Ακουστικές / Κλασσικές κιθάρες. Ελληνική ή εισαγόμενη;

• Thread starter Thread starter ΑΓΓΕΛΟΣ
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 30
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 9K
Α

ΑΓΓΕΛΟΣ

Guest
και κατι αγγελίες του τύπου ...πωλείται χειροποίητη ακουστική , κλασική  κιθαρα του "ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΡΟΥ" πχ ... 3,500

!!!!!!! ε οχι ρε φιλε... θα παω να αγοράσω μια lakewood ή larrivee ,martin ,guild , taylor ,faith ,Blueridge , Froggy Bottom ,  goodall , eastman , ........και παει λέγοντας...

gdevelek είπε:
Προ δύο μηνων περίπου έριξα ένα τρανταχτό γέλιο βλέποντας αγγελία με Zoom gfx8 για 120Ε

Από τότε έχουν προκύψει δύο ακόμη για το ίδιο μουσειακό είδος, μια για 130Ε και μια για 150Ε
http://smart.noiz.gr/listings.php?page=1&keyword=zoom+gfx+8 

υπάρχουν ακόμα !!  ;D

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
και κατι αγγελίες του τύπου ...πωλείται χειροποίητη ακουστική , κλασική  κιθαρα του "ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΡΟΥ" πχ ... 3,500

!!!!!!! ε οχι ρε φιλε... θα παω να αγοράσω μια lakewood ή larrivee ,martin ,guild , taylor ,faith ,Blueridge , Froggy Bottom ,  goodall , eastman , ........και παει λέγοντας...
Σε περίπτωση που είναι χειροποίητη πχ. κλασσική ή ακουστική κιθάρα από γνωστό Έλληνα οργανοποιό, θα έχει και μια ανάλογη και εύλογη (συνήθως υψηλή και μερικές φορές της τάξης που αναφέρεις) αξία. Το τι θα προτιμούσες να αγοράσεις εσύ, ειδικά αν δεν ενδιαφέρεσαι για αυτές ή δεν τις γνωρίζεις, δε νομίζω πως έχει κάποια σημασία σχετικά με την αξία αυτή.

bloody_sunday είπε:
Σε περίπτωση που είναι χειροποίητη πχ. κλασσική ή ακουστική κιθάρα από γνωστό Έλληνα οργανοποιό, θα έχει και μια ανάλογη και εύλογη (συνήθως υψηλή και μερικές φορές της τάξης που αναφέρεις) αξία. Το τι θα προτιμούσες να αγοράσεις εσύ, ειδικά αν δεν ενδιαφέρεσαι για αυτές ή δεν τις γνωρίζεις, δε νομίζω πως έχει κάποια σημασία σχετικά με την αξία αυτή.
Δε πιστεύω σε καμια των περιπτώσεων να μπορεσει ελληνας κατασκευαστης να συναγωνιστή καποια taylor , larrivvee...

μακάρι να μπορούσαν και να ήταν και ανταγωνιστικοι.... αλλα..... δυσκολα.. οποτε μενουν στη λεξη χειροποίητο κατι που όντως σε οτιδήποτε αντικείμενο του δίνει αξία... αλλα οχι και 3.500 ευρω... όλοι αυτοί από κάπου ξεκίνησαν και εχουν κάποια ιστορία για να φτάσουν  να πουλάνε τα όργανα τους σε τέτοιες τιμές.. αλλα ο ελληνας... μακαρι το ξανα λεω να μπορέσουν να ανταγωνιστουν τα μεγαθήρια... οπως ειπες bloody_sunday ειναι αποψη μου.. φιλικά μιλαω παντα..

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
Δε πιστεύω σε καμια των περιπτώσεων να μπορεσει ελληνας κατασκευαστης να συναγωνιστή καποια taylor , larrivvee...

