Από ποιές συγχορδίες αποτελείται η εκκλησιαστική πτώση;

keytarist

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Καλησπέρα παιδιά, όσοι γνώστες αρμονίας παρακαλώ βοηθήστε!! Γράφω εξετάσεις αύριο στο δεύτερο έτος της αρμονίας και μιας και δεν έχω το τετράδιο που σημείωνα αυτά που μας ελεγε ο καθηγητής στο μάθημα διαβάζω από ένα βιβλίο που όμως δεν αναφάιρεται καθόλου στην εκκληστιαστική πτώση και θα ήθελα παρακαλώ να μου θυμίσει κάποιος από ποιές βαθμίδες της κλίμακας αποτελείται. Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πολύ!! Γιατί θυμάμαι όμως όυι περιείχε μία συγχορδία σε δεύτερη αναστροφή; Μήπως είναι μια παραλαγή αυτής ή άλλη μια πτώση (ή εγώ δεν πάω καθόλου καλά); Έχω την εντύπωση ότι είναι: I - IV 6/4 - V - I

ναι, σωστα. Σε 2η αναστροφη. Κι ελεγα τι ξεχναω.

αυτο που λες με την V-I ισως το μπερδευεις με την τελεια I-II6/4-V-I.

Η εκκλησιαστικη δεν εχει V

ναι, σωστα. Σε 2η αναστροφη. Κι ελεγα τι ξεχναω.
αυτο που λες με την V-I ισως το μπερδευεις με την τελεια I-II6/4-V-I.

Η εκκλησιαστικη δεν εχει V
Βασικά η τέλεια είναι II-I64(πτωτικό)-V(7)-I και πολλές φορές ακολουθεί η εκκλησιαστική. Δηλαδή II-I64-V(7)-I-IV64-I.Και ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι αν την τελευταια συγχορδία την παίξεις με αντίθετο χαρακτήρα. Δηλαδή Αν εισαι ντο μείζωνα στην εκκλησιαστική να παίξεις Ντο - Φα (2η αναστροφή) - Ντο ελλάσωνα (Μπακάλικα= C-F/C-Cm).Επίσης νομίζω θα ακουστεί ωραία αν κάνεις και την Φα ελλάσωνα.Δηλαδή παίξεις και την IV64 της ντο ελλάσωνας.(C-Fm/C-Cm)

Α και μια τελευταία παρατήρηση. Σημαντικό είναι στην εκκλησιαστική πτώση οι εξωτερικές φωνές να παραμένουν κοινές κατα την αλλαγή των συγχορδιών i-IV64-I.Δηλαδη στο παραπάνω παράδειγμα να κρατάνε Ντο.  Τουλάχιστον έτσι είναι η μαθητική της χρήση! :p

v.victor είπε:
Και ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι αν την τελευταια συγχορδία την παίξεις με αντίθετο χαρακτήρα. Δηλαδή Αν εισαι ντο μείζωνα στην εκκλησιαστική να παίξεις Ντο - Φα (2η αναστροφή) - Ντο ελλάσωνα (Μπακάλικα= C-F/C-Cm).
Από Ελάσσονα σε μείζονα τελειώνουμε.Από μείζονα σε ελάσσονα δεν τελειώνουμε ποτέ.

Από Ελάσσονα σε μείζονα τελειώνουμε.Από μείζονα σε ελάσσονα δεν τελειώνουμε ποτέ.
Ποτέ??? Never say never!χαχα ναι έχεις δίκιο τα άκουσα σήμερακαι για σχολική αρμονία είναι λίγο "κάπως"... :p

v.victor είπε:
Βασικά η τέλεια είναι II-I64(πτωτικό)-V(7)-I και πολλές φορές ακολουθεί η εκκλησιαστική. Δηλαδή II-I64-V(7)-I-IV64-I.
Ωχ παναγία μου τι μλκιες εγραψα με το κανταρι χθες ;D Δικιο εχεις κι εσυ...εχω χασει εντελως τους αυτοματισμους μου :P

Ι-II6-I6/4 κτλ ειχα στο μυαλο μου και εγραφα όοοοοοτι να'ναι. Ακου ΙΙ6/4 :-\

Thanks για τη διορθωση :)

