Απολογισμός 2016

Yannis Methenitis

Yameth

Jack of all trades
Staff member
Λύσεις
1
Πόντοι
3,578
Πριν μερικές μέρες είχα γενέθλια. 59.

Απο τη μια ο πανικός (λιγοστεύουν τα ψωμιά μου) απο την άλλη η σκέψη: θα 'θελα να είμαι τωρα 20; Πέρασε ο καιρός χωρίς να το καταλάβω. Εκανα πολλά που ήθελα κι άλλα τόσα που απλά γίναν απο μόνα τους. Το θέμα είναι πως έζησα σε μια πρωτόγνωρη ειρηνική περίοδο. Μια περίοδο που έγιναν πολλά θετικά στην ανθρωπότητα γι αυτόν τον λόγο.

Να μην τα απαριθμώ.

Πρώτα απ όλα όμως η πληροφόρηση. Απο το ράδιο, την τηλεόραση μέχρι το internet.

Είναι η πρώτη φορά στην ανθρωπότητα που δημιουργήθηκαν διάσημα πρόσωπα σε τέτοιο βαθμό. Μεσ' τις ιδιοφυΐες και οι μαϊντανοί.

Ηθοποιοί, αθλητές, επιστήμονες, μουσικοί.

Μουσικοί που δημιούργησαν αυτή την περίοδο το ροκ, την jazz την soul και όλα τα γνωστά ποπ ιδιώματα, που ακούγαμε στο ράδιο κι αγοράζαμε τους δίσκους τους. Πρωτάκουστα πράγματα.

Ερχεται το πλήρωμα του χρόνου όμως αναπόφευκτα κι αρχίζουν να την κάνουν ένας-ένας με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν φταίει το γκαντέμικο το έτος. Κι όσο πάει θα φεύγουν περισσότεροι απο την γενιά των διασήμων. Μάζι κι εμείς οι άσημοι εννοείται αλλά ποιός θα το μάθει ή θέλει να το ξέρει.

Μέχρι και το BBC έκανε ένα σχετικό θέμα για την αύξηση των obituaries (επικήδειοι).  Επεσε δουλειά λέει και πρέπει να έχουν έτοιμα βιογραφικά διασήμων because you never know...

index.php

Αριθμός επικήδειων ανα έτος.

Μόνο απο μουσικούς η λίστα των απωλειών είναι μεγάλη:

Pierre Boulez, Maurice White, Leonard Cohen, Keith Emerson, Glenn Frey, Dale Griffin, Merle Haggard, Paul Kantner, Greg Lake, Sir Neville Marriner, Scotty Moore, Rick Parfitt, Billy Paul, Leon Russell, Frank Sinatra Jr, Rod Temperton, Pete Burns, David Bowie, Sir George Martin, Prince, George Michael, κ.α.

Να μην μιλήσουμε για αθλητές, ηθοποιούς σαν τον Muhammad Ali, Johan Cruyff, Alan Rickman, Michael Cimino, κλπ.

Είτε το θέλουμε είτε όχι η γενιά των διασήμων μπροστάρηδων, φεύγει σιγά-σιγά. Κι εγώ μαζί τους. Και σίγουρα έζησα στην καλύτερη περίοδο. Εζησα το ροκ να γεννιέται. Τα θρυλικά 70'ς με τους Mountain τους Yes και τα live στο Fillmore East και το Woodstock. Τον Stevie Wonder να γράφει το Songs in the key of life. Τον πειραματισμό με τα ψηφιακά στα 80'ς και το Fusion αλλά και την επιστροφή στον καλογραμμένο ήχο των 90'ς.

Και μετά ήρθαν οι διασκευές.

Πραγματικά είναι άσχημο να βλέπεις τα ινδάλματα σου να φεύγουν. Τι μένει; Σίγουρα κάποιοι θα τους αναπληρώσουν. Με νέες ιδέες, νέα παιξίματα. Το εύχομαι και το ελπίζω για την γενιά του γιού μου.

Οι μουσικές επαναστάσεις όμως τότε έγιναν.

deaths..png

Σίγουρα κάποιοι θα τους αναπληρώσουν. Με νέες ιδέες, νέα παιξίματα. Το εύχομαι και το ελπίζω για την γενιά του γιού μου.
ΦΥΣΙΚΑ και μαλιστα ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ συμβαινουν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ πραγματα στη μουσικη,δεν χρειαζεται παρα να ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ καποιος απο το ΠΑΡΕΛΘΟΝ και να κανει τον ΚΟΠΟ να τα ΑΚΟΥΣΕΙ (σιγουρα η ΠΟΣΟΤΗΤΑ τους ειναι τερατωδης  σε σχεση με το ΣΥΝΟΛΟ των "περασμενων μεγαλειων" και κανει πολυ πιο ΔΥΣΚΟΛΗ την ανακαλυψη τους αλλα ποιος ειπε οτι τα ΩΡΑΙΑ ειναι και ΕΥΚΟΛΑ? )

Οι μουσικές επαναστάσεις όμως τότε έγιναν.
Μουσικες "επαναστασεις" γινονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...απλα δεν υπαρχει η μαζικοτητα που υπηρχε τοτε & το αντιστοιχο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αντικτυπο...επισης εμεις οι ΓΕΡΟΙ απλα δεν τις αντιλαμβανομαστε γιατι απλα δεν μας αγγιζουν επειδη ακριβως ειμαστε ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ  ;D

Μακάρι. Η ιστορία θα δείξει.