μακάρι να μπορούσαν και να ήταν και ανταγωνιστικοι.... αλλα..... δυσκολα.. οποτε μενουν στη λεξη χειροποίητο κατι που όντως σε οτιδήποτε αντικείμενο του δίνει αξία... αλλα οχι και 3.500 ευρω... όλοι αυτοί από κάπου ξεκίνησαν και εχουν κάποια ιστορία για να φτάσουν  να πουλάνε τα όργανα τους σε τέτοιες τιμές.. αλλα ο ελληνας... μακαρι το ξανα λεω να μπορέσουν να ανταγωνιστουν τα μεγαθήρια... οπως ειπες bloody_sunday ειναι αποψη μου.. φιλικά μιλαω παντα..
Κατα πρωτον 3500 πωλουνται μεχρι και solid body ηλεκτρικες εκει οπου τα ξυλα δεν παιζουν ουσιαστικα κανενα ρολο οποτε  η τιμη αυτη για ακουστικη μοιαζει...ευκαιρια ;D και κατα δευτερον πως εσυ ξερεις οτι δεν υπαρχουν κατασκευες απο Ελληνες τεχνιτες που δεν μπορουν να κοντραρουν τα "ονοματα"?Τις ακουσες,τις επαιξες και εχεις αποψη?

Το οτι ειναι χαλαρα ποιο συνετο να αγορασεις μια Taylor πχ γιατι εκτος απο την ποιοτητα εχει και ενα ονομα στην αγορα αρα και πολυ καλη μεταπωλητικη αξια ειναι γεγονος αλλα αυτο δεν σημαίνει οτι η συγκεκριμενη Taylor που εχεις στα χερια σου ειναι απαραιτητα παικτικα και ακουστικά καλυτερη απο μια συγκεκριμενη κιθαρα καποιου Ελληνα τεχνιτη.... ;)

Dreamdancer είπε:
Κατα πρωτον 3500 πωλουνται μεχρι και solid body ηλεκτρικες εκει οπου τα ξυλα δεν παιζουν ουσιαστικα κανενα ρολο οποτε  η τιμη αυτη για ακουστικη μοιαζει...ευκαιρια ;D και κατα δευτερον πως εσυ ξερεις οτι δεν υπαρχουν κατασκευες απο Ελληνες τεχνιτες που δεν μπορουν να κοντραρουν τα "ονοματα"?Τις ακουσες,τις επαιξες και εχεις αποψη?

Το οτι ειναι χαλαρα ποιο συνετο να αγορασεις μια Taylor πχ γιατι εκτος απο την ποιοτητα εχει και ενα ονομα στην αγορα αρα και πολυ καλη μεταπωλητικη αξια ειναι γεγονος αλλα αυτο δεν σημαίνει οτι η συγκεκριμενη Taylor που εχεις στα χερια σου ειναι απαραιτητα παικτικα και ακουστικά καλυτερη απο μια συγκεκριμενη κιθαρα καποιου Ελληνα τεχνιτη.... ;)

Ευκαιρία τα 3500 ευρω μεταχειρισμενη κιθάρα απο ελληνα κατασκευαστή? το ξανα λεω φιλε μου μακάρι να ειναι ανταγωνιστικοι και να πουλάνε και στο εξωτερικό ... αλλα ..οχι φιλε μου... ειναι οπως ολα τα προϊόντα στην ελλαδα... οτι παράγουμε εμεις το πουλαμε πιο ακριβά στον εαυτό μας απ το εξωτερικό.. δεν ειπα ποτε οτι δεν εχουν αξιόλογα  όργανα.. αλλα οοοοχι φιλε 3500 μεταχειρισμενη κιθαρα του κυρίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΠΑ...Ρ.....Α

