angelospap είπε:
Cyclops σ ευχαριστώ για την βοήθεια, μήπως ξέρεις να μου πεις ποιά είναι η διάφορα μεταξύ fantom X και fantom G?
Είναι αρκετές. Οι πιο βασικές:
1. Πιο καθαρός
ήχος (οι μετατροπείς AD/DA κάνουν τη διαφορά, τουλάχιστον έχοντας διαβάσει γνώμες ατόμων που είχαν το X και πήγαν στο G)
2. Μεγαλύτερη και πιο ευκρινής
οθόνη στο G. Επίσης παίρνει και ποντίκι για πιο εύκολο editing.
3. Καλύτερη
συνδεσιμότητα στο G. Πλέον αποθηκεύει σε USB στικάκια και η USB σε υπολογιστή το μετατρέπει σε
2in/2out κάρτα ήχου με αναλογικές και ψηφιακές συνδέσεις, καθώς και
USB MIDI Interface. Επίσης το G προσφέρει εισόδους γραμμής, μικροφώνου (δυναμικού ή πυκνωτικού, και με Phantom Power) ή κιθάρας/μπάσου.
4. 8 Sliders στο G, εκτός από τα 4 knobs. Όλα πλήρως αναθέσιμα.
5. Sequencer. Εδώ οι γνώμες ως προς τη λειτουργικότητα του sequencer του G διίστανται. Τα νούμερα πάντως είναι εντυπωσιακά: 128 MIDI tracks, 24 audio tracks στo G. Ακόμα δεν ξεπεράστηκε αυτό το θηριώδες νούμερο, ούτε από την Korg ούτε από την Yamaha.
6. Εφέ. Αν και στο G δεν είναι τόσο ευέλικτη η ανάθεσή τους όσο θα μπορούσε να είναι, και πάλι τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 3 MFX και Rev+Chorus στο X σε όλα τα modes (patch, performance) έναντι του μέγιστου των 22 μονάδων εφέ στο G (σε Studio mode): ένα MFX για καθέναν από τους 16 ήχους που μπορεί να παίξει ταυτόχρονα (ο κάθε ήχος διατηρεί το εφέ του είτε είναι μόνος του είτε σε Live είτε σε Studio mode), συν 2 MFX για όλους τους ήχους και τα audio tracks (send FX) συν input FX για την είσοδο ήχου (EQ, comp, limiter, gate, etc) συν Rev+Chorus+Master Multiband Compressor για τη μίξη. Επίσης, σε όποια λειτουργία κι αν είσαι, πάντα υπάρχει ένα εφέ δυναμικών (EQ, compressor, limiter etc) κι ένα πολυεφέ για την είσοδο ήχου, που δεν αλλάζει, ακόμα κι αν αλλάζεις ήχους στο κλαβιέ. Φαντάσου να έχεις συνδεδεμένη μία ηλεκτρική κιθάρα ή ένα μικρόφωνο παίζοντας live. Ό,τι και να παίζεις, τα εφέ τους είναι άθικτα.
7. Επεκτάσεις. Εδώ υπερέχει το X κατά τη γνώμη μου. Η σειρά SRX αριθμεί 12 επεκτάσεις με ό,τι μπορείς να φανταστείς, δείγματα και ήχους για διάφορες εφαρμογές, π.χ. πιάνα, ορχήστρες, τύμπανα, ειδικά εφέ, vintage synths κλπ κλπ κλπ. Το X χωράει 4 ταυτόχρονα (εκτός από το XR που είναι synth module και χωράει μέχρι 6). Οι επεκτάσεις που παίρνει το G είναι οι ARX, είναι άλλης τεχνολογίας (SuperNatural). Συνδυάζουν δείγματα με modelling, έχουν βγει μόλις 3 τίτλοι (El. Piano, Brass, Drums), καθώς μετά η τεχνολογία τους ενσωματώθηκε κατευθείαν στις καινούργιες συσκευές, οπότε για το G πάπαλα, έμεινε στις 3 διαθέσιμες επεκτάσεις, ενώ μέσα του υπάρχει χώρος για 2. Να σημειώσουμε εδώ πάντως πως και στα δύο όργανα υπάρχει η δυνατότητα φόρτωσης δειγμάτων, στο G μέχρι 1GB, που μάλιστα φορτώνουν πολύ ταχύτερα από ό,τι στο X, λόγω πολύ ταχύτερου επεξεργαστή.
8. Ομαλή μετάβαση από ήχο σε ήχο στο G. Ίσως είναι αυτονόητο, αλλά στο G αλλάζοντας από ήχο σε ήχο (σε Single και Live modes), ο προηγούμενος παραμένει και δεν κόβεται αν συνεχίσεις και κρατάς τα πλήκτρα ή το sustain pedal όταν πας στον επόμενο, ούτε χάνονται τα εφέ του. Στο X υπάρχει έστω και σύντομη, διακοπή στον ήχο (π.χ. sustain μακρόσυρτων ήχων, ουρές των Reverb κλπ)
Αν δε βρεις σε καλή κατάσταση το Fantom-G, θα σου πρότεινα να πας οπωσδήποτε στο Integra-7 γιατί ενσωματώνει και την τεχνολογία SuperNatural σε όλα τα είδη ήχων (φυσικούς, αναλογικούς, τύμπανα κλπ), αλλά έχει στη μνήμη του ΚΑΙ ΤΙΣ 12 ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ SRX της σειράς X, χωρίς να τις αγοράσεις. Μιλάμε για τεράστια ποικιλία ήχων, που ίσως σε κάνει να ξεχνάς ότι δεν έχει sampler/sample player.
Στο οποιο ειμαι κοντα...αν πληρωθω μεχρι Μαρτιο που περιμενω, μαλλον θα είναι η κίνηση μου...αν και ακομα δε διαβασα κουβεντα για pc editor.. ???
Δυστυχώς κι εγώ δεν βλέπω κίνηση προς την κατεύθυνση ενός πλήρους editor. Πάντως έχει ήδη βγει ο editor για τον μίκτη surround μόνο (για Windows και Mac).
Ας είχα κι εγώ διαθέσιμα χρήματα και το είχα αγοράσει ΧΤΕΣ. Είναι καταπληκτικό μηχάνημα.