αλλαγη ταστιερας κ προβλημα με intonation

garrett

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
σημερα λοιπον εχω ρεπο και εχοντας πολυ χρονο για σκωτομα ειπα να ασχοληθω με ενα mini project!

εχω λοιπον 2 παλιες κορεατικες jaclson,μια ps-4 24 ταστακια λαι μια rr 22ταστακια.Εχοντας εδω και 4 μηνες μια αμερικανικη rr-1 η κορεατικη εχει πιασει τονους σκονης,η δε ps-4 μετραει 15 χρονια ζωης και η ταστιερα της εχει χ σκαψιματα φθορες.

εχοντας λοιπον 2 emg και σχημα που βολευει το καθιστο παιξιμο ειπα να παρω την ταστιερα της rr και να την φορεσω στην ps και εδω αρχιζει η πλακα!βεβαια η μονη σχεση που ειχα με setαρισμα ηταν η αλλαγη χορδων και η ρυθμιση του floyd οπωτε ειπα να δω και λιγα πραγματα σχετικα με το ολο στησιμο της κιθαρας χωρις να ψαχτω παραπερα μπενοντας κατευθειαν στο ψητο!

αλλαζω λοιπον τις ταστιερες και αφου κουμπωνει μια χαρα η 22αρα στην κιθαρα περναω χορδες κουρδιζω και κατι δεν παει καλα!intonation λεω...καπου το εχω πετυχει στο noiz αυτο...ψαχνω λοιπον βλεπω τα πως και τα γιατι και αρχιζει η δουλεια.στο 12 ταστο η νοτα βγενει ψηλοτερη σε ολες τις χορδες πραγμα λογικο αν αναλογιστει κανεις το μηκος της μιας ταστιερας με την αλλη,ξεκουρδιζω λοιπον και πηγενω το saddle οχι προς την ταστιερα αλλα προς τα πισω οπως ειδα στο σχετικο θεμα αλλα με πολλες προσπαθειες το saddle επιασε πατο και δεν παει αλλο πισω χωρις να εχω τρελη διαφορα στο κουρδισμα...το πολυμηχανο μυαλο μου λοιπον σκεφτεται...δεν βαζω και το floyd rose της rr μπας και συνεργαστουν καλυτερα;;;

παμε παλι λοιπον βγαλσιμο χορδες αλλαγη floyd ελλατηρια αμορτισερ τακακια ετοιμη η κιθαρα...κουρδισμα και τα σχετικα τα ιδια χαλια...πιασαμε πατο και προκοπη δεν ειδαμε!!!

δεν ξερω μηπως απλα δεν γινετε ετσι απλα οπωτε οποιος εχει κατι χρησιμο να πει ας το πει!

ευχαριστω προκαταβολικα!

χωρις να ειμαι σιγουρος, υποθετω οτι θα εχουν διαφορετικο scale(μηκος απο το nut μεχρι το τρεμολο).

αυτο σημαινει οτι αν αλλαξεις τα χερια το πιο πιθανο ειναι να μην ταιριαζουν αφου το ταστα ειναι τοποθετημενα συμφωνα με το καθε scale ;)

ναι λογικο ακουγετε...οπωτε μαλλον δεν σωζετε η κατασταση!!!παμε για τουμπα διαδικασια!

κουραγιο!θα πρεπει να ειχες οντος αρκετο χρονο ;D

βασικα να σου πω μια αληθεια δεν μου πηρε πολυ χρονο το μονταρισμα...ποιο πολυ εφαγε το ψαξιμο με τα saddles παρα τα ραβε ξυλωνε...

any way η ουσια ειναι οτι μεσα απο ολα αυτα τα ραβε ξυλωνε μαθενουμε τα οργανα μας και συγουρα αυτο ειναι ενα κερδος  ;)