Last edited:
ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
Ευκαιρία τα 3500 ευρω μεταχειρισμενη κιθάρα απο ελληνα κατασκευαστή? το ξανα λεω φιλε μου μακαρια να ειναι ανταγωνιστικοι και να πουλάνε και στο εξωτερικό ... αλλα ..οχι φιλε μου... ειναι οπως ολα τα προϊόντα στην ελλαδα... οτι παραγουμε εμεις το πουλαμε πιο ακριβά στον εαυτό μας απ το εξωτερικο.. δεν ειπα ποτε οτι δεν εχουν αξιολογα οργανα.. αλλα οοοοχι φιλε 3500 μεταχειρισμενη κιθαρα του κυριου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΠΑ...Ρ.....Α
Βαζω στοιχημα οτι θες φιλαρακι οτι απο ηχογραφηση δεν θα αναγνωριζες την  ακριβη ξενη απο αντιστοιχες καλοφτιαγμενες απο Ελληνα κατασκευαστη....οοοοοοτι θες.Εδω δεν μιλαμε για εταιριες, μιλαμε για ποιοτητα κατασκευης σε επιπεδο τεχνιτη...αντε γιατι ειμαστε και εμεις αλλα εχουμε τρελαθει τελειως και με τους ξενους....που οτι σου πασαρουν το θεωρεις χρυσαφι.....πενσα :-X πχ σου πασαρει  ο Stewmac και εσυ πληρωνεις το..υπερτατο εργαλειο refretting του πλανητη ;D....αντε τωρα.

Dreamdancer είπε:
Βαζω στοιχημα οτι θες φιλαρακι οτι απο ηχογραφηση δεν θα αναγνωριζες την  ακριβη ξενη απο αντιστοιχες καλοφτιαγμενες απο Ελληνα κατασκευαστη....οοοοοοτι θες.Εδω δεν μιλαμε για εταιριες, μιλαμε για ποιοτητα κατασκευης σε επιπεδο τεχνιτη...αντε γιατι ειμαστε και εμεις αλλα εχουμε τρελαθει τελειως και με τους ξενους....που οτι σου πασαρουν το θεωρεις χρυσαφι.....πενσα πχ σου πασαρει  ο Stewmac και εσυ πληρωνεις το..υπερτατο εργαλειο refretting του πλανητη ;D....αντε τωρα.
XAXAAXA... πω πω φόρτωμα.... κοίτα.... δεν είπα ποτέ οτι δεν εχουν καλα όργανα.... εννοείται δεν πρόκειται να καταλάβω τι διαφορά στον ήχο και οχι μονο εγω αλλα και ολοι μας ... ειπα οτι εχουν αξιόλογα όργανα.. βλεπε "Alector Guitars" αλλά το ξανά λέω ετσι δε μπορούν  να γινουν ανταγωνιστικοι και δευτερον σε ρωτάω αν ήθελες να αγοράσεις κάποιο όργανο μια ηλεκτροακουστικη π.χ και τα χρήματα σου ηταν κοντα στα 5000 τι θα αγοραζες? μμμμμμ....  ::) αυτο λεω αν δε πάρει ο κόσμος την κιθάρα ..να κυκλοφορήσει και να δουν οτι μετράει για τα χρήματα της ...... δηλαδή σε ποσο κοσμο πιστεύετε οτι απευθύνετε όταν την πουλάει 5000 ευρω? βέβαια μπορεί να μη θελει να εχει μεγαλη παραγωγή και να το κανει απο μεράκι αλλα...αλλο αυτο... 

να απαντήσω και στο αλλο... οτι μας πασάρουν? ενταξει ναι συμφωνώ και ειμαι μαζι σου.. σε κάποια ισχύει αυτο που λες.. οπως στο παράδειγμα σου με την πενσα... χαχαχαχα... αλλα στις κιθάρες έχουν άλλοι το "ταλεντο" ειχα την τύχη να παιξω με την larrivee C10  ... περιττά  τα λόγια