Superfunk είπε:
ΦΥΣΙΚΑ και μαλιστα ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ συμβαινουν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ πραγματα στη μουσικη,δεν χρειαζεται παρα να ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ καποιος απο το ΠΑΡΕΛΘΟΝ και να κανει τον ΚΟΠΟ να τα ΑΚΟΥΣΕΙ (σιγουρα η ΠΟΣΟΤΗΤΑ τους ειναι τερατωδης  σε σχεση με το ΣΥΝΟΛΟ των "περασμενων μεγαλειων" και κανει πολυ πιο ΔΥΣΚΟΛΗ την ανακαλυψη τους αλλα ποιος ειπε οτι τα ΩΡΑΙΑ ειναι και ΕΥΚΟΛΑ? )

...επισης εμεις οι ΓΕΡΟΙ απλα δεν τις αντιλαμβανομαστε γιατι απλα δεν μας αγγιζουν επειδη ακριβως ειμαστε ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ  ;D
!!!!!! Απιστευτο!!!!!! Συμφωνουμε απολυτα, (ασε που το εγραψες καλλιτερα απο αυτο που πηγαινα να γραψω!!!!)

Ρισπεκτ Ρισπεκτ Ρισπεκτ!

(Γι αυτο μονο,,, μην παρεις πολυ αερα  ;D)

Το καλύτερο ποστ του αιώνα! Μακάρι να μεταλαμπαδευτούν αυτές οι απόψεις.

Με το καλό ο νέος έτος παιδιά!

Συντάσσομαι με yameth.

Ο,τι με αφορά σε τέχνες και θεάματα εξαντλήθηκε στα 90's. Θα πηγαινα ακόμη πιο πίσω, αλλά θα αφήνα απ έξω τις χρυσές στιγμές του modeling τη δεκαετία του 1990 και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

LK είπε:
Συντάσσομαι με yameth.

Ο,τι με αφορά σε τέχνες και θεάματα εξαντλήθηκε στα 90's. Θα πηγαινα ακόμη πιο πίσω ...
... στην nouvelle vague (και τον ιταλικό ρεαλισμό), αν δεν υπήρχαν ορισμένα αριστουργήματα (κυρίως του γερμανικού εξπρεσσιονισμού, του ανεξάρτητου σινεμά, και ελάχιστων άλλων κινηματογραφιστών) μετρημένα όμως στα δάχτυλα, που έγιναν αργότερα. :)

LK είπε:
Συντάσσομαι με yameth.

Ο,τι με αφορά σε τέχνες και θεάματα εξαντλήθηκε στα 90's. Θα πηγαινα ακόμη πιο πίσω, αλλά θα αφήνα απ έξω τις χρυσές στιγμές του modeling τη δεκαετία του 1990 και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.
Ντάξει, το modeling ήταν σε εμβρυική κατάσταση στα 90's...Τώρα είναι που έχει ξεφύγει το πράμα...Fractal κλπ... ;D

pipityri είπε:
Ντάξει, το modeling ήταν σε εμβρυική κατάσταση στα 90's...Τώρα είναι που έχει ξεφύγει το πράμα...Fractal κλπ... ;D
Γούστα είναι αυτά αλλά ειδικά στον χώρο της μόδος αι γυναίκαι πότε δεν ή το πιο άσχημες  (συνολικά ) από το παρόν.

LK είπε:
Γούστα είναι αυτά αλλά ειδικά στον χώρο της μόδος αι γυναίκαι πότε δεν ή το πιο άσχημες  (συνολικά ) από το παρόν.
Ίσως, αλλά και οι modelling ενισχυτές και πεταλιέρες (για τα οποία μιλάει ο pipityri) ποτέ δεν ήταν πιο πειστικά. ;) 8)

fusiongtr είπε:
Ίσως, αλλά και οι modelling ενισχυτές και πεταλιέρες (για τα οποία μιλάει ο pipityri) ποτέ δεν ήταν πιο πειστικά. ;) 8)
Δεν ξέρω τι είναι αυτά αγόρι μου που μΕ λες.

Έγω έναν princeton chorus έχω καμία 25αρα χρόνια.

Αυτά εσείς τα ξέρετε τα νέα τα παιδιά.