όπως ειπώθηκε παραπάνω η απόσταση floyd-locking nut

είναι άλλη από αυτή που υπήρχε πριν με την 24άρα ταστιέρα

αλλαγή μπράτσου με κάποιο άλλο 24άρι ή αλλαγή τάστων στο παλιό μπράτσο

Δες αν έβαλες διαφορετικής κλίμακας ταστιέρα και όχι αν έχει 24 ή 22 τάστα.** Μια ταστιέρα που έχει τα τάστα υπολογισμένα και τοποθετημένα για 25,5 κλίμακα δεν κάνει για αντικατάσταση μιας ταστιέρας κλίμακας 24,75. Τα τάστα είναι βαλμένα σε διαφορετικές ελαφρώς αποστάσεις, ικανές όμως να δημιουργήσουν προβλήματα intonation.

Ένα πρόβλημα από τη μετάβαση στα 24 από τα 22 τάστα είναι να δεις αν τα επιπλέον 2 τάστα έχουν χώρο. Δες αν ο neck μαγνήτης είναι τοποθετημένος σε θέση που να έχει περιθώριο για τα δύο αυτά τάστα. Δηλαδή αν πχ εφάπτεται τελείως στο λαιμό όταν αυτός έχει 22 τάστα, τότε δυστυχώς δεν χωράνε τα 2 επιπλέον. Οπότε ή πας σε δύσκολες και ακριβές μόντες, ή απλά παίρνεις καινούρια κιθάρα με 24 τάστα και καθάρισες

** αυτό οφείλεται στο ότι η κλίμακα μετράται από το nut ως τη γέφυρα, ανεξαρτήτως τάστων. Η μόνη διαφορά των 22 με τα 24 είναι ότι ο neck μαγνήτης είναι τοποθετημένος πιο πίσω για τα 2 επιπλέον τάστα. Δες δίπλα δίπλα μια κιθάρα με 22 τάστα με άλλη ίδιας κλίμακας που να έχει 24  ;)

ωραιος...ευχαριστω πολυ παιδια αψογοι ολοι σας...οπωτε παω να δω τι κλιμακα ειναι η ταστιερα και θα παραγκειλω μια αναλογη...δεν με νιαζουν τα 24 ταστα....

με λίγα λόγια δεν μπορείτε να αλλάζετε από 21 σε 22 σε 24 κτλ ακόμα και αν έχουν όλες το ίδιο

scale (πχ 25,5) γιατί θα πρέπει να μετακινηθεί η γέφυρα.

Μπορεις να αλλάξεις απο 21 σε 24 τάστα αρκεί να βγάλεις τον neck μαγνήτη γιατί τα επιπλέον τάστα θα τον καβαλάνε.

Αν μετακινηθεί η γέφυρα τότε αλλάζει το scale length.

βασικα εψαξα e-bay και η ταστιερα μονο της συγκεκριμενης κιθαρας (PS-4)ανακατασκευασμενη εκανε 180 δολλαρια!δεν τα δινω τοσο δεν θα την πουλαγα ολοκληρη τοσα χρονια μοντελο!δεν την εχω καποια αναγκη απλα ειπα να σκαλισω λιγο να μαθω κατι παραπανω και βεβαια με τη βοηθεια σας ηδη εμαθα πολλα!!!ειδομεν!η κιθαρα και με τις 2 ταστιερες ειναι οκ ως προς τουσ μαγνητες κλπ...δεν ξερω θα σκαλισω λιγο ακομα και θα τις επαναφερω στα αρχικα στανταρ,θα χτυπησω και μια stratocaster που την εχω αχτι να παιζω και καθιμενος!!!

ibanezion είπε:
με λίγα λόγια δεν μπορείτε να αλλάζετε από 21 σε 22 σε 24 κτλ ακόμα και αν έχουν όλες το ίδιο

scale (πχ 25,5) γιατί θα πρέπει να μετακινηθεί η γέφυρα.
Λάθος. Αν έχουν την ίδια κλίμακα, απλώς θα πρέπει να μετακινηθεί ο neck μαγνήτης σε περίπτωση που δεν χωράει. Απλή λογική του τί είναι η κλίμακα: Από το nut ως τη γέφυρα (τα saddles συγκεκριμένα +- κάτι λίγο για το Intonation). Τα επιπλέον τάστα απλώς μπαίνουν πιο μέσα στο σώμα της κιθάρας κι εκεί έρχεται το όποιο πρόβλημα με τον neck μαγνήτη και το που είναι τοποθετημένος από το εργοστάσιο.