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
XAXAAXA... πω πω φόρτωμα.... κοίτα.... δεν είπα ποτέ οτι δεν εχουν καλα όργανα.... εννοείται δεν πρόκειται να καταλάβω τι διαφορά στον ήχο και οχι μονο εγω αλλα και ολοι μας ... ειπα οτι εχουν αξιόλογα όργανα.. βλεπε "Alector Guitars" αλλά το ξανά λέω ετσι δε μπορούν  να γινουν ανταγωνιστικοι και δευτερον σε ρωτάω αν ήθελες να αγοράσεις κάποιο όργανο μια ηλεκτροακουστικη π.χ και τα χρήματα σου ηταν κοντα στα 5000 τι θα αγοραζες? μμμμμμ....  ::) αυτο λεω αν δε πάρει ο κόσμος την κιθάρα ..να κυκλοφορήσει και να δουν οτι μετράει για τα χρήματα της ...... δηλαδή σε ποσο κοσμο πιστεύετε οτι απευθύνετε όταν την πουλάει 5000 ευρω? βέβαια μπορεί να μη θελει να εχει μεγαλη παραγωγή και να το κανει απο μεράκι αλλα...αλλο αυτο... 

να απαντήσω και στο αλλο... οτι μας πασάρουν? ενταξει ναι συμφωνώ και ειμαι μαζι σου.. σε κάποια ισχύει αυτο που λες.. οπως στο παράδειγμα σου με την πενσα... χαχαχαχα... αλλα στις κιθάρες έχουν άλλοι το "ταλεντο" ειχα την τύχη να παιξω με την larrivee C10  ... περιττά  τα λόγια
Εγω δεν ειπα οτι μπορουμε για γινουμε ανταγωνιστικοι.Δεν ειμαστε εμεις για τετοια ;D.Αυτο που λεω ειναι οτι δεν μπορεις να βλεπεις μια κιθαρα φτιαγμενη απο Ελληνα κατασκευαστη και να υποθετεις αυτοματως οτι δεν μπορει να συναγωνιστει ονοματα με καθαρα παικτικα κριτηρια....

Οσο για το αν ειχα 5000? καταρχην δεν υπαρχει οργανο στον πλανητη που να δικαιολογει τετοια τιμη με παικτικα κριτηρια οποτε δεν θα τα εδινα για κιθαρα.Αν το εβλεπα σαν επενδυση σιγουρα θα προτιμουσα το "ονομα" αλλα αυτο δεν εχει να κανει με την παικτικη αξια ενος οργανου.Βασικα αν εδινα 5000 για κιθαρα κατα 90% δεν θα ηξερα να πολυπαιζω κιολας.Γιατι συνηθως αυτοι που πληρωνουν τετοια ποσα ειναι νεοπλουτοι αμπαλοι που βαρανε δυο τρια ακκορντα με το ζορι αλλα χρησιμοποιουν πανακριβα οργανα για να δειξουν με περισπουδαστο υφος οτι ειναι σοβαροι παικτες....

Εγω δεν ειπα οτι μπορουμε για γινουμε ανταγωνιστικοι.Δεν ειμαστε εμεις για τετοια ;D.Αυτο που λεω ειναι οτι δεν μπορεις να βλεπεις μια κιθαρα φτιαγμενη απο Ελληνα κατασκευαστη και να υποθετεις αυτοματως οτι δεν μπορει να συναγωνιστει ονοματα με καθαρα παικτικα κριτηρια....

....

Συμφωνώ απόλυτα... μιας και δεν ειπα οτι στην πραγματικοτητα δε μπορεί να είναι εξίσου καλη με μια γνωστή μαρκα..

....

...