LK είπε:
Αυτά εσείς τα ξέρετε τα νέα τα παιδιά.
Άσε βρε γέροντα. ;D ;D ;D ;D ;D

Εγώ κάνω ακόμα διαιρέσεις στο χαρτί γιατί δεν εμπιστεύομαι τα "μηχανάκια" με τα κουμπιά. ;D ;D

Οι κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν για να ξανανοίξουν. Εμείς απλά πρέπει να είμαστε παρόντες και αληθινοί.

Καλη χρονιά σε όλους με υγεία, αλήθεια και λιγότερες αυταπάτες. Για τα νέα όνειρα.

LK είπε:
Συντάσσομαι με yameth.

1d22deea4e6c6d421a0729f5cc92d11a.jpg

;D

Superfunk είπε:

Μουσικες "επαναστασεις" γινονται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...απλα δεν υπαρχει η μαζικοτητα που υπηρχε τοτε & το αντιστοιχο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αντικτυπο...επισης εμεις οι ΓΕΡΟΙ απλα δεν τις αντιλαμβανομαστε γιατι απλα δεν μας αγγιζουν επειδη ακριβως ειμαστε ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ  ;D
Ναι πραγματικά συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα, εξωπραγματικές μπάντες, ασύλληπτοι μουσικοί, αλλά χάνονται στον καταιγισμό πληροφορίας.

Όμως αυτή είναι η μια παράμετρος.

Η άλλη (παράμετρος) είναι η απουσία του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που θα συνυφάσει/αναδείξει μουσικές, μπάντες, μουσικά ρεύματα- όπως έγινε στα '60ς / '70ς.

Ίσως το γεγονός ότι εκείνες οι γενιές ήταν "αναλογικές" και όχι "ψηφιακές" να βοήθησε στην καθιέρωση των θρύλων.

ΥΓ: Αμπελοφιλοσοφίες  ;D

Καλή χρονιά κυρίες και κύριοι. 

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Ίσως το γεγονός ότι εκείνες οι γενιές ήταν "αναλογικές" και όχι "ψηφιακές" να βοήθησε στην καθιέρωση των θρύλων.
Καλά του τα λες του πSFιακου  :P :P :P ;D ;D ;D

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Ναι πραγματικά συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα, εξωπραγματικές μπάντες, ασύλληπτοι μουσικοί, αλλά χάνονται στον καταιγισμό πληροφορίας.
Αγαπητέ μου Τέρυ, πάντα έβγαιναν, άλλες εποχές δεν τα μάθαινε κανείς (εκτός από μια κλειστή κοινότητα ανθρώπων) γιατί δεν υπήρχε η πληροφορία, ενώ τώρα δεν το μαθαίνει κανείς γιατί χάνεται στην υπερπληροφόρηση.

Όπως είπε και ο θρύλος Lemmy, you win some, lose some, it's all the same to me.

Η άλλη (παράμετρος) είναι η απουσία του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που θα συνυφάσει/αναδείξει μουσικές, μπάντες, μουσικά ρεύματα- όπως έγινε στα '60ς / '70ς.
Εγώ πάλι πιστεύω ότι υπάρχει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, και μάλιστα πολύ έντονα (και ολοένα και εντείνεται), όμως αυτό που mainstream (δεν μιλάω για την mainstream μουσική γενικά, αλλά αυτή που δημιουργείται μέσα σ' αυτές τις συνθήκες) γεννιέται από αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να το αφομιώσω λόγω ηλικίας και αισθητικής.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!

:)

Χρόνια πολλά σε όλους!

Όσοι αισθανόμαστε την ανάσα του χρόνου στο σβέρκο μας, νιώθουμε τι θέλει να πει ο Yameth!

Το τελeυταίο μουσικό κίνημα/ρεύμα, ήταν στα 90s με το grunge, μου είπε μια φορά ο Γιάννης Πετρίδης. Νομίζω έχει δίκιο.

Κι αυτό γιατί το σύστημα της μουσικής βιομηχανίας έχει γίνει σοφότερο έκτοτε και πακετάρει έτοιμο προς πώληση οτιδήποτε νεανικό/φρέσκο αποκτήσει δυναμική, πριν καν αυτό προλάβει να δημιουργήσει δικά του χαρακτηριστικά "κινήματος". Αυτό έγινε με το hip-hop αυτό γίνεται και με τα παρακλάδια της heavy rock.

Μακάρι τα παιδιά μας, να βρουν την άκρη τους όπως τη βρήκαμε εμείς κι ας μην είχαμε το youtube και τα social media στα νιάτα μας. Κάτι μου λέει ότι θα το καταφέρουν.

Σήμερα έκανα δώρο στα ανίψια μου, το Nevermind των Nirvana (η Μ. είναι 14,5 χρονών) και το πρώτο των Μuse (ο αδελφός της ο Β. είναι 10-11).  Ενθουσιάστηκαν... :)

Long live 2017!

Trending...

Νέα θέματα

Back