Παράδειγμα; Αν προσέξεις τις sg θα δεις ότι υπάρχει χώρος για επιπλέον 2 τάστα, μιας και ο neck μαγνήτης έχει χώρο από την ταστιέρα. Να:

SG_LPbody3.jpg

Αντιθέτως η lespaul που ενώ έχει την ίδια κλίμακα έχει κολλημένο τον neck μαγνήτη στο λαιμό, θέλει μετατόπισή του αν θες να έχεις 24 τάστα.

Ιδού:

800px-Daves58historic.jpg

Με ταυτόχρονη μετατόπιση της γέφυρας έχεις αλλαγή στην κλίμακα της κιθάρας, όπως σωστά είπε ο sozos.

Αυτά

ξανασκεφτείτε το  ;D

αν πάρεις ένα 24 και το βιδώσεις πάνω σε μια fender που είχε 22 χωρίς πατέντες στο ποκετ και τους μαγνήτες τότε η απόσταση γέφυρας με nut θα μεγαλώσει 2-3cm.

αρα για να έρθει πάλι στο 25,5 πρέπει να διαλέξεις ένα από τα παρακάτω 3:

1)σκάβεις το σώμα για να πάει ποιο μέσα και μετακινείς και τον Ν μαγνήτη (αυτό που λέτε)

2)μετακινείς την γέφυρα και τον Β μαγνήτη προς το λαιμό (αυτό που είπα δηλαδή)

3)υπάρχουν έτοιμα όπου η ταστιέρα προεξέχει

ή εναλλακτικά............ :P

4)τρως το μανική και το κανείς πάλι 22 ταστα  :P :P :P

5)βγάζεις τα ταστα και την κάνεις βαρύτονη αταστη  :P :P :P (καλο ε?  :o)

6)δεν κάνεις πειράματα και τα αφήνεις όλα μαμά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο?

Δεν κατάλαβες. Αν δεις και τα parts της warmoth πχ, εκεί που γίνεται η ένωση είναι το ίδιο σημείο και σε αυτά με τα 22 και σε αυτά με τα 24. Απλά έχουν πιο βαθιές ταστιέρες και γιαυτό όταν θες να φτιάξεις κιθάρα με 24 τάστα πρέπει να τους το διευκρινίσεις, ώστε να σκάψουν τον neck μαγνήτη στο σώμα λίγο πιο πίσω.

Ακόμη και στις εμπορικές κιθάρες αν πάρεις πχ μια jackson dinky με 22 τάστα και μια με 24 παρατηρείς το ίδιο πράμα. Ένωση μπράτσου-λαιμού στο ίδιο σημείο και απλώς πιο μέσα ο neck μαγνήτης. Είναι εξάλλου και πιο οικονομικό για μια εταιρία απλώς να μετακινήσει στο cnc τον neck μαγνήτη 2-3 εκατοστά πιο πίσω σε ένα κατά τ' άλλα ίδιο σώμα, παρά να επανασχεδιάζει neck pockets και άλλα τέτοια

Τώρα το τι δουλειές και πόσες αλχημείες μπορούν να γίνουν, αν θες να κολλήσεις άλλα ντ' άλλων λαιμούς (ibanez σε τελε), απλώς όρεξη να έχεις ;D

Ναι και απάντησα ήδη στην τελευταία μου πρόταση

Trending...

Νέα θέματα