Οσο για το αν ειχα 5000? καταρχην δεν υπαρχει οργανο στον πλανητη που να δικαιολογει τετοια τιμη με παικτικα κριτηρια οποτε δεν θα τα εδινα για κιθαρα.Αν το εβλεπα σαν επενδυση σιγουρα θα προτιμουσα το "ονομα" αλλα αυτο δεν εχει να κανει με την παικτικη αξια ενος οργανου.Βασικα αν εδινα 5000 για κιθαρα κατα 90% δεν θα ηξερα να πολυπαιζω κιολας.Γιατι συνηθως αυτοι που πληρωνουν τετοια ποσα ειναι νεοπλουτοι αμπαλοι που βαρανε δυο τρια ακκορντα με το ζορι αλλα χρησιμοποιουν πανακριβα οργανα για να δειξουν με περισπουδαστο υφος οτι ειναι σοβαροι παικτες....

...

....

Εδω φιλε δίνω ρέστα... τα είπες εσύ για μενα...  8)

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
Ευκαιρία τα 3500 ευρω μεταχειρισμενη κιθάρα απο ελληνα κατασκευαστή? το ξανα λεω φιλε μου μακάρι να ειναι ανταγωνιστικοι και να πουλάνε και στο εξωτερικό ... αλλα ..οχι φιλε μου... ειναι οπως ολα τα προϊόντα στην ελλαδα... οτι παράγουμε εμεις το πουλαμε πιο ακριβά στον εαυτό μας απ το εξωτερικό.. δεν ειπα ποτε οτι δεν εχουν αξιόλογα  όργανα.. αλλα οοοοχι φιλε 3500 μεταχειρισμενη κιθαρα του κυρίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΠΑ...Ρ.....Α
Καταλαβαίνεις πόσο απόλυτος φαίνεσαι χωρίς να εξηγείς γιατί "δε μπορεί Έλληνας κατασκευαστής να παράξει όργανο τέτοιας αξίας"....

Δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου και τη σιγουριά σου...

Οκ, υπάρχει ένας χαρακτηρισμός ως τεμπέληδων, αργόσχολων, κουτοπόνηρων για τους Έλληνες...αλλά να μειώνεις έτσι δημόσια μια κιθάρα ενός κατασκευαστή που δεν έχεις ξανακούσει...

ΥΓ.

Όσο για το λογοπαίγνιο με το όνομά του...κάπου υπερβάλλεις....

hot_sauce είπε:
Καταλαβαίνεις πόσο απόλυτος φαίνεσαι χωρίς να εξηγείς γιατί "δε μπορεί Έλληνας κατασκευαστής να παράξει όργανο τέτοιας αξίας"....

Δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου και τη σιγουριά σου...

Οκ, υπάρχει ένας χαρακτηρισμός ως τεμπέληδων, αργόσχολων, κουτοπόνηρων για τους Έλληνες...αλλά να μειώνεις έτσι δημόσια μια κιθάρα ενός κατασκευαστή που δεν έχεις ξανακούσει...

ΥΓ.

Όσο για το λογοπαίγνιο με το όνομά του...κάπου υπερβάλλεις....
Φιλε μου δε νομίζω να είσαι πιο ελληνας απο μένα, και εγώ από σένα... πάει αλλού η συζήτηση και χαλαμε το θεμα του θρεντ...δε το συνεχίζω ...αν διάβασες τα προηγούμενα μηνύματα θα καταλάβεις που διαφωνώ... 

Δε το πήγα καθόλου στο ποιος είναι πιο Έλληνας! :P

Τα διάβασα όλα τα μηνύματα σχετικά με το θέμα και κατάλαβα πως θεωρείς πως δε μπορεί Έλληνας κατασκευαστής να συγκριθεί με τις εταιρείες που ανέφερες!

Οκ..αυτές οι εταιρείες έχουν μια ιστορία, μια εμπειρία, ένα όνομα, μια βαρύτητα στο χώρο...αλλά κι αν ο Έλληνας έχει κάποια αντίστοιχα προσόντα και φτιάξει ένα αντίστοιχου επιπέδου όργανο...πρέπει οπωσδήποτε να το τιμολογήσει χαμηλά?

Αν αξίζει όντως η δουλειά του τόσα?