Ok guys ευχαριστώ!! Αυτή έπεσε τελικά!  ;D Βασικά μέσα στο βιβλίο την αναφέρει ως πλάγια πτώση και στο θέμα έπρεπε να μπούνε οι συγχορδίες IV - V - I - IV 6/4 - I (δηλαδή πρώτα η τέλεια πτώση και μετά η "πλάγια").. Ευχαριστώ πολύ!!  :)

Πάντως απ όσα μας είπες μέχρι τώρα κ μη με παρεξηγήσεις θέλεις δουλειά.Δεν ξέρω αν φταίει ο δάσκαλός σου ή εσύ δεν πολύδιαβάζεις, αλλά αν σ ενδιαφέρει το πράγμα κ δεν είναι υποχρεωτικό αρμονίας που το κάνεις αγγαρεία τότε κάτι πρέπει ν αναθεωρήσεις.

Άριστα έγραψα στις εξετάσεις, το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο δάσκαλός μου (είναι τρομερός!!) ούτε το ότι δεν διαβάζω, το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν κάναμε μάθημα με βιβλίο αλλά μας τα έλεγε αυτός και εμείς τα σημειώναμε και στο τετράδιο και διαβάζαμε από εκεί και ήταν όντως πολύ βολικό και τα καταλαβαίναμε όλα αλλά πριν κάτι μήνες μου κλέψανε το τετράδιο στο οποίο έγραφα ΌΛΕΣ μου τις σημειώσεις (βλπ. http://www.noiz.gr/index.php?topic=175872.0) και έτσι ήμουν αναγκασμένος να τα διαβάσω όλα από το βιβλίο το οποίο δεν τα έλεγε όλα έτσι ακριβώς όπως μας τα έλεγε ο δάσκαλος και έτσι υπήρξαν κάποια προβλήματα π.χ. την εκκλησιαστική πτώση δεν την ανέφερε ΚΑΘΟΛΟΥ και ούτε κάποιες αλλοιωμένες συγχορδίες.. Εννοείται ότι με ενδιαφέρει και εννοείται ότι βάζω τα δυνατά μου!! Και αν προσθέσουμε και τα μαθήματα του σχολείου, το πιάνο, την κιθάρα, τα αγγλικά για proficiency και το ECDL Advanced δεν είναι λίγα τα μαθήματα για την ηλικία μου (14) οπότε κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ!!  :) Αυτά από μένα, καλό καλοκαίρι!! (Μιας και σήμερα τελείωσα και με το πιάνο για μένα σήμερα αρχίζει το καλοκαίρι!!!  ;D ;D)

Θα σου πρότεινα πάντως να πάρεις ένα βιβλίο σχολικής αρμονίας(αν θες στείλε μου pm να σου προτείνω μερικά) και να ελέγχεις την ύλη που έχει μέσα και την ύλη που διδάσκεσαι...Μην πηγαίνουν και τζάμπα τα λεφτά(εκτός και αν πηγαίνεις στο κρατικό θεσσαλονίκης)!  ;)

Φυσικά όλα αυτά αν σε ενδιαφέρει το άθλημα!  ;D

Έχω του Αμαραντίδη που μου το πρότεινε ο δάσκαλός μου για να διαβάζω τώρα που δεν έχω το τετράδιο και όντως η ύλη που μας διδάσκει και που βρίσκεται στο βιβλίο είναι η ίδια απλά "τα λέει με άλλα λόγια" (ακαταλαβίστικα τις περισσότερες φορές..  ;D) Απλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία ή δεν τα αναφέρει καν το βιβλίο ή δεν τα αναπτύσσει αρκετά..

Υ.Γ: Αν δεν με ενδιέφερε το "άθλημα" πιστεύεις ότι θα είχα αντέξει μέχρι τώρα;  ;D ;D ;D

keytarist είπε:
Βασικά μέσα στο βιβλίο την αναφέρει ως πλάγια πτώση και στο θέμα έπρεπε να μπούνε οι συγχορδίες IV - V - I - IV 6/4 - I (δηλαδή πρώτα η τέλεια πτώση και μετά η "πλάγια")

I - IV6/4 - I. Ακουγεται συνηθως μετα την τελεια πτωση.
;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back