όχι τίποτα το φοβερό. Μια φτηνή κάρτα που ΔΕΝ θα έχει λειτουργίες Turbocache, Hypermemory και τέτοιες αηδίες και με παθητική ψύξη είναι αυτό που χρειάζεται.

Γενικά, όταν δεν χρειαζόμαστε κάτι φοβερό δεν είναι ανάγκη να πάμε στο άλλο άκρο... :wink:

Με 2Gb μνήμη στο νέο σύστημα' date=' υπάρχει περίπτωση να τον φρενάρει το υποσύστημα γραφικών;[/quote']
Μπα, με τίποτα. Νομίζω πως υπάρχει και ρύθμιση στο BIOS για το πόση μνήμη μπορεί να χρησιμοποιήσει το υποσύστημα γραφικών, με ελάχιστο τα 64mb και μέγιστο τα 192mb αν δεν κάνω λάθος.

Ευχαριστώ παίδες. Θα του πάρω μια μητρική με intel chipset κι ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αλλά θα περιέχει και θύρα PCI-express σε περίπτωση που θα θέλει να βάλει αργότερα μια standalone καρτούλα... Thanks again.

Μην κάνεις το λάθος που κάνει τόσος κόσμος και βασίζεται στα on-board κυκλώματα γραφικών. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών επιβαρύνει το σύστημα παραπάνω από το να χαρακτηριστεί αμελητέα ποσότητα και δεν μιλάω μόνο για τη μνήμη.Η σωστή λύση είναι να πάρει μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών' date=' όχι τίποτα το φοβερό. Μια φτηνή κάρτα που ΔΕΝ θα έχει λειτουργίες Turbocache, Hypermemory και τέτοιες αηδίες και με παθητική ψύξη είναι αυτό που χρειάζεται.

Γενικά, όταν δεν χρειαζόμαστε κάτι φοβερό δεν είναι ανάγκη να πάμε στο άλλο άκρο... :wink:[/quote']

Oh yeahh φιλε αλχημιστη!!!Τασο μη μπεις καν στον κοπο να το ξαναψαξεις...παρε κατι καλο φθηνο που θα σου δουλεψει το PC σωστα...Οι onboard ειναι κατι πολυ ΚΑΚΟ...θα βλεπεις τις νοτες καπως ετσι !@#3Α!@#$123... :lol:

παιδιά μη βιάζεστε να προδικάζετε πράγματα. έχει δουλέψει κάποιος από σας πρόσφατα με on-board κάρτα όθόνης αποκλειστικά σε audio εφαρμογές και είχε κάποιο πρόβλημα; δλδ τι γραφικές απαιτήσεις μπορεί να έχει η παρουσία ενός παράθυρου sequencer στο desktop? και τι πόρους να κλέψει? κοιτάξτε και το budget του παιδιού...

tassos1978 η δική σου λύση είναι η καλύτερη. αν υπάρξει όντως πρόβλημα που δε πιστεύω μπορεί εκ των υστέρων να βάλει κάποια εξωτερική και να απενεργοποιήσει την embedded από το bios. από την άλλη δες μήπως υπάρχει κάποιος συνδυασμός m/b+εξωτερική gpu που είναι οικονομικότερος...

Υ.Γ. gforce fx 5200 είναι discontinued και μόνο agp.

Υ.Γ.2 kwstas79 φέρε πίσω τις μπανάνες.

Φίλε starscream, δεν προδικάζω τίποτα που δεν ξέρω από πρώτο χέρι. Ναι, το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών κλέβει από τους πόρους του συστήματος και ξαναλέω, κλέβει λίγο αλλά όχι τόσο λίγο ώστε να μην παίζει κανένα ρόλο. Αν θέλεις με πιστεύεις, το έχω δει να συμβαίνει, anyway...

Εγώ επισημαίνω κάτι που πρέπει να το έχει κανείς υπόψιν, το αν θα το ακολουθήσει ο φίλος μας είναι θέμα που θα καθορίσει ο ίδιος με βάση τις ανάγκες και το budget του (όπως σωστά λες). Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένα audio PC καλό θα ήταν να έχει την καρτούλα γραφικών που του ταιριάζει. :wink:

φίλε alchemist το σκεπτικό μου ήταν:

έστω ότι κλέβει 3-5% max από τις συνολικές επιδόσεις του συστήματος (για να πιστέψω μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να μου φέρεις στοιχεία από benchmark). θεωρώ ότι ακόμα και έτσι ένα σύστημα με core2duo και 2gb ddr2 είναι ισχυρό daw (ισχυρότερο από ένα μηχάνημα των 1000+ e πριν από 2 χρόνια) ενώ το επιπλέον 10-15% των χρημάτων που θα χρειαστούν για κάρτα γραφικών δε δικαιολογείται υπό όλες τις συνθήκες. το θέμα είναι όπως είπες και οι ανάγκες και το budget.

αυτό για διασαφήνιση, τις αδυναμίες των embedded καρτών δε τις αγνοώ, νομίζω ότι συμφωνούμε, απλά κάποιοι ακούστηκαν λίγο απόλυτοι στο θέμα.

Εγώ συμφωνώ και με τους Starscream kai Alchemist ταυτόχρονα!

Αν είσαι σε σφιχτό προυπολογισμό και θες μητρική με κάρτα ήχου θα σου πρότεινα να προσανατολιστείς σε μητρικές που συμμορφώνονται με προδιαγραφές Intel VIIV ή AMD Live! . Προσωπικά θα κλίνω προς το Live! και ειδικότερα υλοποίηση με chipset AMD 690G - μέχρι πριν κανα μήνα ήταν ότι ισχυρότερο σε λύση όλα σε ένα, ισοδύναμη με ATI 1250 (αν έχει βγάλει η nVidia κάτι πιο πρόσφατο και ισχυρό διορθώστε με γιατί η τεχνολογία τρέχει!!) και βγαίνει και με έξοδο HDMI. Οι προδιαγραφές αφορούν υλοποιήσεις Media Centers ως εκ τούτου οι μητρικές είναι φουλ εξοπλισμένες και δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τις μητρικές χωρίς κάρτα γραφικών (πχ. η Asus, αν δε κάνω λάθος, έχει βγάλει μια υλοποίηση με RAID 10 συν όλα τα άλλα γνωστά καλούδια). Βγαίνουν και σε microATX και σε full ATX. Στα μείον, ότι δεν έχουν εκτεταμένες επιλογές για overclocking και άλλα περίεργα σκαλίσματα στο BIOS και δεν έχουν βγει ακόμη υλοποιήσεις με μνήμη DDR3 (πρόσφατη, γρήγορη και ιδιαίτερα ακριβή μέχρι στιγμής τεχνολογία!). Εντάξει, τρώει κάποιους πόρους από το σύστημα αλλά δε νομίζω ότι θα 'χεις κανά ορατό πρόβλημα. Τώρα δε ξέρω αν βάλεις Vista με full aero τι πόρους θα καταναλώνει, αλλά με XP δε νομίζω να 'χεις τίποτε παρατράγουδα.

Αν σε παίρνει οικονομικά πάντως, θα σου πρότεινα και γω κάρτα εξωτερική πχ. nVidia GeForce 6600 ή 7600 Silent (silent = παθητική ψύξη χωρίς ανεμιστηράκι μόνο μια μεγάλη ψύκτρα)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back