Γι'αυτό φαίνεται περίεργο να τον απαξιώνει κάποιος χωρίς καν να ξέρει τι σκαμπάζει αυτός ο κατασκευαστής!

hot_sauce είπε:
Δε το πήγα καθόλου στο ποιος είναι πιο Έλληνας! :P

Τα διάβασα όλα τα μηνύματα σχετικά με το θέμα και κατάλαβα πως θεωρείς πως δε μπορεί Έλληνας κατασκευαστής να συγκριθεί με τις εταιρείες που ανέφερες!

Οκ..αυτές οι εταιρείες έχουν μια ιστορία, μια εμπειρία, ένα όνομα, μια βαρύτητα στο χώρο...αλλά κι αν ο Έλληνας έχει κάποια αντίστοιχα προσόντα και φτιάξει ένα αντίστοιχου επιπέδου όργανο...πρέπει οπωσδήποτε να το τιμολογήσει χαμηλά?

Αν αξίζει όντως η δουλειά του τόσα?

Γι'αυτό φαίνεται περίεργο να τον απαξιώνει κάποιος χωρίς καν να ξέρει τι σκαμπάζει αυτός ο κατασκευαστής!
Μαλλον δε κατάλαβες φιλε... λες "να --->τον<--- απαξιωνει καποιος" δεν απαξίωσα κανέναν...

εγω κολλάω στην τιμη φιλε... οχι στην ποιότητα του οργανου... ε όπως και να το κανουμε δε γινετε να παρω 5000 ευρω ενα αργανο του ταδε made in greece και να αφήσω στην απ εξω οργανα που ειναι φτασμενα... μακαρι να πουλούσαμε σε ολο τον κόσμο κιθάρες και να ερχόταν και κανένα φράγκο σ αυτη τη χωρα..

διάβασε τι είπε ο Dreamdancer στην <<Απάντηση #83>> .. σταματάω εδω φιλος..γιατι γυρνάμε παλι πισω... και χαλαμε τζαμπα το θρεντ..

Φιλος μου Ελληνας κατασκευαστης πουλαει χειροποιητες κλασικες κιθαρες απο 3.000 ως 5.000.... Στο εξωτερικο παρακαλω, και ειναι αναρπαστες...

Ο πρωην μαθητης του, κατασκευαστης και αυτος, πουλαει 2.000 με 3.000 το κομματι... και αυτος στο εξωτερικο.... μιλαμε για πραγματικα χειροποιητα οργανα που τα μονα ετοιμα κομματια πανω τους ειναι οι χορδες και τα κλειδια.

Μια τετοια κιθαρα χρειαζεται ενος μηνος δουλεια μεχρι να τελειωσει και, κατα την αποψη μου, δεν συγκρινεται με τιποτα με την οποιαδηποτε γνωστης φιρμας κιθαρα παραγωγης...

Υπαρχουν παντου, οπως και στην Ελλαδα, μικροι - οσον αφορα ποσοτητα παραγομενων οργανων - κατασκευαστες που πραγματικα φτιαχνουν αριστουργηματα.

98 Σειρές (μετρημένες) χωρίς τα quotes εκτός θέματος..

Νομίζω ξεφύγαμε λίγο.. (+2 σειρές με τις δικίες μου= 100)  8)

Άγγελε θα σου πω το εξής πολύ απλό: πήγαινε σε ένα ωδείο κλασσικής κιθάρας και ρώτα τους μαθητές και/ή τους καθηγητές να σου πουν τις συνηθισμένες τιμές για μια καλή χειροποίητη καινούργια ελληνική κιθάρα. Μετά, για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλούν, κάνε 5-6 χρονάκια κλασσική κιθάρα για να διαμορφώσεις ΣΩΣΤΗ άποψη επί του αντικειμένου, και μετά θα καταλάβω έστω περισσότερο τους οποιουσδήποτε μορφής αφορισμούς. Μέχρι τότε θα τους χαρακτηρίσω πολύ επιεικώς αφελείς. Μονάχα θα σου πω να μην "φωνάζεις" αυτή την απειρία περισσότερο γιατί το φόρουμ διαβάζεται από πολύ κόσμο και πολλών διαφορετικών μουσικών backgrounds.

