Audio alignment διαφορετικών πηγών σε DAW

gmoukou

Ενεργό μέλος
Πόντοι
438
Χαιρετώ σας.

Θέλω να κάνω μια κιθαριστική ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση (σχετικά μικρής διάρκειας) στην οποία θα συμμετέχουν ένα πυκνωτικό μικρόφωνο στην κάρτα ήχου που θα ηχογραφεί κατευθείαν στο DAW (cubase), ένα portable recorder Tascam DR-40, και μια φωτογραφική κάμερα που θα αναλάβει το ρόλο της βιντεοσκόπισης και ηχογράφισης απο το ενσωματομένο της μικρόφωνο.
Όλα τα παραπάνω για να μπορέσω να έχω υλικό και να παίξω με το Mix.

Το πρόβλημά μου είναι πως θα μπορέσω να ευθυγραμμίσω με ακρίβεια τα audio tracks που θα προκύψουν.

Φυσικά manually δε πιστεύω οτι θα έχω 100% επιτυχία που να κάθομαι να το πηγαινοφέρνω κάθε μέρα όλη μέρα.

Ξέρω οτι το ιδανικό θα ήταν να τα ηχογραφώ όλα ταυτόχρονα στο DAW αλλά δεν έχω αυτή τη δυνατότητα.

Καμία ιδέα/πρόταση;

Κλακέτα. Είναι η παλιά και απλούστερη συνταγή απο το σινεμά.

Ένα clap, χτύπημα των χεριών ή κάποιας σκληρής επιφάνειας όταν αρχίσεις να γράφεις, αρκεί για να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς συγχρονισμού 2 ή περισσότερων πηγών.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ναι το σκέφτηκα αρχικά αυτό αλλά φοβήθηκα μηπως δεν είναι αρκετά αξιόπιστο μιας και είναι manual solution. 

Για να το λες εσυ κάτι θα ξέρεις.

Θα το δοκιμάσω!

Απλώς googlare audio και video synching με το video editing tool που θα χρησιμοποιήσεις...

πχ pro tools... adobe premiere... imovie... έχουν έτοιμο functionality με video audio synching.... Είναι πιο εύκολο με αυτά τα tools... Νομίζω ότι το cubase δεν έχει synchronize function σε audio - video synching...

Ένας εύκολος τρόπος για manual synching.. είναι να αφήνεις ένα διακριτό χτύπο... όπως ειπώθηκε  από @yameth... και φυσικά ζουμάρισμα στα audio waveforms... για να δεις το audio pattern..... 

το εχω κάνει επανειλημμένα συγχρονιζοντας τον ηχο της καμερας και του μικροφωνου βλεποντας τις κυματομορφες. Πολυ ευκολα.

το εχω κάνει επανειλημμένα συγχρονιζοντας τον ηχο της καμερας και του μικροφωνου βλεποντας τις κυματομορφες. Πολυ ευκολα.

μωρέ μπράβο!

και θέματα φάσης ποτέ; (μπορεί να λέω και μπούρδες...)

Για να καταλαβω, θελεις να ηχογραφησεις ακουστικη κιθαρα και φωνη πανω στο προηχογραφημενο που εχει το Tascam και να γραψεις και βιντεο?

Μπορείς να δοκιμάσεις SMPTE sync που κάναμε παλιά με πολυκάναλες μπομπίνες και Beta video.?

Την σήμερον ημέραν που μεταφέρουμε τα πάντα στο DAW, μια κυματομορφή με γρήγορο attack όπως ένα χαστούκι αν είναι ατίθασο το θέμα ή ένας πυροβολισμός αν επιμένει ή απλά clap είναι πολύ ακριβές για συγχρονισμό.

Για να καταλαβω, θελεις να ηχογραφησεις ακουστικη κιθαρα και φωνη πανω στο προηχογραφημενο που εχει το Tascam και να γραψεις και βιντεο?

Όχι, θέλω όλα τα μέσα να ηχογραφήσουν τη σόλο κιθάρα έτσι ώστε να έχω ποικίλες πηγες ήχου και να μπορώ να φτιάξω ένα πλούσιο ηχοχρωματικά mix.

