Να προσθέσω απλά στα παραπάνω το πολύ λογικό για το οποίο μερικοί απορείτε. Στην ίδια ένταση, στο ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια μουσική είναι λογικό (δε νομίζω να χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση) ότι τα ακουστικά θα κάνουν μεγαλύτερη "ζημιά" απ' ότι τα monitors.
Για να ξεκαθαρίσω λίγο τι έγραψα γιατί μάλλον δεν έγινα κατανοητός...
Δεν ξέρω αν διάβασες τις περιλήψεις των άρθρων.Ισα ίσα επιστημονικά προκύπτει ότι ότι τα ακουστικά δεν κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τα εξωτερικά ηχεία.Η διαφορετική τους ρύθμιση σε ένταση από τον χρήστη κάνει συνήθως τη ζημιά.Α και δε μιλάμε για την ένταση που βγάζει η πηγή δηλ. τί ρύθμιση θα έχεις στο output αλλά την ένταση που φτάνει στο τύμπανο(γιατί με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να πει ότι ακούει μια χαρά από τα ηχεία του στα 100dB που όμως βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο)
Ο πονοκέφαλος στα ακουστικά συνήθως μας συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας δεν συνηθίζει εύκολα τα ακραία paning που μπορεί να έχει μία μίξη(δεν έχει πχ συνηθίσει να ακούει κάποιον να του φωνάζει στο αριστερό του μόνο αυτί και να μην ακούγεται από το δεξί)-αν το συνηθίσεις τότε αντέχεις περίσσότερο(εγώ αντέχω πολύ περισσότερες ώρες με τα ακουστικά μου παρά με τα ,ομολογουμένως,άθλια μου ηχεία)
Όσο για τον αερισμό(δηλ. μάλλον θα εννοείς την εξισορρόπηση της πίεσης εκατέρωθεν της ευσταχιανής σάλπιγγας) κι επειδη μιλούσα πρόσφατα με έναν ΩΡΛ τείνουν στο συμπέρασμα(οι ΩΡΛ) ότι δεν πρέπει να είναι θέμα διαφοράς πίεσης αλλά dB μιας και σε μία έρευνα που κάνανε σχετικά με ακουστικές βλάβες λόγω βολών με πυροβόλα όπλα(δεν μιλάμε εδώ για απλούς ήχους αλλά για κρότους) βρήκαν ότι το να έχει ο σκοπευτής ανοικτό το στόμα κατά τη βολή(δηλ. εξισορροπηση της πίεσης της ευσταχιανής εκ των έσω) δεν είχε διαφορά στατιστικά με το να το έχει κλειστό-μόνο η ωτασπίδα προστάτευε.
(δεν νομίζω κανένας από εσάς όταν μιξάρει με μονιτορ να έχει ανοικτό το στόμα;ε;να φοράτε ωτασπίδες

)