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε:
Οσο για το αν ειχα 5000? καταρχην δεν υπαρχει οργανο στον πλανητη που να δικαιολογει τετοια τιμη με παικτικα κριτηρια
Aκριβώς για τέτοιου τύπου αφελείς αφορισμούς μιλάω... Kατ'αρχήν συγχέεις την γενική αγορά οργάνων με τις κιθάρες (και μαντεύω τις ηλεκτρικές), αφ'ετέρου επίσης μαντεύω πως έχεις μηδενική πείρα από ακριβά όργανα (και φυσικά δεν μιλάω για ένα, δυο ή τρία παιγμένα σε φτωχές συνθήκες και με φτωχή τεχνική και καλλιτεχνική κατάρτιση). Έχε απλά υπόψη σου πως οι περισσότερες "καλούλες" ή και πολύ καλές κιθάρες σε σχέση με αρκετά άλλα όργανα (πχ. φλάουτα, σαξόφωνα, βιολιά κλπ) ανάλογης ποιότητας απλά βρίσκονται σε... εξευτελιστική κατηγορία τιμής.

bloody_sunday είπε:
Άγγελε θα σου πω το εξής πολύ απλό: πήγαινε σε ένα ωδείο κλασσικής κιθάρας και ρώτα τους μαθητές και/ή τους καθηγητές να σου πουν τις συνηθισμένες τιμές για μια καλή χειροποίητη καινούργια ελληνική κιθάρα. Μετά, για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλούν, κάνε 5-6 χρονάκια κλασσική κιθάρα για να διαμορφώσεις ΣΩΣΤΗ άποψη επί του αντικειμένου, και μετά θα καταλάβω έστω περισσότερο τους οποιουσδήποτε μορφής αφορισμούς. Μέχρι τότε θα τους χαρακτηρίσω πολύ επιεικώς αφελείς. Μονάχα θα σου πω να μην "φωνάζεις" αυτή την απειρία περισσότερο γιατί το φόρουμ διαβάζεται από πολύ κόσμο και πολλών διαφορετικών μουσικών backgrounds.

Aκριβώς για τέτοιου τύπου αφελείς αφορισμούς μιλάω... Kατ'αρχήν συγχέεις την γενική αγορά οργάνων με τις κιθάρες (και μαντεύω τις ηλεκτρικές), αφ'ετέρου επίσης μαντεύω πως έχεις μηδενική πείρα από ακριβά όργανα (και φυσικά δεν μιλάω για ένα, δυο ή τρία παιγμένα σε φτωχές συνθήκες και με φτωχή τεχνική και καλλιτεχνική κατάρτιση). Έχε απλά υπόψη σου πως οι περισσότερες "καλούλες" ή και πολύ καλές κιθάρες σε σχέση με αρκετά άλλα όργανα (πχ. φλάουτα, σαξόφωνα, βιολιά κλπ) ανάλογης ποιότητας απλά βρίσκονται σε... εξευτελιστική κατηγορία τιμής.
Eγω συμφωνω μαζι σου στο πρωτο σκελος οπως και του εγραψα εξαλλου.Μπορω να καταλαβω γιατι μια κιθαρα φτανει σε τετοιες τιμες για πολλους λογους:νομοι της αγορας,εργασία του τεχνίτη,ονομα του τεχνιτη,γενικη περιρρεουσα ατμοσφαιρα φουσκωματος και υπερβολης κτλ κτλ κτλ...χιλια δυο...απλα για καθαρα παικτικους λογους και ΜΟΝΟ καμια τετοια κιθαρα δεν δικαιολογει την τιμη της.Οσο για την τεχνική και την εμπειρια που λες αυτο μαλλον λειτουργει αντιθετα γιατι οσο καλυτερος γινεσαι τοσο καταλαβαινεις οτι τον ηχο σου τον κουβαλας παντου ανεξαρτητα οργανου..