Φυσικα στο τέλος να μπει το mix πάνω από το βίντεο. 

Για ηλεκτρικη κιθαρα μιλας? Αν ναι, νομιζω καμια απο αυτες τις επιλογες δεν θα ειναι η καλυτερη.

Για ηλεκτρικη κιθαρα μιλας? Αν ναι, νομιζω καμια απο αυτες τις επιλογες δεν θα ειναι η καλυτερη.

Όχι, θα είναι ακουστική κιθάρα. (και μελλοντικά κλασική)

Όχι, θέλω όλα τα μέσα να ηχογραφήσουν τη σόλο κιθάρα έτσι ώστε να έχω ποικίλες πηγες ήχου και να μπορώ να φτιάξω ένα πλούσιο ηχοχρωματικά mix.

Αυτό είναι συνταγή απόλυτης ηχητικής καταστροφής όχι πλούσιο ήχο χρωματικά μιξ. ?

Άκου με που σου λέω,το πυκνωτικο της κάρτας άφησε μόνο.

Οκ. 

Μερικους εδώ μέσα σας εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια. 

Πες μου όμως και γιατί βρε άνθρωπε να μαθαίνω. 

Δοκιμασε παντως και με το tascam, οχι τοσο για σολο, αλλα για οταν θελεις να κανεις στερεο ηχογραφηση "συνοδευτικης" κιθαρας, να "απλωσει" στις πλευρες ο ηχος. Εχει επιλογες για XY και ΑΒ miking.

Αν γινοταν να ειχε και figure8 ρυθμιση, θα μπορουσες να εβαζες μαζι και το πυκνωτικο για mid size miking.

όπως προ ειπώθηκε από τους φίλους μας, ο συγχρονισμός πλέον με "κλακέτα"  και zoom στις waveforms είναι βατός και πολύ εύκολος στα daw... τώρα για την ηχοληπτική "χρησιμότητα" του εγχειρήματος αν πρόκειται για τρακ που θα αποτελέσει part μιας πολυκάναλης μίξης θα συμφωνούσα με τον συνονόματο (στην πράξη, ειδικά αν δεν είσαι ιδιαίτερα έμπειρος "περί των ηχοληπτικών", μάλλον θα αποδειχθεί πολύ κόπος για το "τίποτα" και λογικά θα κρατήσεις μόνο του το mic της κάρτας)... αλλά αν το θέμα είναι καθαρά "κιθαριστικό", μπορείς χωρίς φόβο και πάθος να πειραματιστείς με "δημιουργικό" συνδυασμό τους (και κατά την ηχογράφηση όπως προτείνει ο Σπύρος, αλλά και στην post production επεξεργασία με eq και διάφορους χώρους στον άξονα ή με pan)...

ΥΓ. και στις δυο περιπτώσεις βέβαια (πέραν του sync), μπορείς αν θέλεις να πετύχεις ενδιαφέροντα αποτελέσματα ως effect, μετακινώντας στον χρόνο την μία από τις δύο κυματομορφές...?

Δοκιμασε παντως και με το tascam, οχι τοσο για σολο, αλλα για οταν θελεις να κανεις στερεο ηχογραφηση "συνοδευτικης" κιθαρας, να "απλωσει" στις πλευρες ο ηχος. Εχει επιλογες για XY και ΑΒ miking.

Αν γινοταν να ειχε και figure8 ρυθμιση, θα μπορουσες να εβαζες μαζι και το πυκνωτικο για mid size miking.
Απο μια προχειρη ματια στο manual του tascam , βλεπω κατι περι MS-Decoding.

Για διαβασε, γιατι μου φαινεται οτι γινεται MS (Mid Side) miking με το tascam.

Οποτε ειναι μια ωραια ευκαρια για πειραματισμο.

(ωστοσο, για το σολο σε στερεο setup, προτεινω το XY miking, για να γινεται περισσοτερο focus στο lead οργανο στη μεση του balance)

Δες κι αυτα για την διαδικασια

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back