Αν δεν πιάσουμε τα ακρα λοιπον( ενα πολυ ακριβο οργανο, με μια κακοφτιαγμενη μπαχατελα) ενα πολυ καλοφτιαγμενο και καλοζυγισμενο οργανο μπορει να παιζει το ιδιο καλα με καποιο της τριπλασιας τιμης του.Θες να μου αποδειξεις το αντιθετο? δειξε μου παικτικα και πρακτικα τι μπορει να γινει με την σουπερ πανακριβη που δεν μπορει να γινει με ενα πολυ καλο οργανο...και δεν θελω αερολογιες του στυλ "μπλοκαρει τα καλλιτεχνικα μου...τσακρα"  ;Dπρακτικα σε τι υπερεχει τοοοσο πολυ η υπερτατη κατασκευη της πανακριβης που κανει τον παικτη να εκτελει πραγματα που δεν μπορει με την απλα πολυ καλη.

ΥΓ.πρωτον το σχολιο για τα 5000 ηταν δικο μου και οχι του Αγγελου γιαυτο και σου απαντησα....και δευτερον εκανα και εγω 4 με 5 χρονια κλασσική κιθαρα.Περιμενω λοιπον πρακτικά 1 ,2 ,3, 2014 λογους για το πως ειναι τοοοσο ανωτερες ΠΑΙΚΤΙΚΑ 8).

Μερικα γρηγορα σχολια:

Οταν επαιξα με την ακουστικη ενος Ελληνα κατασκευαστη επαθα σοκ απο το ποσο μα ποσο τελειο ηχο ειχε. Τιμη? 3.000+

Οι ακουστικες/κλασικες κιθαρες ανηκουν στην κατηγορια των οργανων τυπου "βιολι" "τσελο" "κοντραμπασο" κλπ. Εκει οι τιμες ειναι εξωφρενικες, αλλα δεν ακουσα κανεναν να πει "βιολι απο τσεχο κατασκευαστη και να κανει 5.000 ευρω" γιατι πολυ απλα αυτοι οι ανθρωποι/επαγγελματιες ανα τον κοσμο εχουν συγκεκριμενο target group, χρησιμοποιουν συγκεκριμενες μεθοδους marketing και απευθυνονται σε ενα αλλο κοινο. Δεν ειναι σαν την Martin που σου κοτσαρει την γαματη διαφημιση και ψαρωνεις.

Ετσι λοιπον οι Ελληνες κατασκευαστες προωθουν τα προιοντα τους με συγκεκριμενο τροπο και εχουν συγκεκριμενους πελατες. Δεν εχουν την δυνατοτητα ή δεν θελουν τη μαζικη παραγωγη, ουτε την μαζικη προωθηση.

Και όμως η εξίσωση είναι σχετικά απλή.

Το ακριβό χειροποίητο όργανο το αγοράζει κάποιος ή για status/πουλ μουρ ή για επένδυση ή είναι ικανός να ξεχωρίσει μια ιδιαίτερη ποιότητα στο προϊόν και θεωρεί λογικό το ποσόν για αυτό που παίρνει.

Κανένας άλλος λόγος (που μπορώ τουλάχιστον να σκεφτώ εγώ).

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τις δύο πρώτες περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους, στους δεκάδες αγοραστές προϊόντων Ελλήνων κατασκευαστών, είναι ευνόητο ότι υπάρχουν αρκετοί ειδήμονες που έχουν επιλέξει ως εργαλείο της δουλειάς τους αυτό που οι αδαείς (σε σχέση με αυτούς) μπορούμε να αποκαλούμε υπερεκτιμημένο με τον α ή β τρόπο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back